melkgebit veranderd in grote mensen tanden

Author:
mabje
Posted:
do, 04/19/2007 - 00:58
Het melkgebit van onze zoon wisselde in grote mensen tanden. De tandarts constateerde dat enkele grote mensen kiezen/tanden 'opgegeven' zijn. Men noemt het kaasmolaren. Kaasmolaren zoals het woord het al zegt zien eruit als hele vieze tanden met een geel/bruine kaasplak erop. Als het kiezen zijn zie je ze niet. Als het voortanden zijn zie je ze wel. Zoals bij onze zoon. Elke tand in zicht die wisselt schijnt het te hebben.

Eerst waren het er 2 en nu al zes. Elke boventand die wisselt blijkt een kaasmolaar.

Ik heb al eerder een oproep hierover gedaan. Een oproep uit schrik. Eerst wilde ik de oorzaak weten. Nu niet meer. Volgens vele tandartsen komt het veel voor bij kinderen. Maar in mijn omgeving ken ik er geen eentje. Dat deze kiezen tanden vervangen moeten worden als ze volgroeid zijn is duidelijk. Maar hoe en wat als ze het eerder opgeven. Als een kind gepest wordt met een bovengebit die er vies uitziet? Als een kind niet meer durft te lachen?
Wie heeft hierin ervaring.
mecánico para …

Je moet bij de kiezen eerder denken aan eruit halen op plm 8-9 jarige leeftijd. Dan is de wortelsplitsing van de kies erachter gevormd en komt die beter door. Je moet ze dan wel alle 4 doen om problemen met de beet te vorokomen. Let wel, alle andere tanden en kiezen moeten zijn aangelegd! Bij voortanden gaat de voro keur uit naar een veneer, een composietlaag aan te brengen en evt. op latere leeftijd een wat meer definitieve oplossing in de vorm van kronen te zoeken. Composiet heeft een midner gunstige hechting aan de slechte glazuurkap.

Overigens in dit, mogelijke ontwikkelingsstoornis opgelopen in de eerste plm 6-12 maanden van het leven. Een dergelijke, wat wij noemen hypomineralisatie/hypomaturatie/hypoplasie is wel een mogelijke indicatie voor behandeling op een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde ivm een groot en lange termijn omvattend plan. Hierbij wordt vaak veel en vaak met orthodontisten samen gewerkt om een mooi stabiel eindresultaat te geven. (let wel, tis geen amelogenesis imperfecta want dan was het melkgebit ook aangedaan).

En waarom geen kronen? Omdat de prognose van de kies de leeftijd van 20-25 jaar niet geeft...........en dan zit je op je 35e met grote ruimtes en mogelijk al verwijderde verstandskiezen.
Die verstandskies is nu eens wel eentje om blij mee te zijn, maar die zie je misschien pas alsuw kind 13-14 jaar is op een foto verschijnen als kiem.

Succes
do, 04/19/2007 - 08:06 Permalink
annetandarts

kaaskiezen komen veel voor, bij voortanden zie je het veel minder. Hoe erg de kaaskies eraan toe is dat verschilt wel. De meeste kaaskiezen zijn nog goed te behandelen: al het slechte glazuur wordt dan weggehaald en vervangen door een witte vulling. Als de kies echter heel slecht is, kan het een betere optie zijn (net zoals hierboven geopperd) om de kiezen te trekken rond 9 jaar en de kiezen erachter op de plek van de getrokken kiezen te laten komen. Het is niet zo dat als 1 kies is aangedaan, dat ze dan allemaal vanzelfsprekend zijn aangedaan. Helaas begrijp ik uit jouw verhaal dat dit bij jouw kind wel zo is (met de kiezen die nu doorkomen).

Als het om 1 kies zou gaan dan is het een overweging om wel de kies te behouden. De volgende behandeling zou dan bijv kunnen: kies zoveel mogelijk ontdoen van slecht glazuur en een nikkel-chroom kroontje erop maken (dit is een metalen kroontje, niet te vergelijken qua kosten en sterkte met een échte' kroon) en dan als je kind wat ouder is (18 jaar ofzo) een echte kroon maken. Die gaat dan weer 10-15 jaar mee (met mazzel langer) en dan is er weer een nieuwe nodig. Al met al dus ook een flinke kostenpost.

Bij een centrum bijzondere tandheelkunde hebben ze wel veel ervaring met behandelingen als deze. Een bezoekje zou geen kwaad kunnen.

De voortanden: geldt ook slecht glazuur weghalen en opvullen met witte vulling en tzt kroon/veneer maken.

De oorzaak van kaaskiezen is onbekend, maar vaak hangt het samen met een ziekte in het eerste levensjaar (astma, longontsteking..) dan wordt het glazuur niet goed gevormd omdat het lichaam als het ware zijn energie ergens anders instopt, nl in de ziekte en het glazuur daardoor een klap krijgt. De voortanden en de eerste kiezen worden tegelijk gemaakt dus vandaar dat je daar dan ook het slechte glazuur ziet. Het komt bijna nooit voor dat ook de andere blijvende kiezen zijn aangedaan, dus maak je daar geen zorgen om.

