Roken

Author:
alpifresh
Posted:
do, 04/01/2010 - 11:07
Op mijn werk is er niemand die rookt. Thuis is er niemand die rookt. En van mijn familie roken alleen mijn ouders (80 jaar). Dus ik weet niet beter dan dat roken zo'n beetje is uitgestorven.

Maar hier wemelt het van de rokers! En ik zou hen nog kunnen begrijpen wanneer ze zeiden: "Ik wil graag stoppen, maar het is me nog niet gelukt." Want wie WIL er nou roken? We weten allemaal dat er niks gezonds aan is. Niet voor jezelf en niet voor je omgeving.

Maar er staan hier nogal wat berichten tussen van mensen die WEIGEREN te stoppen, en daar al helemaal niet over willen praten! Wat is hier misgegaan?
Ik kan zelf 2 dingen verzinnen. Het ene is dat ze zo verslaafd zijn dat ze geen oog meer hebben voor de realiteit. Het andere is dat ze al zo vaak zijn aangevallen op hun roken, dat ze het spuugzat zijn en daarom iedere discussie uit de weg willen gaan.

Jammer.

Tja, deze post heeft geen vraag, en ook geen advies. Het is alleen maar een mededeling van wat mij hier is opgevallen.
Wat wil ik hier eigenlijk mee? Weet ik niet. Sorry :D!
vV

tja... gaat in essentie niet alleen over roken hoor. bij jeugdigen zijn op het moment de energy drankjes en sportdranken de grote gebitslopers, en met alle overgewicht wat alleen maar toeneemt zijn wij met enkele decennia veel zorgkosten kwijt aan de gevolgen van in aantal exploderende diabetesgevallen.
Bezuinigen op de zorgkosten zal niet gaan lukken, om meerdere redenen.
de belangrijkste reden is dat men verkeerd gedrag niet kan of wil veranderen ondanks dat men op de hoogte is van de negatieve effecten op de eigen gezondheid.

ik vind eigenlijk ook dat alcohol en tabakaccijnsen niet in algemene middelen moet vloeien maar ten gunste moet komen aan de begroting volksgezondheid. doelbelasting dus. en niet een beetje verhogen maar zeer fors.
do, 04/01/2010 - 14:39 Permalink
Lieneke

Ik ervaar dat mensen zelfs boos worden als je ze erop aanspreekt...
Laatst ben ik echt geschrokken. Ik had een dame in de stoel met behoorlijke parodontale problemen. Toen ik haar vertelde dat het verstandig zou zijn om te stoppen en ik vroeg of dat een mogelijkheid was, kreeg ik een heel hard nee te horen. Ze was 7 weken zwanger en had 2 miskramen achter de rug....Kan je na gaan hoe moeilijk het is om ermee te stoppen!
do, 04/01/2010 - 15:29 Permalink
vV

gelukkig kan het ook andersom... recent een patient die een 18 maanden niet geweest was, paro was destijds stabiel met 3 mnd nazorg. Slechts 18 maanden maar niet 5 maar een halve minuut voor 12. 1e kwadrant brug verloren, voor de rest sloeg de behandeling matig aan met 25 sig per dag.. vervolgens vertled welke kant het op gaat nu of kan gaan met wijziging in gewoontes. Is nu dus gestopt, en gelijk grote stappen gemaakt.
do, 04/01/2010 - 17:04 Permalink
Dentje

De meeste rokers die ik in de stoel krijg zouden het liever niet doen en kennen inderdaad wel de belangrijkste risico's. Er is maar een kleine groep die zegt gewoon niet te willen stoppen. Velen proberen en falen. Vaak keer op keer. En natuurlijk worden ze erop aangesproken. Van de groep die zegt niet te willen stoppen weet ik ook niet of ze dat zeggen om de discussie uit de weg te gaan of dat het echt zo is. Na talloze mislukte pogingen om te stoppen, hebben ze mogelijk geen zin in nog iemand die hun verordeeld. In deze groep zitten ook mensen die gewoon zeggen het stoppen te hebben opgegeven.
Een deel kent de consequenties wel maar beseft ze niet. Pas bij een ziekte of klachten zullen ze stoppen of het proberen. Het slagingspercentage van stoppers blijft behoorlijk laag, wat toch wel aangeeft dat het geen makkelijke verslaving is.
En vergeet niet dat we nou eenmaal verschillende aanleg hebben voor verslavigen. De een gaat daar makkelijker me om dan de ander. De een stopt dus ook makkelijker dan de ander.
do, 04/01/2010 - 20:34 Permalink
Rene68

