Ik heb nadat mijn beugel eruit ging onder en boven een spalkje laten zetten met op elke tand een beetje lijm zodat alles goed bleef staan. Nu laten de laatste tijd erg vaak stukjes lijm los, of voel ik dat de lijm nog wel aan de draad vast zit, maar niet aan de tand. Ik eet nooit harde dingen als appels en nootjes, en ik vind het toch erg vervelend om bijna 2 keer per maand terug naar de tandarts te moeten, en me ook nog zorgen moet maken of mijn tanden niet weer scheef groeien als ik pas na een paar dagen terecht kan.
Nu is het weer zover; gisteren voelde ik na het eten van een broodje dat mijn voortand vreemd voelde, en ik voelde dat de lijm niet meer aan de tand vast zat. Ik heb toevallig a.s. vrijdag een afspraak staan. Maar de tand voelt vreemd, alsof er druk op staat. Ik vroeg me af in hoeverre en hoe snel een tand weer scheef kan gaan groeien? In principe is mijn bovengebit heel lang stabiel geweest, ik heb namelijk na mijn beugel ook een tijd geen spalkje gehad (zeker 5 jaar), en toen is er niets verschoven. Ik heb uiteindelijk het spalkje voor de zekerheid laten zetten. Kan het echter nu weer verschuiven omdat ik bijvoorbeeld doorkomende verstandskiezen heb?
Alvast bedankt!
Nu is het weer zover; gisteren voelde ik na het eten van een broodje dat mijn voortand vreemd voelde, en ik voelde dat de lijm niet meer aan de tand vast zat. Ik heb toevallig a.s. vrijdag een afspraak staan. Maar de tand voelt vreemd, alsof er druk op staat. Ik vroeg me af in hoeverre en hoe snel een tand weer scheef kan gaan groeien? In principe is mijn bovengebit heel lang stabiel geweest, ik heb namelijk na mijn beugel ook een tijd geen spalkje gehad (zeker 5 jaar), en toen is er niets verschoven. Ik heb uiteindelijk het spalkje voor de zekerheid laten zetten. Kan het echter nu weer verschuiven omdat ik bijvoorbeeld doorkomende verstandskiezen heb?
Alvast bedankt!
Re: Lijm spalkje los: haast?
De discussie draad al dan niet kan je uitebreid voeren. I mijn studietijd werden deze draadjes niet geplaatst maar werd veel langer een uitneembare contentieplaat gedragen. Maar dan had je het probleem dat dit contentieplaatje door je patient niet gedragen werd zoals gervraagd. Hierdoor braken deze plaatjes herhaaldelijk wat een kostbare zaak was met discussies wie de kosten moest dragen.
In princiepe zou je de contentiefase ook verder kunnen zetten door de brackets te laten staan met een niet geactiveerde draad. Dan kunnen de tanden binne een marge nog natuurlijk bewegen en individueel kauwkrachten opvangen.
Maar dan loop je nog jaren met die brackets en dat wil je niet meer, dus aan de binnen zijde plakken dus dan zie je die draad niet meer.
Ik heb vroeger een aantal neefjes en nichtje begeleid bij de orthodontist en we vroegen toen een schriftelijke garantie dat de behandeling in een stabiele situatie zou eindigen zonder het plaatsen van een draad achteraf waarbij de patient uiteindelijk de concequenties ervan moest dragen : langere behandeling langer dragen van een contentieplaat en dergelijke.
Mijn stelling in deze is: Als je om je tanden recht te houden levenslange een draad nodig hebt dan zou je waarschijnlijk geboren zijn met een draad achter je tanden.
Re: Lijm spalkje los: haast?
Het lijkt me een vreemde situatie als een tandarts een soort van 'zekerheidscontract' ondertekend, waarin hij of zij de patient beloofd dat de tanden - na het verwijderen van de beugel en zonder spalk - recht blijven staan. Ookal zit de beugel er langer in dan normaal, lijkt me dit een garantie die geen enkele tandarts zou (moeten) kunnen geven. Ik heb mijn beugel ook 2,5 jaar gedragen (1 jaar langer dan gepland), en daarna is er dus ook weer het een en ander gaan wandelen.
De laatste stelling die u noemt; 'Als je om je tanden recht te houden levenslange een draad nodig hebt dan zou je waarschijnlijk geboren zijn met een draad achter je tanden' lijkt me wat ver gezocht. Tenslotte is de wens voor een recht gebit iets cultureels en geen overlevingsstrategie. Je kunt uiteraard prima leven met scheve tanden; we hebben alleen een cultuur ontwikkeld waarin het simpelweg niet mooi gevonden wordt.
Ik laat de spalkjes (boven en onder) in ieder geval nog maar even zitten waar ze zitten; behalve het feit dat er wel eens een stukje lijm los laat heb ik er geen last van.
Re: Lijm spalkje los: haast?
Als je tanden aan elkaar kleeft belet je het natuurlijk functioneren van die tanden en dat geeft vroeg of laat schade.
