overklaarbare caries

Author:
paashaasje
Posted:
zo, 12/05/2010 - 13:03
Ik heb dit bericht tevens in een oud topic geplaatst maar was erg bang dat het eventueel niet werd gelezen- vandaar!

Mijn zoontje is zojuist 7 geworden.We gaan 2x per jaar naar de tandarts.
Er wordt hier altijd goed gepoets (met een electrische Oral B) met Elmex voor kinderen , bijna géén frisdrank gedronken (ze vinden water erg lekker) geen overdreven snoepen etc.

We zijn in eind April voor het laatst op controle geweest(midden deze maand weer op controle).Géén enkel gaatje te zien.
Achterste kiezen gesealed..preventief ivb diepe groeven.

Gisteren zette mijn zoontje het op een huilen na het eten van een broodje nutella (alleen in de weekenden) en ik schrok ontzetten toen ik met een lampje eens heel goed in zijn mond keek.
Zijn halve kies was 'weg'.En daarnaast ontdekte ik nog een heleboel 'gaten' (niet gaatjes want ze zijn extreem groot).
Spoedafspraak gemaakt bij de dienstdoende tandarts die erg boos was!
Hij zegt dat het onmogelijk is dat dit binnen 6 maanden zou zijn ontstaan -laat staan nog sneller.Hij zegt dat het gewoon niet kan!

Mijn andere twee kinderen (6 en 3) hebben overigens géén gaatjes.

Vreemde bijkomstigheid.Bij mijn man zijn op 6 jarige leeftijd meerdere kiezen en tanden getrokken vanwege dezelfde reden.
Mijn schoonmoeder zegt dat ze 'er niet tegenaan kon poetsen' ze 'verkleurden onder haar ogen!
Mijn man heeft toen allerlei protesen gehad om plaats te houden in de kaak en ervoor te zorgen dat deze mee zou groeien voor het volwassen gebit.
In zijn vaste gebit heeft hij nooit meer één enkel gaatje gehad!
Rara...

Ik ben helemaal hopeloos! Morgen gaan we terug naar onze eigen tandarts om de situatie te bekijken - er moeten waarschijnlijk tanden /kiezen worden getrokken.
We worden aangekeken of we ons kind verwaarlozen en dat is gewoon absurd.
Het idiote is alleen er is op het hele internet (Nederlands of Duits) helemaal niks te vinden over zeldzame vormen van Cariës.
Er wordt alleen maar gezegd dat men dan slecht poetst!

De enige verklaring die we zelf nog kunnen bedenken is langdurig antibiotica gebruik.
Mijn zoontje heeft vanaf zijn geboorte 9 maanden lang antibiotica moeten gebruiken vanwege (terugkerende) blaasontstekingen.
Ik weet niet of dit van invloed zou kunnen zijn maar ik ben echt even radeloos!

Iemand ervaring - informatie o.i.d.
Vr.Gr.
Chantal

nog wat toevoegingen : op de 'gaten' na zijn zijn tanden verder mooi wit zonder verkleuringen en ook géén geïrriteerd tandvlees o.i.d.
De gebruikte elec. tandenborstel is speciaal voor kinderen (dus wat zachter)
Het enige ander (mogelijke) probleem - hij slaapt vaak met open mond

Zo dat was íe
Spiegeltje

Dit probleem is vaker op het forum langsgeweest en steeds was de strekking dat antibioticagebruik in het verleden geen relatie heeft met gevoeligheid voor caries.

In die discussies is naar voren gekomen wat u al eerder gezegd is: namelijk dat caries niet van het ene op het andere moment ontstaat en dat het een gevolg is van de schadelijke werking van plak. Bacteriën in die plak maken melkzuur aan dat het tandglazuur langzaam wegvreet. Zonder plak geen caries. Er kunnen omstandigheden in de mond zijn, zoals onvoldoende speekselontwikkeling, waardoor plak wat makkelijk wordt gevormd.

Maar hoogstwaarschijnlijk moet u het toch zoeken in een combinatie van verkeerde eet/drinkgewoonten (met name suikergebruik) en onvoldoende mondhygiene. Dat is geen verwijt. Het is erg lastig om alle plak goed te verwijderen uit moeilijk te bereiken plaatsen tussen de tanden/kiezen en uit de diepergelegen groeven.Eigenlijk is daar een professionele instructie voor nodig om de goede techniek aan te leren en vervolgens veel discipline.

U geeft zelf al indirect aan dat het eetpatroon nog niet optimaal is (broodje nutella (!) , snoepen). Chocoladepasta, blijf er vanaf. Snoep ook. Nu deze factoren nog een rol kunnen spelen zou ik niet direct zoeken naar (zeldzame) andere factoren, als ze al bestaan. Pas als op dit punt geen winst meer is te halen en als mogelijk oorzaak zijn uit te sluiten is het zinvol daar eventueel aan te gaan denken. Alhoewel de meeste tandartsen van mening zijn dat die factoren er eigenlijk niet zijn. Daarom vindt u daarover ook niks op internet.

