besmettingsgevaar en protocol

Author:
hermina
Posted:
wo, 09/15/2010 - 20:25
Ik heb mijn antwoord dus offtopic gezet omdat het niet echt meer met oorspronkelijke topic te maken had maar misschien nog wel input kan krijgen van andere forumbezoekers. Afkomstig van deze link:
http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?f=10&t=15697
Mischien naast de kwestie, maar toch in het kader van elkaar besmetten. Hoeveel patienten zijn er jaarlijks niet aansprakelijk voor het besmetten van tandarts en personeel en patienten. Hoeveel patienten komen niet voor behandeling met griep, bronchitis, kinderziekten. Ik moet wel een aantal keer patienten de deur tijdeljk wijzen omdat ze een kind aanbieden met rode hond, mazelen en aanverwante. Sinds één van mijn assistentes herdoor op de praktijk besmet is geworden en op leven en dood heet gelegen zijn wij hier zeerstreng op. De meeste van onze assistenes en zelfs ik hebben bepaalde kinderziekten niet doorlopen. mondkapjes houden deze ook niet tegen.

dus patienten gaan inzake besmettingsgevaar vaak heel wat meer in de fout.

We spreken dan ook niet van patienten die altijd in je gezicht spuwen. Heb er zo ook enkelen gehad en ze gevraagd een andere tandarts te zoeken. Ik ben van niet veel vies maar dit is er net over.
Maar patienten zijn geen geschoolde behandelaren, en onderkennen wellicht de “gevaren” van dit soort handelen/hun stappen niet, zelfs niet als gezond verstand wel degelijk aanwezig is. Het lijkt me dat je dit dan (niet echt mijn eigen mening, maar de tegenwoordig oprukkende indekkende voorwaarden), ook alweer voordien ergens als praktijkbeleid mee zou moeten delen met alweer zo’n folder waar niemand op zit te wachten en die weinigen lezen, maaaaar ik denk niet dat je dit de praktijkbezoekers op voorhand kwalijk kunt nemen.

Persoonlijk snap ik hun acties ook niet maar als je niet beter weet dan: we hebben een afspraak en/of een pijnklacht van zelf of kind en je moet die ook nog eens binnen 24 tot 48 afzeggen om niks te hoeven betalen….. dat geeft dan ook weer stof tot nadenken

Op papier/internet is alles zo eenvoudig maar de praktijk werkt gewoon soms anders.
Als een bekende met hiv besmetting sex heeft zonder bescherming met een niet besmette dan is dit minstens poging tot doodslag en opzettelijke doodslag indien hierdoor een besmetting met fatale gevolgen zou optreden.

Wie en waarom kan iemand zich het recht toeeigenen om bijvoorbeeld op school mijn kind te besmetten door een bemet kind naar school te sturen. Wie heeft het recht om dit te organiseren in het kader dan is iedereen tegelijk besmet en dan zijn we er vanaf en dan wordt het lessenrooster minimaal verstoord ?

Sorry een minimaal gezond verstand dien je als goede huisvader en huismoeder te gebruiken. Bovendien er is nog geen één patient van mij die een rekening heeft ontvangen voor te laat afbellen omdat ze echt ziek zijn.

Het patientenbelang gaat blijkbar altijd voor en als tandarts moet je heel wat slikken. Toda je zelf achter je behandelstoel met een druipneus en een schorre stem zou zitten, dan zou je wat anders horen.

Ik snap deze reactie niet helemaal, lijkt me erg gekleurd door persoonlijke emoties en frustraties en een beetje buiten het kader, ik bedoelde mijn antwoord ook meer algemeen. Voor alle duidelijkheid: naast dat ik patiënt ben (van de tandarts) ben ik ook zelf behandelaar van patiënten, alleen ben ik dus geen tandarts.