Ik denk inderdaad dat rookverslaving door veel mensen erg worden onderschat. Ik heb zelf vanaf mijn 15e gerookt en ben nu zo'n 5 maanden gestopt. Heb overigens wel al een poging of 8 ondernomen hiervoor. Iedere roker kent de gezondheidsrisico's natuurlijk maar deze worden wel heel veel, in mijn optiek te veel, genoemd bij allerhande kwaaltjes.

De gezondheidsrisico's van ongezonde voeding, te weinig bewegen, overmatig alchohol gebruik, energiedrankjes (mijn zoon van 10 is er dol op....) etc. worden te weinig genoemd.

Maar de tandarts/mondhygienist kan, en moet denk ik, altijd wijzen op de voordelen als mensen stoppen met roken. Dus niet altijd de negatieve kanten noemen maar juist de positieve kanten.

Zo zei de kaakchirurg tegen mij: 'Jij rookt niet en dat kan ik zien aan het herstel'. Dat voelt goed en is extra stimulans om het vol te houden.
vr, 04/02/2010 - 10:28 Permalink
vV

de positieve kanten moeten zeker benadrukt worden!
Top trouwens dat het gaat lukken!
iemand die stopt met roken bespaart trouwens zo maar een 1000-2000,= per jaar, een beetje gerekend vanaf een half pakje per dag. Nog maar te zwijgen over andere besparingen!

En dat de winst in de algemene gezondheid, smaak die beter wordt, het houdt niet op.
vr, 04/02/2010 - 11:53 Permalink
M.R.

Wat knap van je Rene! Hou vol!!!

De eerste drie maanden zijn cruciaal. Ik weet er ook alles van ik ben in 2003 gestopt na 15 jaar gerookt te hebben. Ik werd toen 30 en toen had ik er echt tabak van..... :wink:

Anyway je tanden worden wel echt een stuk witter.


Volhouden hoor Rene, komt goed!
vr, 04/02/2010 - 13:00 Permalink
Attie4

Ik ben ook gestopt met roken ( 11 nov 2009) en toen de tandtechnieker vroeg of ik nog rookte kon ik ( super trots ) zeggen. Nee hoor ik rook niet meer. Hij was erg aardig en zei dat ie het goed van mij vond. En dat voelde zo goed.!!!
Idd denk ik ook dat de positieve reactie's heel stimulerend werken. Iedereen weet wel hoe slecht het is om te roken. Alleen lijkt het wel averechts te werken als je het tegen een roker zegt.. :-?
vr, 04/02/2010 - 13:47 Permalink
John_zld

gelukkig kan het ook andersom... recent een patient die een 18 maanden niet geweest was, paro was destijds stabiel met 3 mnd nazorg. Slechts 18 maanden maar niet 5 maar een halve minuut voor 12. 1e kwadrant brug verloren, voor de rest sloeg de behandeling matig aan met 25 sig per dag.. vervolgens vertled welke kant het op gaat nu of kan gaan met wijziging in gewoontes. Is nu dus gestopt, en gelijk grote stappen gemaakt.


Gelukkig bestaand domme vragen niet, en daarom stel ik 'm ook gewoon.
Ik schrik een beetje van dat ik lees dat roken ook op de tanden echte schade aan kan brengen, tenminste zo begreep ik het.
(en het niet ging over de "algehele" gezondheids risico's die wel bekend zijn bij een ieder)

Is het zo dat roken direkt ook schade aanbrengt in de mond en aan de gebit dan!??

