Tandartscodes / facturen nazorg Paradontitis

Author:
Ronald1970
Posted:
za, 10/24/2009 - 13:40
Beste,

Recent ben ik door een paradontologie praktijk behandeld tegen paradontitis. De gehele behandeling verliep probleemloos, professioneel en naar wens.

In deze zelfde praktijk vindt momenteel de nazorg plaats die bestaat uit een 3-maandelijkse controle. In de praktijk blijkt dit neer te komen op gebitsreiniging (incl polijsten) door de mondhygieniste.
Ik krijg hiervoor een factuur met code T56, hetgeen mijns inziens onterecht is gezien ik geen tandvleeskundige behandeling heb ondergaan.

Na dit te hebben voorgelegd aan de praktijk krijg ik antwoorden als "wij zijn een paradontologie praktijk en hanteren DUS altijd T-codes" en "dit is niet ongebruikelijk".
Dit antwoord krijg ik ook na de vraag of men M-code gerelateerde behandelingen kunnen / mogen uitvoeren; "ja, kunnen / mogen we, maar we hanteren enkel T-codes".

Dit vind ik te kort door de bocht, tenslotte komt de daadwerkelijke behandeling niet overeen met de code en dus de factuur.

Is dit gebruikelijk ?
Lieneke

Het is gebruikelijk om voor de nazorg, waarin u zit, T-codes te hanteren. Voor de mondhygienist is dit T52 (kort consult, duurt bij mij 20 minuten tot half uur), T54 (gemiddeld consult, half uur tot drie kwartier) en een T56 (drie kwartier tot een uur, bijvoorbeeld als iemand met anti-biotica moet worden behandeld, met verdoving, met een status of al heel lang niet is geweest). Wij declareren heel soms een m59 omdat de verzekering weigert de nazorg nog te verzekeren nadat je een evaluatiestatus hebt gemaakt. Waarom de verzekering dat niet vergoedt? Geen idee, slaat nergens op.

T56 elke 3 maanden is m.i. vreemd. Een T54 is normaal. Een m59 is zo'n 20 euro goedkoper en wordt normaliter gedeclareerd bij mensen waarbij geen parodontitis is. Eenmaal paropatient, altijd paropatient! Het bot groeit namelijk niet aan en daarom is het reinigen bij paro-patienten intensiever dan bij mensen die gewoon wat tandsteen hebben.

Beetje duidelijk zo?
za, 10/24/2009 - 14:06 Permalink
Spiegeltje

Je hoeft het nazorgtraject ook niet per se uit te laten voeren bij een (vaak wel dure) parodontologiekliniek. Het kan ook via de mondhygieniste in dienst van de huistandarts of een vrij gevestigde. Die hanteren dan ook de T-codes c.q. een uurtarief maar niet standaard T56. Dat scheelt nogal wat want u zult - zoals Lieneke al schreef - in principe onder behandeling moeten blijven. De frequentie kan soms wel terug naar 2x per jaar. Dat is echter situatieafhankelijk.

N.B. Vaak is het zo dat behandeling in zo'n kliniek tijdelijk is. De behandeling komt dan weer onder verantwoordelijkheid van de huistandarts die het nazorgtraject begeleidt
za, 10/24/2009 - 14:16 Permalink
Ronald1970

Bedankt voor de nuttige info !

Betreft de behandelingsduur in dit nazorgtraject; deze was ca. 30 minuten en bestond (bestaat) precies uit datgene wat onder code M55/M59 staat omschreven.

Wat mij het meest tegen de borst stuit is dat betreffende praktijk (en wellicht dus alle paradontologie praktijken) zeer star aan die T-codes vasthouden terwijl het een "M"-behandeling betrof.

Wat kan ik verwachten indien ik bij een vrijgevestigde praktijk mijn mondhygiene laat uitvoeren ? Is dat standaard T-code werk door mijn achtergrond met paradontitis of volstaan "M" gerelateerde behandelingen ?

Alvast weer zeer bedankt voor uw nuttige inbreng !
za, 10/24/2009 - 18:56 Permalink
Lieneke

Als er echt geen sprake is van onstekingen en van pockets (verdiepte ruimtes tussen tand en tandvlees) en er is geen tandsteen onder het tandvlees, dan vind ik het wel zo eerlijk om op M-codes over te gaan. En anders zal er toch een T-code gedeclareerd worden of je hebt te maken met een wel heel schappelijke behandelaar.
za, 10/24/2009 - 19:35 Permalink
Ronald1970

Hartelijk dank voor uw snelle reactie,

Er is sprake van pockets tussen tanden en tandvlees, het tandvlees is niet meer ontstoken en is herstellende. Een T-behandeling lijkt dus op zijn plaats.

