ernstige paradontitus

Author:
alida36190
Posted:
wo, 03/10/2010 - 09:27
Heeft iemand ervaringen met ernstige paradontitus? Ben uit angst tien jaar niet naar de tandarts geweest en ben roker. Uit de foto bleek dat er sommige pockets van 10mm waren ontstaan. Volgens de tandarts is dit onbehandelbaar. Maar het was niet iemand waar ik veel vertrouwen in had. Conclusie was binnen drie minuten getrokken en na een kwartier stond ik weer buiten.
Misschien is de ene tandarts de andere niet. Hoop toch dat er mensen zijn die de ervaringen hebben dat er toch een behandeling mogelijk was. Zou erg blij zijn met reacties! Een prothese lijkt mij geen pretje.
Spiegeltje

Of sprake is van (ernstige) parodontitis kan de tandarts vrij snel vaststellen met behulp van pocketmetingen en/of foto's bij niet noodzakelijkerwijs alle elementen. Om dan meteen de conclusie te trekken 'niet behandelbaar' is weer wat anders. Normaal gesproken wordt eerst een zogeheten parodontiumstatus gemaakt waarbij op meerder plaatsen rondom alle element metingen worden verricht van de pocketdiiepte - voor zover sprake is van een pocket. Dit wordt nauwkeurig vastgelegd op een parodontiumstatus. Daar is de tandarts toch wel 20 minuten mee bezig voor een volledig gebit. Deze status is de basis voor het verdere behandelplan. Dat plan kan overigens ook inhouden dat wordt afgezien van behandeling van de parodontitis en dat wordt gekozen voor trekken. Deze stap, het maken van de status en uitgebreide bespreking daarvan, is bij u kennelijk overgeslagen. In ieder geval mag u van de tandarts wat meer uitleg verwachten.
wo, 03/10/2010 - 09:43 Permalink
alida36190

Hartelijk dank voor deze heldere reactie. De tandarts in een kliniek voor angstpatienten heeft niet naar mijn gebit gekeken. Alleen op basis van de foto is deze conclusie getrokken. Bot was teruggetrokken, pockets waren te diep. "Dat kunt u toch ook wel zien". Uiteraard kon ik dat niet zien, want ik kan geen rontgenfoto lezen. Het gesprek van het kwartier ging uitsluitend over de voor en nadelen van een prothese. Ik begrijp uit uw reactie dat ik op zijn minst een second opinion moet vragen.
wo, 03/10/2010 - 10:03 Permalink
mecánico para …

al kijk je 10x in de mond, als op de foto het bot weg is en u rookt............dan is het einde oefening voor het gebit. Tuurlijk kan je valse hoop geven,langdurig behandelen met als eindresultaat dat het na 5 jaar en 8000 euro alsnog een prothese wordt........ maar ik vind die tandarts eigenlijk best eerlijk en duidelijk. misschien wilt u het nog niet horen en geloven,maar dan is het niet ineens iets wat wel in uw straatje past. vervelend, zeker, maar in dit geval zou ik afbouwen en prothese overwegen als belangrijkste optie zien.

en dat kan je zonder pocketsonde, zonder de patiënt erbij zelfs bepalen als het blijkbaar zo dramatisch is.

nb een verleden van 10 jaar niet komen, angst, roken en het feit dat u vrouw bent = bepalender dan u denkt voor het behalen en inschatten van successen in parodontale therapie
wo, 03/10/2010 - 10:23 Permalink
Spiegeltje

Met die benadering/houding ten opzichte van het probleem ben ik het niet eens. Uiteraard zal de ervaren tandarts heel snel een idee kunnen vormen over de omvang van het probleem, mogelijk oorzaken en prognose, al of niet op de volledige feiten gebaseerd. Voor een goede diagnose is echter toch een parodontiumstatus nodig. Verdere behandeling hangt uiteraard van veel factoren af en na een gesprek hierover met de patient zal kunnen worden gekozen voor al of niet behandelen. Zoals ik al aangaf is niet behandelen uitdrukkelijk ook een optie. Gelet op de gevolgen voor de patient is het afraffelen van dit traject mijns inziens niet de juiste weg. Zelfs niet als uiteindelijk de conclusie gelijk is.
wo, 03/10/2010 - 10:38 Permalink
mecánico para …

een parostatus maken om dan aansluitend alle negatieve variablen (aanwezig) nogmaals te laten bevestigen dat er hoop gloort, is 143 euro weggooien en voorbij gaan aan realiteit. En ja ik ga wel uit van een geoefende blik, maar ook van de inschatting van de persoon die de tandarts in questie heeft gezien.

