niet trekken bij diabetes....

Author:
swopke
Posted:
vr, 07/11/2008 - 20:18
gisteravond heb ik heftige kiespijn gekregen,ben niet bang voor de tandarst dus vanmorgen maar meteen gebeld met de mededeling dat ik eraan kwam voor een kies te trekken.kon helaas pas om 1 uur terecht en wel bij een weekendarts.toen ik daar aankwam vroeg hij namijn gezondheid,ik heb hem medegedeeld dat ik een matig ingesteld diabeet ben.nou zei ie toen dan gaan we zeker niet trekken.hij heeft een wkb gedaan en de zaak weer netjes gemaakt(met een groot prijskaartje eraan).toen ik klaar was zei hij dat de pijn waarschijnlijk heftiger word dan de kiespijn die ik al had.nou dacht ik daar ben ik goed klaar mee dan.heeft me wat pijnstillers en anti biotica voorgeschreven en kon weer vertrekken.maar nu vijf uur na de ingreep heb ik nergens last van.nu is mijn vraag zal ik de pillen die hij me voorgescheven heeft nu daadwerkelijk nog innemen,aangezien ik de nodige medicatie al heb om mijn diabetes onder controle te krijgen????

groetjes roger.
Lieneke

Misschien is het goed te weten dat een ontsteking consequenties heeft voor de diabetes. Door een ontsteking kan je meer 'behoefte' hebben aan de medicatie tegen de diabetes en moet de dosering omhoog. Dus stel je arts op de hoogte!
De andere kant werkt het ook op: Ben je slecht ingesteld, krijg je sneller een ontsteking...

Een hele poos terug kreeg ik een mevrouw in de stoel die ik al een paar jaar behandel. Ze zag er heel slecht uit en klaagte over moeheid. Haar hele mond was ineens veel erger ontstoken dan normaal terwijl haar mondhygiene best goed was. Ik vermoedde diabetes en heb haar naar de huisarts gestuurd. En jawel...nu krijgt ze medicatie en ze voelt zich een stuk beter en haar tandvlees is nog nooit zo goed geweest!
za, 07/12/2008 - 12:08 Permalink
Spiegeltje

Het is me overigens niet duidelijk waarom de tandarts bij een diabeet niet wil trekken. Dat moet gewoon kunnen dacht ik.

@Lieneke: dat vind ik een mooi verhaal en het onderstreept dat regelmatig bezoek aan de tandarts/MH ook (systeem)ziekten bovcen water kan krijgen, althans vermoedens daarvan. Daarom is een regelmatig bezoek, ook zonder gebitsklachten, zinvol. Zeker voor oudere mensen.
za, 07/12/2008 - 12:21 Permalink
swopke

ik heb ondertussen de huisarts geinformeerd,en die zei dat de anti biotica geen enkel kwaad kan doen,maar dat ik de pijnstillers niet echt nodig heb,omdat ik geen enkel probleem ondervindt van de ingreep.het is een kuurtje van zeven dagen(amoxiclline disp)dus die maak ik gewoon af....
bedankt voor de reacties....
za, 07/12/2008 - 21:37 Permalink
vV

tegenwoordig is er een materaal in de handel, Hemcon, wat een perfecte wondafdichting geeft. Mijn implantoloog is er helemaal weg van, hij heeft het al een paar keer gebruikt, getrokken bij mensen met bloedverdunners etc. Het materiaal plakt aan bloed, als je het even op de wond houd (stukje op maat knippen) en vasdrukt> geen bloeding meer. Pateint kan het ook neit wegspeolen of zo.
Perfect spul als je in een dergelijke situatie toch zou willen/moeten trekken. Alleen vreselijk duur.... eigenlijk geen tarief voor, dus vooralsnog alleen voor de hobbyist zeg maar. Hopelijk in de toekomst bij meer vraag/gebruik lagere prijs.

