Uitgeloot > opties

Author:
Zeevis
Posted:
di, 04/13/2010 - 02:31
Hoi!

Ik wil mijn toekomst sinds het einde van de basisschool al richten op tandheelkunde en wellicht orthodontie. Weinig andere studies hebben me aangetrokken. Om er zeker van te zijn, heb ik als hulp gewerkt in een orthodontiepraktijk; dingetjes steriliseren en onderhouden enzo...
Aangezien ik in het examenjaar zit, heb ik me een tijdje geleden ingeschreven voor de decentrale selectie van tandheelkunde in Groningen. Helaas hoorde ik vandaag dat ik hiervoor uitgeloot ben.
Toekomst die ik in gedachten had even uit beeld. Ach en wee. Maarja.. Wat kan ik nu doen..?:

Ik weet één ding: Ik weet dat het een optie is om nu een toelatingsexamen te doen bij de Katholieke Universiteit Leuven (België)... Naar mijn mening een lelijke stad vol met abdijen en kasteeltjes trouwens, waar (natuurlijk) veel Belgen in wonen.
Dat trekt me niet zo aan. Groningen trok me meer aan, omdat:
-Er mensen wonen die ik ken
-Het is 'vlak bij' zee en ik houd van watersport
-Studentenpercentage is zeer hoog, resulterend in veel leuke stundentenaanpassingen
-Het is een stad waar ik geweest ben, en de looks trokken me gewoon wel aan.


1. :wink: Nu vraag ik me af of het mogelijk is, dat ik mijn propedeuse tandheelkunde (1e jaar) haal in Leuven, en dat ik dan zonder loting doorstroom naar het 2e jaar van Groningen.
Verschil tussen de studies is Leuven is 5 jaar, Groningen 6 jaar... En wellicht de opleidingsspecificaties, studiepunten, etc.???

2. Indien dit mogelijk is, zou ik de propedeuse misschien ook op een (tropisch) eiland kunnen halen, waar ze toevallig een universiteit hebben met tandheelkunde!! :o
Weet iemand van zo een universiteit af? Zou helemaal top zijn om op zo een locatie extra veel te watersporten in mijn kleine vrije tijd.


nouja, meer vragen stel ik later nog wel :P
Hopelijk weet iemand me op de goede weg te helpen!

groets,
Anton
alpifresh

Dat zal per universiteit verschillen. Maar mogelijk ook per jaar. Als ze dit jaar veel eerstejaars hebben die aan de tweedejaarsnorm voldoen, hebben ze geen extra tweedejaars nodig. Maar als er veel eerstejaars afvallen, is er plek voor tweedejaars van elders.
Vraag Groningen wat hun beleid is.
di, 04/13/2010 - 21:56 Permalink
Flow

Hai,

Om even te beginnen met een antwoord op de tweede vraag. Je kunt niet gewoon een diploma (propedeuse of niet) meenemen naar Nederland. Een dergelijk diploma moet geaccrediteerd zijn. In andere woorden, de nederlandse overheid moet het erkennen. In nederland is Nuffic de organisatie die buitenlandse diplomas beoordeeld en dus wel of niet erkend. Nu weet ik uit ervaring (ik werk aan een universiteit) dat belgie en duitsland, frankrijk etc altijd goed gaat. soms moet je een vak erbij doen omdat het niet het hele curriculum dekt maar op zich zijn deze diplomas dus erkend. Ga je een opleiding doen aan een of andere obscure universiteit in een of ander buitenland dan wordt je diploma waarschijnlijk niet geaccrediteerd en heb je dus niks.

Hoe het werkt met een belgische propedeuse bij een lotingsstudie dat weet ik niet (het departement waar ik voor werk is van een opleiding waarvoor niet geloot wordt) Je mag er wel vanuit gaan dat die propedeuse erkend wordt maar of je zo die nederlandse studie inkom weet ik niet (eigenlijk betwijfel ik het want anders deden meer mensen dat)

Ik kan natuurlijk niet voor je beoordelen waar je wilt wonen of studeren, maar ik heb wel al heel veel studenten gezien die een plek in eeste instantie helemaal niks vonden maar daar toch heel fijn gestudeerd hebben en leuke contacten op hebben gedaan.

Heel veel succes in elk geval

Flow
ma, 08/02/2010 - 11:14 Permalink
alpifresh

...eigenlijk betwijfel ik het want anders deden meer mensen dat...

Er studeren behoorlijk wat Hollanders in Belgie. Ze starten vaak met de intentie om na een jaar in Nederland verder te gaan, maar ja, na een jaar heb je daar een leven opgebouwd, je hebt een kamer ingericht, je weet hoe het er op de universiteit aan toe gaat.
Om in Nederland weer helemaal opnieuw te beginnen, tussen studenten die al een jaar bij elkaar zitten, dat is dan toch niet zo'n aantrekkelijke stap als het eerst leek.
ma, 08/02/2010 - 14:29 Permalink
vV

lekker in het buitenlaand gaan studeren, en ik zou er blijven en gaan werken ook zolang de NZA hier nog de lakens uitdeelt. Nu de orthodontisten, de tandartsen zijn de volgende om de nekslag te krijgen van deze dictatoriale organisatie.
ma, 08/02/2010 - 15:44 Permalink