M.v.g. John
vr, 04/02/2010 - 22:14 Permalink
Lieneke

Ja, behoorlijk!
* de doorbloeding is slechter waardoor je weerstand van je tandvlees nogal wordt beinvloed: je krijgt sneller ontstekingen.
* Het herstel van het tandvlees is minder goed
* Je loopt meer risico op mondkanker
* Er vormt zich meer en sneller tandsteen
* Er vormt zich meer aanslag
* Plak blijft makkelijk zitten
* Ontstekingen worden gecamoufleerd waardoor ze minder snel ontdekt zouden kunnen worden
vr, 04/02/2010 - 22:36 Permalink
John_zld

Jeetje, dat is best heftig! :cry:

Mijn tandarts heeft er eigenlijk nooit een opmerking over gemaakt.
Terwijl ik natuurlijk ook wel weet dat hij het zeer zeker ziet dat ik roker ben!
(hoeft hij uiteraard niet, maar als ik zo het rijtje lees zou ik denken, hmmm, ik in mijn geval best wel van belang die informatie te krijgen)


In ieder geval zeker iets om ook weer mee te nemen als onderbouwing om te stoppen.
za, 04/03/2010 - 14:49 Permalink
kyshan

hallo

Ik wil even kwijt, dat ik ook al vanaf oktober ben gestopt met roken, en bevalt me prima.
Wel heb ik een voetreflex behandeling gehad, wou het gewoon eens proberen, eenmalig 40 euro, en ik ben van roken af. :lol:
heb er geen moeite mee gehad.

groetjes :smt006
za, 04/03/2010 - 16:18 Permalink
kimba444

Mensen die beginnen met roken,roken in 't begin om gewoon mee te doen met de rest,maar na een aantal jaren is 't lichaam er zo aan gewend dat ze niet meer zonder kunnen.
Ik ben ook begonnen met roken op de school,nu 20 jaar laren ongeveer kan ik helemaal niet meer de zonder..
Door gebeurtenissen is 't roken alleen maar erger geworden en mijn tandvlees komt dit helemaal niet ten goede,maar de gedachten om met stress om te moeten gaan en tevens niet te roken,maakt mij gek....
Roken houd de mensen in velen gevallen rustig,rustig psygisch..
Zodra ze stoppen komen velen niet verwerkte emotie's naar boven een sigaret kan die emotie's nog steeds weg stoppen of onderdrukken....
Tevens 't dikker worden na stoppen met roken,weerhoud de meeste vrouwen ervan om te stoppen met roken...
Iemand die nooit heeft gerookt,zal ook inderdaad nooit snappen waarom iemand is gaan roken en waarom een persoon er niet mee kan stoppen..
Als je iemand bent die veel onrust in zich heeft,kan nooit slagen in stoppen met roken omdat hij niet werkt aan zijn onrust en waar komt die onrust vandaan...Ik rook omdat ik onrust voel,waar ik geen kant mee op kan,eerst zal ik aan mijn onrust moeten werken voordat ik defenitief kan stoppen met roken,dan zal 't ook gemakkelijker gaan...
wo, 08/25/2010 - 14:06 Permalink
kimba444

De wilskracht is vaak ver te zoeken..
Roken is en blijft een verslaving...En dat is niet omdat mensen labiel zijn of dom of wat anderen ook maar denken ervan
Als je verslaafd bent,dan onderdruk je iets binnenin je...
Je kan beter vragen aan de mensen waarom rook je eigenlijk,wat is de rede..
Lekker is 't niet,maar 't geeft meteen die dosis rust in je,die met stoppen of niet roken meteen aan de opervlakte terug komt...
Ik kon vroeger heel goed een paar uutjes zonder een sigaret,maar na de dood van mijn vader en een ziekenhuisopname met traumatische ervaringen,nog geen drie maanden na de dood van mijn vader,greep ik steeds meer naar een sigaret,met 't gevolg dat ik steeds meer ging roken...
Mensen worden kwaad als je ze erop aan spreekt niet omdat ze zich voelen aangevallen door jou mening,maar omdat ze weten dat je gelijk hebt,maar willen 't liever niet zien,want als ze 't onder ogen moeten gaan zien,moeten ze aan hun problemen gaan werken en dat doen velen van ons liever niet,door de pijn die er dan naar boven komt,die pijn wat een sigaret goed kan onderdrukken...
Mensen doen nou eenmaal rare dingen,maar we zijn maar mensen...
Als niet rokend iemand kun je niet oordelen over een wel rokend iemand....
wo, 08/25/2010 - 14:31 Permalink