Monddouche Kijkshop Is dat wat?

Author:
GerardZ
Posted:
di, 09/01/2009 - 17:46
Hallo,
Gisteren weer een afspraak gemaakt om tandsteen te laten verwijderen.
Wat kan ikzelf nog meer doen vroeg ik mij af als flossen, tandensteken en electrisch poetsen, een keer in de week een peeling....
Een monddouche leek me wel wat.
Ik heb bij de Kijkshop een 'Bestcare Waterjet, 25 euro (nee ik heb geen Kijkshop aandelen)', gekocht en uitgeprobeerd.
Valt me een beetje tegen, ik had een fermere straal verwacht, of is dit normaal?
In de tuin, vrij spuitend kom ik zo'n 5 meter ver.
Is dat bij jullie Oral-B en Waterpik monddouches vergelijkbaar, of is dat te weinig?
Spiegeltje

Ik geloof niet dat is aangetoond dat een monddouche een meerwaarde heeft ten opzichte van een tandenborstel, flos en/of stokers. Als je last blijft houden van tandsteen dan kun volgens mij beter leren deze goed te gebruiken. Soms lukt het niet 100% tandsteenvrij te blijven, dan blijft het af en toe bezoeken van de mondhygieniste nodig. Dat is ook geen ramp. Een spoelmiddel als Meridol kan ook nog een klein beetje helpen (overleg eerst met de mondhygieniste of dit zinvol is) maar goed poetsen blijft verreweg het belangrijkste.

Over de verschillende typen monddouches kan ik je verder niets vertellen.
di, 09/01/2009 - 22:00 Permalink
GerardZ

Bedankt voor de reactie.
Ja, ik weet heel goed hoe ik tandenborstel, flos, stokers, ragers etc. goed moet gebruiken.
Ik heb een gezonde (basische) mondflora en zal eens kijken of een monddouche nog wat kan verbeteren.
Als iemand daar ervaring mee heeft hoor ik dat graag.
di, 09/01/2009 - 23:03 Permalink
Lieneke

Spiegel, helaas een correctie...Het is onlangs wel aangetoond dat het effect heeft! Alle onderzoeken van de monddouche zijn toen naast elkaar gelegd, de slechte onderzoeken zijn eruit gehaald en is de significantie gecheckt. Je moet naast de monddouche dan wel goed poetsen en een interdentaal middel gebruiken!!
Ook is het van belang dat je heel goed de gebruiksaanwijzing leest; als je juist de bacterien in het tandvlees sproeit, dan kan dit een bacteriemie veroorzaken.
In Amerika wordt de monddouche zeer veel gebruikt en de mondhygienisten daar zijn er heel enthousiast over. Hier in Nederland is het veel minder bekend. Je kunt door te googlelen een filmpje vinden over hoe je het beste de douche kunt gebruiken.
wo, 09/02/2009 - 12:17 Permalink
Spiegeltje

Moest vanmiddag toevallig naar mijn mondhygieniste en die was er inderdaad niet van op de hoogte. Ze raadde het gebruik zelfs af vanwege dat bacterieverhaal wat je noemt. In het voorlichtingsmateriaal van het ivoren kruis komt de monddouche ook (nog) niet voor, zover ik kon nagaaan, terwijl het apparaat al vele tientallen jaren bestaat. Maar goed dat kan nog komen.

Ik ben trouwens wel benieuwd naar het artikel wat je noemt. Heb je een bron zodat ik het kan opvragen?
wo, 09/02/2009 - 14:43 Permalink
GerardZ

Wat een enthousiaste reacties opeens.
En dan te bedenken dat je zo'n ding voor euro 25 kunt kopen. Alleen vraag ik me af of dit apparaat o.k. is. Stom eigenlijk, want als ik een honderd euro duurdere had gekocht van een gerenomeerd merk, had ik me dat niet afgevraagd.

Het voelt wel lekker na het doorspuiten, beetje stroef in de mond, dus zo voelen tanden als ze echt schoon zijn, als het glimspul van de tandpasta (glycerine?) eraf is.
wo, 09/02/2009 - 19:28 Permalink
Spiegeltje

Wat een enthousiaste reacties opeens.


Ho, ho GerardZ, ik zie tot nog toe maar één positieve reactie en die is van Lieneke (niet de eerste de beste, maar toch ... :D )

Ik heb het artikel waarop Lieneke zich baseert nog niet kunnen traceren, maar ACTA (tandartsopleiding A'dam) onderschrijft in een recent wetenschappelijk artikel mijn standpunt dat het geen meerwaarde lijkt te hebben ten opzichte van gewoon borstelen, althans zichtbare plakverwijdering. Er kan wellicht sprake zijn van verbetering van de gezondheid van het tandvlees. Hoe het exact werkt is echter niet bekend. Dit op basis van ruim 900 referenties, waarvan er overigens maar een handvol bruikbaar waren voor het doel van het onderzoelk.

