Lieneke schreef:
robinson schreef:
"makkelijke" gaatjes bestaan niet.
ja duh...je snapt best wat ik bedoel. Bovendien lezen hier ook leken dus ik probeer het taalgebruik een beetje simpel te houden...
Robinson:
Nee,makkelijke gaatjes bestaan niet.
Gezegde van oud hoogleraar.
Overigens ben/blijf ik van mening dat dit soort werk alleen door de tandarts gedaan moet worden.
robinson schreef:
"makkelijke" gaatjes bestaan niet.
ja duh...je snapt best wat ik bedoel. Bovendien lezen hier ook leken dus ik probeer het taalgebruik een beetje simpel te houden...
Robinson:
Nee,makkelijke gaatjes bestaan niet.
Gezegde van oud hoogleraar.
Overigens ben/blijf ik van mening dat dit soort werk alleen door de tandarts gedaan moet worden.
Re: de borende mondhygienist
Re: taakverdeling
Maar helaas is de grens bij sommige collega's al zo vervaagd dat de preventie-assistenten al mondhygiënistes genoemd worden.
Leve de BIG-wet.
Ik zie teveel slecht werk dat door zog. hulpkrachten is gedaan.
Patienten worden niet meer gecontroleerd door de tandarts en (te)veel wordt overgelaten aan niet deskundig genoeg personeel.
Met meer klachten als gevolg.
Je wilt niet weten wat je daardoor in de avond- weekenddienst allemaal tegenkomt.
Maar goed,da's mijn mening.
Re: taakverdeling
We ziten op een hellend vlak... ( de goede niet te na gesproken, die worden ook slachtoffer van de graai en prutsmentaliteit van de collegae die op de golfbaan staan en van daaruit hun praktijk "'runnen""..,of erger nog ver over grens vakantie vieren terwijl het nest ""preventie""assistentes en weet ik veel wie met een 1 daagse ""cursus"" achter de kiezen onder "'toezicht"" van de ""praktijkmanager""de zaken met de patienten afhandelen....)
Re: de borende mondhygienist
Ik heb daar als patient ook nog wel een mening over. Zeven jaar last gehad van één van m'n kaakgewrichten. Tandarts en kaakchirurg hebben zich daar tegenaan bemoeid, zonder bevredigend resultaat. Vulling vervangen omdat ie aan vervanging toe was en probleem was acuut opgelost. Paar jaar later: ergens een nieuwe vulling, zelfde klachten beginnen weer. Voor mij zo klaar als een klontje waar dat aan ligt, maar ik werd niet geloofd. Met vervelend resultaat waar ik verder niet over zal uitwijden (en ja, ik bleek wel degelijk gelijk te hebben). Ik ga ervan uit dat mijn tandarts mij voortaan wel serieus neemt wat dit soort klachten betreft, maar het is voor mij wel een stukje moeilijker geworden vertrouwen in een behandeling te hebben. Met (steeds andere) borende assistenten en mondhygienisten gaat dat misschien wel niet lukken, dat vertrouwen.
Maar misschien waren het geen makkelijke gaatjes, of kiezen.
Re: taakverdeling
Voor mijn gevoel is de kritische grens de mondhygieniste. Daar heb ik alle vertrouwen in qua opleiding en vaardigheid.
Onder dat niveau vind ik het persoonlijk te vaag worden en heb de (preventie)assistenten ldaarom liever niet zelfstandig in mijn mond aan het werk voor wat dan ook. Alhoewel je de goede dan weer te kort doet, maar ik heb geen zin/mogelijkheid om dat allemaal checken. MH is ten minste een beschermde titel. Misbruik daarvan zou meer controle op moeten komen. Bij mijn praktijk zitten overigens helemaal geen preventie-assistenten, dus dat is makkelijk. Alleen balie- en stoelassistenten (misschien wel ouderwets).Oké, een fotootje maken, dat doen ze nog wel.
Aan de tandartsen heb ik de volgende vraag: klachten over de behandeling, komt dat ook regelmatig voor bij MH of vrijwel uitsluitend bij (preventie)assistenten.
Re: taakverdeling
Zeker, waarvoor ze zijn opgeleid.
Maar geen meervlaksvullingen, endo's, extracties en tijdelijke voorzieningen.( Hoe "makkelijk" ook).
