Gaatjes verwijderen met Ozon Gas?!?!

Author:
Roxanne
Posted:
di, 06/01/2004 - 17:21
Ik zat vandaag in de trein en ik las in de Metro dit:


http://www.lycos-forum.com/uploadbestanden/bang_tandarts.jpg

heeft iemand hier al eerder over gehoord?

( de site is trouwens : http://www.ozontandzorg.nl )
kindertandarts

Behandeling van tandheelkundige elementen met caries met ozon is sinds een aantal jaar bekend. Bij ons in de praktijk wordt het sinds 2003 toegepast bij specifieke situaties. Het probleem is dat er nog geen tarief voor beschikbaar is. Daarnaast wordt soms erg gesuggereerd dat dit DE oplossing voor ALLES is.

De advertentie is van een (groep) mondhygienisten.

De behandeling met ozon is geen toverstokje en heeft een heel specifiek toepassingsgebied. In het buitenland is onderzoek in volle gang en o.a. in duitsland en engeland wordt het ook in de reguliere praktijk toegepast (in engeland onder restricties).

kindertandarts
di, 06/01/2004 - 23:27 Permalink
dj

Ozon vormt meen ik radicalen, vrije elektronen. Ik vermoed dat het daardoor een bacteriedodende werking heeft die te vergelijken is met peroxide, wat ook radicalen vormt. Het moet wel zodanig toegepast worden dat de patient of het personeel er niet teveel van inademt lijkt me.
di, 06/01/2004 - 23:38 Permalink
Roxanne

Ik heb die site ook wat meer bestudeert samen met mijn stage tandarts, en er staat ook in dat het alleen geschikt is voor fissuur- en tandhalswortelcariës, mits bereikbaar met de HealOzone van KaVo, zijn door bacteriën aangetaste gebitselementen goed behandelbaar. Gaatjes niet groter dan 2 millimeter doorsnede, op deze wijze behandeld, kunnen door geleidelijke remineralisatie weer aangroeien. Bij grotere gaten is de OzonTandZorg toepasbaar door een dermate grondige verwijdering van aanwezige bacteriën, virussen en parasieten, dat voortschrijdend tandbederf tot stilstand wordt gebracht.

Dus met andere woorden, het is alleen toepasbaar bij miniscule gaatjes...

toch???
zo, 06/13/2004 - 15:59 Permalink
kindertandarts

beste roxanne

de informatie op de door jou geraadpleegde website is op z'n best onvolledig, maar ook gewoon misleidend of klik-klare-onzin.
zoek een betere bron.

m.vr.gr.
gambon
ma, 06/14/2004 - 10:31 Permalink
de digitale tandarts

De inspectie voor de volksgezondheid zal een onderzoek naar deze praktijk instellen.

Dat zegt volgens mij genoeg; ben benieuwd naar de uitkomst.
ma, 06/28/2004 - 21:34 Permalink
Lieneke

NT 12, 25 juni 2004

Zomer 2004: O, zon, Ozon!

De zomer is weer aangebroken. Meer kans op lekker weer, meer kans op onweer en dus meer kans op ozon in de lucht. Ozon, een onstabiel gas, niets anders dan zuurstof waaraan zich door elektrische hoogspanning een extra zuurstofatoom heeft gekoppeld. Ozon heeft een sterk oxiderende werking en wordt daarom toegepast bij afvalwater- en drinkwaterzuivering, met name voor desinfectie.

Deze zomer slaat ozon ook toe in de tandheelkunde, in de mondzorg. Er is een 'ozonsterilisator' in de markt gezet zonder dat er uitgebreid onderzoek is uitgevoerd naar de effectiviteit. Reiniging vindt plaats door microbubbels en één van de reclameslogans is: "Nieuw sterilisatieproces voor hand- en hoekstukken en turbines". Naast de autoclaven en specifieke apparatuur voor een adequate behandeling van hoekstukken, lijkt het een aantrekkelijke aanbieding waar tandartsen wellicht (te) gemakkelijk voor zwichten. Donder en bliksem, uitkijken geblazen dus!

