Ik heb misschien een rare vraag maar heb al heel lang klachten van mijn 4 bovenvoortanden .Vorig jaar juni zijn er door een onervaren tandarts 4 facings geplakt die zo zwaar waren dat door overbelasting al mijn zenuwen gingen onsteken met als gevolg 4 wkb en 2 apex.Nu zijn alle ontstekingen weg maar de klachten zijn nog niet echt over .Op advies van TA en kaakchir. nu een opbeetplaat. Deze heb ik nu ruim een week maar het gekke is dat zodra ik deze indoe de klachten van mijn tanden een heel stuk minder worden , het is net of mijn tanden steun nodig hebben want zonder is het net of er naarmate de dag vordert er een holle ruimte boven mijn tanden onstaat en mijn tanden "hangen".'Ook heb ik na al deze ellende heel sterk de neiging om mijn onderkaak naar voren te schuiven waardoor het er ook allemaal niet beter op wordt .s Morgens of nadat ik gelegen heb zijn de klachten een stuk minder .Kan het zo zijn dat de vezels/bindweefsel waarmee de tanden in de kas zitten door de overbelasting zo slap zijn geworden dat ik misschien steun nodig heb aan mijn tanden . De zware facings zijn al wel een jaar van mijn tanden af en vervangen door lichte composiet . Is iets in de vorm van een beugel of zo mogelijk want de splint is natuurlijk voor 's nachts en kan ik natuurlijk niet mee rondlopen overdag. Kan u mij misschien advies geven want ik ben al zolang hiermee bezig en al overal geweest maar niemand die een oorzaak of oplossing hiervoor weet.
Er is maar een manier waarop ik kan verklaren waarom ze toch zwaar aanvoelen en waardoor de zaak zo pijnlijk kon gaan worden: kaakklemmen op de voortanden. Als er facings gemaakt zijn die de ondertanden raken bij het bijten, heb je een fors probleem als je er op klemt. dan wordt alles enorm overgevoelig. Een zenuwbehandeling helpt daar nooit tegen.
Oplossing: laat eens nakijken of de nieuwe aanbouwen van de boventanden de ondertanden niet storen in hun beweging. Het zou in dat geval handig zijn om iets af te slijpen op een onopvallende plek van die boventanden, zodat je weer wat speelruimte met de ondertanden krijgt.
Maar ik vind het een byzonder verhaal. Op afstand is dat moeilijk in te schatten, dus misschien zit ik er wel volkomen naast.
Kan het ook zijn dat het kaakklemmen op de voortanden (in combinatie met de facings) een algemene gevoeligheid van de tanden geeft, dus ook koude-gevoeligheid? Ik heb in december 4 facings gekregen op de bovenste snijtanden. Nog steeds heb ik vooral last bij het bijten en gedurende een halfuur na het lopen of fietsen (bij deze koude) extreme pijn. De facings zijn blijkbaar goed geplaatst (gecontroleerd door een tweede tandarts in het UZ), mijn 'beet' is goed afgesteld, dus is er niet echt iets dat problemen mag opleveren. Men denkt dat het gebruikte beitsmiddel nog voor klachten kan zorgen, maar dan zouden die toch moeten afnemen, niet? Als ik uw antwoord op Lita's probleem hier lees, dan rinkelt er bij mij wel een belletje. Ik had vroeger ook wel eens kaakproblemen van het klemmen. Knarsetanden doe ik niet.
Gesteld dat dit het probleem is, is dat dan eenvoudig te verhelpen?
Alvast bedankt voor uw reactie!
Hilde
Wat ook mogelijk is, is dat een of twee tanden al vrij grote vullingen hadden. Daarvan is de zenuw dus al behoorlijk getergd. dan kan een facing de doodklap hebben betekend. Dan is wat jij nu voelt de doodstrijd van die zenuwen.
Dat laatste moet je in de gaten laten houden door af en toe rontgenfoto's te laten maken.
Maar het klemmen is mogelijk te verhelpen door aan de tongkant van de hoektanden een beetje composiet te laten plakken. Zodanig dat je een tijdje geen contact kan maken met je voortanden. Wij noemen dat een hoektandgeleiding.
Die diepere achtergrond daarvan is een reflex die je kaakspieren ontspant als er te hoge druk op de wortel van een hoektand komt. Dan wordt het klemmen waarschijnlijk onderbroken.
Dat werkt niet bij iedereen.
Maar het is simpel te maken, niet schadelijk voor je hoektanden (die worden niet overgevoelig) en makkelijk weer te verwijderen.
Hij ontdekte eerst en vooral dat mijn tanden tanderosie vertonen, wat altijd meer gevoeligheid geeft bij het plaatsen van facings. Hij hoopte om met een klein laagje bonding op de tandhalzen het probleem te kunnen oplossen. Er zit geen ontsteking, zodat er ook geen aanleiding is om te ontzenuwen. Dat heeft hij ten strengste afgeraden!
