Tegenstrijdige adviezen prothese en implantaten

Author:
Natas.
Posted:
wo, 02/28/2007 - 19:35
Hallo allemaal,

Ik heb mij vandaag hier aangemeld omdat ik de afgelopen periode tegenstrijdige adviezen heb gekregen rondom de werkwijze naar een prothese toe en het zetten van implantaten c.q. eigen wortels behouden.

Ik ben 40 jaar en heb vergevorderde parodontitus : de pockets zijn kraters, bijna continue ontstekingen, linksboven zijn alle kiezen al getrokken en rechtsboven de 2 achterste, kauwen gaat erg moeilijk, tandvlees en kaakbot erg terug getrokken, ik heb korte konische wortels, etc. etc.
Over 1 ding is men het eens :wink: : hier valt helaas niets meer aan te redden en ik moet aan een volledig kunstgebit.

'Men' is : mijn eigen tandarts, de kaakchirurg, tandarts van mijn moeder en het SBT in Amsterdam waar ik een 2nd opinion heb gevraagd.
(SBT ook evt. voor de angstbehandeling daar, maar dat hebben ze afgewezen omdat het toch geen nut meer heeft mij daarvoor te helpen en zo terug te brengen naar de eigen tandarts).

Het gaat hier om de volgende dingen :

Trekken gebit
-- Eigen tandarts : beter om in fases te laten trekken. Eerst alle kiezen, dan 3 maanden het slinken afwachten, dan de tanden en hierna de protheses. Dit omdat alles in 1x laten trekken problemen kan geven met de protheses t.o.v. het slinken.
En ook omdat er nu nog niet goed bepaald kan worden in hoeverre mijn kaak gaat slinken en het moeilijk is om een goede inschatting te maken voor het (tijdelijke) kunstgebit. Ben gewaarschuwd voor pijn, vaak te los zitten, niet kunnen kauwen, slissen, kwijlen, etc.
-- Amsterdam : alles in 1x laten trekken. Zij vermoeden dat mijn voortanden het niet 3 maanden gaan houden (ook door verhoogde druk) en zouden dan maar 1 maand willen wachten. Het voordeel van het slinken valt hiermee voor een deel weg.
En met in 1x laten trekken kan het onder narcose, want voor mij als angsthaas een voordeeltje is.
-- Kaakchirurg : alles in 1x laten trekken (maar dat is wss niet zo gek).

Wortels behouden
-- Eigen tandarts : wortels boven behouden geen optie door terug getrokken kaakbot, wortels van de hoektanden onder kan wel (na wortelkanaal een weet ik 't wat meer).
Zij vindt eigen wortels behouden indien mogelijk voordelig t.o.v. implantaten, omdat dit toch natuurlijker is.
-- Amsterdam : geen wortels behouden, alles trekken en implantaten.
-- Om het nog wat warriger te maken : mijn moeder heeft aan haar tandarts gevraagd wat hij zou adviseren. Die zei geen wortels behouden omdat er o.a. door onstekingen of het slinken van de kaak toch een reëele kans is dat er wat mis mee gaat.

Wanneer implantaten zetten
-- Eigen tandarts + Amsterdam : eerst alles trekken en 6 maanden laten genezen/slinken, dan implantaten voor een klikgebit.
Niet meteen omdat dit niet aan te raden is door de onstekingen die ik nu heb.
-- Kaakchirurg : na het trekken (onder narcose in het ziekenhuis) meteen de implantaten zetten. Kan prima volgens hem, maar 5% meer kans dat het niet goed vastgroeid dan als je ermee zou wachten.
-- Tandarts van mijn moeder : kan meteen. Ontstekingen nu zijn geen belemmering want die zijn na het trekken meteen over of geen probleem meer.

Waar implantaten
-- Eigen tandarts : alleen beneden, niet boven. Dit omdat het boven meestal niet nodig is aangezien een prothese daar meer houvast heeft.
-- Amsterdam : boven en onder. Mede vanwege het feit dat er dan ook boven iets in de kaak zit waardoor het minder slinkt (gezien mijn jonge leeftijd voor een kunstgebit).

