Teruggetrokken tandvlees

Author:
Bart009
Posted:
ma, 04/30/2007 - 11:58
Mensen, sinds een jaartje ongeveer begint mijn tandvlees terug te trekken. Mijn tandarts merkte dit op en zei dat ik wellicht te hard poets en dat ik een zachte borstel moest gebruiken. Nu is het probleem dat ik helemaal niet hard poets (ik ben nooit anders gaan poetsen) en mn borstel is altijd zacht.

Hoe voorzichtig ik ook ben, het blijft erger worden. Het probleem is dat de tandhalzen bloot komen te liggen en het tamelijk pijnlijk kan zijn om daar te poetsen. Is dit een gebrek aan glazuur op het nieuw ontblote deel van de tand?!

Ik ben slechts 21 en maak me behoorlijk zorgen hierom.

Zijn er a) natuurlijke mogelijkheden om het tandvlees weer aan te laten sterken of terug te laten groeien. En zijn er b) mogelijkheden om die tandhalzen minder pijnlijk te laten zijn bij het poetsen!? (misschien fluoride happen zoals vroeger? Dat hoeft al een paar jaar niet meer maar mss dat het goed is voor t glazuur?)

Dank U
Spiegeltje

Helaas zal eenmaal teruggetrokken tandvlees niet meer teruggroeien. Goed in de gaten houden of het erger wordt. De oorzaak moet worden opgespoord. Ik ken allleen hard poetsen als oorzaak en parodontitis (ernstige tandvleesontsteking). Dat laatste komt niet vaak voor op jouw leeftijd maar mag niet helemaal uit het oog worden verloren. .

Zeker niet te hard poetsen en een zachte tandenborstel (blijven) gebruiken. Ik zou ook overgaan tot elektrisch poetsen, als je dat al niet deed.

Als je problemen hebt met het tandvlees is het niet verkeerd om eens een afspraak te maken met een mondhygieniste.

Blootliggende tandhalzen kunnen inderdaad gevoelig zijn, niet alleen bij poetsen maar ook voor warm en koud en dergelijke. Vaak (niet altijd) helpt het om een tandpasta voor gevoelige tanden te gebruiken zoals aangeboden door Sensodyne, Zendium, Elmex (en nog een paar merken). Het is niet nodig/zinvol om de hele dure merken te gebruiken. Veel tanpasta is niet nodig (ongeveer een erwt).

Zelf heb ik ook blootliggende tandhalzen (oorzaak: parodontitis) en die worden om het halfjaar behandelend met fluoride door de mondygieniste in verband met verhoogde gevoeligheid voor caries. De bescherende werking van het glazuur is daar niet aanwezig. Tandartsen kunnen ook een doorzichtige lak aanbrengen. In hardnekkige gevallen kan er een laagje composiet over worden aangebracht. Meestal is het gebruik van die speciale tandpasta's wel voldoende om de pijnklachten te verminderen.
ma, 04/30/2007 - 12:34 Permalink
Bart009

Dank je voor de snelle reactie.

Dat fluoride happen is dus eventueel wel nuttig? Ik zou dat nameijk wel weer willen als dat de zaak wat beter maakt.

Electrische tandenborstel he? Wat is daar het grote voordeel van? Ik sta er namelijk nogal huiverig tegenover. Klinkt mss gek, maar ik ben bang dat het een stuk pijnlijker zal zijn dat handmatig borstelen omdat je het minder in de hand hebt. De controle lijkt me een stuk minder. Mss dat ik toch overstap.

Het aanbrengen van lak en composite is dat pijnlijk?

Ik wil er graag iets aan doen dat het beter wordt want dit is niet leuk meer. Ik maak me er constant zorgen over, en snoepen doe ik niet meer. Het leek me nl dat die suikers het alleen nog maar erger zouden maken. Choco eten is bv soms superpijnlijk als het in contact komt met die tandhalzen. Frisdrank heb ik ook afgezworen.
ma, 04/30/2007 - 12:54 Permalink
vV

er kunnen ook nog andere oorzaken zijn van terugtrekkend tandvlees. Heftig knarsen kan dit ook veroorzaken, met ook afslintering van glazuur bij de tandhals (abfracties heet dat). Mits de oorzaak onder controle is , is het tegenwoordig binnen bepaalde grenzen mogelijk het tandvlees operatief terug te schuiven, maar dat wordt eigenlijk alleen uit esthetische overweging gedaan.

