Verstandskies laten zitten en kies trekken

Author:
Woopie
Posted:
ma, 10/31/2011 - 18:38
Een goeden dag,

Mooi dat er een forum is voor de mond :)
Ik heb een vraag over een idee (en met name of het enigszins mogelijk is of niet).
De situatie is als volgt: Ik heb een stompje met een porseleinen kroon die regelmatig (eens in de 8-10 maanden) los wil schieten. Nu begint hij zelfs af te brokkelen. Het is de 2e achterste kies, links onderin (verstandskies niet meegeteld).

Mijn idee is: kan de tandarts dat stompje niet trekken, en met een soort beugel constructie de achterste kies (niet de verstandskies) naar voren halen en het gat laten vullen - dan heeft de (volgens mij gezonde) verstandskies ruimte om door te groeien (en heb ik geen last meer van een kroon wat er nog al eens af valt!)

Is dit haalbaar? Wordt het wel eens gedaan? Of is er een goede reden om het niet te doen.
Ik ben 21 (voor het geval dat nog uitmaakt qua beweging die er in je onderkaak zit) en de verstandskies is al te zien (op de foto kwam hij relatief recht naar boven - wel zo, dat de tandarts zei dat hij als ik er last van kreeg een keer getrokken moest ivm ruimte gebrek).

Bij voorbaat dank voor een antwoord!
Lecanardbizarre

Ik zit al in deze situatie: de laatste gewone kies (7) is getrokken wegens te sterk aangetast, en de nog niet doorgebroken verstandskies is blijven zitten.

Maar een garantie op succes heb je niet: het is niet zeker dat de verstandskies überhaupt nog doorbreekt (zeker bij plaatsgebrek eerder wil ie wel eens blijven zitten), en ondanks orthodontische behandeling kan er volgens mij een redelijk groot gat blijven tussen de beide kiezen (8 en 6). Als de verstandskies bij mij het komende jaar o.i.d. niet of niet correct doorbreekt, vliegt ie er ook uit en mag ik aan een implantaat beginnen te denken.

Veel hangt af van de precieze stand van de verstandkies en de toestand van het stompje. Kan je alleen maar aanraden om er open over te spreken met je tandarts en een orthodontist.
di, 11/01/2011 - 23:34 Permalink
Woopie

Bedankt voor je antwoord!

Mijn verstandskies zelf, is al te zien/enigszins doorgebroken. Dus ik denk, dat het wat dát betreft zou moeten lukken.
Maar is het iets wat jou tandarts zelf voorstelde? Ik heb altijd het idee, dat als je tegen je tandarts komt met kan het niet zus of zo, dat ie dat niet waardeert... :-?
Ik zal het iig gaan vragen, als ik weer onder de lamp lig! :)
wo, 11/02/2011 - 08:46 Permalink
Lecanardbizarre

Ja, m'n tandarts heeft het zelf voorgesteld (had het weliswaar zelf ook in gedachten, maar toch). Maar artsen onderling kunnen het ook oneens zijn: de kaakchirurg die m'n andere verstandskiezen verwijderd heeft, geloofde er een stuk minder in. Wait and see dus in mijn geval.

Als je verstandskies al doorgebroken is, weet ik niet of ie nog veel zal kunnen opschuiven. Spreek erover met je tandarts en/of orthodontist, dat is alles wat ik je kan aanraden.

Enne, als je tandarts het niet waardeert dat je een vraag stelt of een idee oppert, dan is het hoog tijd voor een andere tandarts... :wink:
wo, 11/02/2011 - 17:03 Permalink
Ortholimburg

Het is de 2e achterste kies, links onderin (verstandskies niet meegeteld).


De 2e kies van achter,verstandskies niet meegeteld, dus de eerste molaar: dit betekent dat als je dit gat orthodontisch moet sluiten ,je laatste kies ongeveer 11 mm moet naar voor getrokken worden. Dit kan perfect maar is heel wat werk, en vaak zal hiervoor een botankertje of een TAD ( temporary anchorage device) moeten geplaatst worden, om de reaktiekrachten op te vangen en niet je hele gebit naar de filistijnen te helpen. Best toch maar even goed bevragen bij de orthodontist, ook wat betreft behandelduur, want dat kan wel eens tegenvallen.
wo, 11/02/2011 - 20:00 Permalink
Woopie

Dank voor je reply!
Daar had ik inderdaad nog niet aan gedacht... de andere tanden zullen natuurlijk ook opschuiven - en zit je al met een kaak die zal slinken door afwezigheid van een tand? :|
Kun je een indicatie (grofweg als't n beetje 'standaard' situatie is) hoelang het duurt voordat je het gat weer dicht zou hebben, en is een TAD zo`n 'schroefje' wat in je bot wordt gezet met een veertje eraan om spanning op de tanden te zetten?
wo, 11/02/2011 - 21:09 Permalink
Ortholimburg