Blijft over de vraag waarom de ene persoon kennelijk volop kan zondigen en toch geen caries ontwikkelt en dat bij anderen veel zorg en aandacht nodig is. Daarop weet ik ook geen antwoord maar strikt genomen is dit ook niet relevant voor de aanpak van het probleem. De oorzaak moet worden weggenomen en dat is vorming van plak.
zo, 12/05/2010 - 21:12 Permalink
vV

wat een rol zou kunnen spelen is de ziekte waarvoor de AB voorgeschreven is, welke mischien invloed heeft gehad tijdens de ontwikkeling van het melkgebt (deel van).
Alleen dat verklaart niet dat de gaten ineens ontstaan/erin gevallen zijn. U kijkt neem ik aan ook zelf in de mond van uw kind (voor poetsen) dus grote verschillen of een bepaalde ontwikkeling zouden op moeten vallen , lijkt mij.
ma, 12/06/2010 - 08:26 Permalink
mecánico para …

Het eerste waar ik aan dacht was : gebruik van inhalatie middelen, daarna Dentinogenesis imperfecta maar dan zou je grijze, blauwige tanden moeten hebben......en ook de blijvende tanden zouden het krijgen (wat bij uw man niet gebeurde). Ook iets "fouts" drinken en dan gaan slapen met open mond kan zeer nadelig zijn, beperkte speekselhoeveelheid = meer gaatjes.
Iets anders schiet me zo niet te binnen. En dan ga ik ervan uit dat er echt geen gaatjes hebben gezeten, want daar wil een tandarts ZONDER foto's nog wel eens behoorlijk de mist mee in gaan. In het melkgebit zie je door de fluoridering met tandpasta eigenlijk niets tussen de kiezen door. En dan ontstaan er schijnbaar zonder aanleiding ineens knollen van gaten doordat de binnenkant ondermijnd wordt, stort de rand in........en dat kan inderdaad in een korte tijd gebeuren
http://img.tfd.com/mosby/thumbs/500051-fx6.jpg
dit zijn voortanden maar bij kiezen ziet het er identiek uit
ma, 12/06/2010 - 10:00 Permalink
paashaasje

Bedankt allemaal voor de reacties.
Ik kon helaas gisteren niet posten vanwege tijdgebrek.
Ik wilde dus wel nog even antwoorden vandaag!


We zijn gisteren bij onze tandarts geweest.Er werken meerdere tandartsen in de praktijk maar ik had even bewust om een spoedafspraak bij de eigenaar vd praktijk gevraagd.Ik heb zulke goede ervaringen met hem omdat ik daar zelf al ruim 25 jaar kom.

Om te beginnen viel de situatie eigenlijk al mee tav wat de tandarts op zondag dat te hebben gezien.
Er waren geen 6 gaten - maar 4 - waarvan twee beginnende - de andere twee betroffen dus de zwaarder aangetaste kies + aansluitende kies.
De dienstdoende tandarts op zondag (waar hij inclusief vullen in 15min. buiten stond) had verkleuring in de groeven in zijn kiezen aangezien voor gaten - die dat echter niet waren.

Onze tandarts gaf aan dat er bij ons zoontje sprake is van zachter tandglazuur - en daardoor bij hem gaatjes sneller kunnen groeien.
Het gat in de kies is wel degelijk in de periode na de vorige controle ontstaan en maar erg moeilijk te voorkomen in zijn geval.
Hij was juist erg complimenteus over het goede poetsen wat ons zoontje (wij) doen.Want alle andere delen en tussenruimten van het gebit zijn zelfs opvallend goed schoon.
Onze tandarts geeft iig aan dat je dus echt ook pech kunt hebben met een minder sterk glazuur zoals in zijn geval.

De kies kan gelukkig behouden blijven en is mooi gerepareerd.
Onze tandarts is géén fan van het plaatsen van hoesjes bij kinderen maar vanwege de diepe groeven in bijna al zijn kiezen heeft hij besloten om deze over twee weken toch bij hem aan te brengen om verdere gaatjes te voorkomen.
De twee kleine gaatjes worden - preventief waarschijnlijk wel geboord.Normaal zou hij daar niks aan doen maar ook hier wil hij voorkomen dat vanwege het zachtere glazuur de gaatjes zich toch zouden doorontwikkelen.

Mbt de nutella.
Er wordt hier in huis ontzettend weinig gesnoept - bijna geen frisdrank gedronken en ook het aantal eetmomenten is laag.(witbrood komt ook niet op tafel enz.)
Overigens niet vanwege de tanden maar gewoon ook omdat ik het niet nodig vind drie jongens vol te stoppen met suiker totdat ze 'stuiteren' in huis.
De enige twee dagen dat nutella op tafel komt is in het weekend.En ik zie géén reden om mijn kinderen dat af te nemen.

Wel kunnen we kijken of er kleine dingetjes zijn die verbetring brengen.
Er wordt bv op school gelunched ivb continurooster - tijd voor tandenpoetsen is er daar dus niet.
Er zijn inmiddels ook voor kinderen speciale kauwgums die de tanden reinigen / zuuraanval stoppen van wrigley.
Ook na het eten van een appel even de mond spoelen met wat water.
Misschien kunnen deze kleine dingetjes verschil maken.

De reden waarom mijn zoontje antibiotica kreeg was vanwege blaasontstekingen dus niks wat je zou linken aan de mond of tanden.
Hij kreeg gelukkig pas erg laat tanden ( 10 maanden) maar toch.

Na zoeken op het internet vond ik wel dit stukje:
Antibiotica en tandbederf
Het veel gebruikte antibioticum amoxicilline (merknaam: Augmentin) is in opspraak gekomen. Vooralsnog lijkt er echter sprake te zijn van een storm in een wastafelglas.

