7 jaar en amelogenesis imperfecta

Author:
EstherEsther
Posted:
vr, 05/23/2008 - 17:38
Mijn zoontje van 7 heeft op 1 van zijn 2 nieuwe onder tanden en geel kleurige plek, de tanden zijn iets geeler dan normaal. Nadat zijn kiezen doorkwamen was het duidelijk dat het om amelogenesis imperfecta gaat. :cry:
Mijn vraag is; Zijn hier speciale tandartsen voor? Of gespecialiseerde mensen. Is er een éénduidig behandel patroon voor deze aandoening. Wordt het altijd zo erg als je op de plaatjes ziet? Wordt er altijd een type geidentificeerd? Wat is er extra te doen, spoelen met fluoride? 3x per dag?
Ik kan me niet voorstellen dat hij moet wachten tot zijn gebid volgoeid is, tot er iets mee gedaan kan worden. Witte kapjes erop bijvoorbeeld.
Zijn melkgebid was gewoon ok, waarom werd dit niet aangetast als het in de genen zit?

Ik hoop dat iemand mij wat antwoorden kan geven.
Spiegeltje

Zijn hier speciale tandartsen voor? Of gespecialiseerde mensen.


Ik kan je niet echt helpen met een naam of zo, maar wellicht valt het onder Bijzondere tandheelkunde. Je tandarts kan je daarover informeren en eventueel doorverwijzen.

Hier vindt je een (voor tandartsen geschreven) artikeltje over dit onderwerp.

http://www.ntvt.nl/artikel/?artikel=94&rubriek=4&print=yes&…
vr, 05/23/2008 - 21:46 Permalink
mecánico para …

Als het melkgebit geen afwijkingen had kan het geen amelogenesis imperfecta zijn. Dan zou het namelijk ik elk gebits element zitten. De kans is groot dat het om een specifiek tijdsgebonden probleem gaat. De naam is dan hypoplasiem hypomineralistatie of hypomaturatie. Tijdsgebonden slaat dan op de momenten van aanleg van specifieke tanden en kiezen. Als het de ondersnijtanden betreft zal hoogst waarschijnlijk de eerste grote kies in de onderkaak en de bovenkaak ook een spoortje meekrijgen. Oorzaak is gelegen in een verstoorde aanleg rond de 3-6 maand na geboorte. Vaak een korte heftige periode van koorts die vervolgens vergeten wordt als ziekte, maar wel zijn sporen na laat. Eerst even afwachten wat de rest doet en vaak pas op 9-11 jarige leeftijd wat aan gaan doen (gewonen tandarts werkjes zijn dat). ALs het toch op meer tanden en kiezen voorkomt: voorstel naar Centrum Bijzondere TAndheelkunde overwegen.

succes
vr, 05/23/2008 - 22:05 Permalink
Spiegeltje

Als het melkgebit geen afwijkingen had kan het geen amelogenesis imperfecta zijn


In dat artikeltje waarvan ik de link gaf wordt een casus beschreven waarbij sprake was van een vorm van amelogenesis imperfecta terwijl bij de tijdelijke elementen geen afwijking was te zien. Hoe zit dat dan (kan zijn dat ik iets over het hoofd zie)?
vr, 05/23/2008 - 22:16 Permalink
mecánico para …

Naast de erfelijke, niet-syndroomgebonden amelogenesis imperfecta bestaan er oorzaken die ook glazuurafwijkingen tot gevolg hebben en die zich vergelijkbaar als amelogenesis imperfecta kunnen presenteren


dat zou dus ook nog kunnen. daarnaast, het wordt bij dit soort afwijkingen vaak verwarrend, zie de incidentie tussen Zweden 1:800 en de USA 1:14000 in het artikel. geen reden tot paniek, wel de vraag of iets al dan niet erfelijk is en daardoor die specifieke naam (+heriditaria) verkrijgt. Maar toegegeven, het is semantiek
vr, 05/23/2008 - 22:52 Permalink