Mijn dochter van 8 heeft kaasmolaren in alle blijvende kiezen en in 4 boven en 4 onder voor tanden. Ze wordt 4 keer in het jaar behandeld met SG 40.
Bij haar bovenste voortand brokkeld al iets af
Ben bang wat er in de toekomst met haar gebit gebeurd.
Bij haar bovenste voortand brokkeld al iets af
Ben bang wat er in de toekomst met haar gebit gebeurd.
Gelukkig is hij er nog. Na de kweek bleek de antibiotica niet de juiste te zijn en kreeg hij andere.
Wij zijn nogal geschrokken van de hoeveelheid kaasmolaren. En de onduidelijkheid wat we kunnen verwachten. Worden al zijn tanden zo geel?
Goed poetsen doen we al en op verantwoord eten letten ook al. Is er een behandeling mogelijk? Sealen? Bleken?
En waarom is er een verschil tussen tanden en kiezen? Immers zijn achterkiezen hebben een kaaslaag maar zijn tanden zijn helemaal geel.
Heeft iemand ervaring en tips? Die hoor ik graag.
:wink:
FF checke :D
Er worden soms ook kroontjes over die kaaskiesjes geplaatst...gr Irma.
De kans is groot dat er nog meerdere kaastanden komen. Naar aanleiding van de OPG.
Optisch gezien ziet de tand er uit alsof er een dikke gelige plaklaag opzit met op het einde een brokkelige rand.
Onze zoon heeft nu 4 kaasmolaarkiezen. Waarvan 1 ernstig. En 1 kaasmolaartand.
Kaasmolaartanden die optisch zichtbaar zijn zorgen voor een afweging. Wat medisch verstandig is naast de beleving van de patient en tov de omgeving.
Wij hadden nog nooit gehoord van kaasmolaren. Als het toch geen specialisatie nodig heeft omdat het vrij regelmatig voorkomt vraag ik me toch af of er onderzoek gedaan wordt naar de oorzaak. Dan heb ik het niet over hogekoorts van baby t/m 2 jaar etc, maar over medicijnengebruik.
Als er naar aanleiding van onderzoek al bekent is welke medicijnen kaasmolaren kunnen veroorzaken waarom worden ouders niet over de risico's ingelicht? :smt006
nb, je blijft maar door hameren op de medicatie maar de oorzaak is dus de KOORTS!!! Als leek weet je dat soort dingen niet en het is ook helmaal niet zo gangbaar als je denkt. irm werkt in een kindertandartsen praktijk, dat heb ik gedurende jaren en jaren ook gedaan. Dan krijg je aan dat soort patienten een andere beeldvorming. In een doornsee praktijk komt het misschen 1x per jaar voor, maximaal. Dan hebje nog gradaties en die vallen weer inder op en hebben minder problemen.
Ergo........het is apart en het komt door de koorts.
oorzaak gevolg, en nu ophouden over die medicatie, want daar zit het dus niet in. Dus over risico's kan je niet praten want de koorts is niet te voorkomen, want die komt.......met alle gevolgen van dien. De medicatie is om die koorts in te dammen en je lijf te helpen de oorzaak weg te werken.
Ik geloof nu dat koorts ook een oorzaak kan zijn. Is hierbij een indicatie aan te geven qua leeftijd. Van 0-2 jaar?
Daarnaast geloof ik ook dat medicatie een oorzaak kan zijn. Je ziet toch ook gele vlekken als iemand anti-biotica heeft gebruikt.
Is er geen onderzoek gedaan naar bepaalde medicatie? Het is toch niet vreemd dat ik als leek schrik van aantasting van het grote mensen gebit? En dat de oorzaak misschien medicatie is?
Als medicatie een oorzaak kan zijn en kaasmolaren vrij regelmatig voorkomen vind ik het niet vreemd als ouders op de risico's van medicatie aangesproken worden.
