Mag je je tanden poetsen na het drinken van warme thee of wacht je dan best een half uurtje?
Ik heb regelmatig last van keelpijn en neem dan al eens een Hibitane keeltabletje in voor ik ga slapen. Tast dit de tanden aan?
Ik heb regelmatig last van keelpijn en neem dan al eens een Hibitane keeltabletje in voor ik ga slapen. Tast dit de tanden aan?
Re: Tanden poetsen na thee drinken?
Ik heb op de bijsluiter gekeken van de Hibitane zuigtabletten en zie daarop geen zure bestanddelen. Er zit wel suiker in. Dat is - zoals je weet - slecht voor je tanden. Maar niet slechter dan veel gewone snoepjes. Ook kan de chloorhexidine die er in zit verkleuringen in de mond en van je tanden geven bij langdurig aaneengesloten gebruik.
Je kunt het tabletje - dat is mijn mening tenminste - beter niet nemen vlak voor het slapen gaan en na het poetsen van je tanden. Gewoon in de loop van de avond is dan beter.
Overigens wordt keelpijn/ontsteking in de meeste gevallen veroorzaakt door een virus. Voor zover ik weet werkt chloorhexidine daar niet tegen. Maar dat was je vraag niet natuurlijk.
Re: Tanden poetsen na thee drinken?
Re: Tanden poetsen na thee drinken?
http://www.ntvt.nl/artikel/?artikel=115&rubriek=1&print=yes&…
Met Ice thee is het echter oppassen. Dat is te vergelijken met frisdrank zoals cola of nog wat erger vanwege de hoge buffercapaciteit bij lage pH.
Re: Tanden poetsen na thee drinken?
mijn kleindochter dronk toen ze klein was alleen maar ijsthee, toen ik daar achter kwam heb ik er wel iets van gezegd, ik ben blij dat ze van die gewoonte af is nu ze haar volwassen tanden heeft.
Groetjes, fijn weekend, :smt006
Re: Tanden poetsen na thee drinken?
" thee met vruchtensmaak is een gebitsveilig alternatief voor frisdrank, terwijl ijsthee even zuur is als frisdrank."
(zie het artikel waar ik naar linkte)
@Maja: van wie was het artikel wat het tegendeel beweerde en is dat misschien op internet terug te vinden?
N.B. Theesoorten die gebaseerd zijn op een vruchtenextract in plaats van smaakstoffen, maar dat zijn er niet veel, zouden eventueel minder goed kunnen zijn voor het gebit. Mischien zit daarin het verschil?
Re: Tanden poetsen na thee drinken?
Thee met fruitsmaakjes slecht voor het gebit.
De Telegraaf heeft dat artikel toen overgenomen.
:smt006 Jozefien
Re: Tanden poetsen na thee drinken?
[einde mening Spiegeltje]
Bron: Nederlands Tandartsenblad
Auteur: Karel Gosselink
Thee soms net zo zuur als frisdrank. Gerichte voedingsvoorlichting als middel tegen tanderosie.
Het geven van voedingsadviezen om tanderosie tegen te gaan, is niet eenvoudig. De slijtage van het gebit wordt immers door meerdere factoren bepaald. Een daarvan is de pH-waarde van de voeding. Maar hoe zuur mogen voedingsmiddelen zijn en om welke voeding gaat het? 'Als tandartsen hiervan beter op de hoogte zijn, kunnen ze veel gerichter voorlichting geven aan patiënten met tanderosie', aldus Annego Fokker en Cor van Loveren van het Adviescollege Preventie Mond- en Tandziekten van het Ivoren Kruis. Zij geven uitleg over een onderzoek naar de zuurgraad van thee. Het Ivoren Kruis liet hier onderzoek naar doen naar aanleiding van een artikel in de Journal of Dentistry over he t erosieve effect van kruidenthee op het gebit.
