ziek door kroon?

Author:
kroonjo
Posted:
zo, 06/01/2008 - 19:49
Sinds een jaar of 8 heb ik een kroon (linksboven, de één na laatste kies, er is geen verstandskies). Dit is gebeurd na een doorgebeten kies. De tandarts wilde de kies-rest trekken, maar ik ben naar een andere tandarts gegaan en die besloot er toch een kroon (met garantie) op te plaatsen. Sindsdien veel pijn gehad, een apexresectie, die een antrumperforatie opleverde (wel gek als je thee er door je neus uit komt). Vervolgens antrum gesloten. Daarna weken ontstekingen en ziek ondanks antibiotica en brufen. Uiteindelijk is de pijn aan de kroon verdwenen toen ik een stukje van de eronder liggende kies beet en kennelijk een zekere druk daarmee verdween.
De kroon heeft overigens altijd gelekt, stinkt als ik flos. Zowel tandarts als kc zeggen dat ie prima geplaatst is. Stinken zou door slecht poetsen zijn, hetgeen zeker onzin is.
Hoedanook, ik heb nu geen pijn, desondanks. Maar wel heb ik voortdurend holte-ontstekingen, ben nooit meer fit. Het lijkt wel of ik sinds de apexresectie (waar ik destijds dus ook een soort griep van kreeg) een verlaagde weerstand heb gekregen.
Vraag A: is deze conclusie vergezocht of moet de kroon er maar eens uit en helpt dat mogelijk?
Vraag B: Herkent iemand dit verhaal?
Newtan

Mogelijk is de betreffende kies door en door gebroken. Dan kún je er een kroon op plaatsen. Als die kroon de breuk niet hélemaal dicht houdt, blijven er bacteriën in die spleet wonen. Dat vindt je tandvlees zo irritant, dat het de hele kies de oorlog verklaart, populair gezegd. Dat zou dan een verklaring voor deze serie verschijnselen zijn. Je weet: oorlog is een serie aanvallen en verdedigingen, totdat ofwel het onderwerp (= de bacteriën in de breukplaats) is verdwenen, ofwel de aanvallers (= jouw tandvlees).

Ik zou op afstand niet zo gauw een andere logische verklaring kunnen bedenken. Zelfs niet slecht schoonhouden.

Heb je hier wat aan?
do, 06/05/2008 - 00:15 Permalink
robinson

Beste Frank,
als een element door en door gebroken is moet deze verwijderd worden!!
Obsoleet en onnodig om dan zo'n tand van een kroon te voorzien.

Adagium:

Liever een gezonde pontic dan een slechte pijler.
do, 06/05/2008 - 07:53 Permalink
Newtan

Lekker duidelijk. Ik zou dat ook zelf nooit doen en zelfs sterk afraden.
Hierboven wordt een voorbeeld uit de praktijk besproken, waarbij het mogelijk is dat het niet helemaal volgens Bartje gegaan is. Wel eens zoiets gezien?
do, 06/05/2008 - 20:57 Permalink
robinson

"Mogelijk is de betreffende kies door en door gebroken. Dan kún je er een kroon op plaatsen".

Jouw woorden.Misschien interpreteer ik ze verkeerd.
Denk dat elke tandarts dit soort zaken wel tegenkomt, altijd vervelend.
Want meestal is de conclusie, extractie.
do, 06/05/2008 - 23:01 Permalink
kroonjo

Dank voor de antwoorden. Het is moeilijk op afstand te beoordelen, dat begrijp ik. Ik zou de vraag kunnen herformuleren: gebeurt het, dat mensen ziek worden door bijv. een problematische kroon? De bio-tandarts zegt van wel, als ik hun website bekijk. Maar ik ben vooral geinteresseerde in meer wetenschappelijke inzichten, dan wel empirische bevinding met onderbouwing.

Daaraan gekoppeld de vraag: wat gebeurt er met het gebit na extractie, aangenomen dat een implantaat niet kan. Iemand beweerde dat dan 'het gebouw kan instorten'. Is dat lekenpraat of kan dat inderdaad, scheefvallende tanden/kiezen?

Bij voorbaat dank voor de reacties.
do, 06/12/2008 - 09:30 Permalink
Spiegeltje

gebeurt het, dat mensen ziek worden door bijv. een problematische kroon


Een "problematische kroon" veroorzaakt niet direct problemen op het gebied van "ziek worden". Als er een ontsteking onder zit ligt dat wat genuanceerder.Een ontsteking in of vooral rond de tand (wortelpunten, kaakbot) kan een negatieve invloed kan hebben op de lichamelijke gesteldheid. Dat kan leiden tot een verminderd gevoel van welbevinden, verhoging, afwijkend bloedbeeld en/of een verhoogde vatbaarheid voor infectieziekten. In heel zeldzame gevallen kunnen bacterien in de bloedbaan terecht en ernstige problemen veroorzaken. Hoewel de meeste mensen bij een ontsteking alleen lokale problemen ondervinden is - mede om bovenstaande redenen - het algemeen aanvaard dat een ontsteking altijd moet worden behandeld door de oorzaak aan te pakken.

Daaraan gekoppeld de vraag: wat gebeurt er met het gebit na extractie, aangenomen dat een implantaat niet kan. Iemand beweerde dat dan 'het gebouw kan instorten'. Is dat lekenpraat of kan dat inderdaad, scheefvallende tanden/kiezen?


Instorten is overdreven, maar er zit wel een kern van waarheid in. Als het gat niet wordt opgevuld (Ikan ook met een brug) kan de tegenoverliggende kies op een ongewenste manier uitgroeien. Ook de naastliggende kiezen kunnen zich verplaatsen. Dit is allemaal lange termijn. Er is dus zeker wel een goede reden om na een extractie een brug of implantaat te overwegen. Los nog van alle andere overwegingen (kauwfunctie, esthetiek).
do, 06/12/2008 - 20:36 Permalink