wat valt onder nieuwe code 'wortelkanaalbehandeling'?

Author:
anoniemx2
Posted:
zo, 01/22/2012 - 15:48
Ik heb een paar vragen over de nieuwe code voor een wortelkanaalbehandeling. Uit de omschrijving van deze behandeling maak ik op dat de volledige wortelkanaalbehandeling hieronder valt, van aanboren tot en met het plaatsen van een stift (?). En dan komt er nog een vulling bij, die een aparte code heeft. Echter bij mij was het zo dat een deel van een wortelkanaalbehandeling in 2011 heeft plaatsgevonden en een deel begin dit jaar. Volgens mijn tandarts valt alleen dat deel dat dit jaar gebeurd is onder de nieuwe prestatie ‘wortelkanaalbehandeling’; het deel wat bij mij vorig jaar is uitgevoerd zou ook nu, met de nieuwe code/prestatielijst apart in rekening worden gebracht. Ik vraag me af of dat wel klopt. Ik heb een offerte opgevraagd van wat dat deel van de behandeling dat bij mijn in 2011 heeft plaatsgevonden, zou hebben gekost als het in 2012 zou hebben plaatsgevonden (zie hieronder). Maar ja, zoals gezegd, vraag ik mij af of dit niet gewoon onder de nieuwe code ‘wortelkanaalbehandeling’ valt, want wat is anders nou nog een wortelkanaalbehandeling?

Aangezien zowel de oude als nieuwe codes niet altijd even duidelijk zijn, hierbij een overzicht van de codes (het deel van de behandeling) dat in 2011 heeft plaatsgevonden:
(NB: ik kwam om 2 gaatjes te laten vullen. Nadat het eerste gaatje gevuld was, bleek bij de 2e dat er een wortelkanaalbehandeling nodig was; volgens mij staat die 1e vulling ook gewoon op de rekening van 2011):
Oude rekening (2011): Nieuwe rekening/offerte (2012, van zelfde behandeling):
V12 A311
V21 E112 (de noodvulling, niet de vulling van het eerste gaatje)
E01 A211
X10 A511
E19 L511
A10

Volgens mij vallen codes L511 en E112 (noodvulling volgens tandarts) 2012 sowieso onder de code voor wortelkanaalbehandeling valt, toch?

Vraag ik me verder nog af: volgens mij was het tot 2012 zo dat je normaal gesproken voor een periodieke controle ging. Daar was een code voor. Als je iets had wat een andere keer behandeld moest worden, dan moest je terugkomen en vond de behandeling plaats. Volgens mij waren er geen codes (en dus kosten) voor de naam van dit vervolgconsult.
In 2012 zie ik volgens mij: je komt voor een periodieke controle (met ’n eigen code), maar als je terug moet komen voor wat voor behandeling dan ook, dan is dat automatisch een probleemgericht consult (met een eigen, nieuwe, code. Dus alleen al het feit dat de tandarts je niet in een keer kan helpen, kost je 30 euro (bij mijn tandarts)!!??). Klopt dit?

En de korte (?) tijd die de tandarts nodig heeft om te zien om hoeveel kanalen het gaat bij een wortelkanaalbehandeling, wordt ook apart geboekt onder de code ‘vaststellen wortelkanaal-classificatiescore’ (A511) ??? Welke handelingen vallen er nog wel onder het torenhoge tarief van een wortelkanaalbehandeling???? (prijs verschilt per aantal te behandelen kanalen).
Wat kostte een volledige (gemiddelde) wortelkanaalbehandeling in 2011 (ongeveer)?

Ik hoop dat mijn vragen beantwoord kunnen worden.
Chris888

In 2012 zie ik volgens mij: je komt voor een periodieke controle (met ’n eigen code), maar als je terug moet komen voor wat voor behandeling dan ook, dan is dat automatisch een probleemgericht consult (met een eigen, nieuwe, code. Dus alleen al het feit dat de tandarts je niet in een keer kan helpen, kost je 30 euro (bij mijn tandarts)!!??). Klopt dit?


