Mijn zoon van 14 en mijn zoontje van 6 hebben allebei last van kaasmolaren. Bij mijn oudste valt het mee. Het betreft 4 grote kiezen, maar bij mijn jongste is het iets erger. Hij heeft al 1 kies laten trekken en er moeten er in januari 2008 nog 2 uit. Mijn tandarts ziet geen andere oplossing, omdat ze zo slecht zijn dat er bijna geen kies overblijft als zij ze behandeld. Gelukkig heeft mijn zoontje een hele smalle kaak en ruimtegebrek, dus hij zal de kiezen niet missen. Als de kiezen blijven zitten vermoedt de tandars dat hij ontzettend veel kiespijn krijgt. Toen de ene kies er uit was prikte ze met de haak zo dwars door de kies heen. Toen ik vroeg hoe het kan dat mijn jongens deze afwijking aan de kiezen hebben, wist ze dat niet precies. Alleen dat het iets erfelijks is en dat het aangeboren is. Ook vertelde ze me dat het meestal bij jongens voor komt. Mijn jongste zoon heeft het ook bij de voortanden, maar gelukkig niet zo erg. De tandarts denkt dat nog te kunnen behandelen. :smt010
kaasmolaren - wat vragen
Vandaag zijn we bij de tandarts geweest voor de halfjaarlijkse controle.
Bij mijn zoontje van bijna 6 is geconstateerd dat zijn eerste permanente kies een kaaskies/kaasmolaar is. Voor ons in eerste instantie vreemd, omdat hij een puntgaaf melkgebit heeft.
Na wat speuren op internet op dit forum terecht gekomen en begrepen dat de oorzaak waarschijnlijk ligt in de eerste levensmaanden. Wij kunnen ons niet herinneren dat hij heftig ziek is geweest, hij heeft geen antibiotica gehad. Het blijft dus gissen waar de oorzaak zou moeten liggen.
Afijn, we kunnen er helaas helemaal niets aan doen en de vraag is nu in hoeverre dit bij de rest van zijn kiezen en tanden ook aan de hand zal zijn. De vragen waar ik nog mee blijf worstelen zijn:
1. zijn kaasmolaren altijd "ten dode opgeschreven"? Heeft een goede gebistsverzorging een positieve invloed? (zijn er mensen die jarenlang met dit soort kiezen en tanden kunnen blijven doorlopen?)
2. zijn alleen de eerste 6 permanente tanden/kiezen "in gevaar" of ook de rest van zijn permanente gebit?
Op deze vragen heb ik tot op heden nog geen antwoord kunnen vinden.
Mvrgr.
Elger
Re: kaasmolaren
He wat naar voor je zoontje. Ik kan niet al je vragen beantwoorden. Misschien had je deze link nog niet gevonden http://beheer.ntvt.nl/UserFiles/PDF/02okt387.pdf
Zelf heb ik het probleem ook gehad. Niet alleen op 2 molaren (getrokken op jonge leeftijd, waarna de verstandskiezen zich goed konden ontwikkelen) maar ook op 21 (1e snijtand). Tot ongeveer mijn 18e leverde dat slechts estetische problemen op. De tand was echter toch wel zwak, waardoor wkb toen noodzakelijk werd en daarna is er een stift en kroon geplaatst. De oorzaak, zo is mij altijd verteld, lag in een voedingstoornis in mijn vroege babytijd. Elders lees ik dat b.v. ook een middenoorsteking de boosdoener kan zijn. Of de conclusie gerechtvaardigd is dat als de babyziekteduur kort was, ook de verstoorde ontwikkeling van het gebit beperkt blijft, weet ik ook niet, maar ik hoop voor jullie dat dit zo is, aangezien jullie zoon niet of nauwelijks ziek is geweest.
Re: kaasmolaren
We zijn een half jaar verder, ons zoontje is 6 geworden en heeft zijn 4 kiezen gekregen. Ook hebben de 2 voorste snijtanden inmiddels plaats gemaakt voor hun opvolgers die er inmiddels achter zitten.
Helaas zijn ze allemaal "slecht" :cry:
Hoe moeilijk is het om je zoontje van 6 er van te doordringen dat poetsen belangrijk is.
Elke ochtend en elke avond strijd om z'n tanden te poetsen. Vooral 's morgens.
Toevallig een nieuwe collega gekregen met vreselijk verkleurde tanden en die bleek hetzelfde te hebben.
Ziekte & antibiotica zouden bij hem de oorzaak zijn. Frappant is dat hij (naar eigen zeggen) AL zijn eigen tanden nog heeft en geen echte problemen.
Hij poetst elke dag 2 keer en flost daarbij. Een goede 10 minuten tot een kwartier bezig (wat een discipline!).
Elke 2 maanden naar de mondhygieniste om vorming van tandsteen tegen te gaan.
Daarnaast is hij gewoon heel bewust met zijn eten en drinken bezig. (Spoelen met water na een maaltijd is volgens hem een goeie)
Dit geeft wel weer hoop voor de toekomst. Het lijkt niet meer een op voorhand verloren strijd.
Volgende week weer naar de tandarts (halfjaarlijkse controle). Kijken wat zij zegt.
Naar ik mag aannemen staat de techniek ook niet stil en zijn er goede mogelijkheden dit aan te pakken.
We wachten af.
(dit wou ik even kwijt, het lucht op, je maakt je toch zorgen, dat heb je als ouder)
Kaasmolaren - hoe is het nu?
Een reguliere tandarts kan…