tandarts of endodontoloog?

Author:
corbosman
Posted:
vr, 04/13/2007 - 15:05
Zo'n 6 maanden geleden heb ik door een ongelukje een kiesfraktuur opgelopen. Een van m'n kiezen is verticaal gebroken, van het midden van de kies schuin naar het bot toe, tot net onder het tandvlees. De tandarts heeft dat toen tijdelijk met een soort cement gerepareerd.

Sindsdien heb ik af en toe behoorlijke hoofdpijn, en alhoewel ik niet zeker weet of dit met die kies te maken heeft is het wel eenzijdige hoofdpijn die loopt vanaf m'n kaak tot boven m'n linker oog, en voor m'n gevoel is die gebroken kies de oorzaak. Nu is het wel zo dat die kies geen wortel meer heeft, die is er jaren geleden uit gehaald, dus ik heb nog wel twijfels over de oorzaak. Maar hoe dan ook, ik wil dit zo snel mogelijk laten oplossen.

De tandarts wil nu een kroon gaan plaatsen, of dat in elk geval proberen met wat er over is van de kies na de breuk. Ik heb echter grote twijfels of ik dat wel door m'n tandarts moet laten doen, of dat het niet beter is een expert (endodontologie?) dit te laten doen. Een van de voornaamste redenen is dat mijn tandarts toen ik kwam met de fraktuur zei dat ik de 2e was in haar carriere met dat probleem. En ze is toch al zo'n 50+ denk ik. Verder wil ze perse dat ik een gouden kroon neem, en dat weiger ik pertinent. Ik zou het liefst een porselein/metaal mix kroon hebben.

Wat denken jullie? Overdreven om een expert te bellen?

Alvast bedankt,

Cor
Spiegeltje

Als een kies een wortelkanaalbehandeling heeft ondergaan kan er wel degelijk opnieuw een infectie optreden, bijvoorbeeld doordat bacterien van buiten het wortelkanaal bereiken via een lekkende vulling of een barst/scheurtje (ook indien moeilijk zichtbaar).

Wat je niet wilt is dat je een kroon laat plaatsen terwijl er later een probleem ontstaat in het wortelkanaal. De tandarts moet zich er van gewissen dat dit allemaal in orde is. Indien een ontsteking wordt vermoed dient een herbehandeling plaats te vinden. Of daarvoor een endodontoloog voor nodig is hangt af van de complexiteit (ter beoordeling aan de tandarts die een methode heeft om dit objectief vast te stellen).

De tandarts lijkt me vervolgens wel in staat er een mooie kroon op te plaatsen. Daar bemoeit een endodontoloog zich niet mee. Als je geen goud wilt, hoeft dat niet. Een vol-keramische kroon van zirkoniumoxide is meestal wel mogelijk (tandkleurig, zeer mooi en toch heel sterk).

Volgens mij is de noodzaak van gouden kronen geheel achterhaald, maar ben geen tandarts dus misschien is er toch nog wel een indicatie voor.

Over de relatie leeftijd tandarts en ervaring: misschien is ze wel nog niet zo lang geleden afgestudeerd? (late roeping) :D Aan de andere kant, dan zou ze niet met dat gouden kroon verhaal zijn aangekomen. Herintreder misschien dan. Ben aan het zeuren. :D
vr, 04/13/2007 - 15:58 Permalink
de digitale tandarts

Een endodontoloog is een tandarts gespecialiseerd in wortelkanaalbehandlingen en maakt dus geen kronen.

Naar mijn mening zijn er zeker nog indicaties voor gouden kronen/onlays.

Voor een gouden kroon hoeft minder tandweefsel weggeboord te worden dan voor een (metaal)porseleinen kroon.
Goud is namelijk veel taaier en dunner uit te werken dan porselein.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/goudenkroon.jpghttp://www.tandarts.nl/imagesforum/porseleinkroon.jpg

Hierboven is te zien, dat voor een metaal opgebakken porseleine kroon (rechts) meer moet worden weggeboord dan in het geval van een gouden kroon (links)

Achterin de mond, zijn de kiezen vaak niet zo hoog, wat bij het maken van een kroon soms een belangrijke factor kan zijn.
Soms blijft er te weinig kies over, nadat voldoende ruimte is gemaakt voor een porseleine kroon.
Het is dan verstandiger om te kiezen voor een gouden kroon. Doordat er minder geboord hoeft te worden, blijft de kies sterker en heeft de kroon meer houvast.
Daarkomt bij dat achterin de mond de kauwkrachten veel groter zijn dan voor in de mond. Goud is beter bestand om dit te weerstaan dan porselein. Omdat de kiezen die bij jou behandeld gaan worden niet of nauwelijks zichtbaar zijn, denk ik dat het verstandig is om toch volledig gouden kronen te overwegen.
vr, 04/13/2007 - 16:01 Permalink
corbosman

Wat ik begrijp uit de reakties kan er dus mogelijkerwijs een infectie in het wortelkanaal zitten? Dit zou natuurlijk goed gebeurd kunnen zijn na de fraktuur van die kies, misschien is er toen wat in het kanaal gekomen? Ik heb bij infecties echter altijd het idee van een kloppende pijn. De pijn die ik heb is permanent zeurderig, af en toe zo erg dat ik er wakker van wordt, maar ook af en toe dagen weer weg. De pijn lijkt ook heel erg te verplaatsen in de hele linkerkant van m'n hoofd, alhoewel er altijd wel een soort basis zit rond de kaak waar de kies zit. Ik sluit vooralsnog niet uit dat de pijn ergens anders zit, en ik dat zelf projecteer op die kies. Zo heb ik bv een klein gaatje in een kies linksonder (de pijn zit linksboven), wat door vakanties van mij en de tandarts helaas nog wacht op vulling. Ik voel echter niks linksonder, alle pijn zit linksboven, tussen waar de tanden het bot in gaan en boven m'n oog.

