pijn en geen geld voor tandarts door schuldhulpsanering

Author:
Kenzo
Posted:
za, 02/02/2008 - 06:57
Ik zit in een schuldhulpsaneringstraject, heb alleen een basisverzekering omdat extra verzekeringen voor mij niet betaalbaar zijn. Nu zit ik al een paar dagen met verschrikkelijke kiespijn. Geen idee wat het is, maar ben bang dat het een ontsteking is. Bij de tandarts moet je direct afrekenen, maar dat is in mijn geval niet mogelijk want ik zit in de schuldsanering.
Ik weet dat ik contact moet opnemen met mijn bewindvoerder en ga dat ook doen... maar ben op dit moment gewoon even een beetje radeloos; het kan toch niet zo zijn dat ik maar met verschrikkelijke pijn moet doorlopen vanwege mijn situatie? Ik zit gewoon de hele dag aan de pijnstillers om de pijn zo min mogelijk te voelen.
Ik weet niet wat mijn bewindvoerder gaat zeggen, maar ben bang voor het ergste....
Wie herkent mijn situatie en heeft een mogelijke oplossing voor me naast het contact opnemen met mijn bewindvoerder?
vV

een goede huisarts geeft geen AB voor kiespijn.. Is in somige gevallen alleen symptoombestrijding, meestal echter doet het niets. AB werkt namelijk niet bij een echte pulpitis, zenuwontsteking.

Gewoon eerlijk zijn met de tandarts, eventueel de bewindvoerder een garantieverklaring laten afgeven voor de op te maken declaratie. Een beetje tandarts zal en kan je dan niet weigeren. Want de hulpvraag staat wel op de eerste plaats.
vr, 02/08/2008 - 10:40 Permalink
susan09

Een goede tandarts stuurt geen patiënt met pijn weg. Hoezo behandelt de tandarts de patiënt niet gewoon – de verklaring kan toch ook later voorgelegd worden.

War moet de huisarts anders doen? De patiënt nog een keer wegsturen met zijn pijn? Hoe denkt u dat de persoon zich voelt als ook de huisarts niet help? AB werken tenminste tot een bepaalde punt, maar ik ga ermee akkoord dat ze geen oplossing zijn.

Hoezo weigeren tandartsen een behandeling tegen factuur? Ik snap wel, dat dan “iedereen langs kan komen met het zelfde verhaal” . Maar als om iemand gaat die bij de tandarts bekent is, waar zit dan het probleem. Iemand de echte financiële problemen heeft meestal niet het geld om zijn tanden saneren te laten , of een keer per 6 manden naar te tandarts te gaan. Er zijn enkele tandartsen die bij patiënten met een gesaneerd gebit betaling d. m. V. factuur aanbieden.
Een tandarts is een arts. En sinds waneer weigeren artsen een behandeling voor financiële reden? Voor mij is dat tegen te ethiek! En – als ik het van de menselijke kant bekijk komt zo´n tandarts ook niet goed uit.
Ik ben zelf ondernemer, en ken het probleem met niet betalende klanten heel goed.
vr, 02/08/2008 - 10:56 Permalink
mecánico para …

Vanuit jouw oogpunt gezien heb je gelijk, gevoelsmatig is dat ook zo. Echter eruit halen kost ook niet een enorm bedrag (20,50). Ik kan me ook wel voorstellen dat daar een familielid soulaas kan bieden. Precies het probleem met nota's worden vaak bij mensen met geldproblemen weggemoffeld. even laten liggen, even eerst dit en dat, en dan krijg je onverbiddelijk een deurwaarder/incassotraject. en dan kost het ineen 50-60 euro meer. Daar krijgt de tandarts niets van, dat extra bedrag gaat naar de deurwaarder/incassobureau..........en wie heeft het dan gedaan? precies,de tandarts. Dan kan je beter die twee tientjes terug betalen aan iemand die je kent en weten dat het daarmee ook geen extra blok aan je been wordt.
Overigens, een arts is een arts, en dat klopt, maar je hoeft ook niet het leed van de hele wereld op je nek te nemen.
vr, 02/08/2008 - 11:17 Permalink
susan09

Maar hulp bij pijn is niet het leed van de hele wereld! Het is het lijd van één MENS. En....kiespijn doet echt zeer!

€ 20 voor het trekken van een kies? Waar zit die tandarts? Dat is echt goedkoop! Neemt hij nog patiënten aan.... :smt026
Ik heb enkele manden geleden E 79,-- (zonder x ray) betaalt. Ik heb nog nooit gehoord, dat het goedkoper kan!


