Sinds krap 5 dagen is er een plaatjesbeugel geplaatst, op zich geen ernstige pijnen of wondjes, alles is heel goed te doen behalve bij het eten...
als er vanaf de bovenkant af gezien druk op de tand komt zoals bijvoorbeeld gebeurt bij het kauwen van eten is het voor mij bijna niet meer te doen.
Als ik het eten dan weer net iets verder in mijn mond stop, zeg maar achter de achterste kies dan kan ik het eten wel "pletten" met het tandvlees maar dat is natuurlijk niet echt geschikt voor de wat meer stevigere soorten voedsel.
Heeft er iemand tips om iets aan de pijn te doen of om te zorgen dat het evt. iets eerder over kan gaan?
Wat ik ook nog graag zou willen weten is of het normaal is dat sommige tanden wat "dood" aanvoelen, met name de kiezen, alleen weer bij het eten blijkt dat ze toch echt niet gevoelloos zijn helaas :-? .
Groetjes,
Laura (24jr.)
als er vanaf de bovenkant af gezien druk op de tand komt zoals bijvoorbeeld gebeurt bij het kauwen van eten is het voor mij bijna niet meer te doen.
Als ik het eten dan weer net iets verder in mijn mond stop, zeg maar achter de achterste kies dan kan ik het eten wel "pletten" met het tandvlees maar dat is natuurlijk niet echt geschikt voor de wat meer stevigere soorten voedsel.
Heeft er iemand tips om iets aan de pijn te doen of om te zorgen dat het evt. iets eerder over kan gaan?
Wat ik ook nog graag zou willen weten is of het normaal is dat sommige tanden wat "dood" aanvoelen, met name de kiezen, alleen weer bij het eten blijkt dat ze toch echt niet gevoelloos zijn helaas :-? .
Groetjes,
Laura (24jr.)
Pijnstillers willen wel helpen natuurlijk.
:-? nee. je raakt er geen ledematen van kwijt nee. Je zal ook wel blijven ademhalen, en de wereld draait door.
Wel eens een beugel gehad als volwassene? :o
Vandaag ( dag 7 ) gaat het als ietsje beter gelukkig.
Blijft het trouwens iedere keer als het wordt aangespannen net zo gevoelig als de eerste keer?
Bij mij niet, maar dat kan voor iedereen anders zijn natuurlijk.
Goed om te horen dat het al wat minder pijnlijk is! :)
Die Newtan...zo meelevend altijd.....
Ik heb ook sinds kort (een week ofzo) een beugel, een slotjesbeugel. Bij mij stond op dag 1 de kaak niet meer op elkaar waardoor ik alleen voedel kon kauwen met de kiezen aan een kant. Daarna ging het al beter en werden de kiezen minder gevoelig. Maar daarna werden de voortanden gevoelig. Een hap uit mijn brood nemen is een heel avontuur geworden. De tanden werden heel gevoelig bij iedere hap. Leek net alsof ze bijna loslieten... :S Nu maak ik mijn brood steeds zacht met thee/melk/water. Dat is echt de enige manier. Verder pureer ik laatste paar dagen ook milkshakes van appel en melk. Ik heb geprobeerd om een appel in kleine stukjes te snijden en naar binnen te werken naar de achterste kiezen maar dat is echt een tijdrovend klus.
Avondeten is nu veel meer pasta geworden omdat macaroni wat gladder is en dat gehakt al in kleine stukjes is. Veel beter dan bijvoorbeeld biefstuk/kardonade/spareribs etc. Dit moet dan maar zo want anders krijg ik echt niets gekauwd...
Ik ben nu veel meer tijd kwijt aan eten. Het is natuurlijk allemaal wel voor een goed doel. Ik vraag me af hoe lang de voortanden dan gevoelig blijven. Ik kan niet voelen naar welke kant de voortanden toegetrokken worden.
Er is nog één tand die vervelend aan voelt.
Net als iedereen hier blijkbaar ben ik ook creatief geweest in het maken van geschikte maaltijden :)
Misschien een tip voor als nog iemand pijn heeft bij het kauwen: korstjes van het brood af halen en een uitsmijter erop bakken. zorg ervoor dat de dooiers zacht blijven zodat het wat makkelijker weg slikt. om het wat meer vullend te maken en dus genoeg voor een avond maaltijd kun je tijdens het bakken wat kaas over het ei doen, eieren pas uit de pan halen als de kaas helemaal gesmolten is.
Verder heb ik me nog gewaagd aan flink gevulde groentesoep, kook alle groente wat langer zodat je ze als het ware kunt pletten met je verhemelte of met de tanden die al minder gevoelig zijn. ipv lange slierten in de soep kun je macaroni toevoegen.
Als toetje kun je je wagen aan zelfgemaakte appelflappen, die zijn wat zachter als de flapjes in de winkel en dus ook makkelijker weg te werken.
Het enige wat je nodig hebt voor 10 stuks is: pakje kant en klaar bladerdeeg te vinden in de supermarkt, 2 appels zonder schil in kleine blokjes, een handje krenten, een handje rozijnen, 2 theelepels kaneel en 2 theelepels suiker.
Voor de afwerking heb je nog 1 losgeklopt ei nodig.
Het hele mengsel gooi je door elkaar in een kom, daarna schep je met een lepel wat van het mengsel in het bladerdeeg, dichtvouwen en bestrijken met het ei. eventueel kun je nog een heel klein beetje suiker bovenop strooien. in de voorverwarmde oven op 220 graden en wachten totdat ze mooi bruinig gekleurd zijn.
Je kunt de appelvulling ook apart in de oven bakken, doe het mengsel dan in een ovenvast schaaltje.
Smullen maar! ( zonder pijn :wink: )
Duurt weekje ofzo.. Bij uitzondering 2 :smt001
GOede tip :D tnx laura ga ik wel een keertje proberen :D