2 keer een wortelkanaalbehandeling op dezelfde kies

Author:
daantje24
Posted:
ma, 11/27/2006 - 19:38
als een wortelkanaakbehandeling niet gelukt is, en je krijgt een 2 de op dezelfde kies, moet je die dan ook 2 keer betalen?

ik hoop van niet!

groetjes danielle
Spiegeltje

In principe wel. Ook al doet de tandarts zijn uiterste best om de behandeling zo goed mogelijk te laten slagen, dan nog kan de ontsteking terugkomen. Dat valt de tandarts in de meeste gevallen dan ook niet te verwijten. Zodat je gewoon weer moet betalen. Wat jij graag wilt is een zogeheten 'resultaatverplichting'. De tandarts heeft alleen een 'inspanningversplichting'.

Als de tandarts slecht werk levert kun je hem daar natuurlijk wel op aanspreken. Ik ben geen tandarts maar ik heb op dit forum wel eens gelezen dat bij een wkb eigenlijk altijd een kofferdam moet worden gebruikt. Niet alle tandartsen doen dit. De kans dat de behandeling 'mislukt' is dan groter. Dat kun je de tandarts verwijten. Het beste is natuurlijk de tandarts te vragen of ie een kofferdam wil gebruiken als je weet dat ie het normaal niet doet.
ma, 11/27/2006 - 21:22 Permalink
Lieneke

Kofferdam is een rubberen lapje wat over de de mond heen gaat. Terplaatse van de kies is een gaatje waar de kies doorheen past. Met een klemmetje wordt het geheel op zijn plaats gehouden. Het zorg ervoor dat de kies goed droog blijft en dat de patient geen dingen kan inslikken.
vr, 12/01/2006 - 22:14 Permalink
ZeroXX

Kofferdam?
Ik heb er in totaal nou bijna 2 volle handen opzitten qua wkb's, maar ik heb nog nooit een kofferdam gehad voor zover ik weet.
wo, 01/03/2007 - 06:17 Permalink
Spiegeltje

Geen kofferdam bij wkb?

Dan kun je de volgende keer daar beter om vragen. Indien de tandarts daar niet op ingaat klopt er iets niet. Inmiddels is wel aangetoond dat een kofferdam of rubberdam het slagingspercentage (dat al niet zo heel hoog is) van een wortelkanaalbehandeling kan vergroten.

Bij het leggen van composietvullingen kan het gebruik van een rubberdam ook zijn nut hebben omdat de kwaliteit van de vulling negatief wordt beinvoed door vocht. Met de kofferdam kun de tandarts dat probleem beter controleren. Het gebruik is echter niet zo cruciaal als bij een wortelkanaalbehandeling.

Waarschijnlijk heb je een wat ouderwetse tandarts (de kofferdam is nog niet zo heel lang gebruikelijk) of een heel eigenwijze. [/quote]
wo, 01/03/2007 - 14:27 Permalink
vV

(dat al niet zo heel hoog is)


en hoe laag is dat percentage volgens u dan wel niet? en wat is uw bron?

Inderdaad is cofferdam duidelijk geindiceerd bij wortelkanaalbehandelingen.
En iemand die het stelselmatig niet gebruikt heeft zeer waarschijnlijk een lager slagingspercentage, maar dat ligt dan niet alleen aan het niet gebruiken van de cofferdam denk ik....
wo, 01/03/2007 - 15:48 Permalink
Spiegeltje

en hoe laag is dat percentage volgens u dan wel niet? en wat is uw bron


Zo'n 70-75% in een gemiddelde Nederlandse praktijk.
Bron: tandarts op dit forum.

Dat vind ik hoog, maar niet *heel* hoog. Volgens dezelfde bron kan het slagingspercentage wel hoger, tot 90%, als heel zorgvuldig wordt gewerkt. Daarbij hoort ook gebruik van een rubberdam.

Ik weet overigens niet welke bron de geciteerde tandarts heeft gebruikt. Maar misschien hoeft ie - omdat ie tandarts is - geen bron te vermelden :wink:
wo, 01/03/2007 - 17:19 Permalink
vV

http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?p=41628&sid=c215f0de8136…

hier dus..

Nu zijn die percentages dus niet (alleen) afhankelijk van het gebruik van rubberdam hoor. Het is verbazingwekkend hoeveel (of hoe weinig) kanaalbehandelingen worden gedaan aan de hand van de laatst bekende gegevens/onderzoeken. Met name wat betreft het gebruik van spoelmiddelen, preparatietechnieken, afsluiten van de kanalen maar ook de kies erboven.

Overigens net zo vreemd zijn de discussies door patienten over de behandelduur en de kosten als je het wel doet naar de laatste stand van techniek.....

Wat het verhogen van het succespercentage betreft is het deels laten uitvoeren door goede assistentes zo gek nog niet hoor! Maar dan moet er wel even netjes uitgelegd worden wie wat doet en waarom... Dan is de weerstand van patienten ertegen ook direct weg.
wo, 01/03/2007 - 17:47 Permalink
Spiegeltje

Op internet heb ik nog de volgende bron gevonden over de wortelkanaalbehandeling:

http://www.bsl.nl/webwinkel/files/9031339741_proef.pdf

Hieruit blijkt dat het eigenlijk lastig is te spreken over 'succespercentages' omdat daarvoor eigenlijk geen objectieve criteria bestaan!