En ja, je kan eeuwig diagnoses stellen, maar dat verandert niets aan de situatie, sterker, elk nieuw onderzoek geeft aan dat je oordeel wordt bevestigd. En dan heb ik het nog niet eens over de staat van de gebitselementen an sich.

kortom, als je heel veel intakes hebt gedaan heb je een veel beter idee over prognoses.

Dat het geen fijne boodschap is, ja daar kan ik niet veel aan doen. Patiënt is zelf verantwoordelijk voor de staat waar het zich nu in bevinden zal en wil liever horen dat het niet zo erg is als dat het blijkt te zijn. Elke euro aan second opinion of parostatus mag je ook direct aan een dakloze geven, dan is er nog iemand die er wat aan heeft.

cynisch? best wel, maar ook realistisch.
wo, 03/10/2010 - 10:50 Permalink
alida36190

Precies! Vergelijk het met een borstamputatie. Het is onwaarschijnlijk dat de behandelend arts een paar minuten naar de foto's kijkt een vervolgens alleen het gebruik van een prothese toelicht. Daarvoor zijn de consequenties te ingrijpend. Of de tandarts uiteindelijk gelijk krijgt doet helemaal niet ter zake. Waar het om gaat is dat je vertrouwen in de diagnose van de desbetreffende tandarts hebt. En dat heb ik dus niet.
wo, 03/10/2010 - 10:54 Permalink
mecánico para …

Waar het om gaat is dat je vertrouwen in de diagnose van de desbetreffende tandarts hebt. En dat heb ik dus niet.



succes dan maar............. maar ontkenning is op termijn nooit de juiste manier gebleken.
wo, 03/10/2010 - 11:13 Permalink
alida36190

Deze benadering komt mij nogal naief voor. Zo zou het kunnen zijn dat angstklinieken die vrijwel alleen voor verzekeringen werken in de praktijk snel geneigd zijn tot een goedkope oplossing. Ben daar erg benieuwd naar.
Bovendien houdt deze redenering in dat een second opinion vragen altijd geld weggooien is. Die stelling lijkt me niet houdbaar. Zelfs als de uitkomst hetzelfde is wil je wel dat je tandarts zo zorgvuldig mogelijk te werk gaat. Anders wordt het vlak wel erg hellend
wo, 03/10/2010 - 11:46 Permalink
Lieneke

Ik zou het niet weten of het behandelbaar is of niet. Dat ligt er maar net aan. Als het bijvoorbeeld bij de voortanden is, dan zou ik het nog best durven te behandelen. Als het echter bij de kiezen is, dan zijn er ook vast meerdere complicerende factoren. Dan wordt het al een heel stuk moeilijker. Dan speelt de leeftijd, gezondheid en de compliance nog een rol.
Dus ik durf er zo niks over te zeggen. Loop er in elk geval niet blijvend mee rond, maar laat er wel wat aan doen. Dus behandeling (wellicht bij parodontoloog) of laat het trekken. Want dit heeft behoorlijk wat concequenties voor uw algehele gezondheid.
wo, 03/10/2010 - 11:55 Permalink
alida36190

Dank voor reactie. Dat is precies wat ik me afvraag. Mijn voortanden zitten muurvast. Kiezen zijn ongetwijfeld ernstig aangetast en sinds kort zitten er twee los. Dat lijkt me onherstelbaar. Maar om nou meteen voortanden te laten trekken lijkt me zo radicaal. Klinkt dat redelijk?
Enfin, misschien is het wel nodig, maar dan wil ik wel een tandarts die zorvuldig kijkt en mij precies kan uitleggen waarom het nodig is. Want dat is niet gebeurd.
Ja, ik ga er zeker iets aan laten doen. De eerste stapt was het moeilijkste en daar ben ik doorheen
wo, 03/10/2010 - 12:07 Permalink