Heb zelf jaren orthodontie gedaan, de patienten die angst genoeg hun contentie apparatuur droegen zoals gevraagd hebben nooit last gehad van zich verplaatsende tanden. Natuurlijk waren we door het beperkte aantal intenser bezig met hun dossiers.
Secundo ooit gehoord van mutatie ... Door de afwijkende voedingsgewoonten van de mens is een aantal tanden nutteloos geworden. Hierdoor zijn door genetische ontwikkelingen enerzijds het aantal tanden verminderd (zie apengebit) maar zijn ook de kaakvormen veranderd. Uiteindelijk ontstaat er nu tijdens de evolutie een mengvorm waarbij de veranderingen in kaakvorm niet recht evenredig zijn met de afname van het aantal tanden en erger nog dat er om dezelfde reden ook eenzelfde wanverhouding tussen boven en onderkaakvorm is ontstaan. Ook het prematuur verlies van melktanden kan een enorme invloed hebben op de verhouding tandbreedte en kaakbreedte per tand
wie een gefundeerde reden kan geven voor het blijvend dragen van dat draadje mag me altijd proberen te overtuigen
Re: Lijm spalkje los: haast?
Ook in de orthopraktijk waar ik gewerkt heb deden we dat niet.
We gaven wel altijd een miniplast hoesje.
Je ziet heel vaak (in een gewone tandartsenpraktijk) dat de boven spalkjes eraf worden gebeten bv door de ondertanden.
Het spalkje vastzetten brengt uiteraard ook kosten met zicht mee.
Ik zelf heb nooit een spalkje (boven en onder niet) na mijn beugel periode laten zetten en ben toch al ruim 15 jaar uitgebeugeld.
Mijn hoesje past nog steeds en draag hem eigenlijk alleen een paar nachten als deze strak gaat zitten.
Je moet blijven passen.
Maar ik denk dat een goede begleiding in de retentieperiode door tandarts-orthodontie en of orthodontist een must is.
Re: Lijm spalkje los: haast?
als je uitgaat van een nooit eroderend, slijtend , gerestaureerd gebit dat zonder in de orthodontisceh fase rotaties te hebben gecorrigeerd. En waar ook geen approximale slijtage en verandering in mobiliteit van elementen is, net als een afwezigheid van verandering van aanliggen van musculatuur van onderlip en tong meerekent...............dan mag je van mij spalkloos door het leven/
Maar als je elementen in de onderkaak niet stript en er een muurvast contact van maakt, is verloop een questie van tijd. En dat komt door al die dingen die ik hierboven noem en alle mondgewoontes die je niet in de hand hebt.
De patient wil 100% garantie voor het gehele leven...........duh, een heup prothese gaat ook maar 15 jaar mee. dus heb je noodgrepen en houvast nodig
de beksmidhulpje oplossing: neem geen draad spalk maar een "hoesje" is leuk, maar formeel is dat gewoon een vorm van retentie. Dat ze in de bovenkaak los komen komt door een slecht inzicht in occlusie en articulatie.
Re: Lijm spalkje los: haast?
Heel vaak zien we dat de spalkdragers nooit op de hoogte zijn gebracht van het bestaan van brugnaalden of veters, zodat ze (mochten ze al flossen) dit net niet daar doet. Vaak zie je daar dan ook grotere parodontale afwijkingen dan elders in het gebit.
De verschillende tandheelkundige disiplines moeten dan ook altijd iets verder zien dan hun eigen disipline. Die spalk mag dan geen gemakzucht worden.
Re: Lijm spalkje los: haast?
Re: Lijm spalkje los: haast?
Nogmaals: het hebben van rechte tanden is natuurlijk ook geen noodzaak om te overleven, wat min of meer de enige voorwaarde is als het gaat om evolutie. We vinden het tegenwoordig simpelweg niet mooi, algemeen gezien. Misschien is een levenslang spalkje niet 'nodig', net zoals het verven van ons haar en make-up niet 'nodig' is. Het is iets esthetisch, maar dat wil niet zeggen dat het onbelangrijk is. Tenslotte ziet een recht gebit er simpelweg verzorgder uit dan een scheef gebit.
Re: Lijm spalkje los: haast?
gorilla's, chimps, orang oetans, ze hebben allemaal net zoveel tanden en kiezen als de mens, 32 stuks. Dat door de voedingsgewoonten van de mens het aantal minder is geworden lijkt mij daarom onzin.
Re: Lijm spalkje los: haast?
