Help!! Chronische ontsteking wortelkanaalbehandelde tand?

Author:
RMC
Posted:
zo, 07/02/2006 - 17:41
Hallo allemaal, ben nieuw op dit forum en zit met een beetje een vervelend probleem. Uw hulp en advies is dus zeer gewenst =)

Ik heb al ongeveer een jaar last van terugkerende infecties (oog, huid (uitslag) , blaasjes in de mond, koorts , zweten, vermoeidheid) erg periodiek en langzaam verergerend. Ben al meerdere malen naar t ziekenhuis geweest en al talloze malen naar de huisarts. Bloedtesten wijzen niks uit.

Nu vind ik het opvallend dat ik herhaaldelijk een soort zweertje vind in de buurt van de "wortel" van een kies die twee jaar geleden een wortelkanaalbehandeling heeft ondergaan. Het is een soort van zakje aangrezend tussen het mondslijmvlies en het tandslijmvlies. Het doet ook pijn. Er is mij verteld door leken dat dit een fistel is. De "wortel" (in het tandvlees) van de behandelde tand ziet er ook vrij dik uit en voelt een heel klein beetje geirriteerd.
Na de wortelkanaalbehandeling heb ik nog wel maandenlang regelmatig licht zeurende pijn gevoeld in de omgeving van de behandelde tand, ik deed dit toen af als "fantoompijn".

Mijn vraag is dus of dit zou kunnen duiden op een sluimerende infectie, en de bron van alle ellende? Hoe zou ik dit kunnen oplossen? Zou de tand laten trekken de problemen oplossen/verlichten?

Kan abcesvorming plaats hebben gevonden, kunnen pathogene organismen overleven in een wortelkanaalbehandelde tand?
joek

Wat je vragen over ontstekingen betreft, kan ik je niet helpen.
Wel wat betreft de fistel: het lijkt mij inderdaad een fistel. Dit is een ontsteking aan de wortelpunt. SOms barst zo'n fistel open, dat kan opluchten.
De enige manier om een fistel weg te krijgen is of een nieuwe wortelkanaalbehandeling of een apex. Dit laatste wordt meestal gedaan door een kaakchirurg.

Of jouw ontstekingen door deze fistel zou kunnen komen, weet ik niet zo goed. Ik heb wel eens gehoord dat dit soort ontstekingen een slechte invloed op je gezondheid kunnen hebben.

Ik zou in ieder geval naar de ta gaan om de fistel te laten weghalen.

SUcces.

Groetjes,
Joke
ma, 07/03/2006 - 13:51 Permalink
RMC

Dankjewel voor je reactie Joke,

Ik ben naar de tandarts geweest en heb foto's laten maken , hierop was geen wortelpuntonsteking zichtbaar. Nu moet er wel bijgezegd worden dat voordat ik de wortelkanaalbehandeling heb ondergaan de tand wel flink ontstoken was en er ook geen "zwarte bel" oid aanwezig was op de foto's.

Nu zit er dus weer zo'n uitstulpend zakje in de buurt van deze tand. De tand voelt vreemd aan, eveneens het omliggende tandvlees wat ook wat lichter lijkt te kijken dan tandvlees elders. Lymfeklieren in mn nek zijn weer flink opgezet.

Zou simpelweg deze tand laten trekken misschien kunnen helpen? 20 euro om te trekken en een gat in mn mond is mn gezondheid wel waard.
zo, 07/09/2006 - 05:47 Permalink
RMC

Hoi Minique, Ik heb het wel gemeld maar aangezien er op de foto's niks te zien was is dit niet echt verder onderzocht.

Kleine update
; Ik ben naar de huisarts geweest en die heeft weldegelijk een tandabces vastgesteld onderaan de desbetreffende tand. De huisarts vertelde mij dat fotos vaak dergelijke ontstekingen niet laten zien behalve als ze echt behoorlijk van omvang zijn.

Dit betekent dus vrijwel zeker dat ik al 2 jaar met een latente infectie in mijn mond heb rondgelopen en is waarschijnlijk de bron van de meeste ellende. :(
Het hoeft niet perse te liggen aan een eventuele niet gelukte wortelkanaalbehandeling overigens, een dergelijk abces kan ook al ontstaan zijn voordat ik die ondergaan heb.

