samenleving verwacht> tandarts helpt bij STOPPEN MET ROKEN

Author:
grace
Posted:
zo, 06/19/2011 - 18:21
Op nu.nl (online kranten vinden de tandarts een dankbaar onderwerp)
http://www.nu.nl/gezondheid/2541391/tandarts-kan-helpen-bij-stoppen-met…

NIJMEGEN - Tandheelkundigen kunnen hun cliënten goed adviseren en begeleiden in het stoppen met roken. Dat stelt Josine Rosseel van het UMC St Radboud in haar promotieonderzoek

Volgens de onderzoekster kunnen tandartsen, mondhygiënistes en assistentes een actieve rol spelen in preventie van tabaksverslaving. Ze zien hun cliënten regelmatig, vaak twee maal per jaar, en de cliënten zijn veelal gezond

Discussie
Rosseel vond in haar promotieonderzoek dat mondgezondheidsklachten, bijvoorbeeld tandverkleuring en tandvleesproblemen, goede aanknopingspunten vormen voor de discussie over stoppen met roken

Heeft de tandarts een opvoedkundige taak bij stoppen met roken?
mprins998

Artsen die roken worden over het algemeen juist serieuzer genomen door een roker bij het advies om te stoppen....stond hele tijd geleden op nu.nl Persoonlijk vind ik het geen stijl, maar goed...


Een ander iets duidelijk proberen te maken,terwijl hij zelf de verslaving ook hebt.
Zeker wanneer het genetisch bepaald is.
DNA of misschien spiegelhormonen?
Misschien helpen deze spiegelhormonen wel bij het levelen
Waarom begint een mens met roken.Bij de 1e sigaret heb je het gevoel dat je stikt,maar toch gingen we door met roken.
ma, 06/20/2011 - 19:27 Permalink
grace

Ik ben hier dus ff de kluts kwijt :smt017

1.Iemand wil stoppen met roken en gaat daarom naar de tandarts (v hulp), of
2.Iemand wil weer mooie witte tanden en gaat daarom naar de tandarts, of
3.Je gaat naar de tandarts omdat die weet hoe je moet stoppen met roken

3 verschillende betekenissen :smt008 .


(Weet je afgezien van de kleur van je tanden …eh, ja (dat is mijn mening) kun je toch vinden dat iemand die rookt een sterke geur heeft. …zelfs al zijn je tanden nog zo wit, je ruikt t. Weet je mijn tandarts rookt ook. Als hij vooroverbuigt dan ruik ik m. Ik vind t niet lekker ruiken)
ma, 06/20/2011 - 23:49 Permalink
mecánico para …

de samenleving legt de verantwoordelijkheid liefst buiten zichzelf. Roken is slecht, als je dat na al die opschriften op een pakkie peuken nog steeds niet snapt heb je het niet echt begrepen of ben je dyslectisch. Dat ik als behandelaar je nog wijs op de gevolgen spreekt voor zich, maar je moet het echt zelf doen want wijzen met een vingertje van wie dan ook werkt niet echt. Als je niet WIL stoppen, welek reden dan ook geldig, dan lukt het je niet. Afbouwen is voor sommigen een optie, maar net als met drank of drugs is geheel stoppen de enige mogelijkheid om resultaat te hebben.......en je vrienden op zoeken die door smoken is geen goed idee. Maar ja, ga je ineens alleen nog maar om met mensen die niet roken?
Dus je moet het zelf willen en niet veel meer dan een verbaal steuntje in de rug van mij uit.
di, 06/21/2011 - 12:11 Permalink
grace

:o ik kan jullie volgen in t advies aan je clienten. Maar mensen die geen verantwoordelijkheid nemen heb ik n uitgesproken hekel aan. Deze mensen gaan toch roken (t is een serieuze verslaving) en als ze na 14x bleken problemen zouden kunnen krijgen met de staat van hun tanden wie heeft t dan gedaan? Net als bij afvallen zijn mensen geabonneerd op aankomen, dat is bij roken niet anders.

Daarom heb ik ook enige kritiek op het promotie onderzoek van Josine Rosseel van het UMC Radboud. Ze praat over een "actieve rol in de preventie van tabaksverslaving". Sorry afgezien van voedsel doe ik ook andere dingen in mijn mond, en zeker geen sigaretten. Als ik sex problemen heb moet ik dan ook naar de tandarts?

Ik vind dat Josine haar onderzoekstitel moet wijzigen in een "adviseren rol in de preventie van tabaksverslaving". Een actieve rol is een open deur naar tuchtzaken en verwijten. Zodra zo een proefschrift er staat, moet je maar opletten. Je kunt t als kapstok gebruiken voor niet een inspanning maar een "resultaat" welke de tandarts moet behalen voor zijn patient. Een samenleving die zijn verantwoordelijkheid niet neemt, legt bij jou t risico. Dat vind ik ziek.
di, 06/21/2011 - 14:07 Permalink
mecánico para …

Op macro niveau, dus landelijk, is het aantrekkelijk de tandarts, iemand die je elke 6 maanden of soms vaker ziet, als hoeder van je gezondheid te maken. Het is wel zo dat mensen advies ter harte nemen als er ook een uitleg bij is. Dat geldt voor grote groepen. En dat geldt ook voor individuen. Echter op micro niveau blijft de 1 op 1 situatie bepalend voor het succes wat je gata behalen. Soms moet je dan constateren dat mensen hun eigen keuzes maken en dat mag gelukkig in Nederland. De verantwoordelijke voor het preventieve verhaal hoeft het ook niet te blijven herhalen, maar het bij tijd en wijle bespreekbaar maken is niet slecht. Als iemand dan denkt bekijk het maar en vervolgens met longkanker of een andere fijne mondafwijking bij de specialist liggen is het echt niet zo dat ze ineens de tandarts aansprakelijk gaan stellen. Je koopt je eigen sigaretten, je steekt ze zelf op en je verziekt je eigen lijf.