En op je vraag terug te komen, ja van beiden.
Re: taakverdeling
De theorie ken ik wel; weinig nieuws geleerd terwijl ik een hele goede docent had (Mevr. Spierings). Het praktische deel vond ik te mager. Op phantoom hebben we genoeg gedaan maar we hebben nauwelijks patienten op de uni behandeld. Dus in de praktijk moet ik nog meer routine in krijgen. Natuurlijk heb ik tijdens de studietijd ook in de praktijk geoefend maar het aantal wat voorgeschreven was, heb ik niet gehaald. Daarom vraag ik nog steeds begeleiding (vorig jaar kreeg ik mn diplomaatje). Mijn werkgever vindt het trouwens maar onzin dat ik mezelf nog niet goed genoeg vind. Hij vind het heel goed gaan. Maar ik wil het perfect hebben en net zo goed kunnen als een tandarts met jaren ervaring...
Jammergenoeg is het bij de mh's die de bachelor hebben gedaan, niet veel anders. Ze krijgen veel te weinig gelegenheid tot oefenen. Ik ken zelfs een mh die straks nog eens de post-HBO gaat volgens ondanks dat ze haar bachelor al heeft!
Voor het nemen van rontgenfoto's zijn we niet zelfstandig bevoegd, terwijl dit stukken minder ingegrijpend is. Dat vind ik heel krom.
Wat betreft prev.ass...tja, er zijn er die het hartstikke goed kunnen en er zijn er die er niks van bakken. De cursus vind ik in ieder geval te kort schieten als het de bedoeling zou zijn dat een prev.ass alle gingivitispatienten (behalve dan met speudopockets) zou moeten gaan behandelen. Kijk, supra bij het onderfront moet toch lukken, maar echt kijk hebben op de zaak...dat hebben ze niet. Een plannetje uitstippelen is echt te veel gevraagd. Daarvoor zien ze niet goed genoeg waar nu de problemen zitten en welke dit zijn en wat je hier aan kunt doen.
Ik ken iemand die de paro-prev.ass cursus heeft gevolgd en die is het eens dat ze als prev.ass behoorlijk wat missers heeft gemaakt.
Wat betreft klachten: Ik heb nog nooit klachten gehad. Maar ja, wat weet de patient er vanaf? Ik zie wel heel vaak dingen die niet goed zijn gegaan, maar dat kunnen ook tandartsen zijn.
Verder erger ik me natuurlijk dood aan al die prev.ass die zichzelf mondhygienist laten noemen! Of die lekker een T52 declareren waar onze beschermde titel aan vastgeknupt zit...
Oja...in die brief staat inderdaad dat we geen meervlaks zouden kunnen....Dat is niet waar. In de volledige opleiding leer je ook MO's en DO's te doen. Een MOD, secundaire caries en diepe caries zou ik zelf niet doen.
Re: taakverdeling
Dus frustratie: nee, alleen vind ik het triest dat met verkeerde manier van praktijkvoering, simpelweg uit winstbejag op korte termijn, de patient de dupe is. Daarin onderscheiden de echte zorgverleners zich denk ik (...niet alleen om mij zelf omhoog te halen.. :smt002 ) van de rest. En bij die rest wil je niet in de stoel..
Re: taakverdeling
Re: taakverdeling
Maar waar ik ook wel in geloof ondanks het gevoel dat dat tegen beter weten in is.........beperkt qua grootte, persoonlijke benadering en continuiteit in zorg. Dat is wat telt. Al zal de later op de markt komende mondarts, behept met veel bravour over zijn/haar spilfunctie maar zonder de practische vaardigheden en daarmee inzicht in wat je wel en niet zelf kan...........die daar anders anders over denken.
nb, we hebben een mondhygieniste. prima de luuks! we hebben een kindertandverzorgende, die boort rondjes om vV en Robinson heen als het moet..........maar die doet een heel teogesneden en duidelijk assortiment restauraties.
NB een rontgenfoto is niet "minder ingrijpend" dan een sealant of een vulling. Het gaat om de indicatie en het kunnen beoordelen in het volledige spectrum van de afwijkingen. maar dat is mijn mening
Re: taakverdeling
kwestie van duidelijke delegatie, perfect! zoals het hoort (had niet anders verwacht ...)
