Slaagkans Wortelkanaalbehandeling?

Author:
janbas
Posted:
zo, 06/03/2007 - 19:31
Na hier wat rondgelezen te hebben ben ik niet echt meer positief over de WKB die me te wachten staat. Objectief gezien, hoeveel procent van de WKB op kiezen slaagt er nu eigenlijk? Ik begrijp wel dat je op een forum als dit een beetje een vertekend beeld krijgt, maar toch...

Is het heel erg als je tandarts geen rubberdam gebruikt? Heb het eens nagevraagd en hij vond het niet nodig, gebruikt het nooit. Bij een andere tandarts een tweede opinie gaan vragen, gebruikt het ook niet...
Van Leeuwen

Gelukkig is het slaagpercentage van WKB best hoog (ik weet helaas geen echte cijfers) want anders zouden ze niet zo vaak gedaan worden.

Bij nascholing wordt altijd gezegd dat je zonder gebruik van cofferdam geen goede WKB kunt doen maar zoals je ziet zijn er in de praktijk heel veel tandartsen die het wel zonder cofferdam doen.

Ik denk zelfs dat meer tandartsen zonder cofferdam werken dan met (veel meer zelfs).
Uw eigen tandarts heeft waarschijnlijk goede resultaten zonder cofferdam want anders zou hij het wel gebruiken.

Gr. Maurice
zo, 06/03/2007 - 19:56 Permalink
mecánico para …

Kan je niet zo zeggen, de verwachting ligt in een succes rond de 95%, 97,5 als je endodontoloog bent. Maar hangt sterk af van welke kies/tand het is, heeft veel te maken met vreemde anatomie.
Het zonder cofferdam werken is niet verkeerd als je het goed speekselvrij kan houden. Zoiets is dan in je bovenkaak is dat makkelijker dan in je onderkaak.
Maar er zijn zoveel mensen zonder cofferdam behandeld dat het wat lastig wordt iemand te vnden die het wel doet.
Ikzelf gebruik het erg graag, al was het maar om de chloorspoelsels niet op iemand tong te droppen, de vijltjes makkelijkere in te brengen en beter overzicht heb.
Maar ik heb er net eentje geopend met acuut veel pijn en di ekies stond erg scheef.........ik denk: voor de zekerheid GEEN cofferdam erop, want dan raak je zicht op de richting van de kies/wortel kwijt. en dit is toch slechts het begin.
Dus, elke keer opnieuw afwegen is en blijft nodig, maar de voorkeur gaat uit naar wel gebruiken, al was het maar omdat het als goede zorg wordt gezien.
zo, 06/03/2007 - 20:01 Permalink
Irfan

Inderdaad moeilijk te zeggen omdat de prognose van een WKB van een aantal zaken afhangt, daarom hebben ze tegenwoordig een DETI-score ontwikkeld, waarbij vooraf wordt bepaald wat de moeilijkheidsgraad is van de WKB en of het dus verstandig is om deze door te sturen naar een endodontoloog. Daarnaast is de slagingkans het hoogst als de kies nog leeft. Hoe groter de wortelpuntontsteking, des te kleiner weer het slagingspercentage. Daarnaast speelt de handigheid van de tandarts mee, zorgvuldigheid met spoelen en volgens de hoogleraren daalt de slagingkans toch drastisch als er geen rubberdam wordt gebruikt. Het belangrijkste is om zo dicht mogelijk bij de wortelpunt te spoelen met grote hoeveelheden hypochloriet (verdund bleekwater).

@ Mecanico, op de opleiding is het protocol eerst openen en zodra pulpadak is bereikt, rubberdam erop. Inderdaad om goed de stand van de kroon te volgen...