Op 4 oktober meldde de BBC dat kinderen die amoxicilline krijgen, een verhoogd risico lopen op tandproblemen in hun latere leven. De BBC baseerde zich daarbij op een onderzoek van de universiteit van Iowa. De onderzoekers claimen dat er een verband is tussen deze vorm van penicilline en glazuurproblemen bij het volwassen gebit.

De glazuurproblemen kunnen variëren van witte vlekjes tot putjes en bruine verkleuringen. Het effect zou vergelijkbaar zijn met een te grote inname van fluor.

Het werd gedeeltelijk weersproken door andere deskundigen maar zeker niet volledig ontkend!
Daarnaast werd voornamelijk aangegeven dat het probleem veeleer is dat het niet te bewijzen valt - wat niet betekend dat het dus niet kan.


Vr.Gr.
Chantal
di, 12/07/2010 - 09:27 Permalink
Spiegeltje

Wat betreft de AB: het gaat er niet om dat AB in bepaalde gevallen afwijkingen in het tandglazuur kan geven maar of AB gebruik in het verleden leidt tot een verhoogde kans op caries. De informatie die u aanhaalt rept daar verder niet over.

Onze tandarts gaf aan dat er bij ons zoontje sprake is van zachter tandglazuur - en daardoor bij hem gaatjes sneller kunnen groeien. Het gat in de kies is wel degelijk in de periode na de vorige controle ontstaan en maar erg moeilijk te voorkomen in zijn geval. Hij was juist erg complimenteus over het goede poetsen wat ons zoontje (wij) doen.Want alle andere delen en tussenruimten van het gebit zijn zelfs opvallend goed schoon.
Onze tandarts geeft iig aan dat je dus echt ook pech kunt hebben met een minder sterk glazuur zoals in zijn geval.

Mijns inziens grotendeels onzin wat hier staat, wellicht heeft de tandarts alleen gezegd wat u graag wil horen en zijn eigen straatje schoongeveegd ("win-win"-situatie). Gaatjes ontstaan alleen als er plak aanwezig is, dus door onvoldoende poetsen. Dat is een feit. Het kan best zo zijn dat op het moment dat de tandarts in de mond keek het er redelijk of zelfs goed uitzag (is plakcontrol gebruikt (=rode kleurstof om plak zichtbaar te maken)?, want plak is niet altijd met het blote oog te zien behalve een dikke laag) maar dat is een momentopname en zegt nog niet alles over hoe het in het verleden was. Caries zegt daar wel veel over. De tandarts zou beter moeten voorlichten. Hopelijk is de mondhygiene nu i.d.d. beter op orde en dat zou zich in de toekomst moeten vertalen in minder caries. Zacht glazuur is mijns inziens geen juiste verklaring. Glazuur is glazuur. Een zuuraanval (voeding) kan leiden tot (tijdelijk) zachter glazuur en als je dan meteen gaat poetsen is tanderosie op termijn mogelijk. Dat is echter een ander mechanisme dan caries, dat voortkomt uit een bacterieel proces dat zich afspeelt in plak.

De enige twee dagen dat nutella op tafel komt is in het weekend.En ik zie géén reden om mijn kinderen dat af te nemen.

Dat is uw beslissing uiteraard, maar u weet toch dat kleverige en zoete chocoladapasta erg slecht is voor het gebit? Ik begrip dit niet helemaal, u bent er zo bewust mee bezig, let op allerlei details, en dan dit? Wat is daar nou de ratio achter? Zijn er geen andere dingen die de kinderen lekker vinden waarmee ze in het weekend kunnen worden verwend?
di, 12/07/2010 - 11:33 Permalink
mecánico para …

zachter glazuur? Is er sprake van een glazuur afwijking of niet? Want dit komt me een beetje vaag voor. Zijn er wel eens rontgenfoto's gemaakt? Tandartsen, ook van 25 jaar geleden, zouden namelijk op plm 5 jarige leeftijd foto's moeten maken.........doen ze dat niet, dan komen ze of op de koffie/of met verhalen over zacht glazuur/of door het oog van de naald.
di, 12/07/2010 - 12:18 Permalink
Spiegeltje

Er zijn diverse glazuurafwijkingen in de leerboeken en literatuur beschreven, de meeste zijn zeldzaam en meteen herkenbaar , maar een soort aangeboren of verkregen 'zacht glazuur', dat er verder niet afwijkend uitziet, als verklaring voor caries ben ik ook nog niet tegengekomen. Het lijkt me ook heel onlogisch. Glazuur is nu eenmaal van nature hard, dat is een materiaaleigenschap. Alleen door langdurige aantasting door melkzuur van de in de plak aanwezige bacterien wordt het pas zacht. Dat - en niks anders - ligt aan de grondslag van caries. Dat is toch wel genoegzaam aangetoond volgens mij. Ze hebben het vaak genoeg geprobeerd hoor, tanden aan te tasten door bloot te stellen aan bergen suiker. Gebeurt niks, als er geen bacterien/plak is.

We hoeven niet overal een minder/niet voor de hand liggende oorzaak proberen te vinden als er een duidelijke en voor de hand liggende verklaring is.

