Ik ben afgelopen vrijdag naar de tandarts geweest om mijn verstandskies in de onderkaak te laten trekken. Mijn tandarts doet dat altijd zelf en bij andere verstandskiezen was het altijd een fluitje van een cent. Bij deze kies ging het echter niet. Na veel wrikken en trekken brak de kies geheel af. De wortel is dus achtergebleven. Volgens de tandarts komt deze er meestal vanzelf wel weer uit.
Kan iemand me advies geven wat ik hiermee moet doen? Gaat die wortel niet ontsteken of later voor problemen zorgen?
Alvast bedankt!!
Kan iemand me advies geven wat ik hiermee moet doen? Gaat die wortel niet ontsteken of later voor problemen zorgen?
Alvast bedankt!!
Vervelend dat een stukje wortel is achtergebleven in de mond.
In de regel is het zo dat wanneer een klein stukje wortel achterblijft in de mond (ter grootte van ongeveer 3 mm), kan de tandarts of kaakchirurg besluiten om de wortel te laten zitten. Zo'n stukje wortel is moeilijk te verwijderen en daarvoor moeten ze een sneetje in het tandvlees maken, opzij klappen en bot wegboren om erbij te komen.
Als de wortel blijft zitten groeit hier normaal gesproken slijmvlies overheen en wordt de wortel of geresorbeerd (afgebroken) door cellen of de groeit de wortel naar het oppervlak. Dan breekt dat stukje a.h.w. opnieuw door en kan de tandarts deze gemakkelijk verwijderen.
Bij grotere achtergebleven wortelresten bestaat er een kans dat deze gaan onsteken. Deze gevallen verwijst de tandarts meestal naar de kaakchirurg, die dan de wortelrest alsnog verwijdert.
Uw tandarts vond het in dit geval niet nodig om u door te sturen naar de kaakchirurg. Mocht u er nog last van krijgen, moet u vanzelfsprekend even contact opnemen met uw tandarts.
Met vriendelijke groet,
Irfan Abas
De wortel breekt af, beide delen zitten er nog in?
Ik zou zeggen, niet laten zitten en wachten op compilicerende factoren als ontsteking ofzo. Gewoon nu verwijzen en eruit laten halen.
Als je zegt, komt er wel gewoon uit dan mis je toch een stuk verantwoordelijkheid voor je eigen werk. Tenzij dus: de 3 mm regel in werking is getreden.
Maar wel twee verschillende reacties. Kan iemand hier nog iets duidelijker in zijn misschien? Wellicht heeft iemand ervaring hiermee?
alvast bedankt
Eruit komen gaat vaak gepaard met een ontsteking, en waarom zou je een verder gezond lijf belasten met een ongewenste en te voorkomen ontsteking.
Nog afgezien van.......heb je er last van nu of later? Wat zijn de consequenties als je naar de nu laatste kies kijkt. En wat als er morgen een klepgebrek bij u wortd geconstateerd. Dan moet ie er uit, en wel daarom!
Nee, als je een pincet bij iemand in zijnlijfje laat zitten na een operatie, kan dat sterile zijn en zonder problemen.........toch gaat ie eruit gehaald worden. waarom. tis ongewenst.
Voor ons beide is het in deze situatie erg lastig te beoordelen in hoeverre, en welk gedeelte van de wortel is achtergebleven.
Onze collega-tandarts heeft een gecompliceerde extractie uitgevoerd en was hierbij van mening dat de resterende wortelrest probleemloos in de extractiealveole gelaten kon worden. Hij draagt hiervoor de volle verantwoordelijkheid.
De patient geeft in deze situatie aan dat de extractie pas lukte na veel wrikken en wegen, denk dat de patient ook enigszins geschrokken is van de behandeling, en omdat hij het niet helemaal vertrouwde, vroeg hij additionele informatie via dit forum aan.
