oorpijn en wkb, verdwenen fistel

Author:
santi
Posted:
za, 10/21/2006 - 05:42
Een maand lang loop ik nu voortdurend met oorpijn rond, gisteren ben ik bij de tandarts geweest en die is meteen begonnen met een wortelkanaalbehandeling voor mijn kies linksonder. Echter, volgens de tandarts, is het onwaarschijnlijk dat mijn oorpijn gerelateerd is met de kies linksonder (wkb vanwege caries dat te dicht bij de zenuw was gekomen en waardoor er al bacterien in de zenuw waren binnengedrongen).

Nu heb ik ongeveer 10 jaar geleden een wkb ondergaan voor een kies linksboven. Die kies was al afgestorven voordat de wkb werd gedaan.

Ongeveer 4 of 5 jaar later ontstond er boven de kies aan de buitenkant een fistel, die fistel had ik voor ongeveer 3 of 4 jaar lang (bij elke controle zag de tandarts het over het hoofd), maar omdat ik geen klachten had, geen pijn en geen overgevoeligheid, heb ik er al die tijd over gezwegen.

Anderhalf jaar geleden is die fistel opeens uit zichzelf verdwenen en is tot op heden niet teruggekomen. Zou het mogelijk zijn dat de wortelpuntontsteking, wat zich uitte in de fistel, uit zichzelf is genezen of is de situatie ´intern´ bij mijn kaak en wortelpunt juist verergerd omdat er geen fistel meer is en de ontsteking intern accumuleert ? Stel dat er al die jaren een ontsteking heeft gezeten, kan dat dan uitbreiden naar de kiezen ernaast ? Wat voor gevolgen heeft dat ? Ik heb sinds een paar weken lichte drukpijn bij die kies linksboven, die pijn is niet continue, er zijn dagen dat ik er geen last van hem en dan weer dagen dat de lichte drukpijn terug is.

Waarom is de fistel dan opeens verdwenen en tot op heden niet meer teruggekomen ? En heeft mijn oorpijn dan misschien met mijn kies linksboven te maken, de afgestorven kies en niet de kies linksbeneden die nu een wkb aan het ondergaan is ?

Als laatste vraag, wat is eigenlijk de levensduur van een afgestorven kies die een wkb heeft ondergaan ?
Geke

Ik denk dat het feit dat er een tijd geleden een fistel bij die kies ontstaan is, al een teken is dat het bij die kies niet helemaal in orde is. Is dit ook de kies waar je wat drukpijn aan ervaart? Want op het moment dat de fistel weg is, is er geen uitweg voor het onstekingsvocht en komt er soms dus meer druk op de ontsteking, als hij niet op een andere plaats een uitweg heeft gevonden. Soms kan het ook zo zijn dat de weerstand verbeterd is en de ontsteking daardoor weer iets minder is. Maar als er niks aan gedaan wordt zal hij in ieder geval niet zo verdwijnen. Bij behandeling is dat ook vaak lastig om wortelpuntontstekingen goed weg te krijgen. Het is eigenlijk niet zo dat deze ontstekingen naar de kiezen ernaast uitbreiden, dan wordt dat bij die kies ernaast veroorzaakt door een ander probleem, zoals een diep gaatje of grote vulling. Vaak is het niet echt zo dat je er oorpijn van krijgt. Vraag je tandarts er nog eens naar om naar die kies boven te kijken, want ik denk niet dat dat helemaal in orde is.

Ik hoop dat je wat met deze informatie kunt, mocht je nog vragen hebben kun je het natuurlijk laten weten.

:smt006 Geke
za, 10/21/2006 - 23:21 Permalink
santi

Heel erg bedankt voor je snelle reaktie en informatie. Ik ben wel een beetje gerustgesteld over het feit dat een wortelpuntontsteking zich in de regel niet uitbreidt naar de kiezen ernaast. Zou het eventueel wel het oog erboven kunnen beinvloeden ? Ik heb nl al een aantal jaren last van mijn linkeroog, ben al naar verschillende optometristen en zelfs de oogarts geweest maar die kunnen niet meer zeggen dan dat mijn oog gevoelig is en snel geirriteerd raakt.

Ik ben me ervan bewust dat er inderdaad iets aan de hand is met mijn linkerbovenkies. Er was een tijdje geleden een stukje vulling en kies afgebroken en door de tandarts is er al een nieuwe vulling ingedaan. Sindsdien heb ik het gevoel dat de vulling ietsje te hoog zit, veel scheelt het niet maar ik voel het heel subtiel als ik mijn kiezen op elkaar doe. Aangezien de vulling vrij groot is en die kies al voor de derde keer is gevuld, twijfel ik of ik het beter zo kan laten of dat ik er wat van moet zeggen. Als de tandarts dan de vulling bijvijlt, is de kans op een fractuur van die kies dan groter ? Ik heb het dus over de kies linksboven waarbij de fistel is verdwenen en waarbij een wkb is gedaan.

En wat voor verdere behandeling zou je me kunnen adviseren ? Opnieuw een wkb laten doen, apex resectie ? En wat zijn de andere opties ? En kan ik een eventuele tweede wkb beter door een endotoloog laten uitvoeren, is de kans op succes dan veel groter ? En hoeveel hoger zullen de kosten van een behandeling bij een endotoloog uitkomen ?

Alvast bedankt !
zo, 10/22/2006 - 02:55 Permalink
Geke

Als de kies iets te hoog is, kan de kies inderdaad wat bijgevijld worden, dit verhoogd niet het risico op breuk, maar dit risico wordt juist kleiner. Dit komt doordat de kies dan meer gelijkmatig belast kan worden en dus niet op een bepaald punt veel te zwaar belast wordt. Ik kan niet goed beoordelen wat de juiste behandeling is, omdat ik natuurlijk niet in de mond en op de rontgenfoto kan beoordelen hoe de wortelkanaalbehandeling eruit ziet. Bij lekkage via een vulling of een niet optimaal gevulde kanaalbehandeling is het opnieuw doen van een wortelkanaalbehandeling de beste oplossing. Als deze helemaal goed afgesloten is en de kanalen op de foto optimaal gevuld lijken, kan een apexresectie een mogelijkheid zijn. Of een eventuele wortelkanaalbehandeling door een endodontoloog gedaan zou moeten worden, kun je het beste met je eigen tandarts overleggen, het hangt ook een beetje af van de ervaring van je tandarts met herbehandelingen en de moeilijkheid bij jouw kies. De kosten bij de endodontoloog zullen in principe niet veel hoger zijn, dat ligt vaak aan hoeveel moeite en tijd het kost en hoeveel behandelingen nodig zijn. Dan kan de tandarts of endodontoloog wel voor je inschatten.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mocht je nog vragen hebben kun je het natuurlijk laten weten.

:smt006 Geke
do, 10/26/2006 - 21:32 Permalink