Wat trouwens een klein beetje lijkt te helpen is spoelen met chloorhexidine.

Misschien dat ik dan toch maar een gouden kroon moet overwegen. M'n tandarts had dezelfde argumenten, maar ik vind gouden tanden zo ontzettend kitsch.

Cor
vr, 04/13/2007 - 16:26 Permalink
Spiegeltje

Over de keuze goud of een ander materiaal nog dit. Ondanks de voordelen van goud in bepaalde gevallen (zie bijdrage digitale tandarts) is daarmee nog niet gezegd dat in jouw geval deze optie de enige mogelijkheid is. Bij materiaalkeuze gaat het vaak om een keuze tussen duurzaamheid en estetische aspecten. Het is maar wat je het belangrijkste vindt. De tandarts zou daarom goede voorlichting moeten geven over voor en nadelen van de verschillende opties, inclusief een niet-gouden kroon. Dat een tandarts misschien een voorkeur heeft voor de meest duurzame of tandheelkundig fraaie optie is wel interessant maar hoeft niet maatgevend te zijn als er een redelijk alternatief is (met nog steeds redelijke verwachting).

Ik kan me eigenlijk niet goed voorstellen dat met de huidige materialen en technieken het niet mogelijk zou zijn een goudkleurige kroon te vermijden bij patienten die daar (heel legitiem) veel prijs op stellen. Als er weinig houvast is kan er ook nog een opbouw worden gemaakt bijvoorbeeld. Volgens mij gebeurt het niet zo vaak dat er geen kroon meer op kan, als de wortel maar goed is.

Let wel, ik mis de deskundigheid om uw geval precies te beoordelen maar wil slechts aangeven dat het hier waarschijnlijk geen zwart-wit verhaal is van goud of geen goud.
vr, 04/13/2007 - 22:15 Permalink
corbosman


Ik kan me eigenlijk niet goed voorstellen dat met de huidige materialen en technieken het niet mogelijk zou zijn een goudkleurige kroon te vermijden bij patienten die daar (heel legitiem) veel prijs op stellen. Als er weinig houvast is kan er ook nog een opbouw worden gemaakt bijvoorbeeld. Volgens mij gebeurt het niet zo vaak dat er geen kroon meer op kan, als de wortel maar goed is.

Bedankt voor je antwoord in elk geval. De complicerende factor is dat die kies dus een fraktuur heeft en het niet zeker is dat er genoeg over is om een kroon op te plaatsen. Indien dat niet kan, zou er als ik me dat goed kan herinneren een stift in m'n kanaal moeten (is dat een opbouw?) die meer houvast geeft.

Er zijn dus geen specialisten voor kronen e.d.? Dat doet meestal de normale tandarts? Ik ben een beetje ongerust door de opmerking van m'n tandarts dat ik de 2e in haar lange carriere was die een fraktuur had. Ze glunderde er helemaal van en riep haar assistente erbij om het ook te zien. Ik ben liever geen experiment :) Of is het feit dat de tand een fraktuur heeft volledig losstaand van de implementatie van een kroon?

Groeten,

Cor
za, 04/14/2007 - 12:58 Permalink
de digitale tandarts

Een opbouw/stift kan eigenlijk alleen in een kies met een wortelkanaalbehandeling, zie: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?topic=212&forum=8

Het gaat er niet om of met behulp van de modernste technieken goud vermeden kan worden, maar er moet simpel gezegd voor porselein meer weggeboord worden. Een kies zonder een kanaalbehandeling gaat langer mee, dus als de kans hierop met porselein stijgt, waarom zou je dan op een plek achterin je mond waar het niet zichtbaar is, geen materiaal kiezen wat 'tandvriendelijker' is?! Niet voor niks hebben veel tandartsen zelf gouden vullingen.

Ik denk dat de tandarts uw breuk als een uitdaging ziet en zeer gemotiveerd zal zijn om dit goed op te lossen.
za, 04/14/2007 - 13:50 Permalink
Spiegeltje

Een opbouw/stift kan eigenlijk alleen in een kies met een wortelkanaalbehandeling, zie: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?topic=212&forum=8


Precies, en de kies waar de heer Bosman het over heeft is een kies met een wortelkanaalbehandeling, dus ....

Over de tandartsen met meer gouden vullingen/kronen: dat klopt, heb ik laatst nog een artikeltje over gelezen dat dit inderdaad zo is. Tandartsen kiezen voor hun eigen gebit, zo is uit een onderzoek gebleken, eerder voor duurzaamheid c.q. tandheelkundig de beste oplossingen boven esthetiek. Maar.... dat is nu net het punt. Dat is hún keuze, maar die moet je niet dwingend de patient opleggen. Zoals ik al zei, juister is de patient goed de voor- en nadelen van de opties uitleggen zodat deze kan kiezen. De heer Bosman wekt door zijn berichtgeving de indruk zeer bewust bezig te zijn met de komende behandeling en zal daarom uitstekend in staat zijn om - in overleg met de tandarts - de juiste keuze te maken.
za, 04/14/2007 - 14:59 Permalink
corbosman

Als de voornaamste reden om te kiezen voor goud is, dat daarmee de kans groter is dat er geen opbouw nodig is en dus geen wkb, dan is de keus een stuk simpeler. Een jaar of 5 terug is de wortel al uit deze kies gehaald. Het is zelfs zo dat de grote vraag is of er na de breuk wel genoeg kies over is voor een kroon zonder opbouw.

De tandarts zei wel dat stiften ook vaak voor problemen zorgen en ze die dus liever wil vermijden. Is dit zo?

Groeten,

Cor
di, 04/17/2007 - 09:08 Permalink