Maar ik had het over een kaastand. Ik weet dat de wortel nog niet gesloten hoeft te zijn. Wat ik bedoel is dat er onder de kaastandlaag al een enorm gat(holte) zichtbaar is. Dus als de laag doorbreekt en alles schoongemaakt moet worden moet je er toch rekening mee houden dat de wortels nog niet gesloten zijn. Waar gaat het heen zonder einde.
Het is niet leuk als je als ouder er achter komt dat je kind kaasmolaren heeft.
Vragen over wel of niet naar optische overwegingen te handelen van een kaastand is ook iets. Als een kindergebit nog niet volgroeid is zodat je nog niet weet of een kind een beugel moet is het dan wel verstandig om de aangetaste kaastand te behandelen?
Wat is de ervaring bij verwijderde kaasmolaarkiezen en opschuiven van andere kiezen?
Hecht glasionomeer wel aan een kaasmolaar?
Informatie over de oorzaak is hetzelfde als over de behandeling.
Ik ben meer geintresseerd in de behandeling en ervaringen.
En als er duidelijkheid is over de oorzaak welke dan ook (een kind met hoge koorst komt bij de huisarts) verwittig de ouders op mogelijke risico van kaasmolaren.
:smt006
Vertrouw nou gewoon de adviezen van de mechanico en ga eens naar die tandarts toe.
Hier krijgt je dochter geen mooie tanden van, jij krijgt er een complex van en wij krijgen er een sik van.
Ik geef je een alternatief in de vorm van een adres, geen bedankje.
Ik geef uitleg, je trekt in twijfel
wat mij betreft was het allang af en ik durf op een zaterdag ochtend als deze een gokje te wagen: je hebt een HBOopleiding en bent ongeveer 35 jaar.
sorry maar ik ga niet allerhande leerboeken en artikelen voor iemand uitspellen omdat iemand iets niet kan voorstellen (bij herhaling).
vandaar
Sealen Bpa en fluor
Nu heb ik klein beetje verder gezocht en kom dan tegen dat er BPA en Fluor in sealings zit. Ik schrok hiervan. Bpa moest uit babyflessen en speelgoed en dan zit het permanent in je mond. Is dit wel goed en verstandig??
12 jarige heeft vele kaasmolaren en een eetprobleem (eet nauwelijks avondeten , geen enkele groente).
Als het eenmaal in je mond zit kun je dan er nog weer vanaf of moet je altijd die tanden blijven beschermen met iets omdat de bovenlaag is geëtst.
Geen fluor maar fluoride. En…
TDI van 50µg/kg lichaamsgewicht/dag wordt niet overschreden door het plaatsen van
sealings of composietvullingen. Een chronische blootstelling aan BPA als gevolg van de
aanwezigheid van tandheelkundige materialen in de mond wordt niet bevestigd door het invivo onderzoek.".
Het is het materiaal dat wij gebruiken, kunststof of glasionomeer cement. https://www.tandarts.nl/mondzorg/preventie/wat-sealen.
Ik snap uw tweede vraag niet goed. Vervelend dat de 12 jarige eetproblemen heeft. Hoop dat u daar goede professionele begeleiding voor heeft.
Als er eenmaal kaasmolaren zijn dan is het verstandig die te beschermen. De ets maakt hele kleine putjes in het oppervlak zodat er meer hechtingsoppervlak ontstaat. Meer oppervlak voor de hechting van de sealant.
Of het goed of verstandig is laat ik aan de wetenschappers, het is het materiaal dat op de markt gebracht wordt om mee te werken en goedgekeurd is. Wordt dagelijks vele malen gebruikt. De ets maakt hele kleine putjes in het oppervlak zodat er meer hechtingsoppervlak ontstaat. Meer hechtingsoppervlak voor de sealant. De sealant kan verwijderd worden door het af te slijpen maar dan blijft het oppervlak onbeschermd. Dat willen wij ook niet.