Maar overleg eens met tandarts en eventueel een parodontoloog.
ma, 04/30/2007 - 12:55 Permalink
Spiegeltje

Dat fluoride happen is dus eventueel wel nuttig? Ik zou dat nameijk wel weer willen als dat de zaak wat beter maakt


Maakt zaak niet beter in de zin dat het tandvlees niet meer terugtrekt maar kan (hoogstens) de kans op caries wat verkleinen. Of dit echt zo is blijft de vraag.

Het aanbrengen van lak en composite is dat pijnlijk?

Een beetje gevoelig is dat dat wel (heb alleen ervaring met die lak). De tandhalzen zijn immers gevoelig :-)

Het voedingspatroon is belangrijk voor het voorkomen van caries en tanderosie (erg belangrijk!). Alleen op indirecte wijze zou het van invloed kunnen zijn op teruggetrokken tandvlees via de route tandvleesontsteking-> parodontitis. Als die behandeld wordt heeft dat als neveneffect dat het tandvlees terugtrekt.

Zoals Vv al schreef kun je met het probleem van het teruggetrokken tandvlees, na doorverwijzing door de tandarts, eventueel terecht bij een parodontoloog. Een gespecialiseerde tandarts. Die wordt meestal alleeen bij ernstige problemen ingeschakeld maar het kan zeker geen kwaad zo'n specialist er naar te laten kijken als de tandarts er verder weinig mee kan. Al heb ik zelf ook veel vertrouwen in de mondhygienste maar dat is misschien ook wel gekleurd door mijn eigen goede ervaring daarmee.

Terugtrekkend tandvlees is vervelend vanwege de extra gevoeligheid, de verhoogde kans op (wortel)caries en - niet in de laatste plaats - het ziet er niet fraai uit bij de frontelementen. Dus vooral niet verder mee doorlopen maar naar de oorzaak zoeken om verdere verslechtering te voorkomen.

N.B. het voordeel van elektrisch poetsen is vooral dat bij de gemiddelde poetser het gebit gemakkelijker schoon kan worden gehouden. Het kan met de gewone tandenborstel ook, maar vereist een goede techniek en is lastiger. Verder heb ik wel eens gelezen dat de kans op beschadiging van het tandvlees minder is. Maar ook met een zachte gewone borstel kan dit ook worden voorkomen.

Er is dus geen gigantisch groot voordeel aan verbonden maar ik zou zeggen probeer het maar eens. Het is even wennen, dat getril in je mond maar daarna wil je waarschijnlijk niet meer terug. Het hoeft niet zo'n hele dure super de luxe uitvoering te zijn.
ma, 04/30/2007 - 13:39 Permalink
Bart009

ok dan mn logische volgende vraag:

wat kenmerkt een goede elec. borstel?! Er zijn er immers zoveel, van 30 tot 130 euro
ma, 04/30/2007 - 13:53 Permalink
Spiegeltje

Wat kenmerkt een goede elektrische borstel? Daarin heb ik me nooit zo verdiept. Op dit forum is al het nodige te vinden met de zoekfunctie.

Bij mij is blijven hangen dat ze allemaal wel goed plak verwijderen. En niet bewezen is dat de ultrasone borstels (duurder in aanschaf en vooral gebruik) het beter doen, alhoewel het 'mondgevoel' (schoner/gladder) soms wat beter scoort. Je zou kunnen zegen dat een borstel met een kleine ronde kop (Oral B) wat makkelijker rond en tussen de elementen komt. Dit gezegd hebbende, ook met zo'n borstel zul je interdentaal moeten reinigen met flos, stokers of ragers

zie http://www.poetstechnieken.nl

Ik ben wat conservatief in die dingen en heb gewoon een oplaadbare Oral B met kleine kop. Net niet de allergoedkoopste. Maar dat was zo'n kinderborstelje.
ma, 04/30/2007 - 14:48 Permalink
hermina

Ik heb me daar wel in verdiept maar kwam er als leek niet uit, ondanks veel zoeken op deze site en op internet.
Vast zoveel mensen zoveel meningen, maar ik heb het gewoon aan mijn eigen tandarts gevraagd. In principe was volgens hem (voor mij dan) de goedkoopste van een van de bekende merken goed genoeg, met een ronde borstel.
Ik heb wel een gekocht die terug slaat als je te hard poetst, en dat vond ikzelf (in het begin) wel handig, want ik poetste soms harder dan ik zelf dacht!
En poetsen met een elektrische tandenborstel is echt nog steeds eigen controle, jij bent degene die poetst!
ma, 04/30/2007 - 15:45 Permalink