Ik heb binnekort een afspraak met een internist, tandarts is momenteel met vakantie (zul je net zien :) )
De meeste infecties zijn gesitueerd in en om het hoofd... ogen, puistjes rond de ogen, oren, opgezette lymfeklieren in de hals, hoofdpijn, zie eruit als een halve zombie etc.


Gelukkig is nu de bron naar alle waarschijnlijkheid geidentificeerd, nu is mijn vraag aan de deskundigen en geinterresseerden, hoe nu verder, wat kan ik het beste aan de internist vragen? Wat zou nu de verstandigste manier van handelen zijn? Is een apex resectie de enige oplossing of kan ik zo'n tand ook gewoon laten trekken? Moet ik naar een kaakchirurg voor een correcte behandeling van een complexe infectie?
wo, 07/12/2006 - 14:43 Permalink
kristin.smets

Hoi,

Heb je ook pijn bij bewegingen?

Heb al 2x een WKB laten doen.
Nu gisteren weer één aan de voorlaatste kies en de pijn is vooral bij bewegingen van mijn hoofd of bukken of kracht zetten of dichtbijten.

Nu had ik die pijn ook al voor die WKB, maar nu is ze nog heviger.
Heb al één tand laten trekken en had toen ook dezelfde pijn, ik denk dat het om een wortelpuntontsteking gaat, maar de tandarts ziet niets op de foto.

Groetjes
Krisje
do, 07/20/2006 - 22:03 Permalink
Hoteldebotel

ik heb hier mijn verhaal voor je,
ook chronisch problemen met mijn gezondheid sinds wortelonsteking!
in mijn hoofd. :-?
help!

ik loop nu al 2 jaar met een chronisch probleem, wat waarschijnlijk hele andere oorzaken heeft als in eerste instantie werd gedacht!
Wortelpuntontsteking-ik was zwanger.
wachten tot na bevalling- na bevalling kaakholte/bijholteontsteking.
eerst eenzijdig na paar weken tweezijdig.
antibiotica hielp niet.
na aantal maanden nog chronische bijholtenontstekingen!
vooral: hoofdpijn moe géén reuk en smaak (heel erg hoor!)
verschillende medicatie gehad, dokter beweerd dat het door allergie komt, doorwezen naar KNO arts.
weer heel veel medicijnen gehad, vervolgens een operatie:
bijholteopeningen vergroot!
ik had van de tandarts eerder al een doorverwijzing gehad voor de kaakchirurg, er zou een apex uitgevoerd worden, stom...ik had de afspraak afgezegd omdat ik geen last had (door de ontstekingsremmende middelen dus)
nu, na de operatie, is de ontsteking in mijn bijholtes nog niet weg, het komt steeds weer terug.
Ik weet zelf nu bijna zeker dat het door die ontstoken wortel komt
(bovenkaak heel hoog ena laatste kies)
er zit een bult op de kaak
Mijn vraag:
is het mogelijk dat er door die wortelontsteking een kaakholte en bijholteonsteking kan ontstaan?
en heeft extractie de grootste kans van slagen?
betekend dit dat het dan bij de tandarts kan, en geen andere toestanden meer?
ik hoor graag van u,
groeten cindy
do, 07/20/2006 - 22:10 Permalink
RMC

Hoi Krisje en Cindy, sorry voor de wat late reactie;

Pijn bij hoofdbeweging heb ik in zekere mate wel wat last van gehad vooral nekpijn en het gevoel van een zware/pijnlijke nek. Ook moe-en luiheid is een belangrijke pijler temidden van de lange reeks aan symptomen bij mij. Klinkt wel als vergelijkbaar, vooral die bijholteonstekingen...ik heb in t begin vooral veel last gehad van herpetische klachten, koortslip, blaasjes in de mond etc. Echt symptomen die vaak toe te schrijven zijn aan immunosupressie...bijvoorbeeld infectietoxinen die de weerstand lokaal danig kunnen toetakelen.

Een uitstulping aan de bovenkaak heb ik ook, maar ik geloof dat als dat hard botweefsel is het meestal om ongevaarlijke exostosen gaat. Altijd wel aan te raden om even naar te laten kijken door een specialist natuurlijk. Ik zou eerst wel even een medisch circuit doorlopen voor je tot extractie of iets dergelijs overgaat. Als die resultaten niks laten weten dan kun je altijd nog daartoe overgaan.

