Mislukte flapoperatie ?????

Author:
hansie
Posted:
do, 02/26/2009 - 03:30
Ik heb vorige week een flapoperatie gehad en de paradontoloog zei dat de napijn met een weekje wel weg zou zijn.
Nu blijkt, als ik de operatieplek bekijk, een heel stuk tandvlees weggesneden te zijn waardoor 2 wortels van mijn kiezen zowat helemaal bloot liggen. Dit veroorzaakt die heftige pijn bij eten, drinken etc. Geen pijnstiller helpt meer !!
Wie kan mij zeggen/schrijven of dit normaal is bij een flapoperatie ?
Alvast bedankt.
Hansie
hansie

Het is normaal dat het tandvlees wat terugtrekt, maar dat de wortels totaal blootliggen is uitaard niet de bedoeling.
Hoeveel millimeter denk je dat er weg is?


Hai Lieneke,

Het stuk tandvlees wat weggesneden is is ca. 10 x 14 mm
Volgens mijn paradontoloog is dat normaal, ziet de wond er mooi uit en moet ik nog even doorgaan met pijnstillers slikken.
Alle info die ik inmiddels heb kunnen vinden op internet blijkt dat dit dus NIET normaal is. Hoe los ik dit op ??
Alvast bedankt voor je aandacht
Hansie
vr, 02/27/2009 - 14:56 Permalink
Lieneke

Ze geven dus toe echt wat weggesneden te hebben? Dan hadden ze dit toch wel even van te voren aan je mogen vertellen...10/14 mm is niet niks!
Nadeel is dat zij kunnen zeggen dat ze het je wel meegedeeld hebben en dan is het hun woord tegen de jouwe. Had je een begroting meegekregen? Zou je die hier kunnen plaatsen?
vr, 02/27/2009 - 16:08 Permalink
hansie

Ze geven dus toe echt wat weggesneden te hebben? Dan hadden ze dit toch wel even van te voren aan je mogen vertellen...10/14 mm is niet niks!
Nadeel is dat zij kunnen zeggen dat ze het je wel meegedeeld hebben en dan is het hun woord tegen de jouwe. Had je een begroting meegekregen? Zou je die hier kunnen plaatsen?



De parondotoloog geeft juist NIET toe dat hij wat fout heeft gedaan. Ik heb geen prutswerk afgeleverd zij hij ietwat geirriteerd. Ben er inmiddels 2 keer geweest voor controle en ik kreeg een lading excuses over mij heen ; voorbeelden :dit komt 1 keer in de drie jaar voor, je weerstand is slecht, je doorbloeding is slecht, je kaakbot is meer versleten dan we dachten, de antibiotica werkt niet goed genoeg en ga zo maar door. Nu zegt hij dat de achterste kies getrokken moet worden en dat dan alle leed wel achter de rug is. Ik weet het niet meer, was gisteren bij mijn eigen tandarts, kwam de paradontoloog ook opeens weer binnen en heeft hij de behandeling van de blootliggende wortels overgenomen (sealen) Kreeg gratis speciaal spoelwater mee en veel geruststellende woorden. Conclusie nu is dus: flapoperatie eigenlijk voor niets geweest omdat hij die kies nu eruit wil halen terwijl ik daarvoor nergens last van had. Voel mij echt belazerd maar ja, wat kan ik doen ???????????????
Bestaat er een soort klachtencommissie voor dit soort zaken ????
do, 03/05/2009 - 16:23 Permalink
hansie

Raar dat hij eerst zegt dat het goed geneest en nu moet de kies er uit...Ja, het kan gebeuren, dat klopt. De natuur is soms slecht te voorspellen.
Ik dacht dat hij het zelf had weggesneden, maar het is dus niet goed genezen, begrijp ik nu?



Hij heeft het ook zelf weggesneden maar geeft het niet toe !!! Ik vind het jammer dat ik geen antwoorden op mijn vragen krijg (zie mijn vorige berichten) Is er geen parodontoloog die hier een eerlijk oordeel over kan geven ??
vr, 03/06/2009 - 16:49 Permalink
de digitale tandarts

Persoonlijk vind ik het niet gek dat de hele pocket geëlimineerd is door het wegsnijden en/of lager terughechten van het tandvlees, dat is juist wat je probeert met een flapoperatie!

Blijkbaar was er dus al veel aanhechting/bot verdwenen bij deze kies.
do, 03/19/2009 - 11:31 Permalink
Illuminus

Ik sluit me aan bij de digitale tandarts. Ik lees in het verhaal geen gekke dingen.

Bij een flapoperatie wordt de botcontour rond het element gecorrigeerd en het tandvlees ingekort om zodoende de pockets te elimineren. Consequentie van een dergelijke ingreep is juist dat er meer van de wortel bloot komt te liggen. Immers over deze wortel lag voor het grootste deel alleen tandvlees dat een bergplaats is voor de bacterien die de ontsteking in stand houden. Bij een flapoperatie wordt dus gepoogd om zoveel mogelijk onregelmatigheden (bot en tandvlees) te corrigeren zodat er geen pockets meer zijn, met als gevolg dat er meer wortel bloot komt te liggen maar dat er minder ruimte is voor bacterien om zich te nestelen en u het beter stabiel kunt houden.