Glazuur - en zeker dat van kinderen die nog geen voordeel hebben gehad van langdurige fluorideblootstelling (waardoor het glazuur minder gevoelig wordt voor caries) - blijft wel kwetsbaar. Daarom ook alle aandacht voor preventie tegenwoordig. Dit verwaarlozen geef al snel problemen. Ook al doen ouders nog zo hun best (voeding, poetsen), er ligt ook een belangrijke rol bij de tandarts om beginnende caries op te sporen en zo nodig te behandelen. En hierover goede voorlichting te geven. Ergens is het in deze casus misgegaan m.i.
di, 12/07/2010 - 12:40 Permalink
mecánico para …

Er zijn diverse glazuurafwijkingen in de leerboeken en literatuur beschreven, de meeste zijn zeldzaam en meteen herkenbaar , maar een soort aangeboren of verkregen 'zacht glazuur', dat er verder niet afwijkend uitziet, als verklaring voor caries ben ik ook nog niet tegengekomen. Het lijkt me ook heel onlogisch. Glazuur is nu eenmaal van nature hard, dat is een materiaaleigenschap. Alleen door langdurige aantasting door melkzuur van de in de plak aanwezige bacterien wordt het pas zacht. Dat - en niks anders - ligt aan de grondslag van caries. Dat is toch wel genoegzaam aangetoond volgens mij. Ze hebben het vaak genoeg geprobeerd hoor, tanden aan te tasten door bloot te stellen aan bergen suiker. Gebeurt niks, als er geen bacterien/plak is.

We hoeven niet overal een minder/niet voor de hand liggende oorzaak proberen te vinden als er een duidelijke en voor de hand liggende verklaring is.

Glazuur - en zeker dat van kinderen die nog geen voordeel hebben gehad van langdurige fluorideblootstelling (waardoor het glazuur minder gevoelig wordt voor caries) - blijft wel kwetsbaar. Daarom ook alle aandacht voor preventie tegenwoordig. Dit verwaarlozen geef al snel problemen. Ook al doen ouders nog zo hun best (voeding, poetsen), er ligt ook een belangrijke rol bij de tandarts om beginnende caries op te sporen en zo nodig te behandelen. En hierover goede voorlichting te geven. Ergens is het in deze casus misgegaan m.i.



Ik wel, en daarom ben je geen tandarts met 20 jaar ervaring in kindermonden, dus omdat JIJ het niet kent wil het niet zeggen dat het niet bestaat.
Mbt tot het glazuur van kinderen: er is voldoende inwerking van fluoride mogelijk, zelfs zoveel en gemakkelijk door de diastemen, dat een optimale fluoridering helemaal zo lastig niet is. Kinderglazuur is dunner maar de toplaag bepaalt de resistentie. Melkglazuur is witter en daardoor minder goed doorheen te kijken. Glazuur in melggebitten heeft qua vorm na het 4e levensjaar een onhandig contact met de buurman............en dan zie je caries later. En als het er al zit, dan gaat het door de dunne glazuurkap sneller naar binnen omdat die DUNNER is niet omdat het glazuur zwakker is.
Er zijn ook hypomineralisaties die je aan de buitenzijde niet als zodanig herkent, en of dat een tijdsfactor in de aanleg was..........je weet het niet.

die ene keer Nutella, als dat al niet meer zou kunnen, dan kan je wel stoppen met eten in het algemeen. Dus wie weet wat het is mag het zeggen, maar je moet het wel gezien hebben voor je een (voor)oordeel klaar hebt liggen.
di, 12/07/2010 - 13:23 Permalink
Spiegeltje

maar je moet het wel gezien hebben voor je een (voor)oordeel klaar hebt liggen.

Heb je het gezien dan?

Ik blijf erbij dat het 'zacht glazuur', als dat al bestaat, niet de juiste en zeker niet de meest voor de hand liggende verklaring is. Een paar weinig relevante volzinnen van jou veranderen daar niks aan. En dat Nutella slecht is voor het gebit en dat je kinderen met cariesproblemen niet elk weekend nutella moet geven laat ik ook mooi overeind. Dat je dan niks meer kunt eten is onzin en mijns inziens niet het soort informatie dat een tandarts met 20 jaar ervaring met het kijken in kindermonden zou moeten geven

N.B. Ik weet dat je je er in het algemeen aan ergert als een niet-tandarts kritiek uit op het werk van een tandarts (of uberhaupt een advies geeft) maar daar is helaas niks aan te doen.
di, 12/07/2010 - 14:00 Permalink
mecánico para …

ach so, je denkt dat het een persoonlijk aanval is. Nee meneertje

1) Realisme: die ene keer nutella is niet de reden van de caries
2) De porositeiten of focal-holes kunnen anders liggen en dat ZIE JE NIET
3) Gefluorideerd glazuur is zachter dan niet gefluorideerd glazuur
4) Dat je de strekking van die volzinnen niet op waarde kan schatten komt omdat je een geintereseerde leek bent zonder enige basale scholing in de cariologie
5) Ik zie nergens kritiek op een tandarts door een niet tandarts, dus wat bazel je nou?
6) En wat het eten in het algemeen: er zit in zogoed als ELK voedingsmiddel suiker toegevoegd. Waarom, dat moet je aan de baron van de Suikerunie vragen.
Er zijn nauwelijks suikervrije dranken, er is geen suikervrij sauzen rek, er zit suiker in alles wat los en vast zit in toetjesland........dat bedoel ik. Je gaat iemand die netjes aan de lijn doet ook niet afrekenen op die ene chocoladeletter. Doe je dat wel, dan ben je het overzicht.
7) ik heb links en rechts wat ideetjes geventileerd over de oorzaak, maar die waren of niet interessant genoeg, of ze zijn niet begrepen.......lekker belangrijk

ergo, je bent bij mij een normale gesprekspartner, hoeft helemaal niet bang te zijn dat ik je ga piepelen, maar je mist de breedte in kennis. Of je dan doet of je de literatuur van glazuurafwijkingen hebt gelezen maakt me niet uit, dat soort boeken ken ik al meer dan die 20 jaar uit mijn hoofd en ik gaf er les in........... kom maar van je haverkistje, bokkie
di, 12/07/2010 - 14:27 Permalink
Spiegeltje