Inmiddels duizelt het mij aan alle kanten. Maandag 5 maart moet ik happen bij de tandarts en ik zou dan mijn uitsluitsel geven.
Voor zover jullie kunnen adviseren : wat is wijsheid?

Alvast mijn dank!
Natas.
Irfan

Beste Natas...

U geeft u ons veel informatie en stelt u ook een ontzettend goede, doch zeer moeilijke vraag, uw vraag is eigenlijk academisch van aard. Uw vraag had een examenvraag kunnen zijn voor een afstuderende student. U kan, zoals al uw adviezen aan u zijn, vele kanten uit. Ik zou ook een dergelijk antwoord kunnen formuleren (10 tandartsen, 11 meningen), maar denk dat u daar ook weinig aan heeft. Maar misschien kan ik u wel informeren wat de achtergronden zijn van al die mogelijke behandelingen.

- We zijn het eens dat u edentaat wordt, u tanden en kiezen gaan eruit. De vraag is wel op welk tempo en met of zonder behoud van wortels en of er implantaten geplaatst dienen te worden.

A: Zodra al uw tanden en kiezen getrokken zijn, zal er een fikse ombouw plaats vinden van het bot, waar uw tanden en kiezen ingestaan hebben. Deze hebben immers geen functie meer. We weten uit onderzoek en klinisch dat de onderkaak veel harder slinkt dan de bovenkaak. Daarom is er een overkappingsprothese voor de onderkaak. Het is bewezen dat de onderkaak 50% minder slinkt (Van Waas 1993 et al.) wanneer de wortels (vaak beide wortels van de onderhoektanden, omdat deze stevige elementen zijn) van de hoektanden behouden blijft, zelfs in de regio waar de kiezen stonden. Nadeel van deze behandeling is dat er vaak ontstekingen aan deze wortels komen, doordat de patienten ze vaak niet goed schoonhouden.

B: Het is inderdaad beter om eerst de kiezen eruit te halen, dan minimaal 6 weken, liefst 3 maanden te wachten, voordat de immediaatprothese wordt gemaakt, maar als uw voortanden al zo slecht zijn kan alles misschien er beter in één keer uit, alleen zult u dan veel moeite hebben met de nieuwe prothese, omdat deze telkens niet goed zal passen.

C: Uit onderzoeken is gebleken dat patienten met een implantaatgedragen VP, niet veel meer tevreden zijn dan patienten met een overkappingsprothese (op natuurlijk wortels) of patienten met een VP, waarbij er wel een hoge kaakwal is. Wanneer de kaak erg geslonken is gaat het functioneren van een VP erg vooruit, wanneer er implantaten geplaatst worden. Maar de paradox is, wanneer het bot zodanig is geslonken, is er vaak te weinig bot om te implanteren en u dan eerst botopbouw nodig heeft. Deze wordt vaak uit de bekkenkam gehaald en dat is weer een chirurgische ingreep.

D: Implantaten in de bovenkaak worden niet vaak gedaan, omdat de bovenkaak niet heel erg hard slinkt. Daarnaast is het bot in de bovenkaak erg dun en daardoor gaan er standaard 6 implantaten in de bovenkaak voor een VP. In de onderkaak is het bot stuk dikker en kan men af met 2 implantaten.

Voor u denk ik dat er twee goede behandelplannen zijn:

1. Eerst de kiezen verwijderen, dan na 1 tot 3 maanden (aankijken hoe het gaat met de rest van de tanden) beginnen met het maken van een immediaatprothese. In de onderkaak overkappen op de natuurlijke wortels. Deze dienen dan goed schoon gehouden te worden. Dus BK volledige prothese, OK overkappingsprothese op de wortels van uw hoektanden. Volgens uw tandarts zijn die geschikt.

