En zoals jullie aan mijn verhaal uit konden maken (het eerste verhaal) heeft deze tandarts mij ook een keer behandeld zonder handschoenen aan en zonder een mondkapje (dat zegt toch al genoeg over deze tandarts).
Ik werk al 17 jaar zonder mondkapje. en zal ik je vertellen waarom?
Ik hoef niet bang te zijn dat ik een patient besmet, want daar is dat kapje niet voor. Nee, het is bedoelt om de rondvliegende zooi bij het boren zoveel mogelijk uit mijn lijf te houden. En wat wil het feit.......na een uurtje ademen door dat ding zijn ze eignelijk niet meer bruikbaar. Dus iedereen die de hele dag met dat zelfde mondkapje loopt doet dat voor een groot deel voor het verzorgde voorkomen, niets anders.
Overigens voond ik het altijd wel aardig dat met name de zolang door mij behandelde mensen mij gezichtsuitdrukking konden zien.
zeg maar
Overigens zou ik de tandarts voorafgaand aan het gesprek een kort briefje sturen van de strekking van je verhaal, al was het maar dat ie weet waar het over gaat. Doe je dat niet dan is de kans groot dat er weinig constructiefs uit zijn verhaal gaat komen. Tenminste, de kans is dan groot op een welles-nietus en daar heeft u natuurlijk weinig aan.
Een bril moet eigenlijk ook, maar beslaat bij mij altijd....
Patienten die via de tandarts zelf besmet worden met vervelende ziektes doen andere dingen met de tandarts dan alleen het gebit laten behandelen...
Zelfs al zou de tandarts een vervelende ziekte hebben dan nog is risico op besmetting via de tandarts zelf nog vele malen kleiner dan het al zeer kleine risico op besmetting via instrumentarium.
Tja en kleding kan ook een facade zijn... Net zoals een mooie gevel en luxe ingerichte wachtkamer..Leidt de aandacht alleen maar af van waar het om gaat.
Ik weet nog dat toen ik zelf begon patienten handschoenen toen nog niet kenden zoals wij ze nu gebruiken want dat begon er net in te komen. Ik kan niet meer tellen hoe vaak ik niet de opmerking te horen heb gekregen: ""denkt u dat ik een enge ziekte heb of zo??""
En in het geval van Lati heeft ie dus veel vertrouwen blijkbaar dat hij zelf weinig tot geen risico loopt bij deze patient.
In het hypothetische geval dat een patient aangeeft het prettig te vinden dat u een mondkapje draagt volgt u dit verzoek dan zonder morren op?
Toelichting: ik vind het wel prettig om in een hygienische omgeving te worden behandeld en het gebruik van een mondkapje en het aantrekken van schone handschoenen (in bijzijn van de patient) hoort daar mijns inziens bij. Ik besef ook wel dat andere dingen, zoals steriele instrumenten, gebruik van de kofferdam en het zo min mogelijk aanraken van niet-steriele zaken door de tandarts tijdens de behandeling belangrijker zijn.
Overigens heb ik zelf ervaren dat de mondygiene van de tandarts niet altijd 100% in orde is, althans daar ga ik vanuit als de tandarts uit zijn mond ruikt. Dan mag ie van mij ook een monddoekje omdoen. Of het helpt is weer een andere vraag.
daar kunnen ook heel goed medische zaken aan ten grondslag liggen, die niets met een slechte MH te maken hebben....
Je geeft aan dat er voor jou wel redenen zijn zoals een rare lucht uit iemands mond of wat dan ook......dat zou misschien een reden zijn om het te dragen, maarrrrrrrrrrr het bevordert op geen enkele manier de manier van schoon werken zoals je al aangaf met steriliteit etc.
En ja, als iemand het heel expliciet zou vragen, dan pak ik 'm en mik 'm aansluitend weer net zo hard weg. Wie ben ik om er dwars voor te gaan liggen. Maar ikzou aansluitend wel vragen waarom het gevraagd werd, want ik wil wel een reden hebben, maar .......achteraf.