Kom nou gewoon eens met een duidelijke casus uit de literatuur waarbij geen sprake is van zichtbare afwijkingen aan het glazuur terwijl toch sprake is van zogeheten "zacht glazuur" zodat, ondanks goede mondhygiëne, cariës ontstaat. Daarmee zou je me, en de andere lezers, zeker kunnen overtuigen en dan ben ik de eerste om toe te geven dat ik iets te stellig ben geweest. Op dat niveau wil ik wel verder reageren, anders niet. Zou denk ik ook interessant zijn voor TS.

Argument die in feite neerkomen op een houding van 'ik ben de tandarts en jij niet' of een paar losse opmerkingen zeggen me niet zo veel. Ben van de oude stempel, en nog opgegroeid met respect voor mensen die echt iets weten/hun vak verstaan (of het nu een stratenmaker of een tandarts is maakt me niet uit), maar heb in de loop der jaren afgeleerd aan de (voor)opleiding nog veel waarde te hechten. Althans is geen garantie van het kennisniveau, met name niet als die al tig jaar geleden is afgerond. Het is belangrijker hoe iemand zich daarna heeft ontwikkeld. Het kleurt af en toe wel een beetje mijn houding hier op het forum geef ik toe, misschien soms ten onrechte, daar mag je best kritiek op hebben.
di, 12/07/2010 - 14:54 Permalink
Lieneke

Even begeleiden:

* Graag de term 'zacht' uitleggen. Zacht als in 'makkelijk oplosbaar' 'andere samenstelling' 'letterlijk zacht' etc ? Ik voel zelf wel met boren dat het eene glazuur harder is als het andere maar wijt dit aan het cariesproces zelf.
* Nutella op de boterham tijdens de lunch is niet vreselijk omdat de boterham an sich al suikers bevat. Je hebt so wie so al een zoet/zuurstoot..Je kunt zelfs het beste snoepen tijdens een maaltijd; dat kan voor de tanden niet extra veel kwaad.
di, 12/07/2010 - 15:45 Permalink
mecánico para …

Kom nou gewoon eens met een duidelijke casus uit de literatuur waarbij geen sprake is van zichtbare afwijkingen aan het glazuur terwijl toch sprake is van zogeheten "zacht glazuur" zodat, ondanks goede mondhygiëne, cariës ontstaat. Daarmee zou je me, en de andere lezers, zeker kunnen overtuigen en dan ben ik de eerste om toe te geven dat ik iets te stellig ben geweest. Op dat niveau wil ik wel verder reageren, anders niet. Zou denk ik ook interessant zijn voor TS.

Argument die in feite neerkomen op een houding van 'ik ben de tandarts en jij niet' of een paar losse opmerkingen zeggen me niet zo veel. Ben van de oude stempel, en nog opgegroeid met respect voor mensen die echt iets weten/hun vak verstaan (of het nu een stratenmaker of een tandarts is maakt me niet uit), maar heb in de loop der jaren afgeleerd aan de (voor)opleiding nog veel waarde te hechten. Althans is geen garantie van het kennisniveau, met name niet als die al tig jaar geleden is afgerond. Het is belangrijker hoe iemand zich daarna heeft ontwikkeld. Het kleurt af en toe wel een beetje mijn houding hier op het forum geef ik toe, misschien soms ten onrechte, daar mag je best kritiek op hebben.


zacht glazuur...........het is geen term!! kan ik wel 101x zeggen, maar dat het een leuterterm is als doekje voor het bloeden, zodat het een "naam" heeft. EN dan kan je het accepteren.
Hypomineralisaties zijn er in veel varianten, er zijn hypocalcificaties, er zijn putjes groot en klein........dat is een heel boekwerk. Ik ga het je niet uitspellen maar het is van Albert Schuurs.
Overigens de normale caries zoals ik in het melkgebit zie gaat met dit soort sprongen. Zeker als de "behandelaar" achterstallig is met rontgendiagnostiek. Heb ik ook al verteld.
Kortom, dat hele verhaal zachter glazuur is leuk voor een gedicht met kerst. Verder is het beeld alleen maar met beeld te bepalen. Daarom was mijn idee ook: normale cariës, hypomineralisaties/calcificaties, evt dentinogenese imperfecta of gewoon achterstallige diagnostiek. En dat laatste, dat denk ik toch echt. Een verleden met stiekume suikers en dan op 7 jarige leeftijd kraters = 99/100x achterstallige diagnostiek. Maar als ik dat zeg is het vertrouwen in de tandarts beschaamd. De weekenddienst zat er ook al naast, dus de eigen tandarts is heilig
Ik zal een paar mooie foto's zoeken en dan is het weer helemaal duidelijk.........caries in het melkgebit ontstaat door suikers. EN dan babbelen over een weekendje nutella gallore als rampveroorzakende trouble maker............gaat me net te ver.

http://www.snorgtees.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/188x178/5e06319eda06f020e43594a9c230972d/i/l/illbebach_thumbnail.gif

NB: In twijfel trekken van autoriteit mag. Iets gewoon eens aannemen overigens ook. Het leven hoeft geen strijd te zijn namelijk.
di, 12/07/2010 - 16:17 Permalink
mecánico para …