Overigens is op de opleiding voor alle vullingen, sealants en endo's verplicht een rubberdam te gebruiken, als deze erop kan. Dus voor mij (en collega's) is het net zo vanzelfsprekend als het gebruik van ets/bonding... Kijken of we dat ook in de reguliere praktijk kunnen volhouden :smt003
zo, 06/03/2007 - 20:24 Permalink
janbas

Bedankt voor de antwoorden. Persoonlijk had ik liever bij de endontoloog geweest, maar die heeft een wachtlijst van 3 maanden!
Ik heb momenteel wel geen pijn (meer) maar de ontsteking kan in die tijd toch naar de wortelpunt of de kaakholte verplaatsen, niet?
Ik vraag me wel af wie zo'n endontoloog dan wel ziet, want ik kan me indenken als je veel pijn hebt, dat je zo'n WKB dan maar liever door je eigen tandarts laat doen ipv zo lang te wachten.
zo, 06/03/2007 - 22:09 Permalink
Van Leeuwen

Een endodontoloog is een specialist en zit dus vaak alleen de speciale gevallen. Met speciale gevallen bedoel ik meer kiezen waarin al een WKB zat die opnieuw gedaan moet worden, lastig te vinden en te reinigen kanalen, moeilijke openingen etc. etc.

De meeste WKB vinden plaats in de algehele praktijk dus dat moet opzich geen probleem zijn.

Gr. Maurice
zo, 06/03/2007 - 22:28 Permalink
janbas

Oké, ik begrijp het. Maar puur theoretisch, stel je hebt een 2e WKB nodig en je wordt door je tandarts naar de endontoloog doorverwezen. Is daar dan geen haast bij? Is een wachttijd van 3 maanden dan verantwoord?
zo, 06/03/2007 - 22:34 Permalink
Irfan

De haast is het wegnemen van pijn, meestal ontstaat deze door een abces aan het wortelpunt. De tandarts kan dit behandelen door een incisie en drainage van het abces of behandeling middels antiobiotica en pijnstillers.

Wachttijd hangt af van de locatie en het aantal specialisten in de buurt... En anders is het zoeken naar een ander waar je sneller terecht kan en wat verder reizen.
zo, 06/03/2007 - 23:06 Permalink
Spiegeltje

Er zijn maar zo'n 30 tandarts-endodontologen op meer dan 7000 tandartsen en de meeste werken in de Randstad.

Ik zal eens kijken of ik een lijst van endodontologen kan vinden. Dan kun je ze afbellen en misschien wat eerder terecht maar op zo'n week of zes moet je toch minstens wel rekenen.

Zoals Irfan al schreef, ik denk ook dat de tandarts je wel tijdelijk van je klachten kan afhelpen (is bij mij ook eens gelukt), minimaal voor een paar maanden of zo. Soms werkt alleen antibiotica al goed genoeg voor dit doel. De onsteking neemt dan sterk af maar er blijven wel alttijd nog wel bacterien over die naar verloop van tijd weer gaan opspelen. Maar dat kan best lang duren.

Ik denk wel dat je terecht vraagtekens stelt bij het feit dat je tandarts geen rubberdam gebruikt bij een wkb. Dat is toch wel een voorwaarde op basis van de huidige inzichten, ook al doet nog steeds niet iedere tandarts dit (patienten hebben er ook vaak een hekel aan!). Een rubberdam is natuurlijk ook niet zaligmakend maar het stelselmatig niet gebruiken daarvan zegt mijns inziens wel iets over de instelling van de tandarts.
ma, 06/04/2007 - 00:38 Permalink
Spiegeltje

Op de site van de Nederlandse vereniging voor endodontologie staat een adreslijst met door de NVvE erkende endodontologen.

http://www.nvve.com

Er zijn er overigens al zo'n 50 en niet (maar) 30 zoals ik hierboven schreef. Als je in Amsterdam of omgeving woont heb je geluk want daar zitten er maar liefst 20 :D

N.B. Lees ook eens het krantje van de NVvE met onder andere een artikel over de rubberdam ("Rubberdam(ned)" :D

Link naar "Het Kanaal"
ma, 06/04/2007 - 20:58 Permalink