vergoeding Menzis en codering

Author:
Cees van der Pluijm
Posted:
wo, 10/04/2006 - 11:11
Bij Menzis ligt een vraag over een declaratieprobleem waarop klantenservice diverse reacties gaf:

Tandarts A in Nijmegen deed op 5 januari 2006 een eerste periodieke controle
(C11 in het declaratiesysteem) over 2006.
Ik ging wegens verhuizing over op een andere tandarts (B in Arnhem);
die deed op 20 juli 2006 een (voor mij en voor Menzis tweede) periodieke controle (C12) over 2006; voor hem was het de eerste t.o.v. mij, dus hij declareerde C11.

--Tandarts B heeft formeel gelijk, voor beide tandartsen (A en B) was het hun eerste periodieke controle bij mij.
-- Menzis heeft formeel gelijk, C11 kan maar 1x per jaar vergoed worden.
-- Ik heb inhoudelijk gelijk: ik heb recht op twee vergoede periodieke
controles: C11 en C12 (ook als die laatste formeel C11 is genoemd).
Verhuizen en van tandarts veranderen kan niet betekenen dat ik moet opdraaien voor een codering die daarin niet voorziet.
Het is ook onmogelijk om twee maal per jaar een eerste periodieke controle te hebben, lijkt me. De tweede is altidj de tweede, wie die ook doet.

Hoe gaan andere tandartsen hiermee om?
Heeft iemand er ervaring mee?

Bij Menzis is de vraag nu "naar boven de organisatie in" gegaan, omdat er niet snel een inhoudelijk bevredigend antwoord voorhanden bleek.
Cees van der Pluijm

Aha, niet gezien. Identiek geval dus.

Menzis reageerde zojuist formeel: "U heeft gelijk, maar we wijken niet af van de code die uw tandarts aangeeft. Wij kunnen zien dat u twee keer periodiek gecontroleerd bent, en dat u verhuisd bent, maar uw tandarts moet dat aangeven."

Tandarts gebeld. Die verzucht: "Menzis weer! Ik ga ze bellen."
Maar bij de tandarts schijnt de codering ook automatisch uit de computer te rollen.

In de schriftelijke anamnese (die ook 18 euro 40 waard is, wat vreemd is voor het invullen van een inschrijfformulier bij een ondernemer die een nieuwe klant krijgt) wordt naar zoiets praktisch niet gevraagd. Dat zou de tandarts en mij werk, en mij geld bespaard hebben.
wo, 10/04/2006 - 11:34 Permalink
Cees van der Pluijm

Laatste ontwikkelingen: mijn tandarts ziet, door ervaring wijs geworden, af van telefonisch contact met Menzis en stuurt mij een nieuwe nota met een aangepaste code. Hulde tandarts!
Een en ander, ook doorlezend op internet, maakt me wel duidelijk dat bij Menzis niet de mens maar bureaucratie en formalisme centraal staan. Ik ga op zoek naar een andere verzekeraar.
wo, 10/04/2006 - 13:08 Permalink
Cees van der Pluijm

Laatste nieuws: hoofkantoor Menzis belt me na een klacht over de afhandeling van mijn verzoek en mijn aankondiging dat ik verandering van verzekeraar overweeg ("als bureaucratie, formalisme en klantonvriendelijk gebrek aan flexibiliteit centraal staan, waarom zou ik dan de duurste aanvullende verzekering van Menzis prefereren?"), dat het sturen van een nieuwe nota met aangepaste code bij nader inzien toch niet nodig is. Ze geloven me, wordt er gezegd, en de vergoeding voor C11 en C12 is identiek, dus dit was inderdaad te bureaucratisch.

Inmiddels heeft mijn tandarts de nieuwe nota op de bus gedaan. Ik bewaar die maar even voor het geval er nog iets misgaat bij Menzis. Zou zomaar kunnen.
wo, 10/04/2006 - 14:32 Permalink
vV

Tja.... de concurrentieslag zal rond de jaarwisseling wel weer losbarsten...!
nemen ze nu even voorschot op. Benieuwd of deze coulance volgend jaar ook nog werkt...
wo, 10/04/2006 - 15:35 Permalink
Cees van der Pluijm

Zal zeker een rol spelen, maar ik vind Menzis' voorzieningen ook ontoereikend.
Dat bij het uitgebreidste tandheelkundepakket zelfs nog geen gedeelte wordt vergoed van een opbeetplaat en de techniekenkosten gnatologie vind ik onbevredigend.
Heb info opgevraagd bij de Meeús, maar moet dan wel door de keuring komen.
wo, 10/04/2006 - 15:39 Permalink
Cees van der Pluijm

Goede tips,

ik informeer vanaf nu ook eerst naar de vergoedbaarheid van iets. Stuurde een begrotingvan mijn tandarts naar Menzis en kreeg een tarievenlijst als antwoord. "U zoekt het maar uit" dus, ipv te reageren met: "alleen 6 behandelingen per jaar hiervan", o.i.d.

Gelukkig las ik net dat de premies zeer zullen stijgen komend jaar, dus dan zullen de service en de zorg ook wel enorm toenemen.

Als kleine zelfstandige ben ik sowieso minimaal meer dan 100 euro per maand duurder uit dan voorheen, maar dat is het zoet van Balkenende en Hoogervorst.
wo, 10/04/2006 - 18:59 Permalink
vV

Dat bij het uitgebreidste tandheelkundepakket zelfs nog geen gedeelte wordt vergoed van een opbeetplaat en de techniekenkosten gnatologie vind ik onbevredigend.


dit valt met aanvraag binnen de basisverzekering, bijzondere tandheelkunde. Ze doen wel sinds begin dit jaar moeilijker met afgeven van machtigingen , terwijl de regels ervoor niet veranderd zijn.