Dan is er in Amsterdam een tandheelkundige vreemdeling begonnen met een 'Ozonkliniek' waarvoor hij met een nieuw apparaat van KaVo (de HealOzone®) patiënten werft met de slogan "Bang voor de tandarts? Dat hoeft niet meer." Door de Ozonkliniek rondgestuurde (nieuws)brieven bevatten vele onzinnigheden. Een onbezonnen onderneming met een nieuwe behandelmodaliteit waar misschien na goed klinisch onderzoek wellicht een florissante toekomst voor is weggelegd. Onder de mededeling dat er geen sprake is van een zogenaamde 'voorbehouden handeling' denkt de ondernemer, met een mondhygiënist als verantwoordelijke voor de behandelingen, zijn gang te kunnen gaan. Het lijkt er op dat de misleidende wijze van werving van patiënten en manier waarop deze methode en deze apparatuur worden toegepast, een aanmerkelijke kans op schade bij patiënten veroorzaakt. De Inspectie heeft de kliniek daar direct op aangesproken en zal niet schromen zonodig de zaak aan te brengen bij het Openbaar Ministerie. Donder en bliksem, ozon, onzin, uitkijken geblazen!
za, 07/03/2004 - 22:19 Permalink
de digitale tandarts

Wat ik begreep is de stand voorlopig, dat de kliniek alleen mag werken indien er ook een tandarts aanwezig zal zijn.

Alle tandartsen in Amsterdam kregen al een advertentie voor deze vacature.
ma, 07/05/2004 - 10:40 Permalink
de digitale tandarts

Zie ook dit artikel uit de Volkskrant:

Vrij radicaal gaten dichten


De tandartsboor blijft een naar ding. Als het even anders kan, graag. Spuiten met ozon belooft een pijnloze behandeling, maar de Inspectie voor de Gezondheidszorg vindt de reclame misleidend.

Ozon kennen we vooral van het gat in de ozonlaag. Maar er zijn tandartsen die denken met ozon juist gaten te kunnen dichten. Kleine gaatjes in het gebit, welteverstaan. Bewezen is dit nog lang niet. Ozontandzorg, een mondhygiënistenkliniek in Amsterdam, raakte vorige week in opspraak door het gebruik van ozongas.
Bij een ozonbehandeling wordt een rubberen kapje aan het uiteinde van een soort elektrische tandenborstel over een beginnend gaatje gezet. De ruimte binnen het kapje wordt vacuum gezogen. Daarna wordt ozon uit een reservoir naast de tandartsstoel in het kapje gespoten en weer afgezogen. Daarmee worden de bacteriën onder het kapje gedood. Tot drie maanden na de behandeling moet de tand dagelijks worden ingesmeerd met een mineralenvloeistof. Het gaatje groeit weer dicht zonder dat er een boor aan te pas is gekomen.

Het klinkt ideaal, maar helaas voor vier van de tien Nederlanders die bang zijn voor de tandartsboor: de praktijk is weerbarstig. 'Ozon is geen toverstokje', waarschuwt tandarts Dien Gambon van de Rotterdamse kinderpraktijk Bambodino in het Nederlands Tandartsenblad. Zij gebruikt de ozonbehandeling, maar merkt dat niet alle beginnende gaatjes behandeld kunnen worden. Kleine gaatjes op plekken waar tanden en kiezen elkaar raken zijn bijvoorbeeld niet te bereiken met het apparaat.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg vindt de reclame die Ozontandzorg maakt misleidend. Een woordvoerster: 'Pijnloos gaten vullen bestaat niet. Dat noemen wij mensen op het verkeerde been zetten. Wij zien ozon als een schoonmaakmiddel. Bovendien heeft de kliniek geen tandarts in dienst.' Als dat niet verandert, stapt de Inspectie naar de strafrechter.
Ozontandzorg is niet onder de indruk. Directeur en chiropractor Jacob Brandsma: 'Ozon op een gebit doen, is geen voorbehouden handeling, het staat niet in de wet. Iedere huismoeder mag het in principe bij haar kind doen. Maar ik heb geen zin in gezeur met de Inspectie. We zijn op zoek naar een tandarts en als het echt moet, pas ik de website wel aan.'

Het gebruik van ozon is bij de tandartsen in opkomst, maar het wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid is dun. Ozon (dat letterlijk 'de riekende' betekent) bestaat uit drie zuurstofatomen. Als het gas vrijkomt, splitst het zich in een zuurstofmolecuul en een vrij zuurstofradicaal. Dat vrije radicaal bindt zich aan bacteriën en maakt ze onschadelijk.
Maar dat daarmee tandbederf wordt gestopt, is niet bewezen, benadrukt de Groningse hoogleraar conserverende tandheelkunde Marie-Charlotte Huysmans: 'Gaatjes ontstaan niet door bacteriën alleen. Bacteriën, die zich op de tand ophopen, zetten suiker om in zuur. Dat zuur vreet de tand aan. Twee keer per dag poetsen met fluoridetandpasta en niet teveel suiker eten, dat helpt tegen gaatjes. Maar één keer bacteriën doodmaken? Binnen een dag kunnen er weer bacteriën zitten.'
Ook Bob ten Cate, hoogleraar preventieve tandheelkunde aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam (ACTA), vindt dat de ozontechniek te vroeg in de markt is gezet: 'Het bewijs voor de werking is mager.' Maar de gedachte om een antimicrobieel middel te gebruiken, juicht hij toe. 'Er wordt nu veel onderzoek gedaan door verschillende groepen in meerdere landen. Wij gaan bij het ACTA na de zomer beginnen met onderzoek naar het werkingsmechanisme van ozon.'

