Contra-indicaties bij extracties

Author:
Ard
Posted:
wo, 06/15/2011 - 10:05
Hallo Allemaal,

Ik ben student tandheelkunde in Leuven. Ik heb binnenkort voor het vak Anesthetica en Extracties een examen en ik heb de volgende vraag:

In het lijstje van contra indicaties staan o.a. patiënten met kunst-hartkleppen of een recente arterie/vene transplantatie, vanwege bacteriële endocarditis. Er staat verder dat men het liefst een preventieve antibioticumkuur start, bij hoog risico patiënten een dag van tevoren en dan 6 uur na de ingreep ook (1.5mg/kg lichaamsgewicht gentamycine en 1 tot 2 gram ampicilline) intra veneus of intra musculair ingespoten. En bij standaardsituaties een uur van te voren en 6 uur na de ingreep 2 gram penicilline p.o. (via de mond).

Ik snap dit perfect, maar gebeurt dit in de praktijk ook zo?
de digitale tandarts

Het zou mij niet verbazen als er een verschil bestaat tussen de Nederlandse en Belgische praktijk. Over het algemeen zijn Belgen strenger ;)

In de tandheelkunde gaat het bij de antibioticaprofylaxe vooral om het voorkomen van infectie vanuit een gecontamineerd gebied, maar ook natuurlijk vanuit contact van een wond met speeksel. De microflora van de mond (grampositieve bacteriën / kokken mn.) kan zich goed aan de bekleding en plaques van de bloedvaten hechten. Een invasieve tandheelkundige behandeling kan er voor zorgen dat bacteriën van een ontstoken parodontium of het speeksel in de bloedbaan geraken (bacteriemie).

Besef dat de wetenschappelijke achtergrond (evidence base) van het nut van een AB prophylaxe zeer zwak is, maar door de ernstige gevolgen wordt vaak het zekere voor het onzekere genomen. Het is wel aangetoond dat AB-prophylaxe geen volledige bescherming biedt. Endocarditis gaat gepaard met hoge morbiditeit en mortaliteit. Van de patiënten met een endocarditis overlijdt 40% binnen een jaar
Het is ook lastig om goed te onderzoeken. Je wilt liever niet bij kwetsbare proefpersonen kiezen trekken en meten in het bloed wat de hoeveelheid bacteriën is en afwachten of endocarditis ontstaat.
Maar goed alleen het poetsen van een gebit met ernstige parodontitis geeft de persoon in kwestie dagelijks al een bacteriemie.

In Nederland wordt AB prophylaxe in de tandheelkunde aangeraden bij:

Uitgebreide chirurgie in het hoofd hals gebied
Implantologie (mn voor meer succes van het implantaat)
patiënten die ooit een endocarditis hebben doorgemaakt;
patiënten met een hartklepprothese (inclusief bioprothese, allograft en conduit);
patiënten met bepaalde aangeboren afwijkingen:
onbehandelde cyanotische hartafwijkingen (pulmonalisatresie, tetralogie van Fallot, tricuspidaal atresie, univentriculair hart);
met shunts of conduits gepallieerde cyanotische hartafwijkingen;
behandelde aangeboren hartafwijkingen met een restafwijking ter plekke van een patch of device waardoor endothelialisatie wordt belemmerd (rest VSD, rest ductus).

De volgende patiënten komen in aanmerking voor endocarditisprofylaxe in de eerste zes maanden na behandeling:
patiënten met volledig gecorrigeerde aangeboren hartafwijkingen met gebruikmaking van prothesemateriaal (ASD, VSD, open ductus).

Van specialisten krijgt de tandarts nog weleens het advies om ook een prophylaxe te geven als binnen 6 maanden een knie of heupprothese is geplaatst.
De AB prophylaxe is in Nederland voor een mondheelkundige behandeling 3g amoxylline 1 uur voor de ingreep p.o

Een AB prophylaxe vindt ik overigens geen contra-indicatie voor een extractie. Dan denk ik meer aan een hoge INR door gebruik van bijv. coumarinederivaten (anti-stolling) of een medische conditie die de verdoving en de behandeling niet verder toe laat.

Je moet altijd de gezondheidswinst van de extractie afwegen tegen het risico wat de extractie oplevert. Een ontstoken gebitselement zorgt namelijk ook voor een infectie en vaak een bacteriemie.
wo, 06/15/2011 - 21:11 Permalink
Ard

Superbedankt voor het antwoord. Ik kom zelf uit Nederland, maar studeer in Leuven vanwege de inloting, je kent het hele verhaal waarschijnlijk wel.

Omdat er relatief veel Nederlanders op de studie zitten geven de proffen vaak ook dat de situatie in Nederland anders is en je dit dust het beste bij een Nederlandse ervaringsdeskundige kan checken, vandaar de vraag. Het is uiteraard een Belgische opleiding, dwz zeer theoretisch en weinig nadruk op routine en voorbeelden uit de praktijk en ik vindt het af en toe gewoon lastig om onderwerpen te relativeren tot wat waardevolle parate kennis is en wat niet.

even off topic, verder prima studie, goede begleiding, vooral in het eerste jaar en na twee jaar nog steeds erg naar mijn zin. Iedereen die niet in nederland kan beginnen raad ik zeker aan om het hier te proberen!

Het lijstje wat je zojuist opgenoemt hebt komt overeen met de lijst in de cursus en is eigenlijk ook wel logisch. Wordt dit in de praktijk gedaan in overleg met de huisarts? Zoals je al aangaf, de lijst van contra-indicaties over het algemeen is meer 'n lijst van punten waar je tijdens je anamese op moet letten.

Nogmaals bedankt!
wo, 06/15/2011 - 21:52 Permalink