cola

Author:
wampie
Posted:
vr, 11/14/2008 - 16:06
even een vraag over cola

zou het minder erg zijn voor het glazuur als je een glas cola in één keer achterover gooit

ipv een half uur lang telkens kleine slokjes nemen ?

en heeft spoelen met water nog zin na een glas cola ?
Lieneke

He Wampie

Kom net uit mn werk rollen, maar ik zal ff de vraag beantwoorden aangezien je me ook al gePB't had.

Cola is a bad guy want dat bevat onzettend veel suiker en het ook nog eens harstikke zuur. Dit geldt overigens niet alleen voor cola maar voor heel veel frisdranken.

Suiker wordt omgezet in zuren in de mond door het speeksel. Deze zuren kunnen gaatjes veroorzaken.

Het zuur uit de cola kan slijtage van het glazuur veroorzaken; het glazuur lost erin op. Dit heet erosie.

Gaatjes ontstaan door plak + suiker + tijd + speeksel.
Door deze factoren krijg je demineralisatie. Na demineralisatie ( = bij een zuurstoot) ontstaat remineralisatie (= einde zuurstoot = Ph boven de 5,5). Hoe sneller er over gegaan wordt op remineralisatie hoe beter. En hoe lang en hoe minder vaak er demineralisatie is hoe beter.

Als je dus snel je glas leegdrinkt dan heb je een relatief korte demineralisatie-tijd en maar 1 keer.
Als je met water spoelt breng je de Ph tevens sneller omhoog. Ook kun je dit dmv een xylitolkauwgom doen.

Doorgaans duurt een zuurstoot een half tot een heel uur. Tenzij je dus heel lang over zo'n glas doet....

Dus, zoals Spiegel al zei: twee keer ja!

Of ik wel eens cola drink? Heel zelden! En als ik het drink, dan drink ik light. Maar ja, dat is nog steeds zuur...

Goed, ik ga even eten! En een glaasje water drinken natuurlijk. :smt002
vr, 11/14/2008 - 17:34 Permalink
wampie

oké helemaal duidelijk

bedankt voor jullie uitleg

het liefst zou ik ook helemaal geen cola drinken
maar langer dan 4 dagen hou ik het meestal niet vol
er is toch en soort van verslaving aan de hand :smt003

drink alleen maar cola light maar dat is dus net zo erg :-?

het beste zou zijn om de cola met een slang in je keel naar binnen te gieten dus :smt003
ik vraag me af of dat dan toch niet weer via je vocht systeem in contact komt met je mondspeeksel.
vr, 11/14/2008 - 18:44 Permalink
Lieneke

Cola light waar daadwerkelijk geen suiker in zit, kan geen gaatjes veroorzaken, maar wel erosie.

4 dagen zonder cola is best lang. Natuurlijk moet je dan niet op dag 5 alleen maar cola drinken...

Kun je geen infuus aanleggen? :smt003
Wat drink je eigenlijk als je geen cola drinkt?
vr, 11/14/2008 - 19:43 Permalink
wampie


Kun je geen infuus aanleggen? :smt003
:smt044 haha breng me niet op rare ideeën
Wat drink je eigenlijk als je geen cola drinkt?

water
:smt110 Eigenlijk drink ik elke dag wel water.
Als ik net wakker ben drink ik een glas water.
Na het ontbijt weer een glas water.
Na het middag eten weer een glas water.
Na het avond eten weer een glas water.
Dat is ongeveer een liter per dag.
Overdag leef ik eigenlijk best gezond.

Alleen s'avonds bij tv ,dan gaat het vaak mis.
Want dan komt de cola uit de kast.
Zou willen dat ik er van af kon blijven maar het heeft me nog steeds in zn macht .:smt119
Ik heb wel eens s'avonds koffie genomen, daarna heb ik totaal geen behoefte aan cola.
Alleen ik vind koffie echt vies . :smt118
En s'avond bij tv water drinken gaat me te ver . :smt003
wat drinken jullie s'avonds dan ?
vr, 11/14/2008 - 23:17 Permalink
Spiegeltje

Er is geen absoluut verbod op cola. Je mag 's avonds best een of twee glazen cola drinken, als je de rest van de dag maar geen frisdrank drinkt en niet teveel snoept. Wat je niet moet doen is meteen daarna je tanden poetsen, het beste is als er een uur tussen zit. Om te voorkomen dat je het glazuur beschadigd.

wat drinken jullie s'avonds dan ?


Meestal pure single malt whisky
za, 11/15/2008 - 01:16 Permalink
guarana

Voor de goede orde: er zijn twee oorzaken.