Het lijkt me daarom zinloos om tegen het advies van een collega-tandarts in te gaan en de patient onnodig ongerust te maken. Het is in deze meer gepast om de patient, mocht deze het niet vertrouwen, adviseren om nogmaals langs te gaan bij zijn eigen tandarts.
Met vriendelijke groet,
Irfan Abas
Echter.......als ik lees wortel gebroken dan staat er niet, een klein puntje van de wortel afgebroken. Er staat........wortel gebroken, en geen zorgen maken.
Overigens zou ik me nog wel eens de vraag willen stellen: was dit een gecompliceerde extractie?
Na wat stoeluren te hebben gemaakt kom je er achter dat verwijzen voor een radix relicta helemaal geen schande is. Het afdoen als niet nodig, die komt er wel uit is geruststellen, terwijl dat eigenlijk niet op zijn plek is.
Ik hoop echt niet dat je dat als persoonlijke aanval zou zien. Zeker heeft de collega zijn best gedaan, maar soms is dat niet goed genoeg.
Dat ik dat zomaar durf te zeggen.........tja, na 1 weekenddienst of een stage mondheelkunde heb je al wat meer inzicht in wat door "collega's" als normale gang van zaken wordt gezien.
jawel, en niet anders.
Ik denk dat het sterk staat: ik kreeg 'm er niet geheel uit, maar ik wilde 'm eigenlijk wel kwijt! in zijn geheel. Dan bel ik nu de kaakchirurg met een verzoek, kan het op korte termijn, want het zit me helemaal niet lekker. Zelf bellen, dus niet je assistente!
Die kaakchirurg zal er het zijne van denken, maar je verliest niet je respect bij die man of de patient door adequaat te verwijzen.
Beste Irfan Abas,
Een tandarts behoort de patient toch te informeren wanneer er een wortel en stukjes achterblijft in de kaak???
Mijn tandarts vertelde mij niets en een paar dagen later bij de weekend arts kwam ik daar wel achter.
Met groet,
OEL
Later heb ik er nog een artikeltje op de NMT site over gevonden en daarin werd gesteld dat de tandarts het de patient wel moet doorgeven voor het geval dat toch complicaties ontstaan.
Omdat die kleine wortelpuntjes lastig zijn te verwijderen is het niet aangewezen deze preventief te weg te halen. Voor grotere stukken wordtel is het een heel ander verhaal. Maar dat zal de tandarts ook echt wel meedelen lijkt me. Anders is het goed mis.
ben het volkomen met je eens.
En meneer Abas,
dat deze vraag hier gesteld wordt op het forum zegt mij meer dan genoeg.
Irfan en Spiegeltje geven antwoorden die absoluut juist zijn (lege artis) en er is geen enkele reden om de handelingen van de tandarts van dhr. van Dartel in twijfel te trekken.
De reden dat een vraag gesteld wordt is in deze tijd van informatie en de mondige patiënt heel normaal en wil niet zeggen dat de tandarts van de vraagsteller zich van 'laissez faire' tandheelkunde bedient.
Het verwijderen van een wortelrest kleiner of gelijk aan drie millimeter kan vaak meer schade berokkenen dan het verwijderen zou kunnen voorkomen. In dit geval is het dus van groot belang om te weten wat de grootte en de staat van de achtergebleven wortel is, voordat er een oordeel geveld kan worden. Andere argumenten als 'je zult het wel merken na een keertje weekenddienst' of ik werk al x jaar als tandarts, snijden geen hout en kan ik niet als professioneel beschouwen. Tevens zijn de verwijzingen naar de kans op bedreiging van de algemene gezondheid door focale infectie en klepgebreken niet evidence based.
Beste Harm van Dartel,
Bedankt voor het stellen van deze vraag en ik adviseer u vertrouwen in het oordeel van de tandarts te hebben, niet elke wortelrest hoeft ten koste verwijderd te worden, zie de uitstekende antwoorden van Irfan en Spiegeltje.
Met vriendelijke groet.