Lijkt me niet. Terugkomen voor een behandeling is geen consult. Consult is meer een adviesvraag, raadpleging, da's bij de periodieke controle al gebeurd. Een "los" consult bestond vroeger ook al (C13, op initiatief van patient en nav klacht) maar werd alleen in rekening gebracht als er geen declarabele behandeling werd uitgevoerd. Misschien is dat laatste nu anders.
zo, 01/22/2012 - 21:47 Permalink
mecánico para …

je zit bij een creatief declarant. als je een deelbehandeling doet, dan is dat omdat dat bijvoorbeeld in de weekend dienst is uitgevoerd door een andere tandarts. Of bijvoorbeeld als blijkt dat je einde van het kanaaltje "open" is en gesloten moet worden door medicaatie. Dat zijn uitzonderingen. die code voor bepalen endo is in het leven geroepen om de deti score te bepalen. een doorsnee endo heeft dat dus niet, maar iets met extreem kromme wortels, beperkte toegankelijkheid enz. weer wel. Dus die code is opleuken en onterecht bij een doorsnee endo tenzij hij kan aantonen dat je inderdaad een verhoogde moeilijkheidsgraad hebt bij de behandeling.

Het door twee jaren heen declareren is nu extra lastig, maar in feite dekt de code van NU de totaal behandeling inclusief een eventueel openen van de tand/kies in 2011 hoe lullig dat ook is voor die tandarts. Overigens moet ie dat in zijn tarief gewoon verrrekend hebben. Ik open altijd met a15, v50, e19 (x aantal kanalen) en sluit vervolgens af met e13-14-16. evt mech vijlen/electr lengte bepalen. los hiervan staan de foto's en de vulling.

dus leg het hem maar voor. hij voert NU onder deze code dehele behandeling in of geeft korting omdat er al een deel is betaald. Hij heeft geen poot om op te staan en gaat nat bij een procedure.
zo, 01/22/2012 - 22:02 Permalink
anoniemx2

Dank voor de antwoorden.

Vraag ik me nog wel af of de eerder door mij genoemde codes van 2011 in 2012 onder een wortelkanaalbehandeling vallen (in mijn geval L311). Of worden die handelingen/prestaties in 2012 (in het kader van een wortelkanaalbehandeling) ook apart in rekening gebracht?

Toen tijdens de behandeling eind 2011 bleek dat bij het 2e gaatje een wortelkanaalbehandeling nodig was, is er alleen tegen mij gezegd dat er op dat moment een wortelkanaalbehandeling gedaan moest worden (verder geen uitleg oid) en na de behandeling werd gezegd dat ik de volgende dag moest bellen om een afspraak te maken om de noodvulling te laten vervangen door een echte vulling. Dit zou 2012 worden en zou 15 a 20 minuutjes duren. Ook nu geen uitleg oid. Met als gevolg dat ik in de veronderstelling was dat de hele wortelkanaalbehandeling al had plaatsgevonden en ik echt alleen voor een vulling kwam begin dit jaar. Maar ja, dat bleek anders. Ik heb hieruit toch wel de conclusie getrokken dat de (be)handelingen die in 2011 zijn gedaan onderdeel zijn van een wortelkanaalbehandeling.... Maar nu vraag ik me wel af of dit klopt...

Probleemgerichtconsult (A211) mag dus helemaal gedeclareerd worden als ik gewoon voor een vervolgbehandeling kom nav constateringen gedaan tijdens een periodieke controle?
En A511 (vaststellen wortelkanaalclassificatie) komt in principe alleen bij de lastigere situaties voor?
di, 01/24/2012 - 11:50 Permalink
mecánico para …

hangt van je gevoel af wat je een moeilijk kanaal, beperkte toegang en doorgankelijkheid vind. ik durf te zeggen dat met vijl 10 werken om op lengte te komen feitelijk geen indicatie is het lastig te vinden. Maar goed, over de deti, uitleg

he bepaal je rotatie 10graden? en paro endo? een pocket is dus geen aanleiding, voorbehandeling nodig? is dat de definitief te maken vulling? moeilijke diagnose? neem een cursus pijnklachten, cooperatie slecht? is de patient bang = cooperatie slecht. kortom, je kan net als je wil makkelijk naar de lijst toe indiceren. overigens ligt ELKE bovenmolaar in rotatie en naar distaal met meer dan 10graden. dus daar moet je dan nog 10 boven op leggen. Ik heb er in 10 jaar 5 "moelijk"gevonden
do, 01/26/2012 - 08:50 Permalink