In de media verschenen de laatste tijd geregeld berichten over de erosieve effecten die dranken op het gebit zouden hebben. Zo werd onlangs in het NTvT nog gemeld dat het drinken van zogenoemde 'alcopops', zoete alcoholhoudende dranken die in de volksmond ook wel 'breezers' of 'mixdranken' worden genoemd', slijtage van het gebit zouden kunnen veroorzaken. Ook het drinken van grote hoeveelheden cola zou dit effect hebben. Begin dit jaar verscheen in de dagbladen zelfs een berichtje over de schadelijke effecten van fruitthee. Dit naar aanleiding van een in de Journal of Dentistry beschreven onderzoek naar 'the erosive effect of herbal tea on dental enamel'. In dit onderzoek, dat werd uitgevoerd aan de universiteit van Manchester, werden geëxtraheerde tanden gedurende 14 dagen in een zetsel van kruidenthee met een pH-waarde van 3.2 geplaatst. Voor het Adviescollege Preventie Mond- en Tandziekten van het Ivoren Kruis w as dit bericht over thee een reden om nader onderzoek te ver! richten. 'Als tandarts moet je eigenlijk eerst weten wat wel en niet waar is van deze berichtgeving voordat je het kunt gebruiken in je advisering aan de patiënten. Wij hebben het onderwerp thee verder uitgezocht door van verschillende theeën de pH-waarde te bepalen', vertelt Cor van Loveren, die als universitair hoofddocent op het gebied van de preventieve tandheelkunde is verbonden aan het ACTA.
Groene en zwarte thee
Op de afdeling preventieve tandheelkunde van het ACTA werden onlangs tientallen potten thee gezet en onderzocht. Van Loveren: 'Na de negatieve berichtgeving over kruiden- en fruitthee in de pers, besloten wij om van verschillende soorten thee de pH-waarde te bepalen.' Hieruit kwam naar voren dat alle theesoorten op basis van groene en zwarte thee een pH-waarde hadden van ongeveer 6, wat niet zo zuur is. Indien de thee slapper werd gezet, ging de pH in de richting van 7. Gezien het feit dat de kritieke grens voor erosieve effecten l igt bij een pH van 5,5 en lager - de pH-waarde waarbij glazuur kan oplossen -, kunnen groene en zwarte thee als veilig voor het gebit worden beschouwd, mits zonder suiker gedronken. Theeproducten met fruitsmaakjes, de zogenoemde gearomatiseerde theeën, hebben meestal zwarte thee als basis en behoren tot de hierboven genoemde groep. Verder zijn er theesoorten verkrijgbaar op basis van natuurlijke fruitextracten of -stukjes of op basis van kruiden. De pH-waarde hiervan loopt van 3,3 tot 6 à 7. De laagste waarden zijn te vergelijken met die van frisdranken (met een gemiddelde pH van 3,2), sinaasappelsap (3,8) of appelsap (2,8). In tabel 1 zijn de pH-waarden weergegeven van een aantal op ACTA onderzochte theesoorten.
Bufferwaarde
'Bij het vertalen van onderzoeksuitkomsten moet men overigens oppassen met generalisaties', meent Van Loveren. 'Als uit onderzoek blijkt dat een bepaalde drank een hoge zuurgraad heeft - oftewel een lage pH-waarde - dan h oeft het gebruik hiervan niet zondermeer aan patiënten ! te worden ontraden. Er zijn namelijk ook persoonsgebonden factoren die bepalen of drank met een lage pH-waarde erosie veroorzaakt. Zo is de buffercapaciteit van de drank van belang. Als drank een hoge buffercapaciteit heeft, kan het speeksel de zuurgraad slecht of niet neutraliseren. Tevens speelt de buffercapaciteit van het speeksel een rol, net als de speekselvloed, mondhygiëne en andere mondgewoonten van de patiënt.' 'Bij patiënten met erosie is het daarom belangrijk dat eerst wordt nagegaan welke factoren de slijtage hebben veroorzaakt', benadrukt Cor van Loveren. 'Een onderdeel daarin kan het afnemen van een voedingsanamnese zijn, vult Annego Fokker aan. Zij is ambtelijk secretaris van het Ivoren Kruis. 'Het gebruik van frisdranken, alcopops en thee moet daarin ook aan de orde komen'