Conclusie:

As an adjunct to brushing, the oral irrigator does not have a beneficial effect in reducing visible plaque. However, there is a positive trend in favour of oral irrigation improving gingivial health over regular oral hygiene or toothbrushing only.

Bron: http://paropraktijkutrecht.nl/lijsten/files/Oral%20irrigator%20def.pdf

Er is een trend dat de monddouche (eng: 'oral irrigator' of 'dental water jet') steeds meer wordt toegepast. Vooral voor mensen die - om wat voor reden dan ook - er niet in slagen om met de traditionele middelen (poetsen, interdentaal reinigen met borstel/stoker/floss) het beoogde resultaat te bereiken zou het een uitkomst kunnen zijn.

Dus als je enthousiast bent over het apparaat hoor je mij niet zeggen dat je het niet zou moeten gebruiken :D.

En enthousiaste reacties van andere gebruikers zijn uiteraard welkom.
wo, 09/02/2009 - 21:57 Permalink
Lieneke

Ik heb ook 2 patienten die het gebruiken. Ziet er altijd erg verzorgd en schoon uit.
Wel gek he, dat er niet zichtbaar meer plak wordt verwijderd maar dat het toch een positief effect heeft op het tandvlees.

Ik heb het even opgezocht; het stond in die van augustus 2008. Daarin staan nog meer van dit soort onderzoeken; ook over het nut van floss, de stoker, de rager en van spoelmiddelen. Grote doorbraak in de mh-wereld!
wo, 09/02/2009 - 23:02 Permalink
GerardZ

Het verbaasd me dat jullie zo voorzichtig reageren op het 'verschijnsel monddouche'.
Hebben jullie professionals dan nog nooit zo'n ding gezien? gebruikt?
Ben ik dan een pionier op dit gebied, met mijn vraag?
Wonderlijk, want voor de burger is de monddouche al lang een heel vanzelfsprekend mondhygienemiddel, op 'iedere straathoek' te koop.
Die spuit tenslotte ook al lang de stoep met een hogedrukspuit i.p.v. met borstel en sopje en een schilmesje voor het onkruid.
O.k. als professional lees je de publicaties van deskundigen maar kunnen jullie niet meer zelfstandig het nut van zo'n ding inzien?
do, 09/03/2009 - 08:52 Permalink
Lieneke

:smt005 Ja maf he...zoals ik al zei: In de VS is het razend populair onder de mh's. Daar is dan weer de stoker niet populair, maar dat begint te komen. We zijn er eenvoudig weg niet mee opgeleid. Wel met floss, ragers, stokers etc, maar niet met de monddouche.
do, 09/03/2009 - 09:11 Permalink
Spiegeltje

Ik ben geen professionial op het gebied van de gezondheidszorg maar wel gewend zaken van de wetenschappelijke kant te benaderen. Dit is ook in de gezondheidszorg gebruikelijk ("evidence based medicine"). Dit leidt er toe dat je niet zomaar achter bepaalde ontwikkelingen gaat staan als er geen onderzoek is waar duidelijk uit blijkt dat het effectief is en geen nadelige bijwerkingen bestaan. Pas vrij recent verschijnen reviews op het gebied van monddouches. Overigens nog steeds met de nodige voorzichtigheid omkleed, zo is nog steeds niet helemaal duidelijk waarom een monddouche goed is voor de gezondheid van het tandvlees. Dat gaat verder dan een vergelijking met een hogedrukspuit hoor... :D

Dat zo'n monddouche met name in de VS al heel populair is zegt weinig over de effectiviteit ervan. Kan ook een kwestie van reclame zijn die weer wordt gevoed door zogenaamd onderzoek betaald of gesponsord door fabrikanten etc. Ook Pubmed staat er vol mee.

(Ook de volksaard van de Amerikanen die het niet hygienisch vinden om met rager en stoker in de weer te gaan (je ziet bloed, jakkes :lol: ))

Gebruik van rager en stoker worden bijvoorbeeld zelden meegenomen in vergelijkende Amerikaanse studies omdat ze die daar minder gebruiken. Daar flossen ze wel maar in NL weten we dat met stokers en ragers vaak betere resultaten zijn te halen. En dan heeft de monddouche automatisch een geringere meerwaarde.
do, 09/03/2009 - 13:38 Permalink
Spiegeltje

Ik heb ook 2 patienten die het gebruiken. Ziet er altijd erg verzorgd en schoon uit.


Maar patiënten die een monddouche gebruiken zullen hun gebit sowieso al wel goed schoonhouden, als je begrijpt wat ik bedoel!