....oh..een sorry voor mijn Nederlands. Ik woon pas sinds een jaar hier.. :oops:
vr, 02/08/2008 - 11:44 Permalink
mecánico para …

een kies eruit halen koste

20,50 als ie gewoon eruit gaat. (dat is de normale procedure, incl verdoven
50 euro als ie erg lastig ligt. veel jonge tandartsen zijn onhandig en noemen alles moeilijk, de oude zijn wat handiger maar daar zitten dan weer graaiers bij
60 euro als er tandvlees moet worden weggehaald.

hechting zit er bij de eerst eniet bij, (13 euro = hechting + materiaal) en bij de andere twee wel. echter materiaal kosten worden daarbij altijd wel berekend 5,70

en waar zit die tandarts? overal in nederland, is gewoon standaard tarief.maar ik zit hier.

nb, ik denk dat ze de extractie bij u moeilijk vonden, gehecht hebben en nog een consult gerekend. (c13) en of dat mag is een tweede
vr, 02/08/2008 - 11:51 Permalink
susan09

.Klopt. Op mijn nota staat ook een consult en het hechtmateriaal, en het word en “gecompliceerde extractie” berekend.
De hechting…dat is ook zo´n onderwerp! Blijkbaar wist de tandarts niet hoe het moet – 2 uren na de behandeling was de hechting eruit. Hij heeft weel het knoopje vergeten…
Maar de consult zit niet in de E 79,--. Dit was alleen voor trekken en hechten.
Maar – wat wil je doen als de tandarts het als “gecompliceerd” beschouwd… 
Ik heb het hier in Nederland ook voor het eerst gezien, dat na een gewone extractie (geen verstandskies) gehecht werd.
vr, 02/08/2008 - 12:11 Permalink
robinson

Nee, daar moet wel wat meer voor aan de hand zijn.
Het schijnt dat "de jonge garde" wanneer ze een hevel gebruiken dit al een gecompliceerde extractie noemen. :smt003
Maar ja wat wil je, patient van me is afgestudeerd zonder 1 tand/kies te hebben getrokken tijdens zijn opleiding. :o
De kaakchirurgen bij ons in de buurt klagen steen en been, worden teveel en te snel gemakkelijke extracties ingestuurd.
vr, 02/08/2008 - 14:08 Permalink
mecánico para …

ja en nee. je aanvullende verzekering wordt niet belast, de totale kosten van de basisverzekering worden hoger. Het is een vestzak/broekzak principe. En omdat u nog niet zo lang in NL woont zal ik dat uitleggen. Je betaald het sowieso, of het nu uit je linker of je rechter zak komt. Vraag is overigens danwel, gaan di ejonge gastjes het ooit leren.

Overigens vind ik het wel apart dat sommigen wel willen implanteren maar van een beetje extractiewerk terugschrikken. terwijl het ene toch niet zonder het ander zou kunnen. toch?
vr, 02/08/2008 - 15:36 Permalink
Spiegeltje

[
Ontstaan erdoor hogere kosten voor de patiënt?


Om het antwoord van Mecánico goed te kunnen begrijpen moet je volgens mij minimaal 10 jaar in Nederland wonen ...., :D

Maar goed, specialistische hulp door de kaakchirurg wordt volledig vergoed vanuit de basiszorgverzekering, ook als het gaat om trekken van kiezen. De rekening van de kaakchirurg/polikliniek is echter een veelvoud van de tandartsrekening maar die gaat dus naar de verzekering. Je hebt alleen te maken met het eigen risico (minimaal 150 euro) over het jaar. De meeste mensen gaan daar so wie so wel overheen en dan kun je stellen dat de kaakchirurg niks extra´s kost.

Dus dat doorverwijzen kost 'de maatschappij' handen vol met geld maar als individuele patient merk je er niks van. Als je niet of onvoldoende aanvullend bent verzekerd kun je zelfs goedkoper uit zijn. Is voor sommige mensen reden genoeg om maar naar de kaakchirurg te gaan in plaats van de tandarts de kies te laten trekken.
vr, 02/08/2008 - 17:30 Permalink
vV

maar als individuele patient merk je er niks van.


Als je verder gezond bent weldegelijk dus, dan kost die extractie geen zeg maar rond de 60,- maar meer dan het dubbele.. En die rekening komt tegenwoordig gewoon. Met de noclaim kreeg je geld terug, nu meot je echt gaan betalen. Net als voor de medicijnen van de huisarts overigens.

Sorry spiegeltje, maar ik vind deze uitleg niet van dien aard dat vraagsteller er echt mee geholpen is, de rekening komt slechts met vertraging en is zeer waarschijnlijk nog hoger ook!! Want je gaat er wel heel makkelijk vanuit dat zo ongeveer iedereen in NL zijn eigen risico toch wel verbruikt, en dat dit dus geen gevolgen heeft. Maar dat weet je in geval van TS helemaal niet.. Ik weet wel van mijzelf en mijn echtgenote, dat wij over de jaren dat de noclaim van toepassing was deze voor mijzelf volledig terug hebben gekregen, en voor mijn echtgenote grotendeels... Dus zo vanzelfsprekend vind ik jouw aannames niet.

