Vragen over kies

Author:
inge83
Posted:
di, 04/08/2008 - 03:03
In een andere topic heb ik een tijdje geleden dit probleem al verteld, maar ik heb er nu een nieuwe vraag over.
8 jaar geleden kreeg ik opeens een ondraaglijke pijn in een van mijn kiezen. Bij de tandarts hebben ze foto's gemaakt en zagen ze dat de wortel van deze kies was gaan ontsteken omdat er een paar jaar daarvoor tijdens het vullen van een gaatje te diep is geboord. Ik heb een wortelkanaalbehandeling gekregen, en een paar dagen erna heeft mijn tandarts een sneetje gemaakt op de plek van de ontsteking om het vuil eruit te kunnen laten komen, want mijn wang was redelijk dik geworden.

Nu, 8 jaar later werd deze kies bij er tegenaan tikken weer gevoelig. Na weer foto's te hebben laten maken bleek dat er toentertijd tijdens de WKB een klein stukje ijzer van het boortje is afgebroken en is achtergebleven in 1 van de 'kanalen' (als ik me dat woord goed herinner). Nu is dat dus weer gaan rommelen en moet ik naar het ziekenhuis om het te laten verwijderen.
De tandarts die de laatste keer de foto's maakte is een andere dan degene die de WKB had uitgevoerd, en hij vertelde me dat de WKB ook niet netjes was gedaan.

Ik heb een afspraak gemaakt bij de specialist in oktober 2007, en ik kreeg een brief thuis dat ik in april 2008 geholpen kon worden. Omdat ik nu vanaf februari in het buitenland verblijf heb ik de afspraak uitgesteld tot mei.
Nu heb ik verder geen last van de kies maar ik ben bang dat dit slechts komt omdat de zenuw van deze kies door de WKB dood is. Ik voel nu bij het tandvlees boven de kies een bobbeltje, als ik hierop druk voelt het gevoelig aan. Nu zat er na de eerste WKB al een klein bobbeltje (waarschijnlijk door het sneetje wat de tandarts toen had gemaakt) maar ik heb het idee dat het nu groter is geworden. Het bobbeltje is ook vrij hard, alsof het een soort 'uitstulping' is van mijn kaakbot. Ik begrijp uiteraard dat hoe langer je wacht hoe groter de kans is dat dit soort dingen gebeuren, alleen heb ik nu simpelweg niet de mogelijkheid om me te laten behandelen, hoe graag ik dit ook zou willen.

Ik vroeg me af in hoeverre dit gevolgen kan hebben op korte termijn. Ik kan me herinneren dat de pijn van de eerste ontsteking 8 jaar geleden ook zomaar ineens op kwam zetten. Ik zit er niet echt op te wachten om in een vreemd land met een dikke wang en klachten rond te lopen. Ook vrees ik een beetje voor mijn kies, er zit dus al een vulling in en er is al een WKB op uitgevoerd, en dan zometeen nog de 'operatie' door de specialist... En nu ik de afspraak heb moeten uitstellen zal mijn kies er ook niet sterker op worden.

Ook vroeg ik mij af hoe deze behandeling om het stukje ijzer weg te laten halen in zijn werk gaat?
Ik zie er eerlijk gezegd best tegenop en ik vind het eerlijk gezegd ook erg frustrerend dat ik eigenlijk mede door toedoen van mijn tandarts al meerdere keren een vervelende behandeling heb moeten ondergaan..
Mignon

Beste Inge,

Als zich nog een ontsteking aan de wortelpunt bevindt, zal deze een uitweg zoeken. Aangezien de kies is afgesloten zal de ontsteking veelal via het bot gaan draineren. Er ontstaat dan een zogenaamde fistel op je tandvlees; een soort uitvoergangetje waarlangs ontstekingsvocht kan ontsnappen. Een chronische ontsteking kan zich jaren koest houden, maar als je weerstand vermindert is de kans daar dat hij op gaat spelen. Ik denk dat de tandarts je niet voor niets een afspraak over enkele maanden heeft gegeven, want in principe is er geen haast bij. De kaakchirurg zal waarschijnlijk een apexresectie uitvoeren. Bij deze behandeling maakt hij een gaatje in het bot ter hoogte van de ortelpunt en zaagt hij het stukje dat ontstoken is ervanaf. In dit geval dat deel waar het boortje of vijltje in is blijven steken. Daarna sluit hij de waortelpunt af.

Fijne reis alvast! Mignon
do, 04/10/2008 - 04:19 Permalink
inge83

Bedankt!

Wat vreemd, mijn tandarts legde uit dat de specialist via de kies, op dezelfde manier als bij een WKB, het stukje ijzer uit het kanaaltje zal halen. Hij vertelde dat de specialist zodanig secuur en fijn apparatuur heeft dat zelfs in hele kleine gedeeltes kan komen. Ik hoop eerlijk gezegd dat dit het geval zal zijn want ik heb altijd begrepen dat een apexresectie de kies redelijk verzwakt. Misschien dat het stukje ijzer lager in de wortel is blijven steken, dat het niet weggehaald kan worden door de wortelpunt te verwijderen?

Ik moet na de behandeling een kroon op deze kies laten zetten, maar eerlijk gezegd ben ik hier alleen maar blij mee omdat in de kies een zilveren vulling zit en het dus alleen maar mooier kan worden d.m.v. een kroon.

