caries behandelen zonder boren.

Author:
wantandje
Posted:
di, 04/24/2012 - 19:28
Vroeger was ik niet zo'n trouwe poetser en had ik geen gaatjes, ironisch genoeg heb ik nu iedere controle gaatjes. Ik doe mijn best ze te voorkomen maar daar slaag ik nog niet in.
Na het lezen van berichten over een lak die in de nabije toekomst de boor onnodig zou maken bij een behandeling van caries, vroeg ik me ineens het volgende af: Zou een lak van vitamine D en calcium caries kunnen herstellen? De lak zou calcium aantrekken en ik heb geleerd dat vitamine D calcium aantrekt.
Newtan

Wat je kan doen is Duraphat of EC 40 bekijken.
Dat werkt allebei ook heel goed tegen tandbederf.

Als je vroeger nooit gaatjes had en nu wel, kun je je ook afvragen:
a) eet en drink je nog zo gezond?
b) maakte je tandarts vroeger wel eens rontgenfoto's?
c) heb je tegenwoordig een andere tandarts?
d) is je weerstand achteruit gegaan?
e) gebruik je tegenwoordig een medicament waarvan je een droge mond krijgt?
di, 04/24/2012 - 21:08 Permalink
wantandje

a: Ik ben gezonder gaan eten en drink veel minder sap en thee.
b: De laatste jaren wel , zeker sinds ik op een paar tanden bruine vlekjes heb, die tot nu toe geen gaatjes zijn geworden.
c: Nee, ik ben nooit van tandarts veranderd.
d: Niet dat ik weet.
e: Ik gebruik geen enkel medicijn.

Vroeger , ik ben nog maar 18 dus zover ik van vroeger kan spreken, poetste ik mijn tanden nauwelijks. Ik heb toen één gaatje gehad in een losse melktand.
Nu ik juist heel bewust poets en flos , heb ik steeds gaatjes.
wo, 04/25/2012 - 13:10 Permalink
vV

wat is gezonder...veel wat gezond lijkt is de pest voor het gebit, zeker bij grotere hoeveelheden.
Advies: schrijf eens van een paar dagen op wat je eet en drinkt, met tijdstippen en hoeveelheid, met/zonder suiker (extra) etc.En dan echt alles, dus ook de red bulletjes bv , en ook of je een glas drinken redelijk vlot leegdrinkt of er een half uur over doet. Dan is zo te zien of het daar uit komt, of dat er toch iets anders is.
wo, 04/25/2012 - 13:20 Permalink
wantandje

Voor ik over een paar dagen post wat ik heb gegeten en gedronken , wil ik nog even het volgende zeggen:

Mijn zusje poets haar tanden nooit ( nog geen een keer per dag gemiddeld) ze heeft nog nooit gaatjes gehad. Wel tandsteen. (Bij mij was dit dus hetzelfde tot ik ging poetsen. )
Kan het ook iets met genen te maken hebben?
di, 05/01/2012 - 17:31 Permalink
Lieneke

Ze poetst nooit en vervolgens zeg je dat ze wel poetst. :wink: Bij caries heb je altijd plak/bacterien nodig en altijd vaak genoeg suikers. Als een van de twee niet voldoende aanwezig is, ontstaan er geen gaatjes. Als iemand vervolgens speeksel heeft van slechte kwaliteit, een stand van de tanden waardoor goed poetsen moeilijk is of een hoge mondbodem of wat dan ook, dan krijg je sneller gaatjes dan de buurvrouw of die ene meneer in Zuid-Afrika :wink: Met andere woorden: wellicht heeft jouw zus een hele makkelijk mond met super speeksel en eet/drinkt ze minder vaak dan jij...Maar haar beurt komt ook nog wel: ze kan vies gaan ruiken, het kan er vies gaan uitzien, de boel gaat onsteken en wie weet gaan haar tanden straks losstaan.
di, 05/01/2012 - 19:01 Permalink
wantandje

Ze poetst nooit en vervolgens zeg je dat ze wel poetst. :wink: Bij caries heb je altijd plak/bacterien nodig en altijd vaak genoeg suikers. Als een van de twee niet voldoende aanwezig is, ontstaan er geen gaatjes. Als iemand vervolgens speeksel heeft van slechte kwaliteit, een stand van de tanden waardoor goed poetsen moeilijk is of een hoge mondbodem of wat dan ook, dan krijg je sneller gaatjes dan de buurvrouw of die ene meneer in Zuid-Afrika :wink: Met andere woorden: wellicht heeft jouw zus een hele makkelijk mond met super speeksel en eet/drinkt ze minder vaak dan jij...Maar haar beurt komt ook nog wel: ze kan vies gaan ruiken, het kan er vies gaan uitzien, de boel gaat onsteken en wie weet gaan haar tanden straks losstaan.