Overigens in het algemeen: een tandarts die op nota werkt (doe ik ook grotendeels tenminste, nog wel..) verstrekt in feite krediet. En zolas bij elke kredietverstrekker staat het hem / haar vrij zelf te beslissen wie krediet krijgt en wie niet. Klinkt hard maar is wel de realiteit. En problemen zoals hierboven staan zijn mede ook gevolg van politieke beslissingen. En waarom zou de tandarts alleen degene zijn die de gevolgen te dragen krijgt?? Dus een garantieverklaring van de bewindvoerder is de aangewezen weg. En dat het liefste regelrecht zaken doen tussen bewindvoerder en tandarts. Tenminste zo zou ik het doen. Want ik werk met F-med, en Famed neemt geen betalingen over van mensen die in de schuldsanering zitten. Is helaas niet anders.EN dat zal voor elke factoringmaatschappij gelden.
vr, 02/08/2008 - 18:43 Permalink
Spiegeltje

maar als individuele patient merk je er niks van.


Sorry spiegeltje, maar ik vind deze uitleg niet van dien aard dat vraagsteller er echt mee geholpen is, de rekening komt slechts met vertraging en is zeer waarschijnlijk nog hoger ook!! Want je gaat er wel heel makkelijk vanuit dat zo ongeveer iedereen in NL zijn eigen risico toch wel verbruikt, en dat dit dus geen gevolgen heeft. Maar dat weet je in geval van TS helemaal niet.. Ik weet wel van mijzelf en mijn echtgenote, dat wij over de jaren dat de noclaim van toepassing was deze voor mijzelf volledig terug hebben gekregen, en voor mijn echtgenote grotendeels... Dus zo vanzelfsprekend vind ik jouw aannames niet.


Ik vind bovenstaande reactie van jou niks toevoegen.

Ik heb heel duidelijk aangegeven dat het eigen risico 150 euro bedraagt en dat de rekening van de kaakchirurg veel hoger zal uitvallen. TS kan zelf wel bepalen in hoeverre zij dat eigen risico gaat benutten. Ik heb alleen aangegeven hoe het gemiddeld gezien uitpakt, dat je snel er over heen zit.

Dat jij je no-claim hebt teruggekregen is fijn maar natuurlijk totaal irrelevant. Daar heeft TS helemaal niks aan.
vr, 02/08/2008 - 21:49 Permalink
vV

TS heeft daar inderdaad niets aan...TS moet hiermee niet naar ene huisarts of ziekenhuis (tenzij doorverwezen door de tandarts, we weten natuurlijk niet precies wat er aan de hand is, behalve dat er pijn is!)
@ speigeltje:
Mijn eigen situatie overigens diende slechts als voorbeeld ter ondersteuning van mijn stelling dat veel mensen hiervoor weldegelijk achteraf het eigen risico voor hun kiezen kunnen gaan krijgen, wat itt de noclaim daadwerkelijk afgerekend moet gaan worden.

Wel grappig dat je zelf zo graag je eigen tandartservaringen als ijkpunt neemt/nam (bv waar het uuromzet betrof..) en als iemand anders de eigen situatie/ervaring als voorbeeld (let op: voorbeeld, niet ijkpunt) gebruikt, is het
fijn maar natuurlijk totaal irrelevant

I rest my case...
vr, 02/08/2008 - 22:37 Permalink
Jozees

Hallo,

Ik heb mij hier net pas aangemeld dus dit antwoord komt misschien een beetje laat maar volgens mij kun je bijzondere kosten zoals het gedeelte dat niet wordt vergoed door je ziektekostenverzekering en wel noodzakelijk is bij de Bijzonder bijstand terug krijgen. Dit is een beetje regio gebonden tegenwoordig maar in Amsterdam en Zaandam kan dit.
zo, 04/13/2008 - 13:07 Permalink
vV

bijzondere bijstandregelingen kunnen locaal erg verschillen, omdt de locale SD vrij is die regel zelf vorm te geven. Hier in de regio wordt alleen het deel eigen bijdrage vergoed wat niet door een aanvullende verzekering vergoed wordt. Betekent dus: geen AV, ook geen bijzondere bijstand. En zaken die buiten vergoeding AV vallen, vallen ook buiten vergoeding bijzondere bijstand. Overigens valt niet per se iedereen in een schuldsaneringstraject ook automatisch in de bijzondere bijstandregeling. Complex verhaal, dus altijd vooraf nagaan ter plaatse!
zo, 04/13/2008 - 13:15 Permalink