prothese-probleem

Author:
Eric33
Posted:
wo, 08/23/2006 - 21:28
Hallo,
Ik heb een paar vragen, aub.

Sinds mijn 22e heb ik een bovenprothese en sinds 5 jaar ook onder. (ben nu 41)
Ongeveer 1 1/2 jaar geleden heb ik zowel boven als ander laten vernieuwen bij een nieuwe protheticus, omdat ik niet zo tevreden was met de eerste.
Op zich passen deze perfect, daar ligt het niet aan, maar de beethoogte is
te laag, oftewel normaal zag je altijd mijn voortanden een klein stukje, als ik mijn mond ontspannen had, nu kijk je in een lege ruimte, alsof ik nog geen tanden heb. Ik heb dus een heel ander gezicht hierdoor.
Daarom ben ik teruggegaan naar de protheticus en deze deed net of ik me niet aan moest stellen, min of meer, en dat het ziekenfonds een tweede keer niet zou betalen, etc etc
Toen ben ik naar de AGIS gegaan, naar de tandtechnisch deskundige, zeg maar. Deze stelde mij in het gelijk, en ik mag nu andere protheses laten maken.
Allereerst ben ik naar een andere protheticus gegaan en deze zei me dat mijn bovenkaak ver geslonken was, en deze verwees me naar een kaakchirurg. Er zou een kaakoperatie nodig zijn. Dit gaat mij echter veel te ver.
Ik vraag mij af waarom de protheticus niet gewoon de ruimte opvult die ontstaat als ik de prothese precies in de goede stand hou( rebasen ?). Het is maar 4 a 5 milimeter, maar ik krijg er weer mijn oude gezicht mee terug. Je kijk niet meer in een zwarte lege ruimte, en mijn mond heeft niet 'zulke hangende mondhoeken meer. Mijn onderkaak is in die 1 1/2 jaar natuurlijk ook wat geslonken en moet ook gerebased worden. Ik heb zo een vermoeden dat als zowel onder als boven gerebased is, dat ik dan helemaal weer tevreden ben.
Ik merk echter dat de protheticus daar niet zo in mee wil gaan. Maar ik wil hier ook niet mee blijven lopen.

A/Mijn vragen zijn nu:
Hoeveel kun je een prothese ophogen ?( boventanden meer naar beneden, had ze meteen moeten doen ) (+ onderprothes ivm slinken kaakbot)

B/Wat is de reden waarom een protheticus niet gewoon een gebit meer opvult van binnen, zodat de tanden lager komen te staan, waardoor ze een betere stand krijgen, waardoor ik mijn tanden nog iets kan zien wanneer ik mijn mond ontspannen (open) hou?

C/Heeft het te maken met de gewicht van de prothese, wanneer er meer materiaal gebruikt wordt, zodat hij eerder naar beneden valt?
>Sowieso ben ik daar niet bang voor, want al moet ik voortaan kukident gebruiken om dat te voorkomen, beter dat dan zo'n vreemde mond, wat ik nu heb :roll:

Wat raad u me aan? Ik zie dus een kaakoperatie niet zitten, en ook geen implantaten, omdat ik gewoon alles kan doen, de pasvorm is wel ok, maar alleen die rare uitdrukking in mijn gezicht stoor ik me dus aan.....

Graag uw raad :)
Dank u wel!
Groetjes Eric33
Geke

Ik denk dat rebasen voor 4-5mm wel erg veel is, ook omdat dan stand van de ondertanden tegenover de boventanden zo kan veranderen, dat deze door de tandtechnicus er helemaal anders ingezet moeten worden. Ik denk dat in jouw geval, dus zonder chirurgie of implantaten de beste oplossing toch is om helemaal een nieuwe prothese te maken en dan eerst te passen in was, als de tanden door de technicus opgesteld zijn, zodat je dan zelf ook goed kan zien hoe het eruit gaat zien en het kunt beoordelen. Daarna wordt het pas met je toestemming geperst in kunststof. Op deze manier kan er ook minder kunststof gebruikt worden dan zo veel te rebasen, want het gehemelte bijvoorbeeld en meerdere delen worden zo dun mogelijk gehouden, dat scheelt heel veel gewicht. En een heel dik gehemelte is natuurlijk ook niet prettig in je mond.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mocht je nog vragen hebben kun je het natuurlijk laten weten.

:smt006 Geke
wo, 08/23/2006 - 21:47 Permalink
robinson

Niet zo moeilijk,
Als de pasvorm goed is kun je de prothese in een articulator zetten.
De beethoogte dient met plm. 5 mm.verhoogd te worden.
Je moet alleen even controleren hoeveel het bovenfront moet zakken om een esthetisch aanvaardbaar resultaat te krijgen( lees naar tevredenheid patient),dit is uit te rekenen dmv. de Alma Gauge.
Het verschil moet dan in de onderprothese gecompenseerd worden.
Met een zitting "passen in was" kan 1 en ander gecontroleerd worden.
wo, 08/23/2006 - 22:27 Permalink
de digitale tandarts

Ik ben toch altijd voorzichtig om iemand hoop te geven op een stabiele en 'genoeg weke delen opvullende' prothese als de kaak sterk geresorbeerd is, met name vind ik dit voor de bovenkaak gelden.

Maar proberen kan zeker geen kwaad, zeker nu de zorgverzekeraar akkoord is. Let daarbij inderdaad goed op in de 'passen in was' fase, dat zal namelijk de uiteindelijke vorm van het gebit bepalen.

Succes!
wo, 08/23/2006 - 23:40 Permalink
Eric33

Dank u allen voor deze antwoorden! :) Het is mij wel duidelijker.


Ik denk dat ik het nog eens goed overleg met de protheticus, immers ik heb de AGIS-brief erbij, voor de ziekenfondsvergoeding, die had ik eerder nog niet, vandaar mischien de "onwil" van deze dame.

Ik weet nog dat ik de wasafdruk mee naar huis genomen had om er een paar uurtjes aan te wennen. De beethoogte was toen goed, tanden waren zichtbaar etc etc, echter toen de eigenlijke prothese klaar was en ik hem een maandje in had, was het al minder geworden.......
Maar goed....tweede ronde, tweede kans, laten we maar zeggen.


Een totale, nieuwe laten maken lijkt me in mijn geval ook wel het beste, dan......

Dank u :wink:
do, 08/24/2006 - 02:39 Permalink