Roeters 1992 (promotie onderzoek binnen LEOT)

Klinisch puntgaaf 10
Alleen fissuren verkleurd 24
Cavitatie 59


wat betekent dit:

een gaaf gebit heeft 10% kans op het missen van een gaatje TUSSEN de kiezen
bij verkleurde fissuurtjes is dat al 24% en als er op het kauwvlak een gaatje zit 59% kans op het MISSEN van de caries tussen de keizen in.
Dit is uitgevoerd door ervaren tandartsen en gevalideerd aan de hand van dia's en bitewings
di, 12/07/2010 - 16:36 Permalink
Spiegeltje

Ok helder! (bij mij tenminste)

Mij ook, lees alleen weinig nieuws over de glazuurafwijkingen. We zijn er kennelijk wel over eens dat het verhaal over dat zachte glazuur geen hout snijdt, dat was ook mijn belangrijkste punt. En ik herhaal dat glazuurafwijkingen, en die bevorderlijk zijn voor caries, gewoon aan het glazuur te zien zijn onder andere door ruwheid, putjes, groeven en heel vaak duidelijke kleurverschillen. Het zou vreemd zijn dat de tandarts dat niet zou hebben opgemerkt. Als het was opgemerkt had TS dat wel vermeld en niet zo op zoek gegaan naar andere oorzaken.

]Nutella op de boterham tijdens de lunch is niet vreselijk omdat de boterham an sich al suikers bevat. Je hebt so wie so al een zoet/zuurstoot..Je kunt zelfs het beste snoepen tijdens een maaltijd; dat kan voor de tanden niet extra veel kwaad.

M.i. nog geen reden om overdreven zoet beleg te gebruiken. Nutella bevat heel veel suiker (55%) en brood maar weinig, misschien een paar %. Het blijft volgens mij ook nog langer plakken aan het gebit. Bevat nog erg veel vetten ook (30%). Nee, het zou verboden moeten worden!

De EU heeft het ongezonde goedje ook al op de korrel: :D


http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/foodanddrinknews/7836423/Nutell…
di, 12/07/2010 - 17:09 Permalink
Spiegeltje

Nee, het zou verboden moeten worden!


Neeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!

Ook niet als je dit weet :smt022
http://www.nutella.be/samenstelling

(info staat niet op de potten volgens mij, maar wij hebben de kleverige massa dan ook niet in huis, kan het niet even checken).

N.B. Valt niet te bewijzen maar ik denk dat de caries die ik in in mijn tienerjaren heb opgelopen deels te wijten is geweest aan die talloze boterhammen met chocoladepasta die ik mee naar school nam. En natuurlijk niet goed (genoeg) poetsen.
di, 12/07/2010 - 17:27 Permalink
Chris888

Nee, daar gaat het niet slechter van smaken ;-)

Ik had vroeger ook regelmatig gaatjes. Toen na een rontgenfoto bleek dat er zich ook op allerlei plekken gaatjes aandienden tussen de kiezen (en de reactie van een kaakchirurg daarop) ben ik wakker geworden en ben ik het aantal zoet/zuur/eetmomenten gaan beperken naar zo'n 5 per dag. Met een beetje vertraging daarna eigenlijk nog nauwelijks gaatjes. Ondanks chocolade-gebruik en ondanks dat er ongetwijfeld altijd wat plak blijft zitten tussen mijn kiezen. Maar ik vertrouw er inmiddels op dat het nu lang goed zal blijven gaan met het huidige beleid.

Ik vind chocoladepasta niet echt heel plakkerig overigens, althans ik voel het niet. Lijkt makkelijk oplosbaar en wegspoelbaar door het speeksel. Hagelslag blijft beduidend langer zitten maar echt veel plakkeriger worden mijn tanden soms van een stamppot waar kaas in zit...
di, 12/07/2010 - 17:57 Permalink
mecánico para …

yohoo
effe na een onvrijwillige smurfer disturbance, back ontrack

veel of weinig zoet maakt geen fluit uit, want een mond heeft aan nog geen tiende suikerklontje genoeg voor de zuurstoot. parce que, die bacteriën zijn met heel veel maar zijn 1 tot 10 micrometer klein. met dito buikjes. dus als zat er 100% suiker in, net als honing.......daarna is het gebeurd. De plakkerigheid, daar kan ik wel wat mee al is het moeilijk aan te wijzen als voortdurende bron van voer. De speeksel buffering en de fysiologische reiniging halen erg veel weg en de restjes, is dat vanwege plakkerigheid of gewoon omdat het veilig verscholen zit?

anyway, let the games begin
di, 12/07/2010 - 19:44 Permalink
mecánico para …

komen zo. maar dat had die tandarts in het verhaal van de TS ook niet. En had ie die wel dan was er niet naar gekeken, want ingestorte randlijsten zijn echt huge!! caries
Ik doe nu eerst een aantal onderzoeken met caries research als basis: Ook een goed tijdschrift overigens!
http://i74.photobucket.com/albums/i280/KleineGuit/Schaal.jpg
dit is de basis schaal voor onderzoek. (wereldwijd geaccepteerd)


In deze onderzoeken geven ze aan bij welke de onderzoekers aan behandeling of niet wordt gedacht en hoe vaak ze er naast zaten achteraf.
Wordt je niet vrolijk van.
http://i74.photobucket.com/albums/i280/KleineGuit/schaalplusuitleg.jpg
http://i74.photobucket.com/albums/i280/KleineGuit/schaalplusuitleg2.jpg

dan nog even een röntgenoefening, de echte foto's van de eerste kiezen volgen vanavond pas
http://i74.photobucket.com/albums/i280/KleineGuit/bw1.jpghttp://i74.photobucket.com/albums/i280/KleineGuit/bw2-1.jpg

bedenk eens welke je zou willen doen, welke niet, wanneer weer foto's en welke kies zou klinisch echt zichtbare caries hebben.

