Hoe krijg ik me tanden weer mooi wit en netjes

Author:
sirmike
Posted:
za, 07/24/2010 - 13:13
Beste bezoekers en mensen met de nodige kennis.

Ik wil graag weten hoe ik er voor kan zorgen dat mijn achteruitgaande gebit weer een beetje dragelijk word.
Ik heb een beduidend minder wit gebit dan ik wil, en dit is de afgelopen jaren erger geworden. Waarschijnlijk door de koffie die ik drink, of andere dingen die binnenkomen. Ik ben geen roker en ook geen alcoholdrinker.
Ik heb vorig jaar mijn tanden laten bleken bij de tandarts wat niet echt een verschil heeft opgeleverd. Je kan zeggen weggegooid geld(300 euro)
Tot op heden zijn mijn tanden gewoon voor mijn doen vies geel, in ieder geval niet stralend. Ik wil gewoon een lach hebben die opvalt, maar ik kwam vorige keer bij de mondhygiëne afdeling van de tandarts en die schrok ook een beetje, van het smaller worden van mijn tanden. Ze maakte de opmerking "dat het lijkt alsof ik geen boventanden heb als ik praat of lach'. Wat waarschijnlijk zo is.
Mijn tanden zijn geel, lijden helaas aan erosie wat mijn tandarts heeft geconstateerd en deze heeft mij aangeraden om Sensodyne pro glazur te gebruiken.
Hier poets ik vanaf heden mee. Ik heb nog geen last van de erosie die mijn tanden hebben. Ik kan nog makkelijk koude dingen eten en warme maar het is wel een kwestie dat ik vooral de zuren laat staan.
Ik drink al geruime tijd uit een rietje, wat voor drank het ook is. (natuurlijk geen melkproducten ofzo) Maar cola,sinas,fanta,7 up, sportdranken drink ik allen met een rietje.
Ik wil dus graag wittere tanden, omdat met het kleiner en dunner worden van mijn tanden ook de witheid verloren gaat. Ze worden weliswaar doorzichtig..
Ik voeg wat fotos bij van mijn tanden aan de voorzijde.
Je kan zien dat mijn bovenste 2 voortanden klein zijn en erosie hebben. De tand er naast heeft een lelijk wit iets aan de bovenkant tussen tandvlees en bovenzijde van de tand waarvan ik niet weet wat het is.
Voor de rest zijn mijn tanden aan de gele kant.

Ik zou dus graag tips willen ontvangen hoe ik dragelijke tanden kan krijgen.
Ik zag bijvoorbeeld van de week op TV een reclame van een merk welke een soort gloss gebruikt die je op je tanden kan aanbrengen waardoor ze witter lijken. Echter, weet ik niet of dit verantwoord is.
Bij de tandarts heb ik vaak last van ontstoken tandvlees aan de onderzijde van mijn gebit. Ik flos elke dag met een tandenstoker en draad, en doe dit schuin, maar bloeden doet dat niet, echter bij de tandarts (die het vaak ruwer doet) komt er spontaan bloed bij.

Ik ken helaas op de een of andere manier geen foto's plaatsen in deze topic, dan geeft hij een foutmelding in rode letters. Daarom heb ik ze extern upgelod

http://img704.imageshack.us/i/tanden3.png/
http://img840.imageshack.us/i/tanden1.png/
http://img687.imageshack.us/i/tanden2.png/
Ik hoop op reacties!
Lieneke

Idd duidelijk erosie, tandvleesonsteking, plak en verkleuring. Ik denk dat 'gewoon' even witte tanden krijgen niet aan de orde is...Er is zoveel glazuur verloren gegaan door de erosie dat uw tandbeen zichtbaar is en dat is geel. Een beetje poetsen met een bepaalde tandpasta zal u echt niet veel verder helpen. En ook een rietje zal u niet veel helpen. U zal drastisch uw voedingspatroon en mondhygiene moeten veranderen om dit proces stop te zetten, begeleid door een goede mondhygienist. En dan lijkt mij dat je tanden en kiezen weer moeten opgebouwd worden met wit vulmateriaal. Een hele klus...het lijkt mij verstandig als uw tandarts u verwijst naar een esthetische tandarts. Want je kan zelf wel gaan aanrotzooien, maar als er niet preventief te werk wordt gegaan, zal je je (witte) tanden alsnog verliezen.
za, 07/24/2010 - 14:29 Permalink
vV

dit gaat verder dan alleen erosie, forse slijtage van de incisaalranden. Ik snap overigens niet dat een tandarts gaat bleken maar de rest laat liggen..

Verder sluit ik mij aan bij Lieneke, alleen zijn er genoeg ""huistandartsen"" die dit prima kunnen behandelen. Behandeling moet ook gericht zijn op herstel van functie, de esthetiek is 2e plan, maar komt dan vanzelf wel.
ma, 07/26/2010 - 08:16 Permalink
sirmike

Wat doet een estetische tandarts precies? En wat kan mijn huidige tandarts/mondhygïenist doen om dit proces met mij aan te pakken. Ze hebben mij verder niet echt duidelijk geholpen in het bestrijden van dit. Enige wat me werd voor gedaan is hoe ik het best met een houten staafje(voor het flossen) tussen me tanden kan komen, het probleem is echter dat er zo weinig ruimte zit tussen mijn tanden dat zo'n stokje er totaal niet tussen komt. Alleen flosdraad helpt.
ma, 07/26/2010 - 11:56 Permalink
Lieneke

Een esthetische tandarts (of je eigen tandarts, als hij dit kan...maar lijkt me niet, anders had hij dat al wel aan je voorgesteld...lijkt me...) kan je tanden weer opbouwen met wit vulmateriaal. Op zo'n manier dat je beet weer 'klopt'; je kan tanden kiezen passen dan weer zo op elkaar dat je weer fatsoenlijk kan eten e.d. zonder dat je wat overbelast.