Een TAD is idd een schroefje dat tijdelijk wordt geplaatst. Bijgevoegd een voorbeeld uit eigen praktijk.
Hoe snel? Moeilijk in te schatten.Bij jonge patiënten lukt het a rato van ong 1 mm per maand, bij volwassene kan het aardig verschillen. We hebben "fast movers" waar het goed opschiet en "slow movers" waar het veel trager gaat .Hangt af van de okklusie, kauwkrachten en botbiologie. Hoe snel het gaat weet je eigenlijk pas als je bezig bent.
Attach
wo, 11/02/2011 - 23:50 Permalink
Woopie

Dat metalen 'manteltje' komt me bekend voor van vroeger met de beugel (had ze toen om de onderkaak naar voren te 'trekken').
Ik denk dat ik het wel in overweging neem: het blijft ergens zonde om een 'gezonde kies' te verwijderen, als er vlak in de buurt (relatief) een kapotte tand zit! Maar ga het wel overleggen met mijn behandelend tandarts, en ook kijken of de verstandskies inderdaad gezond is (volgens mij konden die er toch al met gaten 'uit komen'?) Moet zo`n TAD i.c.m. een beugel? of kan het plaatselijk (wat op de 1 of andere manier logisch lijkt - gezien dat je het fixatiepunt op de kaak pakt...!?)

Heel erg bedankt voor de info! Nu weet ik ongeveer wat de mogelijkheden zijn.
do, 11/03/2011 - 00:03 Permalink
Ortholimburg

Nee, een verstandkies komt niet uit "met gaten", maar kan wél vrij vlug caries krijgen, omdat hij vaak op een plek zit die niet goed te poetsen is, en ja er moet nog een beugel bij zo'n TAD ( misschien niet op alle tanden maar toch op een deel ervan) omdat anders de beweging van zo'n kies niet te controleren is.
Je moet ook eens denken aan de mogelijkheid van een autotransplantatie van een verstandskies. Hierbij wordt de aangetaste kies verwijderd, een goede verstandskies "geoogst" en dan op de plaats van de andere kies terug geïmplanteerd. Dit kan enkel als de anatomie van de WHT goed is en de wortels niet volledig afgevormd. Beste prognose is als de wortels ongeveer 1/2 gevormd zijn. Is wél een techniekgevoelige behandeling dus moet gebeuren bij een kaakchirurg die deze dingen gewend is, maar is alleszins een valabel alternatief.Behandeling wordt (in België altans) grotendeels door de ziekteverzekering gedekt.
do, 11/03/2011 - 11:57 Permalink
Woopie

Aan die laatste optie zat ik zelf dus ook even te denken, maar kon me niet goed voorstellen hoe je de verstandskies er 'heel' uit zou krijgen.
Ik weet dat ze uitgeslagen (figuurlijk) tanden weer terugplaatsen en dat deze mits niet uitgedroogd/te lang verwijderd ook weer 'aangroeien'.
Zelf heb ik mijn tandarts in Duitsland (vreemde gewoonte van me, maar het werk wat hij levert is altijd goed en ben een beetje huiverig om een ander te zoeken op grond van ervaringen uit m'n jeugd) - waar afgelopen zomer een tandarts gespecialiseerd op WHTs mij behandeld heeft.
Ik ga m'n tandarts vandaag bellen over die autotransplantatie!
do, 11/03/2011 - 13:10 Permalink
Woopie

De afspraak staat - volgende week dinsdag een soort van 'situatie- analyse'. De secretaresse zei wel dat het meestal via een beugel geschiedt en dat 1mm/maand inderdaad overeen kwam.
Maar een autotransplantatie is natuurlijk de elegantere oplossing! (Totdat de kiezen 'commercieel/op grote schaal' kunstmatig na te kweken zijn. Maar dat is volgens mij nog toekomstmuziek - dacht dat het kweken zelf wel al mogelijk was).

Hartelijk dank voor het advies! :)
do, 11/03/2011 - 14:57 Permalink
Lecanardbizarre

Ortholimburg, hoe haalbaar is het volgens jou om op dezelfde manier een (nog door te breken) 18 door te laten schuiven naar de plaats van de (net getrokken) 17, in de bovenkaak dus?

De 18 lijkt op de röntgenfoto foto al ietwat naar de 17 gericht (ik verdenk hem er zelfs van dat ie de 17 naar beneden geduwd heeft met aantasting kroon tot gevolg), maar dit moet nog verder geanalyseerd worden.
do, 11/03/2011 - 17:33 Permalink
Ortholimburg

Kans is groot dat de 18 spontaan naar mesiaal komt. Als de wortels al flink gevormd zijn zal hij waarschijnlijk wat naar voor kippen, anders is de kans groot dat hij "bodily" naar voor schuift. Je kan het altijd even afwachten ,alleen uitkijken dat ondertussen de antagonist(47) niet gaat uitgroeien door ontbrekende verticale afsteuning, maar in een normale neutrokklusie (KL I) zal de 16 de 47 wel op zijn plaats houden.
do, 11/03/2011 - 20:36 Permalink
Lecanardbizarre

Ik heb wel het vermoeden dat de wortels goed gevormd zijn. Een detailfoto moet nog gemaakt worden (op de OPG is het slecht zichtbaar), maar de 28 aan de andere kant is bij de kaakchirurg getrokken, en die had zeer flinke wortels (ook een flinke kroon overigens vond ik, even groot als een gemiddelde 6).