De voedingsgewoonten van dat van de mens zijn veranderd ten opzichte van dat van de aap. Apen zijn - op een zeldzame uitzondering na - allemaal herbivoren, waar mensen juist (veel) vlees zijn gaan eten. De achterste kiezen van de aap (wat nu de verstandskiezen zijn bij de mens) zijn bedoeld om planten beter te kunnen kauwen en verwerken. Niet bij ieder mens komen de verstandskiezen door, waardoor het aantal kiezen verschilt met dat van de aap (niet 32 stuks maar 28 stuks). Omdat de mens - ten opzichte van de aap - minder tot geen planten is gaan eten (en dus niet meer te maken heeft met het door te hoeven kauwen van takken e.d.), is dit waarschijnlijk de reden dat niet bij iedereen de verstandskiezen doorkomen. Dus is in mijn optiek de quote rondom het verminderen van het aantal tanden met betrekking tot ons voedinspatroon ten opzichte van dat van apen zeker geen onzin.
Re: Lijm spalkje los: haast?
Overigens is het nog steeds zo dat als je uitgaat van een lichaams/gebitsleeftijd van plm 30 jaar, de mens tot ver in de middeleeuwen eigenlijk afgeleefd was........en dat is precies de tijd die je verstandskiezen nog halen in een onvriendelijk, slijtend milieu waar grof eten met zandkorrels de hoofdtoon voeren
Re: Lijm spalkje los: haast?
Jij denkt dat als iemand maar genoeg stug groenvoer eet, zijn verstandskiezen wel goed doorkomen?
Waar ik op reageerde is de de stelling dat er van aap naar mens een genetische ontwikkeling plaatsgevonden zou hebben naar minder kiezen. Wat bij gemiddelde exemplaren dus niet klopt, want beide hebben normaal gesproken 32 elementen.
Er zijn wel mensen met minder kiezen (in aanleg, het wel/niet doorkomen laat ik maar even buiten beschouwing), maar ik heb geen idee hoe vaak datzelfde ook bij de genoemde apen voorkomt. Denk je dat de apen met een elementje minder zich niet meer goed kunnen voortplanten terwijl er bij mensen wel een goede overlevingskans is voor 28-donten en dat aandeel zich daarom sneller uitbreidt dan onder de apenbevolking? Of zijn er in het verleden teveel menselijke 32-donten ten onder gegaan aan fatale kaakontstekingen alvorens zij zich konden vermenigvuldigen en is daardoor het aandeel bezitters van minder kiezen wat toegenomen?
Re: Lijm spalkje los: haast?
Op je vraag:
Jij denkt dat als iemand maar genoeg stug groenvoer eet, zijn verstandskiezen wel goed doorkomen?
Wel als daar duizenden jaren overheen gaan ja. Natuurlijk niet bekeken op slechts 1 mensenleven, dat heb ik ook nooit gesteld. Je moet het in dit geval ook andersom zien; de mens verliest op ten duur juist zijn verstandskiezen, omdat ze géén planten meer eet. En met groenvoer bedoelde ik uiteraard niet worteltjes en spruitjes, maar planten en takken. Die nu niet meer aan de orde zijn binnen ons huidige voedingspatroon. Eén van de gevolgen hiervan is vervolgens weer het kleiner worden van onze kaak, waardoor de 4 extra kiezen overbodig zijn geworden, in tegenstelling tot die van de aap. De reden dat de meesten van ons die verstandskiezen echter nog steeds krijgen, is omdat we ze tegenwoordig zelf (ter voorkoming van problemen) door de tandarts laten verwijderen, waardoor de natuur dit probleem in mindere mate oplost, zoals dat evolutietheoretisch eigenlijk zou zijn gegaan. Genetisch gezien zullen er dus nog altijd meer mensen rondlopen met het 'gen' om verstandskiezen te krijgen.
Je kunt het natuurlijke evolutieverloop van de (huidige) aap, of althans het tijdsverloop hiervan, niet meer vergelijken met dat van de mens, gezien onze medische mogelijkheden vandaag de dag. Wij houden de lichamelijk zwakkeren ook in leven, die zich ook voortplanten. Dit lijkt misschien overtrokken ten opzichte van iets simpels als verstandskiezen, maar alle kleine dingen wegen mee. Als verstandskiezen handig waren geweest of nooit problemen zouden veroorzaken zouden we ze immers niet hoeven te laten verwijderen.
Het zou eventueel kunnen dat het aantal apen met minder tanden en kiezen dan 32 stuks even groot is als het aantal mensen. Maar we kunnen er min of meer vanuit gaan dat het aantal mensen in dit geval groter is, gezien het krimpen van de kaak van de mens, waardoor er simpelweg minder ruimte is voor de verstandskiezen. Dit probleem heeft de aap niet. Het komt tenslotte ook zelden voor dat een mens van nature slechts 24 tanden en kiezen heeft. Dus waarom zou een aap, afgezien van de sporadische uitzondering, geboren worden met minder tanden of kiezen dan 32, als zijn kaken hier wel genoeg ruimte voor hebben, én hij door zijn voedingspatroon deze kiezen nog altijd nodig heeft?
Dus als je het mij vraagt: het aantal mensen dat geen of minder verstandskiezen krijgt, ookal is dit een klein aantal, heeft wel degelijk een evolutietheoretische reden.