De mondhygienist kan mbv een voedingsdagboek met je gaan werken aan een voedingspatroon waarbij je minder kans hebt op verder afbraak van je tanden. De mondhygienist kan je mondhygiene bijsturen op duidelijke wijze (die tandenstoker past echt wel...je moet alleen even weten hoe...). Hoe je bijvoorbeeld niet te hard poetst en waar je het beste kunt poetsen en wanneer...Bij mij komen dit soort gevallen elke 6 weken retour tot zolang het nodig is. Waar ook naar gekeken moet worden is of het enkel je voeding is die dit heeft veroorzaakt. Of dat er nog een andere factor is, bijvoorbeeld nagelbijten.
ma, 07/26/2010 - 14:47 Permalink
sirmike

Met wit vulmateriaal is zeker niet voorgesteld door mijn huidige tandarts.
Die had het meteen over dat ik maar ala direct moest stoppen met allerlei zure drankjes zoals cola frisdranken en sportdranken. Ik drink helemaal geen sportdranken, en enige wat ik drink aan frisdrank is cola (altijd met een rietje). zelfs met stappen.
De tandarts had het direct over kronen, 4 boven en 4 onder. Wat mij natuurlijk een fortuin gaat kosten:(

Ik weet wel zeker dat mijn nagelbijten een grote factor speelt. Ik bijt namelijk al sinds ik kennis van mijn bestaan heb, tot nu toe. Ik heb het altijd gedaan en altijd met de voortanden. Ik heb morgen een afspraak bij de dokter om er over te praten en wat we er aan kunnen doen. Het lijkt me een moeilijk iets, maar dit moet mede een factor zijn waarom mijn tanden slijten. Iets wat ik al van kinds af aan doe zal moeilijk te bestrijden zijn.
Natuurlijk moet ik ook wel een dergelijk voedingspatroon krijgen. Ik hoop dat de mondhygiénist hier in kan voorzien, anders moet ik het me dokter vragen.
vr, 07/30/2010 - 00:37 Permalink
Lieneke

Een opmerking: Je zegt dat je nu cola met stappen drinkt...je bedoelt dat je het slokje voor slokje drinkt? Je kunt het juist beter in 1 keer achter elkaar opdrinken...!

Dat nagelbijten is een probleem...als je dat blijft doen dan kan het witte vulmateriaal ook snel knappen. Of kronen bij jou een goed idee zijn, kan ik niet over oordelen.

Vraagje... heb je ook regelmatig last van hoofdpijn?

En een huisarts..vrees dat hij je niet veel verder kan helpen: daarvoor is de kennis te specialistisch. Een huisarts moet je meer zien als een verwijzer dan iemand die je hierover advies kan geven.
za, 07/31/2010 - 22:12 Permalink
sirmike

Ik drink cola alleen maar door een rietje. Dit is ook voorgesteld door de preventie assistente. Om de cola zo aan de achterkant van me tanden te houden en deze dan geen kans heeft aan de voorkant te komen.

Ik heb mijn tandarts gevraagd in hoeverre een estethische tandarts raadzaam is antwoordde mijn tandarts dat mijn klachten vooral tandheelkundige klachten zijn en geen estetische klachten dus vinden ze het niet raadzaam dat ik in contact treed met een estethische tandarts.
ma, 08/02/2010 - 14:10 Permalink
sirmike

ja ik heb mijn tandarts gemaild met de vraag in hoeverre een estetische tandarts effect op mijn gebit heb en in hoeverre het raadzaam is. Mijn tandarts houdt digitaal een dossier bij en gebruikt fotos van mijn gebit, dus het leek me wel logisch dat zij op de hoogte zouden zijn van mijn gebit dmv te controleren in hun dossier. Echter wisten ze niet eens of ik wel een lid was van hun tandarts.
Maar goed, ze had het over tandheelkundige problemen.
di, 08/03/2010 - 01:29 Permalink
sirmike

gewoon precies datgene wat ik zei. Ik heb gevraagd in hoeverre een estetische tandarts in mijn geval raadzaam is. Iemand van het management reageerde erop omdat mijn tandarts op vakantie is. Ze dacht aan tandheelkundige problemen, omdat het om erosie ging.
Maar daar ga ik geen ellenlange discussies over houden. Daar gaat dit topic niet om.
Ik denk dus niet dat mijn tandarts iets weet over deze methode met de witte invulling in de tanden. Misschien een estetische wel.
Mijn tandarts adviseert alleen compleet te stoppen met het drinken van bijvoorbeeld frisdrank e.d.

Dan wil ik toch echt wel weten wat ik wel kan drinken wat niet schadelijk is voor de tanden(wat mijn erosie verergerd)
vr, 08/06/2010 - 02:43 Permalink
Lieneke

Ja, het is ook een tandheelkundig probleem. Maar jouw wens is van esthetische aard. Daarbij komt dat een esthetisch tandarts, nog altijd een tandarts is...dus iemand die precies weet hoe hij iets mooi krijgt en tandheelkundig goed is. Zodat je dus niet juist kwaaltjes krijgt van hetgeen wat hij opgebouwd heeft, maar dat het tandheelkundig ook van nut is.

Wat je rustig kunt drinken is melk, water en thee/koffie (zonder suiker, kan wel wat aanslag geven).
vr, 08/06/2010 - 09:15 Permalink