Ik vind een bewust genomen risico om iemand met HIV te besmetten nou niet echt vergelijkbaar met de kans op een besmetting met een kinderziekte of een verkoudheid. Een risico op HIV besmetting, en het risico op het ontwikkelen van AIDS heeft gemiddeld een heel andere impact voor mensen. Al weet ik (maar dat weet de gemiddelde Nederlander volgens mij echt niet) dat een kinderziekte op volwassen leeftijd, en helemaal als je afweer niet goed is, heel ernstige gevolgen kan hebben. Gemiddeld is een volwassene in Nederland ook echt wel immuun voor kinderziektes hetzij door een vroege blootstelling aan de verwekker (kan zonder verschijnselen verlopen), hetzij door vaccinatie.
Neemt niet weg dat wat met je assistente gebeurd is heel erg triest is, ook al is het waarschijnlijk uitzonderlijk.

Een minimaal gezond verstand is niet altijd bij iedereen aanwezig, of je bent zonder kennis van zaken en beseft niet wat het risico is. Je kunt niet alle beslissingen van mensen beoordelen naar je eigen kader, soms hebben mensen het risico gewoon niet door. Het idee van op een school “alle kinderen tegelijk besmetten” valt mi een beetje buiten het kader van een forumdiscussie op een tandartssite, maar vind ik desalniettemin een erg vreemde manier van denken.

En nee, mijn eigen mening is niet dat het patiëntenbelang altijd voorgaat, ik vind dat je als behandelaar ook recht hebt op bescherming van je eigen gezondheid, ik pas dat zelf ook wel toe richting mijn tandarts, en dat heeft voor mij persoonlijk niks met rekeningen te maken (die hij ook niet zou sturen trouwens). Ik probeer me te verplaatsen in de achterliggende gedachten van patiënten in het algemeen, en dat lees ik in dit antwoord niet echt terug. Ik lees veel onvrede over hoe dingen soms lopen en veel frustratie over hoe patiënten in je praktijk met dingen omgaan terwijl je dat graag anders zou zien. De ideale patient bestaat niet, dus heb je het gewoon te doen met de patiënten die in de praktijk komen en daar zo goed als mogelijk is mee omgaan.
alpifresh

Dit onderwerp gaat volgens mij helemaal niet over tandartsen, maar over iedereen die in zijn werk met mensen omgaat. Al die mensen hebben gekozen voor een beroep waarbij ze meer risico lopen met ziektes in contact te komen. Medewerkers in de gezondheidszorg krijgen vaak het advies zich goed te laten vaccineren tegen besmettelijke ziektes, juist omdat zij meer risico lopen in hun omgang met patienten.

Er zijn maar weinig ziektes waarbij patienten het advies krijgen zich in huis op te sluiten. Bij sommige ziektes wordt zelfs aangeraden om zusjes/broers ook te besmetten, juist omdat het hun weerstand vergroot. En inderdaad, je kunt met sommige ziektes beter op jonge leeftijd in contact komen, dan op volwassen leeftijd. Is het dan vreemd dat mensen gewoon doorgaan met hun dagelijks leven?

Het percentage mensen dat opzettelijk anderen opzoekt om hen te besmetten, is verwaarloosbaar klein. Wel zijn er veel mensen onverschillig of onnadenkend. Tegelijkertijd zijn er ook veel mensen te angstig voor een besmetting. Wie van ons weet van alle besmettelijke (kinder)ziektes wanneer ze het meest besmettelijk zijn? Vaak is dat wanneer ze nog niet zichtbaar zijn. Maar er zijn massa's moeders die moord en brand schreeuwen wanneer een kind op school verschijnt met rode vlekjes, terwijl ze dat een week eerder hadden moeten doen. Maar ja, toen was er niks zichtbaar. Wie wil je dan iets verwijten?

Samenvattend:
Als je met mensen in contact komt, loop je risico's. Dat geldt voor iedereen. Een tandarts kan ook zijn kind naar de crèche brengen en daar iets oplopen. Besmetten is gewoon iets wat gebeurd. Gezondheidswerkers hebben geleerd hoe ze besmetting kunnen tegen gaan. Daarmee hebben ze een streepje voor op alle anderen.
wo, 09/15/2010 - 21:29 Permalink
Chris888

Ik heb gezond verstand en heb als bioloog ook nog een klein beetje kennis van besmettingsgevaar. Zo weet ik inderdaad ook dat het mogelijk is iemand te besmetten met een ziekte waarvan je (nog) niet weet dat je die bij je draagt. Ondanks verstand en kennis of juist daarom ga ik er eerlijk gezegd ook vanuit dat een tandarts zich voldoende kan beschermen tegen infectie, net als andere artsen. Moet je die dan ook niet meer bezoeken als je ziek bent?