Bij mij zijn de klachten toch wel heel erg verdacht, er zit een abcesachtige cyste in de buurt van de wortelkanaalbehandelde tand en uit de regio zelf komt herhaaldelijk een soort lichte versie van zenuwpijn. Tevens zijn periodiek maar vrijwel continue de lymfeklieren in de onderkaak opgezwollen en de lymfeklier bij mijn oorlel doet regelmatig pijn. ook enkele lymfeklieren in de nek zijn af en toe opgezwollen zij het in mindere mate.
Tevens lijkt iedere opwelling van "lichte zenuwpijn" in de kaak herhaaldelijk voor verdere fysieke klachten te zorgen, ik bedoel, als ik bijvoorbeeld zondag last krijg van mn "tand" heb ik de maandag tot en met donderdag last van pijn in mn botten, puistjes, en ooginfectie, en veelal ook korte koorts en keelontstekingen.

Ik las overigens ook enkele artikelen op het internet (gestaafd met wetenschappelijke rapporten) mbt systemische infecties in een wortelkanaalbehandelde tand. Als ik deze gelezen had voordat ik de wortelkanaal had laten uitvoeren dan was het nooit gebeurd en had ik em meteen laten trekken. Zeer interressant om even te lezen als je goed engels kan:

Het is mij wel duidelijk dat een wortelkanaalbehandeling een ingreep is die tot hoofddoel heeft symptoombestrijding (pijn) en niet het welzijn van de patient kan garanderen. Een dode tand is geen dood en levensloos weefsel, wat verder geen interactie meer heeft met het lichaam. Bovendien kunnen diverse complicaties optreden die niet op röntgenfotos of bloedbeeldanalyses duidelijk worden.

Ook recentelijk enkele artikelen in het tijdschrift voor tandartsen staven dergelijke bevindingen. een klein voorbeeldabstract van ntvt.nl:

"Lokale en eventuele systemische gevolgen van endodontische infecties
M.K. Wu, P.R. Wesselink
Bij infectie van de pulpaholte zijn bacterin zowel in plankton als in biofilm aanwezig. Parodontitis apicalis, die röntgenologisch onopgemerkt kan zijn, kan ontstaan of persisteren ter verdediging om systemische verspreiding van bacterin en hun producten naar elders in het lichaam te voorkomen. Er bestaat niettemin het gevaar dat micro-organismen zich verspreiden en septische emboli ontstaan, in het bijzonder in een medisch gecompromitteerde patiënt; bovendien kan een lang bestaande ontsteking systemische effecten hebben en de algemene gezondheid benvloeden. Het is van belang om effectieve procedures te ontwikkelen om de belasting van een infectie van de pulpaholte tot een minimum terug te brengen. "

- ntvt.nl

Hotel de botel word ik er ook van Cindy. Ik heb vandaag besloten maar tot radicalere actie over te gaan en dus ga ik plannen maken om 'em te laten trekken alsnog. Ik moet wel want ik ga hier mentaal en fysiek helemaal aan onderdoor en heb niks te verliezen. ik ben zo'n beetje door al mn medische testmogelijkheden heen.
Het feit dat het meerendeel van de bezochte specialisten je afdoet als in min of meerdere mate "een psychisch geval" doet ook niet bijdragen aan reden tot optimisme. Ik beeld mijn klachten zeker niet in en ben ook geen jankebalk die iedere keer als ie niest naar de dokter gaat.



Dank eenieder voor de reacties overigens, hoe is het met jullie gesteld op het moment en hebben jullie al verdere stappen ondernomen?
di, 09/05/2006 - 10:27 Permalink
conquista

Ik heb het ook gehad. Tandarts maakte steeds foto's en er was niks op te zien dus stuurde hij me naar de huisarts met de mededeling dat ik wel een bijholte ontsteking zou hebben. Na 3 jaar nog steeds pijn want de huisarts stuurde me weer terug. Uiteindelijk door de huisarts naar de kaakchirurg verwezen en die heeft het weggehaald. Maar ik heb gek genoeg sinds het voorval een scheve kaak.

Maar ik heb dus ook chronische bijholte ontstekingen.. en ben erg moe etc. Heb imiddels de diagnose CVS / ME.
Maar wist niet dat bepaalde klachten ook gevolg van dit kunnen zijn. :roll:
di, 09/01/2009 - 17:57 Permalink