Zeven eetmomenten
Alle informatie over zuurgraden van frisdranken, alcopops en thee roept onvermijdelijk de vraag op wat een tandarts hiermee moet als hij de patiënt voorlichting geeft. 'Wat een tandarts beter niet kan doen is zonder meer verbieden', benadrukt Fokker. 'Als je bijvoorbeeld een kind verbiedt om cola te drinken, dan is de kans groot dat het advies niet wordt opgevolgd. In plaats daarvan moet een tandarts het probleem analyseren en kijken wat haalbaar is voor die patiënt.' 'En als er sprake is van erosie van het gebit', vervolgt Van Loveren, 'dan zal de tandarts eerst een goed gebitsonderzoek moeten verrichten om na te gaan welke factoren een rol spelen bij de slijtage. Het hoeft niet alleen aan de voeding te liggen. Slecht speeksel of tandenknarsen kunnen ook een rol spelen. Als duidelijk is dat voeding wel een grote rol speelt, dan kan de tandarts de patiënt het best adviseren om de frequentie van eten en drinken tot maximaal zeven maal per dag te beperken.' 'Dit komt overeen met de Richtlijnen Goede Voeding van het Voedingscentrum', aldus de ambtelijk secretaris van het Ivoren Kruis. 'Dat beteken t drie hoofdmaaltijden en vier tussendoortjes per dag. Hoeve! el suiker, koolhydraten of zuur een product bevat, is dan minder van belang. Uitzonderingen hierop zijn water, koffie of de meeste soorten thee zonder melk en suiker en suikervrije kauwgom. Deze producten zijn geheel veilig en vallen buiten de frequentiebeperking. Daarnaast is het handig om aan te sluiten bij de algemene richtlijnen voor gezonde voeding, zoals beperking van de hoeveelheid verzadigd vet en het nuttigen van voldoende vezelrijke voeding, groenten, fruit en vocht.' Desondanks zal volgens het Adviescollege Preventie Mond- en Tandziekten een tandarts ook op productniveau moeten kijken als hij of zij voorlichting geeft. Als bijvoorbeeld blijkt dat een patiënt veel thee drinkt, kan worden geadviseerd om een theesoort met een lagere pH-waarde te drinken. Van Loveren: 'Met dergelijke adviezen geef je zowel de tandarts als de patiënt meer mogelijkheden. In het kader hiervan zou er meer informatie over verschillende producten en hun pH-waarde moeten komen. Mome nteel kan een tandarts hiervoor nergens terecht, maar ik zie dit als een taak van de NMT. Zij zou als een soort Consumentenbond deze informatie aan haar leden kunnen verschaffen.'
De PH-waarde van verschillende soorten thee. (bron: ACTA, 2002)
- Pickwick Vanillesmaak (Douwe Egberts), basis: zwarte thee, pH* 6,51
- Pickwick Seasons zomerthee (Douwe Egberts), basis: zwarte thee,
pH* 6,24
- Pickwick Aardbeismaak (Douwe Egberts), basis: zwarte thee, pH* 6,52
- Pickwick Citrusvruchten (Douwe Egberts), basis: zwarte thee, pH* 6,34
- Pickwick Groene thee (Douwe Egberts), basis: zwarte thee, pH* 6,87
- Vanilla flavour (Tea Masters of London), basis: zwarte thee, pH* 6,97
- Peppermint (Celestial Seasoning), basis: pepermuntblaadjes, pH* 7,30
- Lemon Zinger (Celestial Seasoning), basis: bloemen en vruchten, pH* 3,52
- Wild Berry Zinger (Celestial Seasoning), basis: bloe! men en vruchten,
pH* 3,33
- Sleepy time (Celestial Seasoning), basis: bloemen en kruiden, pH* 7,22
- Chamomile (Celestial Seasoning), basis: bloemen, pH* 7,46
- Green tea (Celestial Seasoning), basis: groene thee, pH* 6,87
- Tension Tamer (Celestial Seasoning), pH* 7,42
- Appelthee (Albert Heijn), basis: rooibos en vruchten, pH* 6,95
- Citroenthee (Albert Heijn), pH* 7,01
- Kruidenthee appel en kaneel (Zonnatura), basis: kruiden en vruchten,
pH* 3,92
- Sterrenmix (Zonnatura), pH* 7,22
* De kritieke grens voor erosieve effecten ligt bij een PH van 5,5 en lager.
bron: ACTA, 2002
Re: Tanden poetsen na thee drinken?