Maar het verhaal maakt me wel duidelijk, voor zover ik het kan volgen want ik ben geen tandarts, dat bij een wortelkanaalbehandeling succes allesbehalve verzekerd is. Er kan veel misgaan. Dat hoeft niet altijd meteen duidelijk zichtbaar of merkbaar te zijn. Voor een deel is dat ongrijpbaar maar voor een deel ook te voorkomen door (uiterst) nauwkeurig en hygienisch te werken volgens de laatste inzichten.

Reden waarom ik een wkb niet door een assistent wil laten uitvoeren. Je kunt je zelfs afvragen of je niet beter meteen naar een endodontoloog kunt gaan. Zelf heb ik helemaal niet de neiging snel te willen worden doorverwezen naar een specialist, bijvoorbeeld naar de kaakchirurg voor een extractie van een verstandskies. Ook ben ik zeer tevreden over mijn mondhygieniste en tandarts.

Maar als ik nog eens een meerkanalige endo moet laten uitvoeren zal ik zeker eerst met mijn tandarts gaan bespreken of doorverwijzen toch niet beter is.
wo, 01/03/2007 - 18:23 Permalink
Serpentlady

:roll: Zit net even dat hele verhaal te lezen over slaginspercentages enzovoort. Ik heb zelf namelijk in 1 kies, die eerste keer behandeld te zijn geweest dmv wortelkanaalbehandeling, goed gedaan was, want die zat er al ruim 5 jaar in, tot er weer aangezeten werd door een andere tandarts met het repareren van vulling en vervelende verhaal nu.

Ben er nog steeds " zoet" mee en mijn ervaring is wel en wat ik van mijn tandarts hoorde, dat als een WKB in een keer goed wordt gedaan, dat het slagingsperc. veel hoger is. Mijn kies is nu al 8 maal behandeld en de wortelpunten waren doorgeboord, dus blijf met latente ontsteking zitten. Nu gaan ze mijn kies erachter ( 37) ook WKB geven donderdag omdat de ontsteking van die andere kies, deze kies ook aangetast heeft.
Mijn vraag is voor de vergoeding: Hoorde van de verzekering dat de kaakchirurg volledig vergoed wordt, krijg hierna nog twee apex-resecties en ben al geweest voor voorbehandeling. Maar heb bij mijn voorgaande tandarts altijd meteen moeten afrekenen en zelfs een keer 3 zelfde WKB in 1 week voor diezelfde kies. Kreeg gedeeltes terug van verzekering, maar hoe zit dat nu dan? Ik heb mij paar weken terug extra bij laten verzekeren en goed geinformeerd bij CZ en zou nu goed moeten wezen qua verzekering. Kom ik dan niet opeens voor extra kosten te staan als ik nog eventjes een paar maanden verder ben met dit probleem?
Hier kon ik als patient niks aan doen, omdat ook de tandarts hier zonder cofferdam werkte en ik bij voorgaande behandelingen bij andere tandarts hier wel mee gewerkt werd. Inmiddels heb ik al 3 jaar een goeie andere tandarts hoor, maar hij moet al die ellende van een " collega" op gaan lossen. Zo zie ik het en misschien lijkt het kort door de bocht, maar heb er al na bijna 3 jaar hoop geld en tijd ingestoken ( en pijn natuurlijk!) en ben benieuwd of ik eventueel een klacht kan neerleggen bij een geschillencomissie of tuchtraad alsnog hierover?

Sorry voor het hele lange verhaal, maar misschien dat iemand mij kan helpen met informatie hierover.

Alvast bedankt, Serp
di, 01/23/2007 - 20:21 Permalink
Holmes

Maar heb bij mijn voorgaande tandarts altijd meteen moeten afrekenen en zelfs een keer 3 zelfde WKB in 1 week voor diezelfde kies. Kreeg gedeeltes terug van verzekering, maar hoe zit dat nu dan?

Drie keer een WKB in week lijkt mij wat overdreven. Aangezien je nu 3 jaar bij je huidige tandarts zit, had je destijds te maken met de oude codes E10/E15 of E20/E25. Een WKB bestaat uit maximaal 3 zittingen. Een eventuele volgende zitting had met de E70 in rekening gebracht mogen worden. In dit geval is denk ik de WKB in 3 zittingen volledig uitgevoerd.

Ik weet dus niet wat je tandarts in rekening gebracht heeft, maar in dit geval zou hij alleen 1 x E10 of E20 en afhankelijk van het element een aantal E15 of E25 in rekening mogen brengen.

Ik weet niet of je er nog wat mee kan.
do, 01/25/2007 - 08:23 Permalink
Serpentlady

Ja het is al een tijdje geleden en alle behandelingen en rekeningen zijn allemaal inmiddels betaald en vergoed. Ik zat destijds bij een andere zorgverzekeraar en geloof het of niet ( weet niet of ik nog kopie heb van de nota's) heb ECHT 3 keer een behandeling ondergaan aan die kies in 1 week, want het was immers een echte probleemkies na wkb, had eenvoudiger geweest om hem destijds al te trekken, dan zat ik er nu ook niet meer mee te klooien.
Er zat voor het gemak ook bijna een jaar een noodvulling in omdat ze er zo vaak bij moesten om te spoelen, meten enz. Kosten waren toen voor de foto's ( elke keer controleren of het nu wel goed was) en voor de behandeling. Moest zowieso 273,00 euro betalen 2 x achter elkaar, en nog een x-bedrag ( hoog) en ik maakte zelfs de opmerking toen: Nou daar gaat mijn maandsalarisje haha!

Maar harstikke bedankt voor de informatie en ik ga zeker kijken of ik daar nog iets van kan terugvragen eventueel.
di, 01/30/2007 - 00:58 Permalink