Dat hoop ik niet voor haar.
di, 05/01/2012 - 19:37 Permalink
Newtan

Helaas, zoals altijd, is er meer onder de zon dan alleen poetsen en zoetigheid.
De genen spelen inderdaad een rol.
Maar ook wat je aan voedsel met mineralen en vitaminen binnenkrijgt.

Ik ben bezig geweest in het dikke boek: 'Voedsel en fysieke degeneratie', van collega Weston Price.
Je wilt niet weten wat een mens allemaal kan verdragen als hij maar gezond opgroeit.
De laatste 100 jaar is dat wat in de versukkeling geraakt vanwege de noodzaak tot massaproductie.
Veel etenswaren van tegenwoordig zijn verworden tot chemische fabrikaten met 'voedingstoffen' er in.
Dat toont mooi in de winkel. En het blijft ook lekker lang stevig en sappig.
Maar het heeft niks meer met gezond eten te maken.

In groentes die van met kunstmest bewerkte grond komen zitten te weinig mineralen die je werkelijk in je lichaam opneemt.
Dat leidt helaas bij veel mensen tot kalkgebrek. Dus dat heeft invloed op je botten en je gebit. En overigens ook op je zenuwstelsel.
Maar in dat boek wordt letterlijk gezegd: als je grootmoeder het niet zou herkennen als ze het in de winkel zag liggen, moet je het eigenlijk niet eten.
Dus allerlei verpakt en bewerkt spul is in werkelijkheid ook niet echt gezond.

Professor Houwink heeft ons altijd geleerd wat het de volgorde van invloed is op een gezond gebit:
1. gezond eten en drinken.
2. fluoride tandpasta
3. een tandenborstel
4. stoken, ragen en flossen
5. fluoridetabletjes
6. fluoridebehandelingen

Op je genen heb je geen invloed, maar die staan waarschijnlijk onderaan.
Maar je aanleg bepaalt wel hoe vatbaar je bent voor tekorten aan b.v. kalk in je voedsel.
En het schijnt ook weer doorgegeven te worden aan je nakomelingen.
Bij honden en katten zagen ze in de derde generatie al een enorme degeneratie.
En de vierde generatie was al niet eens meer goed levensvatbaar.

Dus als je ouders erg gezond opgroeiden, ben je zelf niet zo vatbaar voor allerlei kwalen.
Daar zit eigenlijk bij sommige mensen het geheim.
di, 05/01/2012 - 20:55 Permalink
wantandje

Helaas, zoals altijd, is er meer onder de zon dan alleen poetsen en zoetigheid.
De genen spelen inderdaad een rol.
Maar ook wat je aan voedsel met mineralen en vitaminen binnenkrijgt.

Ik ben bezig geweest in het dikke boek: 'Voedsel en fysieke degeneratie', van collega Weston Price.
Je wilt niet weten wat een mens allemaal kan verdragen als hij maar gezond opgroeit.
De laatste 100 jaar is dat wat in de versukkeling geraakt vanwege de noodzaak tot massaproductie.
Veel etenswaren van tegenwoordig zijn verworden tot chemische fabrikaten met 'voedingstoffen' er in.
Dat toont mooi in de winkel. En het blijft ook lekker lang stevig en sappig.
Maar het heeft niks meer met gezond eten te maken.

In groentes die van met kunstmest bewerkte grond komen zitten te weinig mineralen die je werkelijk in je lichaam opneemt.
Dat leidt helaas bij veel mensen tot kalkgebrek. Dus dat heeft invloed op je botten en je gebit. En overigens ook op je zenuwstelsel.
Maar in dat boek wordt letterlijk gezegd: als je grootmoeder het niet zou herkennen als ze het in de winkel zag liggen, moet je het eigenlijk niet eten.
Dus allerlei verpakt en bewerkt spul is in werkelijkheid ook niet echt gezond.

