wie is eigenaar van een gouden vulling

Author:
Jaguar
Posted:
zo, 09/11/2011 - 22:15
L.S.

Mijn lieve oude moeder heeft sinds jaren gouden vullingen in haar kiezen. Nu vertelde ze mij dat enige tijd geleden twee van deze gouden vullingen zijn vervangen door een ander materiaal. De tandarts die deze behandeling heeft verricht, en die zijn werk altijd naar volle tevredenheid bij mijn moeder doet, heeft het goud van de vulling gehouden nadat mijn moeder was geholpen. Later heeft ze nog wel terug contact opgenomen om te vragen of ze het goud alsnog mocht hebben om er oorbellen van te laten maken (iets dat ze lang geleden al eens eerder op die manier heeft laten doen, ook van oude vullingen), maar de tandarts vertelde haar dat het goud al weg was. Naar een goed doel. Nu gunt mijn moeder het goede doel van harte wat inkomsten, maar is dit gebruikelijk? Met de huidige goudprijzen is het toch interessant om dit goud te bewaren, nietwaar? Bij het plaatsen in het verleden is het tenslotte ook niet gratis door de tandarts geleverd. En wie garandeert dat het werkelijk naar een goed doel is gegaan? Er is niets op papier gezet hierover.
U begrijpt, een vraag vooral uit interesse, maar ook een beetje uit financieel oogpunt.

Benieuwd naar uw antwoorden en met hartelijke groet,

Jesse
Basset

strikt genomen valt dit onder de regelgeving van medisch afval en moet het op die manier verwerkt worden.
Wat in feite betekend dat het net als de na een crematie gevonden metalen moet afgevoerd worden en de restwaarde hiervan gaat dan naar een goed doel. Of dat zo gebeurt is maar de vraag. Een tandarts heeft te weinig van dit afval om er iets mee te verdienen. Het zijn immers geen edelmetalen maar legeringen. De kosten voor het scheiden ervan worden in mindering gebracht. wil dit enig rendement geven dat heb je kilo's ervan nodig en die heb ik nooit bij elkaar gekregen.
ma, 09/12/2011 - 04:12 Permalink
Jaguar

Geachte Dirickx,

Zoals u al begreep waarschijnlijk, ben ik een leek op het tandartsen gebied. Wanneer ik dus hoor dat er goud achterblijft, denk ik meteen in geld... Uw antwoord maakt mij de gehele situatie duidelijk en verklaart een boel. Vriendelijk dank daarvoor, mede namens mijn moeder.

Hartelijke groet,

Jesse
ma, 09/12/2011 - 12:40 Permalink
Basset

Dit is inderdaad de eerlijkste methode ongeacht eventuele regelgeving. En voor zover ik kon nagaan zijn er inderdaad een aantal bedrijven als het rode kruis die dit mogen verhandelen ondanks dat ze geen afvalverwerkers zijn.

Zo een 20 jaar geleden gebeurde nog wel eens het omgekeerde en moesten we een kroon maken van een juweel.
ma, 09/12/2011 - 15:01 Permalink