Toen hij bezig was met dat laagje bonding, ontdekte hij bovendien dat er lucht zit tussen de facings en de tanden, en dat is een ander paar mouwen. (Ik had al aan de eerste tandarts gezegd dat ik die facings voelde bewegen, maar daar werd eens vrolijk om gelachen met een 'je fixeert je wat veel op die tanden nu, dat kan echt niet, hoor'. Mijn gevoel was dus juist...) In dat geval zullen de facings waarschijnlijk verwijderd moeten worden en vervangen door nieuwe. Zucht. Zucht. Zucht. Weer die hele hoop ellende doormaken.
Eerst maar hopen dat het probleem met dat extra laagje bonding alsnog opgelost geraakt... Positief denken hé... Volgende week maandag mag ik terug voor een evaluatie en dan zien we weer verder. Ik houd het ook op dit forum bij, misschien kan het nog nuttige info worden voor mensen met analoge problemen?
Groeten,
Hilde
Wat je dan krijgt zijn compromissen. Met grotere risico's.
Of prijzen waar patienten even aan moeten wennen.
Even een praktisch advies: misschien laten ze makkelijk los. Dan zijn de bestaande facings na reiniging opnieuw te gebruiken :D :smt003
Denkt u dat met wat extra tijd het 'lucht'probleem had kunnen voorkomen worden?
Ik begrijp wel dat men het zo goedkoop mogelijk wilt houden, maar hier verliest uiteindelijk iedereen aan. Ik uiteraard, maar als ik denk toch dat ik de eerste tandarts ga vragen om een gedeelte van het geld te recupereren. De tandtechnieker heeft me al min of meer beloofd dat hij zijn deel laat vallen. Dan betaal ik liever iets meer bij het begin, eerlijk gezegd...
Normaal horen facings toch wel minimaal 5 jaar mee te gaan (10 jaar is goed te doen). Dus als ze korter functioneren en dan al verwijderd moeten worden wegens ernstige klachten met een duidelijk onderliggend probleem, heeft de collega een dure les geleerd als je je geld terugvraagt, of hem vraagt alles over te doen.
Ik ben op advies van jullie orthodontist bij de ortho hier geweest en raad eens; hij zegt dus dat alle klachten komen van mijn beet.Een veel te grote overbeet en daardoor geen steun meer aan tanden waardoor mijn voortanden die het zwakst zijn door alle wkb's en apexen de grootse problemen krijgen. Nu moet ik eerst naar ene Dr.Tuinzing in het Rijnlandziekenhuis om dit te bevestigen en als dit i.d.d. zo is zal ik waarschijnlijk eerst mijn verstandskiezen moeten laten verwijderen , dan voor plm. 6 maanden slotjes onder en boven waarbij mijn tanden netjes op rij worden gezet en dan ook nog een onderkaak operatie om deze naar voren te krijgen . Al met al nog een hele lange weg maar heb ik er wel voor over als ik maar van mijn klachten afkom!! Nu moet ik proberen zo veel mogelijk mijn splint te dragen - zucht- niet echt makkelijk want kan er niet mee eten en praten maar probeer het zeker.
Gr Lita
Op aanraden van de orthodontist hebben we de melktand van onze dochter later verwijderen en nu blijkt dat de tand toch niet naar beneden komt.
Welkom bij de club :)
Er zijn zeer verschillende ervaringen, omdat er veel varianten zijn van zo'n 'ondergedoken' hoektand.
Gewoon teruggaan naar de orthodontist (je hoeft geen nieuwe verwijskaart) en opnieuw advies vragen.
Even terzijde: het is misschien het handigste als je hier een 'nieuw onderwerp' van van had gemaakt (dat is niet onbeleefd of opdringerig).
Maar, we vinden je wel, zoals je ziet.
Ik moest vandaag op controle bij de tandarts. Die zou nagaan of dat extra laagje bonding op de tandhalzen (die geërodeerd zijn) zijn werk heeft gedaan. Blijkbaar wel (de twee middenste tanden reageerden minder op koude dan de twee erlangs), dus de twee andere tanden hebben ook zo'n laagje gekregen. Verder ondervond hij dat ik, bij het flossen, aan het plafond hing van de pijn. Daarom denkt hij dat er een orthodontisch proces aan de gang is tussen mijn tanden. D.w.z. dat de tanden iets te breed zijn, zodat ze meer plaats willen, maar omdat die plaats niet voorhanden is, zitten ze constant tegen elkaar aan te duwen. Ook dat kan de oorzaak zijn van het constant drukkende gevoel en de gevoeligheid. Volgende maandag wordt van de zijkanten van de vier facings een klein laagje verwijderd (zowat de dikte van een haartje) zodat er weer wat meer ruimte is. Hopelijk krijgen mijn tanden dan eindelijk rust... Als deze piste niet werkt, dan moeten de facings eraf (dan is er het 'lucht-tussen-tanden-en-facings'-verhaal) en komen er kronen, maar nu is het duimen dat mijn probleem te maken heeft met de erosie en de wat te brede tanden en dat er niet te drastisch ingegrepen moet worden.
Groeten,
Hilde