Uit sommige discussies op dit forum tussen tandartsen en niet-tandartsen blijkt wel eens dat tandartsen de zaak eenzijdig vanuit hun beroepsperspectief benaderen terwijl er ook nog een consumentenperspectief is. Patienten maken zich ook, zelfs veel vaker, schuldig aan die eenzijdige benadering maar zij hebben natuurlijk geen tandartskennis (*). Van de tandarts mag wel verwacht mag worden dat ie zich inleeft in de wensen van de patient.
Het punt van het monddoekje is hiervan een goed voorbeeld. Voor een tandarts, op basis van rationele en goed te verdedigen argumenten, vaak niet nodig maar veel patienten stellen het wél op prijs. En dan denk ik dus: tandarts, doe toch maar zo'n doekje om als het niet al te bezwaarlijk is. Dat getuigt van respect naar de patient (of vaak ook: client).
(*) Dit moet ook niet weer worden overdreven omdat tegenwoordig via internet een schat aan (betrouwbare) informatie beschikbaar is waardoor ook leken zich over deelonderwerpen zeer goed kunnen informeren.
Dat is mij bekend. Wat ook bekend is dat het daar toch in verreweg de meeste gevallen niet aan ligt. Maar het was niet mijn bedoeling een discussie over halitose op te starten. Maar u heeft een punt: in relatie tot het doel van de opmerking (monddoekje gebruiken) had ik me beter kunnen beperken tot de vaststelling dat de tandarts uit zijn mond ruikt zonder daarvoor de oorzaak aan te wijzen.
Daarom ontwikkelen zich hier ook zulke boeiende discussies! :D :smt001
hypothetisch geval.
die patient die me dat vraagt heeft zelf een overduidelijke poetsmanie en loopt de hele dag pepermuntjes te knabbelen. (komt voor). Moet ik uit respect dan dat kapje opzetten, terwijl het in feite een bevestigen van de obsessie is. Of moet je dan zeggen, nah mevroi.....misschien is uw dwangmatige pepermunt knabbelen wel een poging de de wereld overmatig oksel en ademfris te houden.
Ik denk dat iemand die een reden aan kan geven me dat dan ook moet geven. Niet omdat er een onderliggende reden als respect aan ten grondslag ligt. Wat moet de schoenenverkoper dan met stiksokken en kousen met een gat? Wat denkt de dokter van ongewassen tiepjes (en dat zijn er meer dan je denkt) als er onderzocht moet worden? Wat te denken van mensen die modder of erger aan de schoen door je praktijk banjeren en de stoel er mee ondersmeren. Verbaas je over gedrag naar cabinepersoneel door mensen die toch schijnbaar op vakantie gaan.
Respect is iets dat je niet moet willen gaan afdwingen door anderen je wil op te leggen, dus daar heeft het niet zo bijster veel mee te maken.
Nee, ik denk dat een vriendelijk, normale manier van doen, zorg bieden op een manier die als standaard wordt gezien en gewoon gezonde hygiene in de hut voorop moeten staan.
Wil iemand dan een soort schijnvertoning met een mondkapje, prima, maar hetis me in die plm 17 jaar nog nooit gevraagd te doen. Wel eens gevraagd waarom ik het niet deed........de vorige deed dat wel, maar ja, die trok tussen twee patienten weer geen andere handschoenen aan.
tja
brrrr.... 'mijn' bloed aan jouw neus? Spreek me dan maar aan vanachter je lapje! Kijk mensen sowieso meer in de ogen dan in de mond (ik wel).
ik zou het een tandarts denk ik ook niet vragen, want zo super belangrijk vind ik het niet, maar als hij me zou laten kiezen zou ik kiezen voor een smoeltje. Op één of andere manier creëert het wat meer afstand. Maar misschien ben ik wel de enige leipo die dat zo voelt?
hahahaha, handschoenen, maar geen mondkapje! eat that
:smt044