parodontitis

Author:
piet22
Posted:
vr, 03/12/2010 - 06:21
Gister zijn er van mijn mond een aantal kweken genomen. Ik vermoedde parodontitis en mijn tandarts bevestigde dit.

Ik heb een aantal vragen:
in de eerste plaats vraag ik me af wat paradontitis met hartfalen te maken heeft: mijn vader is jong overleden en mijn broer is twee jaar geleden onverwacht overleden aan een hartinfarct. Sindsdien gebruik ik Simvastanine.
Verder vraag ik me af waarom mijn tandarts me dit niet eerder heeft verteld: hij had het regelmatig over pockets en ik heb veel kronen en twee bruggen. Elk jaar worden er kronen geplaatst terwijl ik al jaren slecht tandvlees heb en twee keer per jaar naar de mondhygieniste ga.

Vorige week had ik last van een kies waar een kroon op heeft gezeten, waar nu een noodkroon op zit, waar bot weg is en waar een pocket onder zit. Er zit nu een noodkroon op, mijn tandarts zei al dat een nieuwe kroon geen zin had, maar de reden vertelde hij niet, dat begreep ik gister.

Ik ben over de 50, heb een mond vol kronen en bruggen, er zijn nu kweken genomen, ik ben bang voor hartfalen door de parodontitis en maak mij ernstig zorgen. Is het wel zinvol hier een vermoedelijk zeer kostbare behandeling tegenaan te gooien?
Lieneke

Wat een vervelend bericht. Ja, het heeft met hart- en vaatziektes te maken. Parodontitis kan een afzetting veroorzaken in de vaten. De bacterien in je mond worden dan verder verspreid door je lichaam via het bloed.

Juist als je kronen/bruggen hebt er risico op hartfalen is het hard nodig om het te laten behandelen. Anders gaan je kiezen/tanden met kroon en al verloren. Dat zou heel zonde zijn. Na behandeling kan er misschien wel weer een kroon gezet worden omdat het dan stabiel is.
vr, 03/12/2010 - 07:54 Permalink
Spiegeltje

De relatie tussen parodontitis en hart- en vaatziekten moet mijns inziens ook weer niet worden overdreven. De belangrijkste risicofactoren zijn nog steeds suikerziekte,slechte cholesterolwaarden, roken, hoge bloeddruk en ernstig overgewicht. Parodontitis wordt nooit in één adem met dat rijtje genoemd. Daarmee wil ik de ongunstige invloed die parodontitis, en andere chronische ontstekingen, kennelijk ook kunnen hebben voor de algehele gezondheid en hart- en vaatziekten in het bijzonder ook niet bagatelliseren trouwens. Blijft ook een reden deze chronische ontsteking te behandelen.
vr, 03/12/2010 - 10:03 Permalink
piet22

Bedankt voor de reacties.
Mijn tandarts wil eerst de kweekuitslag afwachten en vervolgens eventueel na antibioticagebruik de mond reinigen; ik weet niet wat ik me daarbij moet voorstellen. :oops:

Ik heb nog even overwogen om voor een second opinion te gaan omdat ik graag wil dat er van al mijn kiezen een foto wordt genomen, maar ik vertrouw voorlopig maar even op mijn tandarts.
vr, 03/12/2010 - 17:24 Permalink
Dentje

Ik denk dat er in de communicatie ook iets een beetje mis gaat. Als u onzekerheden heeft over de behandeling en u wilt weten wat het inhoud, dan heeft u recht op uitleg. Het is immers uw mond. Misschien durft u het niet te vragen, misschien verteld te tandarts te weinig, misschien is de informatie zo veel dat u het niet allemaal kunt onthouden(heeft niks met uw geheugen te maken trouwens, zelden onthoudt iemand alle informatie die gegeven wordt)... Kan allemaal. Maar uiteindelijk kan de tandarts het beste uitleggen wat uw exacte stuatie is.

Met de mond reinigen, wordt een zeer uitgebreide gebitsreiniging bedoeld, waarbij al het tandsteen en de plak van uw tanden en worteloppervlaken wordt verwijderd, deze worden vervolgens glad gemaakt zodat nieuwe plak en tandsteen zich moeilijker hecht. Hier wordt (wanneer de kweek dit uitwijst) een antibioticakuur bij gegeven, doorgaans een van 7 dagen en meestal dient u een tijd een ondersteunend, antibacterieel mondspoelmiddel te gebruiken. De antibiotica zorgt ervoor dat bacterien die mogelijk achterblijven(even kort gezegd) ook dood gaan.
za, 03/13/2010 - 20:32 Permalink
E.lisa

Bij mij zijn er wel foto's gemaakt (waarop kaakbotafbraak te zien was), ik heb wel een uitgebreide gebitsreiniging gehad bij de tandarts (waarbij zelfs tandvlees is verwijderd) met een atibiotica-kuur en een spoeling daarbij.
Maar er zijn bij mij nooit metingen gedaan van pockets (zou dus ook niet weten hoe diep ze zijn) er is nooit sprake van een kweek geweest en een behandelplan was mij voor dit forum ook vreemd.
Ben alleen 2 keer naar de mondhygieniste geweest al voor er sprake was van een uitgebreide gebitsreiniging of behandeling zoals mijn tandarts het noemde.
Die "behandeling" was eind augustus vorig jaar en ben 2 maanden daarna nog eenmaal voor controle geweest en verder helemaal niets, zelfs niet meer naar de mondhygieniste.

Is de behandeling van parodontitus voor iedere tandarts anders of is daar een vaste procedure voor vraag ik me af ?? !!
za, 03/27/2010 - 21:06 Permalink
Karinx

Als antwoord op door Spiegeltje

Als de paradontitis onder controle is of behandeld wordt en de situatie is verbeterd, heeft dat dan tot gevolg dat dit direct beter is voor de algemene gezondheid? Of blijf je dan toch een hoger risico op hart en vaatziekten houden?

wo, 03/24/2021 - 23:22 Permalink