Kaaskiezen zijn vaak ook wat gevoeliger, bij v met poetsen en verdoven is ook vaak wat moeilijker.

Hoop dat je er wat aan hebt.
vr, 04/20/2007 - 17:55 Permalink
Chris888

dan wordt het glazuur niet goed gevormd omdat het lichaam als het ware zijn energie ergens anders instopt, nl in de ziekte en het glazuur daardoor een klap krijgt.


energie? ik weet bar weinig van kaasmolaren, maar een energietekort als oorzaak vind ik niet echt biologisch verantwoord klinken. Zou het niet zo zijn dat er cellen beschadigd worden of dat er iets mis gaat bij de kristalvorming door te hoge lichaamstemperatuur? Zoiets?
vr, 04/20/2007 - 18:10 Permalink
annetandarts

neehee, zo bedoelde ik het niet. Gewoon een metafoor om het beter te proberen te begrijpen. De oorzaak is onbekend. Zucht.
vr, 04/20/2007 - 18:27 Permalink
Irfan

Tijdens amelogenesis, is het afzetten van calciumfosfaten in de glazuurmatrix door ameloblasten tijdelijk verstoord door tekort aan zuurstof in het hoofd-halsgebied(Van Amerongen en Keulen 1995)

Als oorzaak van het zuurstoftekort wordt voornamelijk koorts genoemd, als gevolg van longontsteking of middenooronsteking.

Amelogenesis is de fase van het aanmaken van glazuur, en deze treedt op bij de blijven eerste voortanden en de eerste blijvende kiezen tussen 0-4 jaar. De melktanden zijn deze fase al voorbij, vandaar dat kaasmolaren niet voorkomen in het melkgebit en bij de andere blijvende gebitselementen treedt de amelogenesis later op. De terminologie kaasmolaren wordt overigens niet meer gebruikt, maar wordt gesproken van incisor-molar hypomineralization, omdat alleen de eerste voortanden en blijvende kiezen is aangedaan.
vr, 04/20/2007 - 18:38 Permalink
Chris888

Tijdens amelogenesis, is het afzetten van calciumfosfaten in de glazuurmatrix door ameloblasten tijdelijk verstoord door tekort aan zuurstof in het hoofd-halsgebied(Van Amerongen en Keulen 1995)


Deze 'metafoor' is een stuk begrijpelijker. Toch min of meer die energie dan.
vr, 04/20/2007 - 18:45 Permalink
mecánico para …

neehee,
Zucht.


Hadden we het hier al 6 keer over gehad ofzo?


eigenlijk wel ja.
Overigens vind ik voor beide uitleggen wel iets te zeggen. de vatbaarheid van een verhaal is per persoon verschillend. De puur wetenschappelijke uitleg is meer de waarheid maar wie weet er nu van een calciumcomplex is? En waarom het misgaat.

Dus Chris, we zitten nietop schrijfles of een cursus nederlands. De inbreng is van tandartsen met een vrijwilligheid en belangeloosheid doorspekt. Dus wat afgeven daarop lijkt me niet zo nuttig.
vr, 04/20/2007 - 19:21 Permalink
annetandarts

Prachtige uitleg Irfan, wist ik niet eens (meer)... al blijf ik in de praktijk toch gewoon bij de simpele 'energie' die even niet aan de glazuurvorming wordt besteed-uitleg. Daar kunnen de meeste ouders van patienten zich een goed beeld bij vormen.

Overigens: kaasmelkmolaren komen mijns inziens zeker wel voor. Oorzaak ligt dan natuurlijk niet tussen 0-4 jaar maar eerder. In vijfjes zie je dat toch relatief vaak. Ik noem dat altijd kaasmelkmolaren.. wie weet de correcte term. Een vorm van amelogenesis imperfecta?
zo, 04/22/2007 - 14:28 Permalink
mecánico para …

Als het een enkel element treft dan is de term meestal hypomineralisatie, hypoplasie of een hypomaturatie.

Amelogenesis imperfecta is alleen in gegeneraliseerde vorm en dus in melk gebit en blijvend gebit te zien. Alle elementen hebben dan een vergelijkbaar probleem, dat kan wel verschillen tussen kleine putjes, dunnere glazuurkap tot een volledig afwezig zijn van glazuur. Alle tussenvormen zijn denkbaar, donkere vlekken, brokkelen van glazuur etc. Maar als het 1 kies betreft dan heet het dus iets anders.
zo, 04/22/2007 - 15:46 Permalink
Chris888

Amelogenesis imperfecta

en dan is de oorzaak een gen-afwijking (zegt mijn practicum-handleiding tandklokken tekenen uit 1985).
zo, 04/22/2007 - 15:58 Permalink