1. Direct contact met de elementen (die zgn. zuur stoot zeg maar)
2. De secretie van speeksel met een te laag PH waarde d.m.v verkeerde voeding.

Punt twee is wat de meeste mensen vaak vergeten of niet weten. Je voeding (waaronder ook cola mede door de koolhydraten en geraffineerde suikers.) beïnvloed de PH waarde van het speeksel vanuit het lichaam zelf, er is namelijk een enzym nodig voor de aanmaak van de juiste PH waarde in het speeksel. Voeding heeft dus invloed op de PH waarde van je speeksel ondanks het ontbreken van direct contact met de elementen, wat weer voor een langdurige (laat maar zeggen chronische) tand erosie tot gevolg heeft.

Wil je direct contact (en die zuur stoot) voorkomen dan kun je rietjes gebruiken (heb je 'em weer met z'n rietjes) :) maar, dat betekend niet dat je gevrijwaard bent van langdurige erosie omdat de koolhydraten de enzym aanmaak kan verstoren en je speeksel een lagere PH waarde krijgt en als nog "zuurder" wordt.

Normaal gesproken (lees: alles met mate) zal de re-mineralisatie op gelijke tred blijven, maar een gecontinueerde aanslag dmv zuurstoten of consequente slechte voeding, zal re-mineralisatie het niet meer bijhouden.

Op zich gewoon het boerenverstand gebruiken, alles met mate. :wink:
za, 11/15/2008 - 02:46 Permalink
Lieneke

Mag ik ff weten waar je die kennis vandaan hebt (van die voeding die invloed heeft op het speeksel). Want je zegt dus eigenlijk dat het voedsel de kwaliteit van het speeksel beinvloedt? Interessant...

Mensen met zuur speeksel hebben overigens minder last van tandsteen. Maar dus wel meer risico op gaatjes omdat de bufferingscapiciteit dan lager is.

Voor de TS: het lijkt dan dat je echt behoefte/verslaving hebt aan cafeine. Misschien een idee om gewoon eens toe te geven aan de slaap? Water drinken is heel gezond en slapen ook!
za, 11/15/2008 - 11:25 Permalink
Spiegeltje

De sterke relatie tussen dieet en pH van het speeksel is mijns inziens niet aanwezig. De pH van speeksel wordt in de eerste plaats bepaald door de concentratie bicarbonaat-ionen in het speeksel. Deze hangt weer af van de secretiesnelheid van het speeksel. Die wordt gestimuleerd door het kauwen van voedsel, met name zuur voedsel. Hoe hoger de secretiesnelheid, hoe hoger de pH en buffercapaciteit van het speeksel. In rust neem de pH dan weer snel af, ergens tussen pH 6-7.

Het komt echter zeer zelden voor dat de pH van speeksel zodanig laag is dat het speeksel zelf de oorzaak wordt van erosie. Verstoring van de speekselproductie en droge mond kan wel een scala aan tandheelkundige problemen veroorzaken.

Meer info: Jorma O. Tenovuo, "Human Saliva, Clinical Chemistry and microbiology", vol. 1, CRC Press (1989).

http://books.google.co.uk/books?id=7M9yvxAk_AkC&printsec=frontcover… (deels)
za, 11/15/2008 - 12:20 Permalink
Spiegeltje

Ja, dat klopt. Zuurder (relatief dan) en minder buffercapaciteit vanwege een lagere concentratie bicarbonaat. Dat staat in het boek wat ik aanhaal. Overigens wat gedateerde literatuur maar dit soort dingen veranderen niet zo snel.
za, 11/15/2008 - 12:28 Permalink
guarana

Mag ik ff weten waar je die kennis vandaan hebt (van die voeding die invloed heeft op het speeksel). Want je zegt dus eigenlijk dat het voedsel de kwaliteit van het speeksel beinvloedt? Interessant...

Mensen met zuur speeksel hebben overigens minder last van tandsteen. Maar dus wel meer risico op gaatjes omdat de bufferingscapiciteit dan lager is.

Voor de TS: het lijkt dan dat je echt behoefte/verslaving hebt aan cafeine. Misschien een idee om gewoon eens toe te geven aan de slaap? Water drinken is heel gezond en slapen ook!


Het draait natuurlijk om de enzym aanmaak, op die wijze dat enzym verschillen dus invloed hebben op de secretie en de hoeveelheid daarvan. Vandaar dus ook (in het andere topic) dat de vraag gesteld werd door iemand anders of die persoon overgewicht heeft, wat betrekking heeft op de hoeveelheid enzym aanmaak. Daarnaast is de (hoeveelheid) productie van speeksel van belang, vandaar dus ook dat je voor je naar bed gaat je tanden poetst omdat de speeksel secretie van alle klieren 's nachts daalt. Ik heb het dus niet om de kwaliteit van het speeksel, maar de (hoeveelheid) productie ervan. Een verschil dus. Waarschijnlijk was ik niet duidelijk genoeg in mijn antwoord.