Overigens: Menzis, Agis en OHRA/Delta Loyd willen gaan fuseren. Ik weet niet of de Nma al toestemming heeft gegeven...
Jammer want OHRA en DL loopt best aardig, en Agis heeft zeer uitgebreide tandartsverzekeringen...

Meeus is voor tandartsverzekering ook een optie. Met overleggen van een polis met vergoeding voor kronen hanteren zij volgens mij geen wachttijd. En pakket 2 en 3 van Menzis hebben een vergoeding voor kronen.. (weinig, maar toch..)
wo, 10/04/2006 - 19:09 Permalink
dj

Bijzondere tandheelkunde betekent toestemming vooraf meen ik. Ook is dat op een bepaald centrum (zoek maar eens op CBT), als je huistandarts oid dat doet dan is het geen bijz. tandheelkunde.

Bedenk trouwens wel dat er een reuzeprobleem is met overstappen, de uiterste termijn voor het overstappen ligt ruime tijd voordat de pakketten bekend zullen worden gemaakt (alle verzekeraars!). Je zult dus blind moeten kiezen.

Dat noemen ze marktwerking bij een geslaagd nieuw verzekeringssysteem. Hrmpf. (/offtopic: Zijn de huisartsen al betaald of moeten die bijzondere bijstand aan gaan vragen of een krantewijk nemen ofzo?)
wo, 10/04/2006 - 19:20 Permalink
Cees van der Pluijm

Mij werd verteld dat je bij Meeús kunt kiezen voor een totaalbedrag per jaar (een maximum) waar alle behandelingen onder vallen. Dat raadde mijn tandarts ook aan. Is dat waar?

Ben benieuwd welke termijn ik heb om over te stappen; begreep dat de verzekeraars en de regering daar ook over bezig zijn.
wo, 10/04/2006 - 19:28 Permalink
Chris888

Ook is dat op een bepaald centrum (zoek maar eens op CBT), als je huistandarts oid dat doet dan is het geen bijz. tandheelkunde.

iets in mij zegt dat huistandarts vV andere ervaringen heeft
wo, 10/04/2006 - 19:56 Permalink
vV

:smt003

bijzondere tandheelkunde mag na machtiging ook door de eigen tandarts gedaan worden.
Zeker iets als een splint mag binnen voorwaarden , zijnde aantoonbare noodzaak, dus naar aanleiding van de bevindingen / behandeling door een erkend hoofd-hals fysiotherapeut (in arnhem Frank Schiebergen) of na een uitgebreide screening (UFO, uitgebreid functie onderzoek,welke dan ook vergoed wordt) door de eigen tandarts gemaakt worden. deze behandeling valt dan onder de basisverzekering.

o ja, als er bv brieven liggen van een fysio waarin uitgebreid onderzoek gedaan is, of de tandarts wil/kan alsnog een ufo doen kan hij ook achteraf worden aangevraagd.
do, 10/05/2006 - 17:25 Permalink
de digitale tandarts

Het is wel zo dat een centrum de machtiging makkelijker krijgt of in sommige gevallen zelfs zelfstandig de indicatie mogen bepalen.
Een huistandarts mag het ook, maar zal meer moeite hebben, alhoewel sommige een goede naam hebben bij de adviserend tandartsen en veel voor elkaar kunnen krijgen.
do, 10/05/2006 - 20:08 Permalink
dj

Ah ik had het (volgens mij) moeten weten: "bekwaam maakt bevoegd". Als vervolgens iemand bevoegd is is er dan een grond vergoeding te weigeren..

Maar dit maakt dan de tijdsvergoeding voor angsige patienten ook haalbaar voor de huistandarts toch? Dat is dan toch een algemene post die met enige willekeur kan worden toegepast..

Nou ja.
do, 10/05/2006 - 23:02 Permalink
vV

ja dat klopt.. alleen de tandarts die affinititeit heeft met het behandelen van echt angstige patienten werkt vaak al (deels) in een CBT. De meeste huistandartsen hebben een broertje dood aan het papierwerk, wat overigens als je weet wat ze willen hebben eigenlijk niet meer werk is dan de patient voorlichten over de behandeling.

Eigenlijk is het indienen van plan en begroting, wat je toch ook richting patient moet doen (WGBO!) met een korte onderbouwing waarom het onder bijzondere tandheelkunde valt naar jouw idee voldoende. En met name dat laatste is natuurlijk het knelpunt. Laatst nog iemand uitgebreid behandeld die jaren geleden bestraald was vanwege een hersentumor, en operatief zaken verwijderd (o.a. diverse spieren in de wang). Hierdoor jarenlang verwaarloosd mbt gebit (geen tandarts kunnen/durven bezoeken ).

Met de invloed van operatie en bestraling was de invloed op het gebit evident, en het toch wel uitgebreide plan werd binnen 2 weken goedgekeurd.

Overigens willen veel CBT`s graag dat dit soort zaken juist door de huistandarts gedaan wordt.
vr, 10/06/2006 - 12:52 Permalink
Cees van der Pluijm

woensdag de hele dag gebeld en gemaild met Menzis (zie boven); 's middags toezegging: we gaan betalen.
donderdag radiostilte.
vrijdag: het geld staat op mijn rekening.
ze kunnen het wel bij Menzis...
za, 10/07/2006 - 09:25 Permalink