99% van de beursbezoekers heeft bloedend tandvlees

Author:
Lieneke
Posted:
do, 01/28/2010 - 15:14
PERSBERICHT Nieuwegein 25 januari 2010
99% van de beursbezoekers heeft bloedend tandvlees
De Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM) heeft in het weekend van 22-23-24 januari 2010 het tandvlees van de bezoekers van de Nationale Gezondheidsbeurs gescreend.

In totaal namen er 249 bezoekers plaats in de stoel van de mondhygiënist. Van de 249 gescreende bezoekers waren er 192 (77%) vrouw en 57 (23%) man. De gemiddelde leeftijd was 42 en varieerde van 9 tot 80 jaar. Bij 99% van de bezoekers werd ontstoken (bloedend) tandvlees geconstateerd. Daarvan bleek dat bij 66% van de bezoekers de ruimtes tussen tand en tandvlees op 1 of meerdere plaatsen verdiept waren. Het laatste kan duiden op gevorderde ontsteking en afbraak van steunweefsels en kaakbot. De NVM is geschrokken van het hoge percentage mensen met (ernstige) tandvleesontsteking.

Uit de screening bleek dat 95% van de bezoekers onder controle bij een tandarts is. Opvallend is dat 65% van de bezoekers nog nooit een mondhygiënist heeft bezocht. De meeste bezoekers zijn niet op de hoogte van het feit dat tandvleesontsteking wordt veroorzaakt door tandplak.

Om ontsteking te stoppen en te voorkomen dat er weefsels blijvend verloren gaan, is een goede mondhygiëne en behandeling noodzakelijk. Beter nog is door goede mondhygiëne ontstekingen te voorkomen. De mondhygiënist voorziet mensen uit alle leeftijdsgroepen (0-100) van persoonlijk advies, mondhygiëne instructie en
adequate behandeling.

De Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten is een ruim 2300 leden tellende beroepsvereniging voor alle mondhygiënisten in Nederland. Zij heeft als doel om de positie van de mondhygiënist in Nederland te versterken, de kwaliteit van de beroepsuitoefening te stimuleren, het beroep verder te ontwikkelen, de belangen te behartigen en de onderlinge contacten van mondhygiënisten te bevorderen.

Nadere informatie is op te vragen via:
Ellen Bol, bureaudirecteur NVM, 030-6571013 / 06-50491068
ellen.bol@mondhygienisten.nl
Foto’s en achtergrondinformatie kunt u vinden op:
http://www.mondhygienisten.nl (kopje: over de NVM> actueel)
http://www.denationalegezondheidsbeurs.nl/
Spiegeltje

Verbaast mij op zich weinig. Rond 2002 is dat ook al eens vastgesteld. Het zegt natuurlijk nog weinig over de vraag of al dan niet sprake is van een verbetering. Het is kennelijk wel uiterst lastig om ontstoken tandvlees volledig te vermijden. En dan gaat het nog aan deelnemers aan de Nationale gezondheidsbeurs!

"Bijna de gehele volwassen bevolking heeft parodontale afwijkingen, hetzij gingivits, hetzij parodontitis (Kalsbeek, 2002)". "Bij onderzoek onder ziekenfondsverzekeren (25-54 jaar) werd bij 94% een parodontale behandeling noodzakelijk geacht (Kalsbeek et al., 2003)".
do, 01/28/2010 - 15:31 Permalink
Lieneke

Tja, je moet het natuurlijk wel zo zien: Je kan minder dan 10% hebben van je tandvlees waar gingivitis aanwezig is en dat telt dan ook mee als gingivitis. Pas als je over de 20% komt, dan vind ik dat er een noodzaak is tot het geven van instructie en wellicht een professionele gebitsreiniging. Dus over die 99 procent, maak ik me niet zo druk.
Het aantal mensen wat echter op DPSI 3 en 4 kwam, was echt schrikbarend veel. Veelal onbehandeld...Ik denk dat het aantal tandartsen dat echt trouw DPSI scores maakt en ook daadwerkelijk verwijst of zelf het gaat behandelen helaas te weinig is.
do, 01/28/2010 - 15:46 Permalink
Spiegeltje

Het aantal mensen wat echter op DPSI 3 en 4 kwam, was echt schrikbarend veel. Veelal onbehandeld...Ik denk dat het aantal tandartsen dat echt trouw DPSI scores maakt en ook daadwerkelijk verwijst of zelf het gaat behandelen helaas te weinig is.
Dat kan i.d.d. haast niet anders, want 95% zei onder controle bij de tandarts te zijn! Wat zijn die aan het doen?

De capaciteit ontbreekt waarschijnlijk om dat allemaal te behandelen. Er moet nog veel meer aan preventie worden gedaan. Op oudere leeftijd ontstaan de echte problemen en dan heeft de tandarts er alsnog zijn handen vol aan. Vroeger had je dan de volledige prothese maar dat is nu geen optie meer, extreme gevallen uitgezonderd. Overigens wordt nu wel ingezien dat de vraag naar mondzorg door de vergrijzing en meer eigen tanden enorm gaat toenemen in de toekomst.
do, 01/28/2010 - 16:20 Permalink
groente

]Dat kan i.d.d. haast niet anders, want 95% zei onder controle bij de tandarts te zijn! Wat zijn die aan het doen?

Ik vind dit echt ZO erg! Ik heb de afgelopen 10 jaar 5 tandartsen gehad, en er heeft nooit een mijn pockets gemeten, er is nooit iets gezegd over mijn erosie (tot een half jaar geleden - toen het ineens ernstig was). Als ik klaagde over gevoelige tanden werd er gezegd dat ik maar met Sensodyne moest poetsen.