Re: taakverdeling
Ja goed, snap ik. De indicatie kan nog altijd door de tandarts worden gesteld zodat het 'in opdracht van' gebeurt (net als boren en verdoving) en ook de diagnose kan door de tandarts worden gesteld. Ik bedoel puur het maken van de foto zelf. Stel dat ik een vrije vestiging had, dan zou ik even de tandarts kunnen bellen voor toestemming van een foto en deze dan vervolgens maken. Je stuurt daarna de foto op naar de tandarts. Ondertussen weet je als mh dan al hoelang een wortel is e.d.
Re: taakverdeling
Re: taakverdeling
ken je de protocollen van de Ned. Ver. v .Kindertandheelkunde tav het sealen? Dat doe je tegenwoordig namelijk vrijwel altijd op basis van caries diagnostiek. Dan moet je toch in elk geval basale kennis over caries en risico inschatting hebben. En wat to do als je een verkleurde fissuur hebt?
(dit is geen pootje lichten maar gewoon vragen naar hoe en wat)
Re: taakverdeling
Re: taakverdeling
Re: taakverdeling
Een kijkje laten nemen in je keuken is ook niet eng als je dénkt dat je alles goed doet. Maar blijkbaar is dat laatste niet altijd het geval.
Jij, Mecanico, bent niet tegen het uitbesteden van bepaalde handelingen aan assistenten of mondhygienisten, mits bekwaam enz. Ik in principe ook niet, maar na wat ik hier zo de afgelopen jaren op het forum gelezen heb weet ik niet zeker of ik ooit een assistent in m'n mond zou laten klussen, al of niet terecht. Dat bekwaam is zo lastig te controleren!
Re: taakverdeling
Nu na de boorcursus doe ik het uiteraard wel. Ik ben blij dat ik het daarvoor niet gedaan heb.
Re: taakverdeling
Dat bekwaamheid controleren moet je ook aan de tandarts overlaten. Die wordt er echt wel bij geroepen als er iets niet binnen de perken blijft.
Heb je geen goed gevoel bij het uitbesteden, dan is het ook verboden om je te dwingen, zo simpel zijn de regels. Dus je mag zelf altijd weer nee zeggen. Dan gaat de tandarts (een andere keer) verder met de kies.
Re: taakverdeling
Nou, niet altijd dus, of de tandarts zelf geeft niet thuis. Als ik allerlei verhalen op het forum mag geloven tenminste, en duidelijk niet alleen van patienten. Dat is waar het me om ging.
Uiteraard!
Re: taakverdeling
3% van de mensheid is inherent crimineel en blijkbaar zit daar ook minstens één tandarts bij.
Re: taakverdeling
Maar da's één ding, het andere is dat mensen aan wie taken zijn uitbesteed blijkbaar niet altijd hun eigen onkunde herkennen, zie uitspraken van 2 mondhygienisten en een opleider alhier. Of begrijp ik hen helemaal verkeerd?
Re: taakverdeling
Ja daar ben ik het helemaal mee eens. Als je het niet helemaal uitgebreid hebt gehad (aan lesstof) dan weet je ook niet hoe ingewikkeld het eigenlijk is. En als de tandarts het naar jou schuift, dan denk je...dan zal het wel niet zo moeilijk zijn...Bovendien moet je dan ook nog zo assertief zijn om het niet te doen. Je moet wel de patient weer naar huis sturen...dat is ook (sociaal gezien) soms niet makkelijk. Daarbij komt dat werkweigering een reden van ontslag kan zijn.
Re: taakverdeling
Heel veel patienten weten (helaas) ook niet dat men mag weigeren door iemand anders dan de tandarts geholpen te worden, wat men ook roept. Heel veel praktijken maken helaas ook misbruik van dit stukje gebrek aan kennis van (on)mogelijkheden van delegatie. Het moet in ieder gaval aan de patient duidelijk zijn dat er gedelegeerd wordt, en wat de kwalificaties zijn van degeen die het werk gaat doen. Is men in de praktijk daar al bij voorbaat (dus zonder dat erom gevraagd wordt, zo hoort het nl) duidelijk over, zit het meestal ook wel goed. Is men er (zeker bij navraag) onduidelijk over, of zelfs moeilijk, is mijn idee: wegwezen..!