Verder heb ik al meer dan eens met snottekop of zonder stem de tandarts bezocht (is nooit wat van gezegd, behalve beterschap oid) terwijl ik me niet kan herinneren bij hem ooit sporen van verkoudheid te hebben bespeurd. Dus misschien werkt het inderdaad wel redelijk: mondkapje, handschoenen, handen wassen, stoel en deurklinken ontsmetten, vaccinaties enz.

Als je niet wilt dat mensen die ziek/verkouden zijn je praktijk bezoeken, dan zal je ze van tevoren moeten voorlichten. Zal wel niet helemaal afdoende zijn, maar wellicht helpt het wel.
wo, 09/15/2010 - 22:34 Permalink
vV

Kern is heel simpel: iedereen kan iets hebben wat zeer besmettelijk kan zijn, en hoeft het idd zelf niet te weten. daarom ook is er in de tandartspraktijk het WIP hygieneprotocol, als je dat volgt is er geen probleem als er een HIV patient komt die het misschien zelf niet weet of bewust verzwegen heeft (want dat gebeurt gewoon).

Als er dan een dergelijk prikaccident is, is daar ook gewoon een protocol voor, en ook daarbij moet je uitgaan van het ergste scenario, kan het alleen maar meevallen. Als je het goed uitlegt zal ook iedereen met een beetje gezond verstand eraan meewerken, ook omdat er een groot deel eigenbelang een rol speelt.

In de casus waardit topic een vervolg op is, is denk ik de communicatie, mn de manier waarop, ernstig tekort geschoten, niet erg professioneel geweest.
do, 09/16/2010 - 08:16 Permalink
Basset

Dat zogenaamd gefrustreerd zijn mag je vergeten. Ik werk alleen voor mijn plezier en dat is zo een 14 uur per dag. Als ik op de praktijk enige frustratie zou merken dan zit ik vandaag nog alleen in het internationaal scholingssysteem .

Tandheelkunde = hobby en als dat het niet meer is , dan is het over.

De vraag is alleen in hoeverre je wetens en willens iemand mag besmetten terwijl je weet dat je een besmettelijke ziekte hebt. En volgens gerechterlijke uitspraken over heel de wereld is dit een misdrijf.

Bovendien zul je mij niet tegen komen met mazelen of wat dan ook bij een andere tandarts, de buurman en dergelijke ... daar hoef ik niet eens bij na te denken.

Nu is het wel bewezen dat de tandarts de grootste weerstand lijkt te hebben tegen besmettelijke ziekten. Volgens onderzoek zou dit te maken hebben met toch accidentele aanraking met rontgenstraling en strooistraling. Daardoor zou het weerstandssysteem allerter zijn geworden.

En kijk nog maar ees op internet naar de grieppandemie en zie welk type mondmasker er nodig is om bact en virale infcties tegen te gaan. Bij de tandarts die dat draagt slaat iedereen op de vlucht.
do, 09/16/2010 - 08:40 Permalink
Chris888

De vraag is alleen in hoeverre je wetens en willens iemand mag besmetten terwijl je weet dat je een besmettelijke ziekte hebt. En volgens gerechterlijke uitspraken over heel de wereld is dit een misdrijf.

Bovendien zul je mij niet tegen komen met mazelen of wat dan ook bij een andere tandarts, de buurman en dergelijke ... daar hoef ik niet eens bij na te denken.


Wat zou jij graag zien dan? Dat iedereen met een loopneus of andere makkelijk overdraagbare infectieziekte zich met een noodpakket terugtrekt in z'n slaapkamer of uitsluitend boodschappen gaat doen met een masker voor? Wat vind je nog wel acceptabel?
do, 09/16/2010 - 15:07 Permalink
hermina

Dat zogenaamd gefrustreerd zijn mag je vergeten. Ik werk alleen voor mijn plezier en dat is zo een 14 uur per dag. Als ik op de praktijk enige frustratie zou merken dan zit ik vandaag nog alleen in het internationaal scholingssysteem .
Ik schreef ook alleen dat het antwoord daar voor mij op leek, en dan bedoelde ik niet het beoefenen van de tandheelkunde, maar de dingen die zich soms in een praktijk voordoen, verkeerd gedacht dus, maar daarom had ik het intussen ook offtopic gezet.