Dat maakt het ook zo moeilijk conclusies te trekken. Dit moet echt op basis van goed onderzoek. Eigenlijk zou je hele grote groepen patienten jarenlang moeten volgen en dan kijken of gebruiken van de monddouche verschil maakt. Het kan zijn dat het onder laboratoriumcondities wel degelijk effect heeft (schonere tanden, minder plak en zelfs gezonder tandvlees) maar dat toch blijkt dat na bijvoorbeeld 10 jaar beide patientgroepen per saldo er hetzelfde voor staan qua staat van het tandvlees. Het heeft dan dus geen nut. Dat zie je nogal eens bij soortgelijke zaken die tegen je verwachting ingaan..

Voorbeeldje: onlangs is uit zeer gedegen onderzoek gebleken dat een bepaald bloedrukverlagend middel (atenolol) op langere termijn niet leidde tot vermindering van hart- en vaataandoeningen , terwijl de bloeddruk wel degelijk daalde (*). Voor andere middelen gold het tegenovergestelde. In Nederland wordt daarom het eerste middel niet meer als eerste keus voorgeschreven.

Het soort langlopend onderzoek waar ik het over heb is heel duur en ik weet vrijwel zeker dat het niet zal worden uitgevoerd voor iets betrekkelijk triviaals als een monddouche. We zullen dus nooit met grote zekerheid weten of een monddouche echt het verschil maakt.

(*) Bron: http://www.sfk.nl/publicaties/farmacie_in_cijfers/2005/2005/2005-9.htm
do, 09/03/2009 - 13:43 Permalink
rixt


Ook is het van belang dat je heel goed de gebruiksaanwijzing leest; als je juist de bacterien in het tandvlees sproeit, dan kan dit een bacteriemie veroorzaken.
In Amerika wordt de monddouche zeer veel gebruikt en de mondhygienisten daar zijn er heel enthousiast over. Hier in Nederland is het veel minder bekend. Je kunt door te googlelen een filmpje vinden over hoe je het beste de douche kunt gebruiken.


Hallo Lieneke,

Ik heb ergens langdurig en zo'n beetje permanent een ontsteking aan mijn tandvlees. Ik heb verschillende adviezen van mensen die ervoor geleerd hebben opgevolgd, maar tot nog toe hielp niets echt goed. Kort geleden heb ik zo'n waterpik van iemand te leen gekregen. Er zit geen gebruiksaanwijzing meer bij. Ik heb het idee dat het gebruik ervan bepaald niet slecht is voor die ontsteking! Hoe voorkom ik dat ik bacterien onder mijn tandvlees "sproei"? Ik heb verschillende filmpjes gevonden op internet maar word er niet veel wijzer van.
Wat is volgens jou een goed instructiefilmpje?
di, 09/08/2009 - 09:00 Permalink
Lieneke

De truc is dat je niet de straal in de ruimte zet tussen tand en tandvlees. Je zet m recht op de tand net boven de tandvlees rand. Vervolgens volg je de rand van het tandvlees.
Dus niet zoals deze:
http://www.youtube.com/watch?v=kH0IPOXDCpY&feature=PlayList&p=C…
Ik zal even kijken wat ik nog vind. Ik had een site met een goede link maar die doet het nu even niet...
di, 09/08/2009 - 09:47 Permalink
Lieneke

Deze is wel duidelijk. Alleen ik zou hem dus niet in de pocket/sulcus spuiten maar gewoon recht houden. Zeker als je echt parodontitis of gingivitis hebt. Want dan sproei je waarschijnlijk juist de bacterien erin in plaats van eruit; de straal kan niet zo diep komen. Als je hier geen last van hebt, dan zou je het misschien wel zo kunnen gebruiken zoals in deze video.
http://www.youtube.com/watch?v=4njK_eu8pyU&NR=1&feature=fvwp
di, 09/08/2009 - 09:54 Permalink
marcellapetra

misschien hebben jullie wat aan mijn bijdrage. 30 jaar geleden toen ik nog tandartsassistente was bestond het merk waterpik al. De laatste jaren werk ik bij een bedrijf die verschillende soorten monddouches verkoopt. De Bestcare is een eenvoudige uitvoering met ca. 5 drukvariaties.Bij de oral B gaat het om een combinatie van electr. tandenborstel en monddouche ineen. De monddouche is een extra met weinig functies. De waterpik is veel uitgebreider met veel hulpstukjes ook speciaal voor beugels e.d. 10 verschillende drukvariaties. Ikzelf heb deze soort gekozen omdat ik het merk nog van vroeger kende.Hij bevalt prima, en zou hem eigenlijk vaker moeten gebruiken. De druk is zo groot dat je boven de gootsteen moet staan anders zit alles onder water. Je kunt gerust lauw water gebruiken dat voelt fijner, met wat mondwater. Het is waar dat mensen die een monddouche gebruiken of willen gebruiken al wat meer zorg besteden aan hun gebit.
di, 09/22/2009 - 23:25 Permalink
pet