2. Vooraf een immediaatprothese klaarhebben, daarna alles in 1 keer verwijderen. Na 6 maanden implantaten in de onderkaak (2 stuks), waarom zou je hierbij het risico van failure na immediate implanteren lopen?

Het is een beetje door de bomen het bos verhaal. Hoop dat u iets wijzer bent.

Groet Irfan
wo, 02/28/2007 - 20:30 Permalink
robinson

2e optie.
In 1 zitting alles eruit, plaatsen immediaat prothese.
Tussentijds aanpassing met softliner/viscogel.

De immediaatprothese kan ideaal opgesteld worden, rekening houdende met de prothetische en esthetische regels en wensen patient.
Deze prothese kunnen we nu gebruiken om een scan te laten maken.( na plm. 6 maanden)
Deze scan stelt ons in staat om "3-dimensionaal" de kaak te kunnen bekijken, op deze manier kunnen ideaal de implantaten in relatie tot de prothese opgesteld worden.
Zo kun je een ontwerp maken voor een vaste constructie( zog. all-on-four, all-on-six) of voor een klikgebit.
Dit ontwerp bespreken we en gaat de patiënt accoord, dan laten we een speciale boormal maken voor de implantoloog.
Aan de hand van deze gegevens kan er zelfs op voorhand al een noodbrug gemaakt worden die meteen na het implanteren geplaatst kan worden.
wo, 02/28/2007 - 21:46 Permalink
Natas.

Beiden hartelijk dank!


Irfan, ik laat uw verhaal even op me inwerken....... en misschien moet de keuze meer een gevoelskwestie zijn aangezien ik een leek ben en het emotioneel nogal beladen is.
De verschillende methodes hebben allen zo hun voor- en nadelen.

Wat bedoelt u hiermee? : waarom zou je hierbij het risico van failure na immediate implanteren lopen

Over het schoonhouden van wortels hoektanden OK indien deze behouden blijven : mijn tandarts heeft gezegd dat alles dicht wordt gemaakt zodat er geen bacteriën meer bij kunnen (sorry voor mijn leken taal hoor).
Wat bedoelt u dan met goed schoon houden?


Robinson, sorry maar u praat iets te veel in jargon voor mij.
Uw advies in de 1ste alinea begrijp ik, maar de 2de alinea niet :oops:


Met groet,
Natas
wo, 02/28/2007 - 23:33 Permalink
vV

waarom zou je hierbij het risico van failure na immediate implanteren lopen


De kaakchirurg had toch aangegeven dat immediaatplaatsing een groter risico op mislukking gaf?

Gezien de basis van het probleem, forse parodontitis, is het altijd gewenst enige maanden te wachten met implanteren, want de ontstekingsverschijnselen moeten eerst weg zijn. die ontstekingsverschijnselen en aanwezige bacterien zijn risicoverhogend bij immediaat implanteren.
do, 03/01/2007 - 08:25 Permalink
darla

Hallo Natas,

O wat herken ik dit weer, heb zelf een periode zo gelopen.
Elke tandarts geeft een ander bericht en als klant weet je niet meer wat je moet doen.
Ook ik had een afspraak om te happen maar heb toch een afspraak gemaakt met een implantoloog om zijn oordeel te geven.
Mijn verhaal lees je onder het kopje all on four.
Een advies doe onder in iedergeval implantaten dat zorgt ervoor dat je veel problemen bespaart blijven.
veel sterkte met het kiezen.
do, 03/01/2007 - 09:15 Permalink
vV

Ook ik had een afspraak om te happen maar heb toch een afspraak gemaakt met een implantoloog om zijn oordeel te geven.


Als je links en rechts vragen gaat stellen kan ik mij voorstellen dat de verwarring toeneemt.

Zeker bij dit soort zaken kan het te volgen beleid en de te volgen behandeling enigzins afwijken per behandelaar. Dit betekent niet dat 1 van de versies niet klopt of juist heilig is. Vaak zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Oftewel alle opties kunnen een goede weg zijn om te volgen.