DISFRUTA!!
di, 12/07/2010 - 20:20 Permalink
mecánico para …

Interessant. Maar horen deze vragen niet thuis op het mondzorgforum?


je wilde onderzoeken en je wilde een casus, nou moet je niet gaan lopen eikelen vriend. Dat je al UPG was maakte me niet uit, maar nou laat ik je spartelen en dan geldt er maar 1 gezegde: als je geschoren wordt moet je stil zitten.

nb, mondzorgforum zal me aan me R%%t roesten. Jij wilde tandartsje spelen, meepraten met de mensen die werkelijk wat meer inhoud hadden, en nou haak je af........slap, heel slap.

overigens, dit waren onverklaarbare caviteiten.
ik verklap het al. Jij ziet glad glazuur, ik zie wat anders. En waarom? omdat ik er wat vaker en wat meer zie misschien?
Kortom, kijk mee, accepteer het hele verhaal zoals het er staat en loopt niet te miefen over zwak glazuur. Dit zijn de dingen die je vroeg
di, 12/07/2010 - 22:58 Permalink
mecánico para …

klinisch gaaf?
me neus. er is een pitje geseald en mesiaal op de 85 zit een ontkalking
http://i74.photobucket.com/albums/i280/KleineGuit/melkgebit.jpg
en wat doet die bitewing
http://i74.photobucket.com/albums/i280/KleineGuit/klinischgaafde84heeftcariestotindentine.jpg
de 84 is DOOR!!

en niemand zag dat aankomen?
(LEOT gegevens erbij, uuuuh 10% wordt ineens 24%!!)
di, 12/07/2010 - 23:07 Permalink
mecánico para …

Kortom, als je niet optimaal gebruikt maakt van de diagnostiek, en die is er in ruime mate aanwezig, dan nog is de kans aanwezig dat je wat mist. Als er daarentegen randen ondermijnd worden. zie laatste bitewing met gaatje in 84distaal, dan wacht je nog 3 jaar, dan is die achterzijde voor 1/4 uitgehold en dondert het dak in.........dan zou ik ook zeggen zacht glazuur, want verder WIL je niet verzinnen dat je achterstallig was in je diagnostiek.

mooie casus, duidelijke artikelen, onderbouwing zoals het hoort. En als je nu nog wil tegensputteren mag dat maar dan moet je maar tandheelkunde gaan studeren en onderzoek gaan doen in de cariologie.
di, 12/07/2010 - 23:11 Permalink
mecánico para …

@mpb Goh, je hebt talent, zou wat mee moeten doen :smt002

@Spiegeltje Jij vroeg toch om casussen?

Nee, ik vroeg om een bepaalde casus (zie boven). Niet een verzameling foto's met wat kwisvragen.


je wilde glad glazuur waar je niets aan kon zien en op onverklaarbare manier er ineens een DIJK van een gat in zou kunnen zitten.........die krijg je. Alleen je wist net nog niet hoe het er uit zou komen te zien. Waarom toch ook alweer?
di, 12/07/2010 - 23:13 Permalink
Chris888

Ik begreep dat hij glazuur wilde waar je niets aan kon zien maar waar juist op verklaarbare manier (glazuurafwijking) ineens een groot gat in zou kunnen zitten, want:

Kom nou gewoon eens met een duidelijke casus uit de literatuur waarbij geen sprake is van zichtbare afwijkingen aan het glazuur terwijl toch sprake is van zogeheten "zacht glazuur"
di, 12/07/2010 - 23:32 Permalink
mecánico para …

Dat kan je willen, maar wat de TS heeft is ordinaire gemiste caries.
Alle andere glazuurafwijkingen die je wil zien bijv amelogenesis imperfecta, een hypocalcificatie of mineralsatie prolemen leveren geen "onverklaarbare" problemen, want die zijn namelijk verklaarbaar.
Spiegeltje wil nu iets wat je niet kan zien maar er toch is. En omdat ie alle literatuur heeft doorgenomen weet ie dat het er niet is. Dan gaat ie voor bij aan een in de middenjarenvijftig, door mij al genoemde, focal hole theorie........en dat is op basis van porositeit proberen te verklaren wat de caries oorzaak zou kunnen zijn. Maar Speigeltje wil dat niet en pint zich nou een beetje vast. Lekker F*kking Belangrijk.
Wat staat als een huis: de ingestorte randlijsten zijn ondermijnd door caries. GEMIST bij de controle, nooit op rointgen gezet, en nu doen we verbaasd.

Waarom heb ik dat toch zo vaak gehoord. Bitewings bij kinderen is onzin. EN dan tegen "onverklaarbare" caries aanlopen.

Spiegelmaker, blijf bij je leest! En accepteer gewoon dat er op cariologisch gebied meer is dan wat platte wijsheden.

