Tandarts vermoedt wortelbreuk; raadt aan trekken

Author:
hooale
Posted:
ma, 09/01/2008 - 11:42
Hallo allemaal,

Vorige week kreeg ik op eens last van een onsteking op het tandvlees. Het was lastig maar niet overdreven pijnlijk. Na een paar dagen werd de gevoeligheid ook minder. Vandaag bij de tandarts geweest em we hebben de kies gevonden waar het probleem ligt. Als je op een houtje bijt dan is er een licht zeurende pijn voelbaar en toen de tandarts bij de kies afdaalde naar de wortels werd het wel behoorlijk gevoelig. Er zat veel ruimte tussen het vlees en de wortel dus de tandarts kon zeer makkelijk ruim een cm de wortels volgen. De ruimte is waarschijnlijk ook de reden waarom het met de ontsteking wel mee viel omdat het pus weg kan.

Deze kies heeft 2 jaar geleden een wortelkanaalbehandeling gehad een 6 mnd geleden is er een kroon op gekomen. De kroon is altijd een beetje gevoelig gebleken.

De tandarts vermoedt een breuk in een wortel (is niet te zien op een foto) en wil daarom de kies trekken. oorzaak is waarschijnlijk het tandenknarsen wat ik onbewust 's nachts doe. Ik heb het trekken van de kies uitgesteld omdat ik dit best een heftige ingreep vind en omdat ik er toch niet al teveel last van heb. De tandarts vond dit geen probleem.

Ik zou het liefst de kies willen behouden en vind het trekken wel een erg definitieve oplossing. Heeft iemand misschien een idee wat ik zou kunnen doen?

Dank, Alex
vV

afhankelijk van de locatie en de vorm van eea zou overwogen kunnen worden de kaakchirurg die ene wortel eraf te laten halen. Krijg je vaak wel een defect wat lastig reinigbaar is. Toch zou ik dat even overleggen.
Je zou dan de kaakchirurg kunnen vragen om bv indien mogelijk: apex resectie, bij breuk amputatie wortel (hemisectie heet dat) en zien ze dat ook niet zitten alsnog trekken. Dan kan de kaakchirurg afhankelijk van wat hij vind actie nemen, zonder dat er nog een keer behandeling moet volgen.
Is mijn mening. gelijk trekken gaat wat ver, zeekr als het om een vermoeden gaat. Kan ook bv een niet gevuld extra kanaal zijn, of een toch matige/slechte afsluiting van de bestaande endo. (hoewel de diagnose breuk wel het meest waarschijnlijk is)
di, 09/02/2008 - 11:52 Permalink