Ik vraag me af of mondhygienistes meer reclame moeten maken voor zichzelf. Dat het als normaal wordt gezien om ieder half jaar naar de mondhygienist te gaan, omdat de tandarts zich blijkbaar maar op een zeer beperkt deel van de mogelijke gebitsproblemen richt.
za, 01/30/2010 - 20:24 Permalink
Lieneke

Mondhygienisten proberen inderdaad hun positie te verbeteren. We zijn met niet zo veel, dus onze vereniging heeft ook niet al te veel inkomsten. Daarom zijn grote reclamecampagnes niet te betalen. We proberen zoveel mogelijk in tijdschriften te komen e.d.
De mondhygienist mag ook de halfjaarlijkse controle uitvoeren. Er is veel discussie over of niet iedereen naar de mondhygienist zal moeten hiervoor. De vereniging voor tandartsen is hier uiteraard tegen waarschijnlijk omdat dit de positie van de tandartsen benadeeld. Uiteindelijk is het de keuze van de patient door wie hij zich laat controleren en behandelen. Maar als dit niet bekend is, kan de patient hier ook niet voor kiezen. Vanuit andere organisaties wordt er bekeken hoe er meer duidelijkheid hierover kan komen.
za, 01/30/2010 - 20:37 Permalink
groente


De mondhygienist mag ook de halfjaarlijkse controle uitvoeren. Er is veel discussie over of niet iedereen naar de mondhygienist zal moeten hiervoor. De vereniging voor tandartsen is hier uiteraard tegen waarschijnlijk omdat dit de positie van de tandartsen benadeeld. Uiteindelijk is het de keuze van de patient door wie hij zich laat controleren en behandelen. Maar als dit niet bekend is, kan de patient hier ook niet voor kiezen.

Precies! Ik dacht altijd dat mijn tandarts het wel zou weten, en als die me niet verwees naar een mondhygienist, dan zou het wel niet nodig zijn. Dat blijkt dus niet zo te zijn.

Ik merk ook wel wantrouwen bij mensen zelf trouwens. Je ziet dat hier op het forum en ook merk ik het bij mijn omgeving. De tandarts deed altijd alles zelf en nu ineens moeten ze naar een mondhygienist. Mensen denken dan (blijkbaar) dat de tandarts wel een dealtje zal hebben gesloten met de mondhygienst om meer patienten door te sturen, zoiets. Als het al die jaren niet nodig was, waarom dan nu ineens wel, vragen mensen zich dan blijkbaar af.
zo, 01/31/2010 - 11:27 Permalink
toothje

nou, t is ook best moeilijk om als patient te weten wat nu wel en niet waar is. bij mij vind de tandarts alles er netjes uit zien, niets aan de hand. Mijn mondhygieniste, waar ik al was voor ik bij deze tandarts kwam, en afzonderlijk van de tandarts werkt, andere praktijk, ziet altijd wel wat. en mijn tandvlees bloed ook vaak bij behandeling.
De laatste jaren met mijn beugel en alles ben ik vier keer per jaar zeker geweest.

maar dan zegt dat tandarts weer dat dat te vaak is en dat vier keer per jaar zo reinigen ook slecht voor je gebit is.

tja, naar wie moet je dan luisteren?
dan weet je het als patient ook niet meer.
di, 05/18/2010 - 11:31 Permalink
toothje

hmm, dan komt er vast nog een andere mening bij.
ik vraag me gewoon af of tandartsen en mondhygienisten het wel ooit met elkaar eens zijn?!
En leren tandartsen ook standaard over tandvlees enzo, of alleen als ze doorgaan voor paradontologie?

Kijk, als je dat weet, dan weet je ook wie er waarschijnlijk het meeste verstand van heeft :wink:
wo, 05/19/2010 - 19:24 Permalink
Lieneke

Ja hoor, zijn ze zijn het regelmatig wel met elkaar eens. Er hoort ook overleg met elkaar plaats te vinden. Ik denk dat het komt omdat de mondhygienist wat verder heeft gekeken dat zijn neus lang is...de tandarts checkt meestal het tandvlees niet zo grondig als de mondhygienist. Misschien is meer de vraag: Hoe gezond wil u uw tandvlees hebben? Goed genoeg/kan er mee door of heel erg goed/nagenoeg perfect?
wo, 05/19/2010 - 21:09 Permalink
toothje

Dat ligt eraan wat het beste voor je mondgezondheid is. als je het overdrijft zal t ook niet goed zijn misschien.
en perfect zul je het toch ook wel nooit krijgen denk ik.
Echter, als ik mijn recessies niet wil laten verergeren of zelfs wil laten corrigeren, dan moet de mondhygiene eerst heel goed zijn geloof ik...

maarja, heel goed of perfect?

ik denk wel dat ik straks nog maar twee keer per jaar naar de mondhygieniste wil, en niet vier keer.
Alleen, ik heb dus wel medicijnen waarvan je een droge mond krijgt...
dus weet niet wat dan verstandig is.
wo, 05/19/2010 - 23:15 Permalink
Lieneke

Bij een droge mond krijg je veel sneller tandsteen en dus ontstekingen.

Recessies kunnen niet genezen: weg is weg. Enkel een parodontoloog kan dit misschien herstellen dmv een operatie. De mondhygienist (en jijzelf) kan voorkomen dat het door ontstekingen verergerd.

Lijkt mij tijd voor een gesprekje met de mondhygienist....Overleg het gewoon even en vertel eerlijk hoe je er zelf tegenover staat. Ik kan vanaf hier ook niet zien wat er precies aan de hand is.
do, 05/20/2010 - 08:34 Permalink