Hoi

Is het normaal dat het waterreservoir gauw leeg is er zitten wel 10 standen op maar toch is ie gauw leeg.
Hij spuit wel zoveel water.
Of doe ik iets verkeerd? :smt017
Dan hoor ik dat graag?
Ik kan er ook niet goed mee werken want ik kokhals alles bij elkaar omdat hij zoveel water geeft. een mond vol tanden maar ook met water

Hoe gebruik je hem goed?

groetjes :smt006
di, 10/06/2009 - 15:55 Permalink
GerardZ

En dan nu het resultaat;

Onlangs weer bij de mondhygieniste geweest.
Een kort afspraakje deze keer, bijna geen tandsteen te verwijderen, en dat was vroeger wel anders!
Pockets ook veel minder, alles zag er schoon en gezond uit, ook m'n implantaat.

Dus die dentale hogedrukspuit doet z'n werk prima.
ma, 06/07/2010 - 11:05 Permalink
JSMID

Als antwoord op door Lieneke

Opvallend dat er over de vraag "Monddouche, is dat wat?" zo weinig kennis of ervaring naar voren komt. Niet alleen hier, maar ook niet elders op het net.

Toch is het belangrijk als je je gebit in goede staat wilt houden, maar laat ik eerlijk zijn flossen en dergelijke erg omslachtig is. Vooral als je het goed wilt doen en ook tussen de kiezen achter in de mond wilt reinigen. Wanneer na jaren je tanden en kiezen niet meer op precies gelijke afstand staan, ben je al gauw met een arsenaal aan borsteltjes bezig. Terwijl je moe bent en wilt gaan slapen. Moet je sterk in je schoenen staan.
En dan die borsteltjes. Stukken ijzerdraad met haar er op, wat fijn voor het glazuur! Of rubberen stokjes, die na een keer botsen krom gaan staan. En maar friemelen achter in die mond.

Een monddouche is dan een verademing! Lekker schoon, snel en zo hard als je wilt. Als je ziet wat je er uit spuit, zelfs na een poetsbeurt (hoewel dat de verkeerde volgorde is), dan kun je je ook voorstellen wat je er uit spuit wat je niet ziet, de plak. Vergelijk het met een Kärcher hogedrukspuit, daarbij zie je de algjes van je tegeltjes ook niet rondvliegen, maar ze zijn wel weg!
In een jaar tijd heb ik ervaring met drie merken. Waterpik leek de beste papieren te hebben. Ik heb dat draagbare ding voor in de camper, maar mechanisch bevalt die harde spuitmond me niet, alsof je een glazen staafje tegen je kiezen houdt. Liefst vervang ik deze ook door het eenvoudige Braun model. Goedkoop, zeer effectief en aangenaam met de zachtere spuitkop, die je gewoon overal tegen het gebit kunt plaatsen. Info genoeg op het net.

Op de vraag die ik stel: Verwijder ik hiermee de tandplak TUSSEN DE KIEZEN EN TANDEN krijg ik nog nergens een gefundeerd antwoord.
Met een ragertje zou de plak echt verwijderd worden. Water zou te zacht zijn.
Terwijl we stalen platen door kunnen snijden met een waterstraal (vergelijkbaar met een laserstraal). Probeer dat maar eens met een stukje kunststof te doen.

Ik was al jaren een beetje boos op mijn tandartsen, dat ze me nooit hebben verteld elektrisch te gaan poetsen. Dat had me een mooi gebit opgeleverd.
Nu voel ik hetzelfde als ik inderdaad merk dat tandartsen de monddouche gewoon niet kennen, zoals Gerard ook al opmerkte.

Vandaar mijn ietwat uitgebreide reactie. En van harte met hem eens.
Koop gewoon zo'n eenvoudige Braun voor rond de vijftig Euro en probeer het. Voor mij was het een openbaring.

En mijn gebit?
Gisteren een compliment gekregen voor de staat ervan.
vr, 10/09/2015 - 23:58 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door JSMID

Het verwijderd niet echt (goed) tandplak maar verstoord de groei wel. Een monddouche kan dingen die een rager niet kan (bijv. 7mm onder het tandvlees komen, als er een diepe pocket zit, of onder het flapje bij een doorkomende verstandskies) maar het vervangt de rager niet. Het is een goede aanvulling op een rager. Een Waterpik is trouwens geen Braun en vise versa...
Bij patiënten zie ik zeer wisselende resultaten. Bij de een werkt het super en bij de ander zie je niet dat er überhaupt wat gedaan is. Ligt denk ik erg aan je eigen handigheid.
za, 10/10/2015 - 19:00 Permalink