De 47 is echter nu al flink opgezet, vermoedelijk onder druk van de 48 ernaast (zat helemaal horizontaal en is pas verwijderd door kaakchirurg). Als ik een OPG van 5 jaar geleden vergelijk met een OPG van twee maanden oud, dan zie je dat ie heel duidelijk naar boven is gekomen. Heeft wellicht ook ertoe bijgedragen dat de 17 erboven zo toegetakeld was.

Hopelijk komt dat dus nog goed, als de 18 al flink gevormde wortels heeft en de 47 eronder sterk naar boven is gekomen (kan die eigenlijk nog "teruggeduwd" worden op een of andere manier??).
vr, 11/04/2011 - 12:12 Permalink
Ortholimburg

Als de 47 is uitgegroeid (ik neem aan dat het dat is wat je bedoelt, hij staat verticaal gezien wat hoger) dan kan hij idd orthodontisch terug worden "geïntrudeerd." Het is niet echt eenvoudig om een een eindstandige kies terug het bot in te drukken ,maar het kan wél. Als hij echter niet teveel is uitgegroeid maar toch de occlusie stoort, dan kan de tandarts misschien ook wat inslijpen, er dus met de boor wat van af halen .Kan natuurlijk niet onbeperkt, maar soms helpt het wel.
vr, 11/04/2011 - 20:22 Permalink
Woopie

Afgelopen dinsdag bij de tandarts geweest - en hij zei dat op grond van de ontwikkeling van de verstandskies (al bijna volledig uitgegroeid/n goed deel boven 'water') dat het geen optie is (ook omdat de verstandskies vermoedelijk niet zal passen).

Ik vermoed dus maar, dat binnen nu en niet al te lang de verstandskies gaat sneuvelen... Jammer maar helaas.

In ieder geval erg bedankt voor het meedenken en het inzicht in welke mogelijkheden er zijn!
wo, 11/09/2011 - 20:04 Permalink
Woopie

Uit de reactie begreep ik dat het niet zou lukken - hij heeft het niet met heel veel worden gezegd. Als argument werd daarnaast nog aangevoerd, dat de wortels te ver ontwikkeld zijn (van de verstandskies).
Ik weet er dan toch te weinig van, om het door te zetten; wellicht dát het mogelijk is, maar zonder de steun van mijn tandarts ben ik dan toch geneigd om de verstandskies er maar gewoon uit te trekken..

Zit er een soort 'houdbaarheid' op kronen (de wortels) - als in dat ze langzaam vergaan en op een gegeven moment door hoe dan ook vervangen moeten door bv. implantaten?
vr, 11/11/2011 - 16:48 Permalink
Woopie

Sorry - nu ik het terug lees is het inderdaad niet erg helder. Hier nog een poging:

"Omdat de wortel dood is (dit is een aanname ?) [bij mij heeft de kies een wortelkanaalbehandeling gehad, en is vervolgens afgeslepen tot een soort stompje waarop de (porseleinen) kroon geplakt zit] kan ik me voorstellen dat die wortel op een gegeven moment verteerd/vergaat in ieder geval ongeschikt is om er nog een kroon op te plakken".

En dan is de vraag, of hij er dus op dat moment uit moet, en vervangen door een implantaat.
Of blijft zo`n "halve"-kies in princiep altijd goed? (De juiste mondhygiëne vooropgesteld)
vr, 11/11/2011 - 21:15 Permalink
Ortholimburg

Wortelresorptie of het "vergaan" van een tandwortel gebeurt niet zomaar.Kan wél gebeuren onder invloed van orthodontische krachten, na een trauma of ontsteking (interne wortelresorptie) , of omdat er een andere (ingesloten)tand tegen de wortel aandrukt, maar anders lossen tandwortels zich niet zomaar op, en zeker niet als ze ontzenuwd zijn.
vr, 11/11/2011 - 21:46 Permalink
Newtan

Goeie vraag.
Het kan een nieuwe kies zijn.
Of de bobbel achter de voormalinge achterste kies, waar vroeger het tandvlees er tegenop groeide.
Het draadje kan een hechting zijn.

Als je zelf kijkt, wat zie je dan allemaal?
Welke kiezen zijn precies getrokken?
Ben je nog onder de 25? (dan kan er nog een verstandskies doorkomen)
Heb je er 'last' van?
zo, 12/18/2011 - 06:54 Permalink