Dus is mijn advies: volg het beleid van 1 behandelaar. Hebt u er geen vertrouwen in ga naar een ander. Als u gaat ""shoppen"" naar andere meningen krijgt u die andere meningen inderdaad ook. Als u vervolgens met die andere meningen naar de oorspronkelijk behandelaar toegaat kan ik mij voorstellen dat daar het gevoel begint te onstaan dat u geen vertrouwen heeft in de behandeling of zelfs de behandelaar zelf.

het verschil in te volgen weg kan al ontstaan door het gebruikte implantaatsysteem, of door de ervaringen van de behandelaar.
do, 03/01/2007 - 10:26 Permalink
Natas.

waarom zou je hierbij het risico van failure na immediate implanteren lopen


De kaakchirurg had toch aangegeven dat immediaatplaatsing een groter risico op mislukking gaf?

Gezien de basis van het probleem, forse parodontitis, is het altijd gewenst enige maanden te wachten met implanteren, want de ontstekingsverschijnselen moeten eerst weg zijn. die ontstekingsverschijnselen en aanwezige bacterien zijn risicoverhogend bij immediaat implanteren.


Ja, de kaakchirurg had een hoger risico van 5% aangegeven.
Een gering hoger risico dus, en hij bagetaliseerde het ook door te zeggen als ik dan bij de pechvogels zou horen het daarna gewoon nog een keer opnieuw zou kunnen.
do, 03/01/2007 - 11:08 Permalink
vV

ik vind 5% verhoging significant meer. Tja en ""gewoon "" opnieuw proberen, met alle extra kosten (voor de zorgverzekering weliswaar, maar ja dat wordt lekker in de premie omgeslagen..) .

Om zo met zoiets om te gaan vind ik wel erg gemakkelijk... Neem ik deze beste man ineens niet zo serieus meer...
do, 03/01/2007 - 11:13 Permalink
Natas.

Zeker bij dit soort zaken kan het te volgen beleid en de te volgen behandeling enigzins afwijken per behandelaar. Dit betekent niet dat 1 van de versies niet klopt of juist heilig is. Vaak zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Oftewel alle opties kunnen een goede weg zijn om te volgen.

Ik heb (inmiddels :wink:) begrepen dat inderdaad de zienswijze kan verschillen, de methodes per behandelaar kunnen verschillen en niet het éen 'fout' is en het ander 'goed'.

Toch zie ik nog meer dan dat, bijvoorbeeld de éen die zegt wel wortels in de OK behouden (wordt allemaal dicht gemaakt, kunnen geen bacteriën meer bij, beter omdat het natuurlijk is) en de ander zegt geen wortels behouden (te onstekingsgevoelig, implantaten net zo goed).
Of het meteen zetten van implantaten of niet (gering hoger risico en na trekken zijn onstekingen meteen weg versus niet doen bij onstekingen).

Oké, uiteindelijk leiden alle wegen naar Rome, maar ik vind dit grote verschillen.
do, 03/01/2007 - 11:17 Permalink
Natas.

ik vind 5% verhoging significant meer. Tja en ""gewoon "" opnieuw proberen, met alle extra kosten (voor de zorgverzekering weliswaar, maar ja dat wordt lekker in de premie omgeslagen..) .

Om zo met zoiets om te gaan vind ik wel erg gemakkelijk... Neem ik deze beste man ineens niet zo serieus meer...


Duidelijk :D
Bedankt voor je reacties.
do, 03/01/2007 - 11:19 Permalink
vV

wel wortels in de OK behouden (wordt allemaal dicht gemaakt, kunnen geen bacteriën meer bij, beter omdat het natuurlijk is) en de ander zegt geen wortels behouden (te onstekingsgevoelig, implantaten net zo goed).


Tja er is gewoon 1 grote complicerende factor bij het behoud van de eigen wortels. De rest gaat eruit vanwege de parodontitis... Waarop is dan de verwachting gebaseerd dat behoud van 2 overkapte wortels goed zal gaan??