Maar in de beschreven situatie heeft de weekendtandarts het gewoon goed gedaan. (beetje twijfel bij de AB misschien, maar dat is een inschatting die je op dat moment maakt)
zo, 07/13/2008 - 10:26 Permalink
Lieneke

Bij langdurig onvoldoende behandelde patienten van zowel type 1 als type2 ontwikkelen zich vaatafwijkingen op microscopisch niveau en neurologische problemen (blindheid, nierindus., neuropatien). De intensiteit en frequentie van atherosclerose scoort hoog tgv sec. lipidenstofwisselingsstoornissen. Orale manfestaties zijn een droge mond bij een vermiderde speekselvleod. Terwijl met de oude koolhydraatarme deten de careisfrequentie tijden therapie lager lag dan bij de controles, is dit beeld met de moderne vrije dieten, de beperkte speekselvlooed en het verhoogde glucosegehalte in het speeksel verslechterd.
Patienten met een verhoogde bloedsuikerconcentratie hebben een verhoogde infectiekans, zich oraal uitend in gingivitis, parodontitis en Candida infecties.
Terwijl chronisch te hoge bloedsuikers pas na enige tijd leiden tot ontsporingen in de zin van acidose, dehydratie en coma en patienten door de slechte conditie de tandarts niet bereiken, is hypoglykemie bij de algemeen aancaarde bloedsuikerinstelling met relatief lage waarden in de tandheelkunde praktijk toegenomen. Behandleing met kortwerkende insuline leidt tot een snelle hypoglykemische reactie bij het uitstellen van een maaltijd of bij inspanning. Bij orale middelen en langwerkende produkten verloopt de hypoglykemie sluipend. Aan de bewusteloosheid gaat een fase van prodromen vooraf bestaande uit: Buikklachten, geeuwhonger, beverigheid en gedesorienteerd, agressief, verward, negatievistisch gedrag, blkeekheid, transpireren en eventueel epileptische manifestaties.

In het algemeen controle op mh en een frequente prof. reiniging is het advies. Er bestaat een negatieve beinvloeding van de patient met hoge bloedsuikers en het ontstaan of de afwezigheid van ontstekingen, ook oraal. Een diabeet met normale bloedsuikers behoeft geen extra thk zorg of voorzorgen.

ASA 2 (= goed ingesteld, lichte systemische afwijking, niet activiteit's belemmerend; enige beperkingen voor de behandeling) bij voorkeur 's morgens, relatief kortdurend, met zo mind mogelijk stress. De thk behandeling mag niet interfereren met geplande maaltijden.

ASA 3 (brittle-diabetes, activiteitsbelemmerende sys. afwijkinging; beperkte behandeling in overleg met behandeled arts onder strikte voorwaarden): hyper's en hypo's kunnen elkaar afwisselen. De tandarts moet bij niet verklaarbre caries en paro verdacht zijn op een ontregelingsfase. Omgekeerd kan een wortelpuntgranuloom of een abces het instellen van de diabetes bemoeilijken of zelfs onmogelijk maken.
Bij een goed ingestelde dabetes waarbij de bloedsuikers bewust laag worden gehouden, dreigt de hypo. Dit kan leiden tot een levensbedreigend coma dat voorkomen dient te worden.
In de fase van de prodromen met intakte slikreflex geeft met de antagonist van insuline i.m. (1 mg glucagon, eventueel herhalen)
Sec perifere neuropatienten kunnen leiden tot pijnklachten in het kaakgebeid, bijvoorbeeld pulpitisklachten zonder caries.

ASA 4 (diabetes met cardiovasculaire complicaties; levensbedreigende sys afwijkingen; alleen noodvoorzieningen) Het risico wordt bepaald door secundaire comlicaties zoals angina pectoris, myocardinfart, ritmestoornissen en orthostatische hypotensie ten gevolge van afwijkingen aan het autonome zenuwstelsel.
zo, 07/13/2008 - 12:54 Permalink