Erg slechte kiezen, steeds opnieuw vullen, wat nu?

Author:
Jayceon
Posted:
di, 07/03/2007 - 09:53
Ik zit met een dilemma. Al sinds jaar en dag heb ik een slecht gebit, wat voornamelijk door slecht onderhoud en veel snoepen is gekomen. Zo'n beetje sinds mijn 12e/13e heb ik vullingen en sindsdien zijn er een aantal bijgekomen en een aantal hervuld. Nu is er enige tijd geleden een klein hoekje van een van mijn kiezen linksonder afgebroken. Aangezien ik al sinds 2003 niet meer bij de tandarts ben geweest en ik er niet direct last van kreeg, liet het voor wat het was. Nu krijg ik er de laatste paar weken echter steeds meer last van. Inmiddels is het zo dat ik al twee nachten zeer slecht geslapen heb.

Nu heb ik mijn tandarts opgebeld en die was op zijn zachtst gezegd niet blij met het feit dat ik me al sinds 2003 niet gemeld had. Hij heeft voor vandaag en morgen dan ook geen plek, tenzij er iemand uitvalt. Ik moet het voorlopig dus even uitzingen en met een paracetamol is het nog best te doen.

Mijn vraag is vooral wat ik nu het beste kan doen, want elke paar jaar hervullen vind ik niks en wil er als het mogelijk is gewoon helemaal van af. Niet van eventuele controles of kleine behandelingen, maar wel van mijn slechte kiezen. het gaat zowel boven als onder om de twee kiezen die net voor de verstandskiezen zitten (bij mij zijn ze nu aan het doorkomen). De kies waar een stukje van afgebroken is, is degene net achter de hoektand, dus voor de twee slechte. Deze is ook niet gevuld en heeft, afgezien van het afgebroken stukje, ook geen vulling (nodig).

Het gaat dus in totaal om een stuk of 8/9 kiezen. Nu heeft een collega enige tijd terug een aantal tanden laten vervangen door stifttanden, niet goedkoop, maar wel effectief. Zo rond de 750-1000 per kies/tand, begreep ik. Hij heeft sindsdien geen enkele last meer van kou/warmte verschillen met eten of drinken en het schijnt dat ze ook niet zo gevoelig voor gaatjes zijn als je originele kiezen/tanden.

Daarnaast heb ik ook gehoord van implantaattanden/-kiezen, waarbij je er dus voor kan kiezen om slechts 1/2 tanden te vervangen en niet het hele gebit of een hele rij. Wat dit kost weet ik niet, maar ben ik wel erg benieuwd naar.

Ik ben nu 22 jaar, erg jong dus nog, maar ik ben mijn gebit zat en wil dus een goede lange termijn oplossing. Elke pakweg 2-3 jaar hervullen zie ik absoluut niet zitten voor een stuk of 8 kiezen. Wat is voor mij hierbij de beste oplossing? Een stiftkies, mits mogelijk aangezien er nog wel een deel van je kies moet blijven bestaan inclusief je wortel? Of een implantaatkies? En kan iemand een indicatie geven van de kosten per kies en eventueel per paar (aangezien het bij mij steeds om 2 naast elkaar gaat)? En wat valt er hiervan binnen de basisverzekering? Ik heb namelijk geen aanvullende tandverzekering, maar er schijnen bepaalde dingen onder bijzondere tandheelkunde te vallen. Al is het lastig om te achterhalen wat daar precies onder valt.

En is het nu verstandig om op het punt van behandelingen nog snel een aanvullende tandverzekering af te sluiten, of trapt de verzekeraar daar niet in? het kost mij € 22,20 voor de meest uitgebreide verzekering, waarbij 75% tot een maximum van € 1000 per jaar vergoed wordt in de categorie "Tandheelkundige hulp (met uitzondering van orthodontie en de volledige uitneembare gebitsprothese)". Dat lijkt mij absoluut de moeite waard, maar ik vraag me af of het zin heeft als ik geen hervulling laat doen, maar een stiftkies of implantaatkies zou kiezen. Ik weet namelijk niet onder welke categorie dat geschaard wordt.
vV

en wil dus een goede lange termijn oplossing.
dit en
voornamelijk door slecht onderhoud en veel snoepen
dit gaat niet met elkaar samen. Je kan nog zo veel kronen of goede vullingen hebben, als je geen onderhoud pleegt is het ook daarmee slecht afgelopen. Ervan uitgaande dat het onderhoud aan de minimum standaard voldoet, en je snoepgedrag beperkt is kan men stellen dat goede vullingen echt wel langer dan een paar jaar meegaan. Hangt erg af van formaat van de vulling. En laten we wel wezen je bent al 4 jaar niet geweest.. helpt ook niet erg mee.

Dus komt je motivatie en bijbehorende gedragsverandering op de rails komt de rest ook goed, en misschien ook zonder kronen. Zonder motivatie zeg ik: pak de tang er maar bij, en haal de ergste rotzooi eruit.
di, 07/03/2007 - 10:20 Permalink
Jayceon

Allereerst bedankt voor de reactie. De motivatie is er in het verleden niet geweest, maar is er nu zeker wel. Wat ik eerder probeer te zeggen is dat ik nu niet om de 3-4 jaar terug wil komen om mijn vullingen te laten hervullen, zelfs met goed onderhoud. Want dat ik vanaf nu mijn gebit goed ga onderhouden, is een ding wat zeker is. Voorheen kwam ik er altijd wel af met een vullinkje, vandaar mijn houding ten opzichte van onderhoud en snoepen.

Het snoepen is al sinds enige tijd terug gebracht tot een nulpunt, al neem ik hier en daar nog wel een keer een mars of iets anders met chocolade. Dat is meestal 1x per week. Daar zal het probleem dus niet liggen. Poetsen doe ik in principe 2x per dag, 's ochtends en 's avonds, al moet ik eerlijkheidshalve bekennen dat zo'n 3-4x per week de avond "vergeet". Dat zal ik ook per direct veranderen, want zoals u al zegt: "Zonder motivatie zeg ik: pak de tang er maar bij, en haal de ergste rotzooi eruit." Daar ben ik absoluut niet op uit en ik begrijp ook absoluut dat de motivatie ver te zoeken was en dat dat het grootste probleem heeft opgeleverd, maar daar heb ik nu van geleerd en dat zal drastisch veranderen, met ingang van vandaag. Natuurlijk is het makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik ben het 'gedoe' rond mijn gebit zat en wil er alles aan doen om het op te lossen.

Maar dan nog: er van uitgaande dat ik mij vanaf nu strak aan al het onderhoud houd, wat zou dan de beste oplossing zijn?
di, 07/03/2007 - 10:35 Permalink
vV

dat zo'n 3-4x per week de avond "vergeet".
en dat is nu net het allerbelangrijkste momen, veel belangrijker dan in de ochtend..

Voor de rest: moet u overleggen met uw tandarts, want hangt erg van het formaat van de vullingen en gaatjes af! Bij grotere vullingen is met kronen goede stabilisatie te verkrijgen, en daar kan je een lange termijnplanning voor maken ivm kosten en vergoeding verzekering, overleg dus, laat de tandarts een plan maken met belangrijkste punten eerst. en dan afhaneklijk van de kosten spreiden over x-aantal jaren.
di, 07/03/2007 - 11:35 Permalink