Dus ik denk dat het leggen van verantwoordelijkheid iets anders betekent dan aansprakelijk zijn voor de ontstane klacht.

Het consultatie bureau wordt ook niet aangeklaagd door ouders uit deze catagorie kinderen
http://www.youtube.com/watch?v=NojVXYsIbv4&feature=youtu.be
di, 06/21/2011 - 16:52 Permalink
grace

bij medische zaken is t oordeel van de rechter zwaarder: gynacoloog aansprakelijk:
http://www.medi-cash.nl/voorbeeldzaken/voorbeeld1.html. Die man was 4 uur te laat.

De tandarts:
Stel je hebt 14 keer je tanden laten bleken, en bij de 15e keer gaat t gewoon echt fout (ben niet technisch, dus kop maar in), de tandarts waarschuwt: nu moet je echt stoppen met roken, maar geeft je toch je zin en gaat gaat door met bleken………17, 18, waar zit dan de grens? Het proefschrift zegt: je hebt een ACTIEVE rol. (Je dient nmm dus ook te vragen: hoe vaak heb je nu gebleekt en bij een onverantwoord aantal keren bleken dus ook je diensten te weigeren. (hoe vaak kan dit trouwens)). Ik denk dat ik met dit proefschrift een goede kans maak voor de rechter om mijn tandarts aansprakelijk te kunnen stellen: "hij had behoren te weten". De schade door de toegenomen verkleuring die ik leid is op hem verhaalbaar.

hoe ver gaat de "zorgplicht van de tandarts". Als de samenleving de verantwoordelijkheid bij de tandarts legt, dan gaat toch de aansprakelijkheid automatisch mee. Zorgplicht in medische beroepen reikt verder dan bij andere …..
di, 06/21/2011 - 17:22 Permalink
mecánico para …

Grace, je wijst een aantal zaken aan die nergens op een thk situatie lijken dus dat ljkt me niet zinvol die als leidraad te gaan nemen. daarnaast, als je denkt dat bleken de schade van roken tegengaat, maar dat is niet zo. dat is symptoombestrijden, niet het bestrijden van de oorzaak. En als iemand zich 15x laat bleken doet ie dat niet bij een tandarts maar bij een schoonheidssalon........omdat die ethiekloos de portemonnee laten trekken.

trouwens, als jij bleken als oorzaak van de verkleuring gaat zien, en dat is wat je zegt (De schade door de toegenomen verkleuring die ik leid is op hem verhaalbaar.) dan gaat daar met 100 proefschriften onder arm niemand mee akkoord. Want als je dossier bij houdt en telkens weer aangeeft dat het een zinloze actie is en het toch doet........dan blijf jij toch roken. Wat als ik niet meer ga bleken? Onthoud ik je dan van zorg? Nee, cosmetische hulpmiddelen zijn geen noodzaak, en dat hoef ik dus ook niet te bieden. Zorgplicht. Klinkt aardig maar dat betekent alleen dat ik patiënten die ingeschreven zijn of in grote nood bij me komen, van adequate zorg moet voorzien. Niet dat alle ellende ze van te voren wordt ontnomen of voorkomen. Dat kan namelijk niet. Jouw verhaal met roken kan dan ook naar cariës worden vertaald: ik repareer me suf maar de patient blijft snoepen........ik zeg dat bij herhaling het aantal zoetmomenten te hoog is.......de patiënt gaat door, de kiezen gaan verloren en dat zou dan mijn schuld zijn. Ik denk dat dat nooit gaat gebeuren, zeker niet als je een dossier bijhoudt en de opmerkingen steeds noteert. De patiënt en zijn advocaat mogen dan vinden dat ik in mijn zorg te kort schoot, maar je kan niet anders dan voorlichten en steeds de keuze bij de patiënt leggen. En dat heet goede zorg, ook al leidt het tot verlies van tanden en kiezen.
Je schiet pas te kort als je diagnostiek onvoldoende is of hiaten vertoont in de waarneming, als je behandelingen uitvoert zonder diagnose te stellen en als je uitvoering onder de maat is. Ook het niet vertellen dat er wat mis is is zo'n misser.

Maar verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de preventieve maatregelen is en blijft een zaak de patient zelf. Je mag, als iemand echt derailleert na herhaling van adviezen die nooit worden opgevolgd de behandelrelatie verbreken. Dat is zwaar wegend genoeg. Maar ondertussen vergeet je dan dat er niet alleen toppers in de praktijk zitten en dat alleen mooi weer patiënten niet bestaan. Dus gewoon vaak vertellen dat het bagger is maar niet wegsturen en je wordt uiteindelijk ook niet sikkeneurig als er da kiezen verloren gaan.........en de patiënt ook niet.

komt er dan zo'n letselschade pik dan moet ie wel aankomen met een heel goed verhaal dat de patient niet wist en kon weten en blablabla......... en dan zeg jij: heeft ie een rijbewijs, een koophuis, een creditcard en een middelbare school diploma en mag deze persoon stemmen? en zo ja, dan is ie gewoon toerekeningsvatbaar en zou ik niet weten hoe ik het nog beter kon uitleggen. Ik zeg, kom maar , want na dit rondje letselschade kom ik terug met een nota voor verloren tijd als het een kul verhaal was waar u op aan stuurde. Ik voel me dan ook in mijn persoonlijke eer aangetast en heb er maanden slecht van geslapen.
di, 06/21/2011 - 19:49 Permalink