Vraag is even of codering T-56 in deze op z'n plaats is. Kan ik de eerder genoemde behandeltijden als leidraad aanhouden voor betreffende coderingen ?
In geval van mijn laatste nazorgbehandeling zou dat neerkomen op T52 / T54 ?

Alvast bedankt weer !
za, 10/24/2009 - 20:07 Permalink
Ronald1970

Dank weer voor uw reactie, duidelijk !

Rest mij nog wat laatste vraagjes; heb ik recht op een kopie van mijn dossier bij betreffende praktijk ? En kunnen de standaard (half)jaarlijkse controlebezoeken bij mijn tandarts komen te vervallen bij een 3- of 6-maandelijks bezoek aan een mondhygienist ? Ik neem aan dat een (vrij gevestigde) mondhygienist ook een herbeoordeling (T61) kan uitvoeren, of moet ik hiervoor weer naar een paro-praktijk ?

Met vriendelijke groet
zo, 10/25/2009 - 08:17 Permalink
Lieneke

Ja, je hebt recht op je eigen dossier.
Nee, de tandartscontrole moet in principe gewoon doorgaan. Tenzij de tandarts vindt dat de mondhygienist dit kan. Persoonlijk vind ik dat de controle bij de tandarts thuis hoort.

Bij de mondhygienist horen de volgende T-codes thuis:
T11 beperkte status
T12 status
T22 initiele therapie
T31 beperkte herbeoordeling
T32 herbeoordeling
T60 beperkte evaluatie
T61 Evaluatie
zo, 10/25/2009 - 09:15 Permalink
Spiegeltje

Die ook ja. Tandartsen hanteren voor dezelfde behandelingen T51, T53 en T55. Deze tarieven zijn zo'n 30% hoger.

Als paropatient moet u er wel voor waken te worden behandeld door een mondhygiëniste (MH) en dus geen (paro)preventieassistent o.i.d. . Opleiding van een MH ligt op een (veel) hoger niveau. Bij twijfel om BIG-nummer vragen. Assistenten hebben dat niet. Vaak wijst het voor zich, maar er zijn ook praktijken waar er vaag over wordt gedaan. Mensen denken door een mondhygienist te worden behandeld maar dat is dan een assistent. Ten onrechte, patiënten moeten precies weten door wie ze worden behandeld en wat hun kwalificaties zijn.
zo, 10/25/2009 - 10:38 Permalink
Lieneke

Wij hebben ook geen BIG-nummer! Binnenkort staat er wel een diplomaregister online. Er is al wel een kwaliteitsregister:
http://www.kwaliteitsregistermondhygienisten.nl
Deze mondhygienisten hebben zeer veel nascholing gevolgd en allerlei andere dingetjes. Ik sta er zelf ook in. :oops: :wink:

Waarschijnlijk komt er iets soortgelijks voor (paro)preventieassistenten.
So wie so zijn de verenigingen bezig om meer duidelijkheid te verschaffen over de taakverdeling.
zo, 10/25/2009 - 12:11 Permalink
Ronald1970

Dit is wederom zeer nuttige info, bedankt !

Dan heb ik zo alles wel compleet aan informatie, prima !
Morgen ga ik informeren bij een andere praktijk, stel ik gelijk de vraag of de behandelingen door een MH zal worden uitgevoerd, eventueel met de vraag naar een certificaat (geen BIG nummer iig).

Even offtopic maar als buitenstaander klinkt het vreemd dat een gespecialiseerd persoon (in dit geval een MH) voor dezelfde T-behandeling een lager "tarief" rekent dan een tandarts.

Met vriendelijke groet
zo, 10/25/2009 - 12:45 Permalink
Lieneke

Ja dat is een raar verhaal...Als een assistente je zou behandelen dan kan er een tandarts-T-code gedeclareerd worden omdat de assistent in zijn opdracht werkt...

Een mondhygienist is inderdaad specialist op dit gebied, maar is HBO-geschoold. De tandarts is universitair geschoold. Daarom het verschil in tarief.
zo, 10/25/2009 - 15:13 Permalink