Dat u geen last had van deze ontsteking wil alleen niet zeggen dat er geen ernstige ontsteking was.....parodontitis geeft zelden klachten maar de botafbraak en ontsteking is er niet minder om.

Wellicht dat de mate van ontsteking rond uw kies al dermate was dat deze ingreep bij u niet tot het verwachte resultaat heeft geleidt...Dat is heel spijtig en ik begrijp ook uw gevoel dat u zich min of meer bedonderd voelt, maar helaas hebben we het menselijk lichaam niet altijd in de hand en komt dit ook voor.

Als de flap op juiste indicatie en lege artis is uitgevoerd geef ik u geen kans in een klachtprocedure, dat de uitkomst niet is wat u en ik denk ook de parodontoloog er van verwachtte is spijtig maar niet verwijtbaar.

Met vriendelijke groet
do, 03/19/2009 - 12:06 Permalink
vV

ik denk overigens dat de flap niet voor 1 kies was, maar voor het hele sextant. En dat nu de conclusie getrokken wordt dat (de achterste) kies er misschien dus beter uit kan is ook niet geheel vreemd. Soms weet je het effect van een ingreep pas achteraf, 100% garanties zijn er vooraf niet te geven. Overigens was er dus al heel wat aan de hand wanneer er een flap nodig is, en daarvoor kunt u de behandelaar echt niet verantwoordelijk stellen. Altijd lastige discussies dit.
do, 03/19/2009 - 12:25 Permalink
de digitale tandarts

Beste Lieneke, dingen in de mond kunnen in belevenis heel groot aanvoelen, maar als er dan gemeten wordt dan kan een voor het gevoel 12mm, misschien maar 6-7mm zijn. We moeten voorzichtig zijn met conclusies trekken hieruit, ik denk dat dit helemaal lege artis gegaan is.
do, 03/19/2009 - 12:27 Permalink
vV

Ja goed, er komt wat meer wortel bloot te liggen na een flap. Maar zoveel als hierboven werd verteld, vind ik persoonlijk een tikkie overdreven.

misschien is het ook een tikkie overdreven gepresenteerd... Soms gaat het gevoel met ons mensen aan de haal, en dan is de ratio wat minder aanwezig. 10x14 mm is al heel erg veel, maar bij een reeds parodontaal aangedaan element cq sextant zou het er wel eens zo uit kunnen zien als alle ontstekingsweefsel verwijders is en op een hoopje op het tablet ligt. betekent niet dat dat 1 stuk van 10x14 is (kan ook bijna niet in 1 stuk..). Hopelijk is de rust weer teruggekeerd, en kan TS de zaken met gegeven info even relativeren. En wellicht nog even bij de controleafspraak (die er ongtwijfeld is) alles even rustig doornemen met de behandelaar (geef dat wel van te voren even aan, zodat er voldoende tijd wordt ingeruimd!).
do, 03/19/2009 - 12:29 Permalink
Ikke3004

Ik heb ook spijt dat ik er toch ben ingetrapt. Ik heb 2 jaar volgehouden om het niet te doen! Heel stellig was ik. Maar anders kregen ze de parodontitis nooit helemaal weg. Want alleen dan konden ze er goed bij om het helemaal schoon te maken.
Nog twee argumenten waren dat het tandvlees echt te ver teruggetrokken was en de pockets op een aantal plaatsen echt te diep waren en alleen met een flapoperatie konden ze daar iets aan doen.
Na de operatie had ik nog steeds op sommige plekken vrij diepe pockets,. Mijn mening is dat die pockets logisch te verklaren zijn: ze drukken veel te hard met die Pocketsonde, meerdere keren per jaar (de tandarts, de mondhygiëniste en de chirurg (die geen chirurg is maar gespecialiseerde tandarts).
Mijn tandvlees ligt ook veel lager dan daarvoor, dus waarom laagliggend tandvlees een probleem is weet ik niet.
Maar door een fout zijn ze vergeten medicinale tandpasta voor te schrijven zodat er glazuur op de blootliggende wortels zou komen. En 2 jaar later als ik de mondhygiëniste vraag of het normaal is dat de wortels zo bruin worden is ze verbaasd dat ik die tandpasta niet voorgeschreven had gekregen. Nou snapte ik waarom ze er maar niet over begon.
Ze schreef hem me alsnog voor met bijbehorende instructie voor gebruik.
Nu heb ik nog maar een paar kiezen over na jaren pijn.

Terwijl ik nergens last van had. Maar dat ik geen bloedend tandvlees had kwam door het roken. Maar mijn opa die kettingroker was is behoorlijk oud geworden en had op latere leeftijd een kunstgebit onder, maar mijn oma ook en die heeft nooit gerookt.
Mijn tandarts zij dat ik zulke sterke tanden en kiezen had dat ik maar 1x per jaar voor controle hoefde te komen.
Ik weet zeker dat als ik die operaties niet had gedaan ik nog lang een mooi gebit had gehad zonder pijn.

P.s. toen ik na de operatie vroeg waar die antibiotica voor was als de ontsteking toch helemaal verwijderd was, zei ze parodontitis krijg je nooit helemaal weg.
za, 12/28/2024 - 13:41 Permalink