Tegen de TS zeg ik: gewoon foto's laten maken en restaureren wat kan, slicen bij klachten waar voedsel blijft hangen, verhoog het aantal fluoride momenten, haal asjeblieft de Nutella niet uit het weekend eten en poets minsten 1x per dag met tandpasta voor volwassenen je kind na.
wo, 12/08/2010 - 10:10 Permalink
mecánico para …

@mpb Goh, je hebt talent, zou wat mee moeten doen :smt002

@Spiegeltje Jij vroeg toch om casussen?

Nee, ik vroeg om een bepaalde casus (zie boven). Niet een verzameling foto's met wat kwisvragen.


En omdat je zo'n ***** ventje bent en geen moderator meer ga je nu ook op de nooit meer antwoorden lijst. Als ik domheden betrap corrigeer ik met persoonlijke aandacht voor je lekenkennis.
:smt013
wo, 12/08/2010 - 10:12 Permalink
Spiegeltje

Gelukkig werken jullie niet samen in 1 praktijk.....dat zou een drama worden vrees ik :smt010

Of ik als patient in de praktijk van m.p.b? Als ie zo tekeer gaat in de spreekkamer tegen mondige patienten als op het forum hebben we wel een probeem denk ik. Met mijn huidige tandarts is de verhouding overigens goed, alhoewel ik al meerdere malen ben afgeweken van zijn advies. Overigens in heel goed overleg. Er zijn altijd meerdere opties.
wo, 12/08/2010 - 12:44 Permalink
mecánico para …

Gelukkig werken jullie niet samen in 1 praktijk.....dat zou een drama worden vrees ik :smt010


iemand die willens en weten en dan ook tegen beter weten in zijn gelijk wil halen terwijl ie daar de opleiding, kennis en inhoud niet voor heeft..........en dat tegen iemand dat wel heeft............dat is een situatie waar ik mijn tijd niet meer aan ga verdoen

Even voor de duidelijkheid Spiegeltje is GEEN tandarts, heeft geen tandheelkundige achtergrond. Het is slechts een meer dan standaard geïnformeerde leek die meer noten op zijn zang heeft dan goed voor een gefundeerd advies is.
Het feit dat ie een argument afdoet als een paar volzinnen, geeft al aan dat ie er geen donder van heeft begrepen. Dat ie moderator WAS geeft ook te denken.

@Spiegeltje: een patient is te overtuigen of niet, heeft niets met tekeer gaan te maken. Mannetjes zoals jij willen meepraten over dingen waar ze geen overzicht over hebben...........soliciteer eens bij de PVV, is in je eigen dorp en je kan voor de deur met de tram uitstappen. Mag je met weinig kennis de hele dag brallen en dingen aan de kaak stellen. (doe je toch nog wat met mondjes)
OJO
wo, 12/08/2010 - 13:17 Permalink
vV

best als er ineens off topic gemeld moet gaan worden.. (is eerste keer dat ik het tegen kom, en we gaan zo vaak off topic nota bene). Maar doe het dan wel goed, en zet de melding dan bij de eerste zijstraat, niet "'willekeurig"". ....

gooi deze maar dicht, niets meer te melden waat TS nog iets aan heeft denk ik.
wo, 12/08/2010 - 13:41 Permalink
Leelozano3

Mijnzoon is net 7 geworden en tot mijn grote schrik intdekte de tandarts 3 gaatjes in zijn gebit. 1 was duidelijk zichtbaar, was vorige keer al opgevallen en zouden we in de gaten moeten houden. De andere 2 gaatjes waren zichtbaar op de foto. Ik was enorm verbaast. Nu heb ik zelf ook een slecht gebid maar ik lees dat het hebben van gaatjes niet als iets genetisch beschouwd moeten worden. Ik en mijn zoon zelf poetsen zijn gebid 2 keer per dag. Hij snoept minimaal en drinkt ook nooit frisdrank. Wij leven heel bewust. Ook ik berliet de tandarts met een enorm aangepraat schuldgevoel, tranen sprongen in mijn ogen, alsof ik nalatig ben geweest! Nu heeft mijn zoon ook als baby lamgdurig antibiotica geslikt vanwege een afwijkende blaas en kapotte nier. Zou hier een verband kunnen liggen? Dat er meer ouders zijn die hier verband in vermoeden zou toch reden moeten zijn voor onderzoek dn voorlichting hierover? Graag hoor ik reacties en adviezen hierover. Met groet,
vr, 03/31/2017 - 17:11 Permalink
Lieneke

We weten inmiddels dat cariës multicausaal is. Achtergrond, algemene gezondheid en milieu/omgevingsfactoren spelen naast plak en voeding ook een rol. De een krijgt nu eenmaal sneller een gaatje als een ander. Betekent dat je er dan niks aan kunt doen? Nee, gelukkig niet. Mondhygiënisten kunnen begeleiding geven, het liefste voordat er überhaupt een gaatje ontstaat. Het kan zijn dat er bij u en uw zoon meer nodig is dan enkel twee keer daags poetsen en de voeding die u beschrijft. De mondhygiënist kan bekijken wat er bij u en uw zoon precies nodig is, u van advies en oefening voorzien. Na een poos wordt dit geëvalueerd en verder geoefend, geïnformeerd en gemotiveerd. Er wordt onderzocht waar bij u en uw zoon nu precies de schoen wringt en daarop kunnen, in samenspraak met u en uw zoon, maatregelen worden ingezet. Dus op dit moment kan ik niet precies de vinger op de zere plek leggen, dat kost even tijd en persoonlijk contact met een goede mondhygiënist.
za, 04/01/2017 - 09:23 Permalink