Nou, in ieder geval fijn om te horen dat er geen haast achter zit. Nogmaals bedankt!
do, 04/10/2008 - 20:50 Permalink
hermina


Wat vreemd, mijn tandarts legde uit dat de specialist via de kies, op dezelfde manier als bij een WKB, het stukje ijzer uit het kanaaltje zal halen. Hij vertelde dat de specialist zodanig secuur en fijn apparatuur heeft dat zelfs in hele kleine gedeeltes kan komen.
Niet zo vreemd, ziekenhuis denk je aan kaakchirurg en aan apex, maar uit je eerdere bericht en huidige, laatste antwoord in dit topic, denk ik dat je kliniek en endodontoloog bedoelt?

Zo'n afgebroken vijl kan volgens mij op beide manieren verwijderd worden, afhankelijk van de plaats waar het in het kanaal is afgebroken, maar ben geen tandarts. Je tandarts heeft je wrs doorverwezen naar een endodontoloog die het op een van beide manieren, met die verfijnderde apparatuur kan doen.

En sorry, maar hoe de behandeling gaat kan ik je niet zeggen.
do, 04/10/2008 - 23:40 Permalink
inge83

ik vroeg me ook af of de kans op een kaakontsteking nu niet behoorlijk toeneemt nu ik moet wachten op een behandeling?
Ik hoop in de zomervakantie geholpen te kunnen worden, de oorspronkelijke afspraak stond op 4 april.
Zouden die paar extra maanden voor een hoop problemen kunnen zorgen?
za, 04/12/2008 - 18:52 Permalink
Mignon

Hoi Inge,

ik dacht inderdaad dat je een afspraak head met de kaakchirurg, maar waarschijnlijk ben je doorgestuurd naar een endodontoloog: een tandarts die gespecialiseerd is in wortelkanaalbehandelingen. Deze heeft heel fijn instrumentarium en een operatiemicroscoop waarmee hij zeer precies kan werken. De kans is groot dat hij het vijltje er wel uit kan krijgen. Afhankelijk van de situatie zal het kort of lang gaan duren. Ik zou voor specifieke vragen contact opnemen met deze specialist. Hij of zij kan het beste inschatten wat de kans is dat de ontsteking in de komende maanden gaat opvlammen.

Grts, Mignon
zo, 04/13/2008 - 17:17 Permalink
inge83

Ik ben zojuist teruggekomen van de behandeling om het afgebroken vijltje uit mijn wortel te laten verwijderen.

Een helse operatie van anderhalf uur, en het is niet gelukt om het vijltje eruit te halen.
Ik neem aan dat het nu alleen maar erger is geworden aangezien hij heel diep moest boren omdat het vijltje helemaal bij de wortelpunt zit.
De specialist legde uit dat het slechts afwachten is of ik er last van krijg of niet.
Het probleem is alleen, en dat legde ik hem ook uit, dat er al iets mis mee IS, omdat er een bobbeltje zit onder mijn tandvlees die gevoelig aanvoelt als ik erop druk. Blijkbaar is er dus iets aan het ontsteken, ookal heb ik er nu geen last (meer) van. DAT was dan ook de reden dat mijn eigen tandarts er d.m.v. foto's ook achterkwam dat er een vijltje was afgebroken. Dus er valt niets af te wachten, want blijkbaar zorgt dat vijltje al voor gevolgen. Anders had ik toch ook geen afspraak hoeven maken om hem eruit te laten halen, aangezien ik heb begrepen dat bij wel meer mensen het vijltje afbreekt maar er 9 van de 10 keer geen last van krijgen en het dus ook gewoon kan blijven zitten!

Ik ben nu dus naar huis gestuurd met het geweldige advies: 'gewoon blijven denken dat jij bij de 9 van de 10 mensen zit die er geen last van krijgen, dan komt het wel goed!'
En daar heb je dus 7 jaar voor gestudeerd.

Tenslotte heb ik al zoveel geluk gehad; EN er breekt een vijltje af (kleine kans), EN ik krijg er last van (kleine kans) EN dan mislukt de operatie ook nog eens!

Ik vraag me een aantal dingen af: Waarom heeft mijn eigen tandarts toendertijd toen het vijltje afbrak tijdens de WKB niet een foto gemaakt voordat hij de boel ging dichten? Dan had hij het er misschien nog uit kunnen halen, als het er pas net in zat en als het kanaal nog open is. Ik vroeg dit aan de specialist en zijn antwoord was: 'soms weet je als tandarts niet of er iets is afgebroken of niet'. Het is toch een kleine moeite om puur uit voorzorg een foto te maken voordat je de boel dichtgooit??

Verder denken veel tandartsen (en mijn ervaring is vooral degenen die langer in het vak zitten) blijkbaar dat ieder normaal mens elke dag dit soort behandelingen moet ondergaan... er wordt niets gezegd, niets uitgelegd, je wordt nergens bij betrokken, geen geruststellend of medelevend woord.. niets. Ja, wel tegen zijn assistent klagen dat hij het er niet uit krijgt. Na die anderhalf uur met mijn mond open te hebben gelegen en ik dus onder het speeksel zat moest ik notabene zelf nog vragen om een doekje. Ongelofelijk.

Wat kan ik nu verwachten? Grote kans dat die ontsteking dus (verder) gaat opspelen. Ik vroeg dit aan de specialist en hij zei dat het dus een kwestie van afwachten is, maar dat de 'kans klein is dat de hele kies eruit moet'. Maar wat zijn dan de alternatieven?
vr, 06/27/2008 - 18:14 Permalink