De vraag is alleen in hoeverre je wetens en willens iemand mag besmetten terwijl je weet dat je een besmettelijke ziekte hebt. En volgens gerechterlijke uitspraken over heel de wereld is dit een misdrijf.
Maar dat willens en wetens wilde ik dus ter discussie stellen, want daar zijn mensen zich doorgaans gewoon meestal niet van bewust, en zoals Chris al schreef: je hebt ook nog dat voorstadium. Wie zegt dat de patiënt die jij ervan verdenkt dan de bron is, het heerst en je kunt het toch ook in elke willekeurige supermarkt of gewoon in je andere dagelijkse contacten oplopen (al zal dat met 14 uur per dag werken niet meer zoveel zijn).

Tav HIV (maar dat is ook een besmetting die op een andere manier wordt overgedragen) zijn die gerechtelijke uitspraken mij wel bekend, maar als het gaat over bof, rode hond, mazelen, etc... heb ik nooit iets over gelezen en denk ook niet dat iemand veroordeeld zal worden als daar een ander mee besmet wordt, en dan nogmaals: wie is de echte bron dan?
do, 09/16/2010 - 20:53 Permalink
Basset

Ik wil je stelling best aanvaarden. Maar heb je er wel eens bij stil gestaan als leek wat dat gehoest en geproest voor invloed kan hebben op de kwaliteit van de behandeling. Trouwens ik heb in 10 jaar slechts aan twee ouders gevraagd een nieuwe afspraak te maken en in datgeval was het eerder uit medelijden met de patient dan angst voor mezelf , we gaan maar één keer dood. Er zijn toch patienten met een besmetting die uit zichzelve vragen of behandelen hierdoor vandaag wel kan of niet. Ik vind dat ze dit standaard moeten doen ook denkende aan zichzelf.

En als je ervan uit gaat dat toch niemand kan bewijzen wie wie besmet heeft, gooi het prik incidenten protocol dan ook maar overboord. Het maakt dan toch niets uit want dan is de tandarts even goed door de vorige patient besmet geworden ... en de patient door iemand anders niet de tandarts ...

probleem opgelost...

alhoewel een forensisch expert hier wel een antwoord op zal kunnen geven.

En misschien kom ik dan uit een ouderwets land, wij zijn altijd bijgebracht om dergelijke zaken niet te doen, ook al is de besmettelijke fase waarschijnlijk voorbij. En wat dat ziek naar de dokter gaan betreft: bij besmettelijke ziekten hoort een thuisbezoek van de dokter dat zijn onze normen en gewoonten. En dat is dan ook de reden dat ik een zeer dure onvz verzekering aanhoudt.

Neen ik raad die tandarts aan geen bloedonderzoek meer in de toekomst te vragen en braaf de preventieve medicatie te nemen en ervoor te zorgen een goede vacinatie te hebben tegen de eeuwig besmettelijke vorm van geelzucht. Want dit laatste zou het einde van je carriere als medicus betekenen bij besmetting ... en ja vergeet je handschoenen niet die zijn echt niet zo extreem duur ... Trouwens die ene analyse zal geen enkel uitsluitsel geven .....
do, 09/16/2010 - 22:07 Permalink
Chris888

echt hoestend en proestend zou ik inderdaad overleggen wat te doen.

En als je ervan uit gaat dat toch niemand kan bewijzen wie wie besmet heeft, gooi het prik incidenten protocol dan ook maar overboord. Het maakt dan toch niets uit want dan is de tandarts even goed door de vorige patient besmet geworden ... en de patient door iemand anders niet de tandarts ...


hè? daar gaat het in eerste instantie toch niet om, beantwoording van een schuldvraag? Als je je per ongeluk snijdt of prikt heb je dat toch zelf gedaan (er vanuit gaand dat de patient stil ligt)? Ik neem aan dat dat prik-incidenten-protocol er in eerste instantie voor dient om zo snel mogelijk alvast in te kunnen schatten wat het risico op een besmetting is, voor gemoedsrust en een plan voor controle en evt. behandeling.

