Hallo,
Ons zoontje van 3 jr en 9 mnd heeft eeen fistel onder zijn voortand van zijn melkgebit. Het advies is om een wkb te doen, zodat de blijvende tand die er onder groeit niet te misvormen.
Wij hebben zelf nog nooit een wkb ondergaan. Moeten wij een kind van die leeftijd dit laten ondergaan? Omdat hij zo jong is zijn we bang voor een trauma.
Graag ontvangen wij ook extra informatie hoe lang de behandeling duurt en wat er precies gaat gebeuren.
Ons zoontje van 3 jr en 9 mnd heeft eeen fistel onder zijn voortand van zijn melkgebit. Het advies is om een wkb te doen, zodat de blijvende tand die er onder groeit niet te misvormen.
Wij hebben zelf nog nooit een wkb ondergaan. Moeten wij een kind van die leeftijd dit laten ondergaan? Omdat hij zo jong is zijn we bang voor een trauma.
Graag ontvangen wij ook extra informatie hoe lang de behandeling duurt en wat er precies gaat gebeuren.
Ik heb nog nimmer een blijvend gevolg van een ontsteking aan de wortelpunt gezien bij de blijvende opvolger van die melktand. Ik zag wel dat de tand soms veel trager wisselt en de blijvende tand daardoor wat scheef doorkwam. Of een witte of bruine plek op het glazuur waar een melktand tegen de kiem van de blijver aangetikt zou kunnen zijn bij een val of ongeluk. Dus de resten van een soort bloeduitstorting.
Maar nooit gevolgen waar ik achteraf van dacht: 'tsjonge, ik wou dat ik daar wat eerder iets aan had gedaan. Ik heb laatst ook ergens iets in een vakblad over gelezen, wat op hetzelfde neerkwam. In Exkies ofzo. Wel of niet het kanaal behandelen maakte niets uit voor de ontsteking. Die bleef toch wel.
Laat lekker zitten die ontsteking, als hij geen last ervan heeft. Je moet dat eerder zien als een soort verdediging van het tandvlees tegen dood zenuwmateriaal. Een natuurlijke barriere, zoals je dat ook met een jeugdpuistje hebt. Het is bij gezonde mensen onschadelijk en meestal niet eens merkbaar. Behalve als de barriere tijdelijk actief wordt. Maar daar is hij ook voor.
Maar op de universiteit leerden ze ons iets heel anders. Dus 't is maar net wie je gelooft.
kies met fistel, eruit halen.
Gewoon omdat je dat kind niet nog tot zijn 12e met een persisterende onsteking laat rondlopen. Het trekt een wissel op je afweer die niet nodig is, de ontsteking geeft wel geen last of schade aan de opvolger maar voor je lijf is het niet zinvol.
Het vergelijk met een jeugdpuistje gaat niet op want het lichaam van een puber is groter en kan veel meer hebben. Tevens is er geen directe link van uit een meeeter in de bloedbaan. Bij die fistel met het granuloom erbij wel.
Trauma of geen trauma? Ik denk dat het een leuk idee is die wortelkanaalbehandeling echter bij een fistel sta je na een paar maanden alsnog met een tang te wapperen is mijn ervaring. Het eruit wippen is een klusje van weinig ruigheid, rsutig te verdoven en doorde ontsteking is er al veel bot weg, dus los in een handomdraai (letterlijk).
Ik heb al tevaak en teveel fistels gezien, die dingen gaan nooit weg maar spelen wel op op momenten dat je er niet op zit te wachten......kerst, vakantie of de 50 jarige bruiloft van je oma/opa.
Kortom: regie in eigen hand, eruit op een goed moment ergens begin van de ochtend, lekker gegeten en daarna op de bank voor de buis hangen.
that's my 2cents
Ubi pus, ibi evacue.
Hoe vervelend ook, element weghalen.
Ga helemaal mee in de mening met mijn voorganger.
Zachte heelmeesters......
Hier worden tandartsen het denk ik niet gauw over eens.
Maar een wkb bij een kindje gaat wel eens goed, maar niet zo vaak, dat is een feit.
Maar een wkb uitvoeren is wel weer wat anders dan een kind lekker laten rondlopen met een ontsteking.
De tandarts van de zoon van Aggie heeft ook besloten de ontsteking liever niet te laten voortduren, zij het om een andere reden dan die mecanico noemt.
Het betreft hier een voortand, die normaal gesproken over een jaar of twee, drie toch gewisseld wordt. Als het kind een behandeling heel gemakkelijk ondergaat, kan ik me bij een goede slagingskans nog voorstellen dat je een wkb probeert, maar als je daar ook maar een beetje aan twijfelt (zowel wat betreft slagingskans als behandelbaarheid van het kind) is dat gedoe het dan waard voor die paar jaar??
Dat kleine kinderen fietsenrekken hebben vindt niemand vreemd toch... als het mijn kind was wissikutwel.
Denk ik. Hoe lang duurt zo'n kinderwkb aan een voortand?
Laat ik het dan zo zeggen: ik houd bij dit sorot zaken meer van voorspelbaar werk. Een exponatie afdekken na een partetiele pulpotomie ben ik ook mee gestopt. te vaak alsnog pulpitis. In dit geval denk ik.....1x behandeling met regie in eigen hand is beter dan op een rot moment tussen een bestaand programma door. Dat staat dan in het boek, is duidelijk wat de bedoeling is en geen onrust in tha house.
Over veel valt te praten, over pussende fistels heb ik weing anders te melden.
Overigens valt het eruithalen qua trauma op latere leeftijd altijd mee. altijd. tenzij ouders met een rotgevoel naar buiten zijn gegaan. dan zittenze op de 45e verjaardag van hun kind nog te emmeren over die oet van een tandarts, die met zijn grote poten die kies er uitrukte zonder verdoving en dat later de orthodntist alles recht moest zetten......alsof ze daar niet voor zijn denk ik dan.
Trauma is ander verhaal, maar dit betreft vaak elementen die niet zo heel lang meer mee hoeven.
Gr. Henk
Kost de ouders geen rooie cent.
ook al hebben de ouders wel of geen dure ta-verzekering, voor de kinderen hoeven ze niets te betalen.
Feit blijft dat 3 jaar natuurlijk schandalig jong is.
schandalig of niet? was het caries was het een trauma? in het eerste geval is het zonde, gemistte kans, mogelijk zuigflescaries. in het laatste geval........kan je met tweemaal poetsen toch niet voorkomen.
feit blijft: fistel/kind 3jaar/extractie