Professor Houwink heeft ons altijd geleerd wat het de volgorde van invloed is op een gezond gebit:
1. gezond eten en drinken.
2. fluoride tandpasta
3. een tandenborstel
4. stoken, ragen en flossen
5. fluoridetabletjes
6. fluoridebehandelingen

Op je genen heb je geen invloed, maar die staan waarschijnlijk onderaan.
Maar je aanleg bepaalt wel hoe vatbaar je bent voor tekorten aan b.v. kalk in je voedsel.
En het schijnt ook weer doorgegeven te worden aan je nakomelingen.
Bij honden en katten zagen ze in de derde generatie al een enorme degeneratie.
En de vierde generatie was al niet eens meer goed levensvatbaar.

Dus als je ouders erg gezond opgroeiden, ben je zelf niet zo vatbaar voor allerlei kwalen.
Daar zit eigenlijk bij sommige mensen het geheim.


Oke, aan punt een leek ik aardig te voldoen , tot ik uw stuk over groenten en fruit las.(2) Ik gebruik fluoride tandpasta. (3)Ik heb een elektrische tandenborstel met zachte haren. (4)Ik stook rag en flos, alleen heb ik gek genoeg sinds ik daarmee begonnen gaatjes tussen mijn tanden.
(5)Fluoride tabletjes heb ik nooit gehad, maar fluorbehandelingen (6)bij de tandarts wel.

Mijn ene grootmoeder had voor haar dertigste al een kunstgebit, de andere had ook niet het allerbeste gebit : ze had een paar kunsttanden en een aantal vullingen .
Mijn moeder heeft een paar kunsttanden en een aantal vullingen net als mijn vader.
wo, 05/02/2012 - 14:01 Permalink
wantandje

Dit was een schema , maar nu niet meer.
Per regel:
1= nummer van de Dag
2= ‚s ochtends
3= ‚s middags
4= ‚savonds
5- tussendoor
1
dubbele boterham met huzarensalade
andijvie stampot met gehaktbal
dubbele boterham met sandwichspread
- glas melk, glazen water
2
dubbele boterham met huzarensalade
andijviestampot met gehaktbal
dubbele boterham met kaas
-glas melk , glazen water
3
dubbele boterham met beenham salade
spaghetti met bolognese saus
dubbele boterham met kaas

- glazen water.
glas sinaas appelsap met rietje
4
dubbele boterham met beenhamsalade
spaghetti met bolegnese saus
dubbele boterham met filet americaine
milkshake met rietje zonder tanden te raken. Glazen water
5
dubbele boterham met kaas
nasi/groente/ spekjes
een broodje knakworst
-glas melk, glazen water
6
dubbele boterham met cervelaat.
nasi/groenten/ spekjes
dubbele boterham met kaas en mosterd
-glas melk , glazen water
7
dubbele boterham met smeerleverworst
aardappel , tomaat, vleesvervanger
dubbele boterham met kaas
-glazen water glas melk

Ik ontbijt altijd om acht uur, poets mijn tanden om negen uur, eet warm om tien over half een , poets mijn tanden om drie uur, eet brood om zes uur en poets mijn tanden net voor het naar bed gaan. Verder drink ik na het eten meteen een glas water en drink ik glazen altijd in een keer leeg.
do, 05/03/2012 - 13:46 Permalink
wantandje

Wat betreft je gebit: géén. Dit is een perfect suikervrij (-arm) dieet.

Zelf zou ik er véél meer groente, sla en fruit bij doen.
Dat geeft een serieuze versteviging van je botten. En ook van je gebit.



Fruit is toch zuur en tast je glazuur aan? Of zijn er bepaalde soorten fruit die weinig kwaad kunnen?
ma, 05/07/2012 - 16:15 Permalink
Lieneke

Fruit is inderdaad zuur en er zit ook van nature suiker in. Maar enkel overmatige consumptie zou erosie of caries geven. Dus 1 a 2 keer daags kan prima. Door te kauwen komt er ook voldoende speeksel om de pH weer te verhogen. Als je daarna even naspoelt met water, dan ben je helemaal goed bezig. Je kunt dus beter een appel oid dergelijks eten dan een sapje te drinken.
ma, 05/07/2012 - 20:12 Permalink
Newtan

4 jaar?
Ik zie dagelijks patienten die al meer dan 20 jaar zwarte en bruine plekjes hebben die wat hol zijn.
En bij goede gewoontes blijft dat hun leven lang zo.
Daar staat tegenover dat het 3 weken lang drinken van uitsluitend frisdrank naast het eten al gaatjes kan vormen bij 17-18 jarigen.
ma, 05/07/2012 - 21:41 Permalink