En wat dat ziek naar de dokter gaan betreft: bij besmettelijke ziekten hoort een thuisbezoek van de dokter dat zijn onze normen en gewoonten.

Ik heb echt andere ervaringen.
do, 09/16/2010 - 22:22 Permalink
alpifresh

Een THUISbezoek van de dokter bij een besmettelijke ziekte?
Ha ha ha! ECHT niet! Je krijgt een assistente aan de telefoon die op grond van de beschrijving besluit wat voor ziekte het is en zegt dat het vanzelf wel overgaat. Nee, meneer de dokter komt niet, die heeft het te druk!

(ik heb het nu even over besmettelijke kinderziektes)
do, 09/16/2010 - 22:38 Permalink
Chris888

Ook in Vlaanderen verzoeken huisartsen om - als het maar enigszins mogelijk is - naar de raadpleging te komen en zijn de huisbezoeken van veel huisartsen slechts bedoeld voor patienten die door hun aandoening niet in staat zijn naar de praktijk te komen.

Maar we dwalen behoorlijk af.
do, 09/16/2010 - 23:38 Permalink
Basset

Op deze fora gaat het meestal om de trechte of nterechte misbruikte of mismeesterde patient. Maar er zijn ook andere hoeken van waaruit je de zaken kan bekjken. Dat is vanuit medicus standpunt en vanuit het standpunt van de natuur. Wat ik ook probeerde door te geven is he feit dat de twee partije dezelfde rechten hebben; patient bloedgeven voor test = tandarts bloed geven voor test en dus ook tandarts veiligheidsmaatregelen nemen tegen infectie van patient = patient veiligheidsmaatregellen nemen tegen infectie van de tandarts en dit binnen de mogelijkheden die er zijn.

Dat dit blijkbaar iets laat roeren is goed, dat geeft het forum waarde, is eens een onderwep waarvan je als tandarts eens kan genieten de reacties te lezen. Uiteindelijk heb ik hier de stelling nogal zwart wit afgelijnd en wordt de soep nooit zo heet gegeten als ze opgediend wordt
vr, 09/17/2010 - 09:03 Permalink
hermina

Ik wil je stelling best aanvaarden. Maar heb je er wel eens bij stil gestaan als leek wat dat gehoest en geproest voor invloed kan hebben op de kwaliteit van de behandeling.

Ja, dat heb ik, en ik ben echt geen leek, als je de berichten goed gelezen had kon je dat weten (of begrijp ik de manier waarop je dit bericht verwoordt verkeerd), ik reageer slechts op wat ik hier eerder van jou gelezen heb.

En als je ervan uit gaat dat toch niemand kan bewijzen wie wie besmet heeft, gooi het prik incidenten protocol dan ook maar overboord. Het maakt dan toch niets uit want dan is de tandarts even goed door de vorige patient besmet geworden

En dit is dus een antwoord wat ik gewoon niet begrijp, vind ik erg ongenuanceerd, je mag me afschieten, maar prikprotocollen gaan niet over kinderziektes, die gaan over besmettingen die via prikaccidenten overgedragen kunnen worden, en dat zijn er niet zo veel.
vr, 09/17/2010 - 21:19 Permalink
Flow

Hai ik wil hier toch graag even op reageren,

een prik protocol is een protocol en geen wetgeving. Hoewel het inderdaad zo is dat wanneer je willens en wetens iemand infecteerd met Hiv je schuldig bent aan zware mishandeling moet hier opzet in het spel zijn.
Volgens de nederlandse wet hoeft niemand zich, in welke omstandigheid dan ook te laten testen op hiv of hepatitis. Wel mag het voor bepaalde banen geeist worden, als iemand al in de sector werkt en de regelgeving komt later, dan hoeft het niet.

Punt is dus, als tandarts mag je wel vragen of je patient zich wil laten testen na een incident maar de patient mag ten alle tijden weigeren. (wat ik na mijn prikincident overigens niet gedaan heb, ik ben gewoon getest)

Flow
di, 09/21/2010 - 13:37 Permalink