In dit geval kan ik heel duidelijk zijn: ik ben het niet eens met de behandelaar die dit beweert! Implantaten lopen geen/veel minder risico want na enige tijd (is aangetoond ) zijn de specifieke bacterien die in de mond aanwezig waren en het verlies van de eigen tanden veroorzaakt hebben weg. Echter houd je eigen wortels blijven deze aanwezig, en zullen dus actief bezig blijven de resterende wortels aan te vallen. Ook met een perfecte mondhygiene en nazorg zou ik een keuze maken voor implantaten boven eigen wortels, vanwege de parodontitis.
do, 03/01/2007 - 12:07 Permalink
de digitale tandarts

Het is wetenschappelijk bewezen dat als alle tanden en kiezen getrokken worden bij iemand met tandvleesontsteking (parodontitis), na drie maanden alle bacterien die hiermee geassocieerd worden nagenoeg uit de mond verdwenen zijn.

Tevens is het duidelijk geworden dat bij personen met parodontitis implantaten signifcant eerder mislukken of botverlies krijgen. Of iemand in het verleden parodontitis heeft gehad, is echter geen significante factor, dus het afsluiten van deze periode door alles eerst te laten genezen, lijkt met de kennis van nu, aan te raden.

Ik sluit me aan bij Vv en Irfan, (als er al gekozen wordt voor implantaten) waarom geen drie maanden wachten en op zeker spelen!

Wat betreft de implantaten in de bovenkaak, die zet ik liever ook niet te lang na het verlies van de tanden en kiezen. Het botvolume om implantaten te zetten neemt snel af en later is het veel moeilijker/ingrijpender. Maar zoals Irfan zegt is ook met een bovenprothese zonder implantaten vaak goed te leven en zal de verzekering dit bijna nooit vergoeden en dit dus zelf betaald moeten worden.
do, 03/01/2007 - 12:12 Permalink
krikke

Naar aanleiding van dit topic wilde ik ook een reactie plaatsen over mijn eigen situatie. Ik had er een eigen topic over geopend.

Helaas werd mijn bijdrage geweigerd met de opmerking 'Spam alert'

ik ben een half uur bezig geweest om mijn verhaal zo duidelijk mogelijk te maken.

Enfin, laat maar zitten.
do, 03/01/2007 - 15:45 Permalink
vV

softwarefout, heb ik ook wel eens gehad. gebeurt dit, kopieer de tekst, ga een pagina terug, opnieuw klikken op nieuw antwoord, en plak de tekst geheel in het nieuwe blok, meestal met succes.

Is dus niet persoonlijk :smt002
do, 03/01/2007 - 17:59 Permalink
Natas.

Het leek me wel even aardig om jullie, die tijd in antwoorden gestoken hebben, te laten weten wat ik hiermee gedaan heb. :wink:

Ik heb besloten alles te laten trekken, geen wortels in de onderkaak behouden. Dit gaat onder narcose in het ziekenhuis gebeuren, waarschijnlijk op 14 april (kaakchirurg moet nog toestemming krijgen op aanvraak OK-ruimte). Implantaten zullen later gedaan worden.
do, 03/08/2007 - 23:26 Permalink
miranda

Ik snap niet helemaal waarom je het niet in een keer zou laten trekken, het is volgens mij algemeen bekend, dat je dan het beste went aan je prothese, en dat dan alles tegelijk slinkt. Als de kaak ongelijk slinkt, krijg je juist problemen. Plus dat je maar 1 keer pijn hebt, in plaats van meerdere keren.
Ik heb ze allemaal in 1 keer laten trekken, deze maand 4 jaar geleden, en nooit een centje last gehad. Nu begint mijn onderkaak dusdanig te slinken, dat ik 13 juli a.s. implantaten krijg.
ma, 06/04/2007 - 22:32 Permalink
miranda

Ja, en ik heb bijna geen kaak meer over, is in record tempo geslonken, zeiden mijn tandarts en implantoloog. Wordt dus wel vergoed, denk ik.
za, 06/09/2007 - 17:42 Permalink