Dus mijn conclusie was dan ook dat niet alleen een zuurstoot (en dus een buffer vermindering) problemen zoals erosie tot gevolg heeft, maar ook de voeding die men nuttigt. Al is het wel een complementair deel van het probleem, het is mede verantwoordelijk. Uiteraard zijn er nog veel meer factoren, zoals leeftijd, werking alveesklier, homonen (zoals bij vrouwen) die weer invloed hebben op de secretie.

Zoals gezegd, gaat dit meestal op gelijke tred en vormt het geen problemen, maar het is wel mogelijk.
zo, 11/16/2008 - 15:36 Permalink
guarana

Pb? wat is dat precies? begrijp je vraag niet helemaal.

Nou, het is gewoon algemene kennis over voedingskunde, met een biologie achtergond. Ik ben geen tandarts, maar ik heb er gewoon affiniteit mee. Daarnaast doe ik veel research op medisch vlak puur uit persoonlijke interesse :)
di, 11/18/2008 - 04:02 Permalink
Spiegeltje

Dus mijn conclusie was dan ook dat niet alleen een zuurstoot (en dus een buffer vermindering) problemen zoals erosie tot gevolg heeft, maar ook de voeding die men nuttigt. Al is het wel een complementair deel van het probleem, het is mede verantwoordelijk.

Nee, daarvoor is mijns inziens juist geen enkel hard bewijs. Niet het dagelijkse voedingspatroon is van belang maar specifieke (zure) voedingsmiddelen (frisdrank, citrusvruchten, sappen van citrusvruchten etc) die een zuurstoot veroorzaken en daarmee het glazuur aantasten.

Dus de pH van het speeksel, tussen de eetmomenten in, wordt niet in belangrijke mate bepaald door het dagelijkse voedingspatroon. Daar is geen enkel bewijs voor, hoewel in het 'alternatieve circuit' dit wel wordt beweerd. De pH van het speeksel is erfelijk bepaald, ligt vrijwel altijd tussen 6.3 en 7 en kan wel negatief worden beïnvloed door bepaalde ernstige ziektes (o.a. kanker). In die zin dat de pH zure waarden aanneemt.
wo, 11/19/2008 - 00:43 Permalink
Knapknapperige

Al is het een complementair onderdeel van het probleem, het is ten dele verantwoordelijk is. Natuurlijk, er zijn veel meer factoren zoals leeftijd. Dus mijn conclusie was dat niet alleen een schok zuur en dus een verlaging van de buffer te wijten aan problemen zoals erosie.
zo, 11/30/2008 - 10:16 Permalink
teun2

Soms ga ik uit en drink dan op een avond van een paar uur geen alcohol, maar wel een liter cola. Wat is slechter is voor de tanden: Een uur na de laatste hoeveelheid van deze vloeistof poetsen voor slapen gaan (met kans om het glazuur weg te poetsen) of helemaal niet tandenpoetsen en dit de volgende morgen doen (met kans op tandbederf)?

ps: Is icetea zuurder of minder zuur dan cola?
zo, 12/07/2008 - 17:39 Permalink
Carin 250

Heb zelf dan ook een vraag, waarom mag je geen cola drinken als je een beugel hebt?
Ik heb in mijn geval een slotjes beugel, vallen die dingen er echt af, als je soms cola drinkt?
ma, 12/08/2008 - 23:57 Permalink
BJN

Nee. In de jaren 70 was er een soort lijm voor bandjes die oploste. Zinkfosfaatcement. Wie dat nu nog gebruikt in de orthodontie is lichtelijk ouderwets (om voorzichtig uit te drukken).

Het is 'calvinistisch anti-amerikanisme', of 'geen zin om uit te leggen' . Te veel frisdrank is bij sommigen problematisch zoals je hierboven kunt lezen. Maar het is te simpel om cola de schuld te geven.
di, 12/09/2008 - 04:18 Permalink
Carin 250

Bedankt voor je antwoord, bjn

Ik kreeg nml een hele lijst mee, wat ik beter niet kon eten en drinken.
Maar moet vrijdag weer heen, en vraag het ze nog een keer.
Want die sapjes die je dan wel mag hebben, komen ook een keer mn keel uit.

Groetjes Carin
di, 12/09/2008 - 23:54 Permalink