In de geneeskunde wordt ozon al langer gebruikt, bijvoorbeeld in huidzalven tegen ernstige ontstekingen. Het idee om ozon toe te passen in de tandheelkunde komt van de Ier Edward Lynch. Als hoogleraar aan de universiteit van Belfast deed hij in de jaren negentig onderzoek naar middelen tegen bacteriën in de mond, waaronder ozon. Zijn onderzoek toonde veelbelovende resultaten, maar de remmende werking van ozon op tandbederf is nooit in een wetenschappelijke studie aangetoond.
Volgens KaVo, de producent van ozonapparaten, wordt ozonbehandeling in Engeland, Duitsland en Zwitserland al veel gebruikt. Maar de Britse tandartsenvereniging BDA weerspreekt dit: 'Ozonbehandeling wordt in het Verenigd Koninkrijk niet op reguliere basis toegepast en de behandeling wordt niet- door het ziekenfonds vergoed. Zolang er geen grote studies zijn gedaan naar het effect doen we daar geen uitspraken over.' In Nederland vergoeden verzekeraars ozonbehandeling ook niet.

Toch zijn hier ook enthousiaste wetenschappers, zoals docent en onderzoeker orale functieleer dr. André Vermeulen van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij hoorde afgelopen oktober bij een congres van de Zweedse tandartsenvereniging, voor het eerst van de ozontechniek: 'Ozon doodt als een pistoolschot niet alleen bacteriën, maar ook schimmels en virussen. Het idee om zo tandplaque in een vroeg stadium te kunnen aanpakken, spreekt mij erg aan.' Hij heeft inmiddels twee verschillende ozonapparaten naar Nijmegen gehaald, zodat studenten kunnen oefenen.
Vermeulen ziet behalve beginnende gaatjes nog een toepassing voor ozongebruik: ontstekingen bestrijden. Vermeulen: 'Nu moet een kroon uit de mond als er een ontsteking onder zit. Dan breekt hij vaak en dat is duur voor de patiënt. Met ozon kun je dat misschien voorkomen. Ook ontstekingen in tandvlees kunnen zo misschien bestreden worden.'
Hij onderstreept dat er veel onderzoek moet worden gedaan, en dat ozon alleen geschikt zou zijn voor beginnende gaatjes. Bij grote gaten blijft boren geboden. Maar Vermeulen is positief: 'Het is een leuke ontwikkeling.'


Verschijningsdatum: 27-07-2004
Rubriek: Uit de media
Bron: De Volkskrant, 24-07-2004
wo, 07/28/2004 - 13:16 Permalink
minique

En afgelopen zaterdag een kritisch artikel in de Telegraaf:

Ozon in plaats van tandartsboor
door Aad van Luijk, tandarts

Amsterdam - "Niet meer boren en alleen maar een ozonbehandeling" roepen de advertenties. Gaatjes hoeven niet meer te worden schoongemaakt, maar worden gesteriliseerd met behulp van ozongas. Daarna gaan ze vanzelf weer dicht. Het klinkt als een sprookje, en wie weet.


Ozon is een hyperreactief gas, dat in enkele seconden dodelijk is voor bacteriën en virussen. Ozongas is niet alleen schadelijk voor bacteriën, maar ook voor het menselijk organisme. De maximale toegestane ozonconcentratie in de lucht is daarom beperkt tot 0,12 ppm. Een nieuwe toepassing van ozon is het bestrijden van bacteriën in de mond. Vooral gaatjes in de kiezen zitten vol bacteriën. Als die bacteriën door ozon gedood worden stopt het cariësproces. Al enkele jaren doet de tandheelkundige professor Edward Lynch uit Noord-Ierland hiernaar onderzoek. Het is volgens hem nu mogelijk een gaatje in een kies zo goed met ozongas te behandelen, dat het gaatje in de loop van enkele maanden vanzelf dichtslibt door de kalk die van nature in het speeksel aanwezig is.
Het befaamde Duitse bedrijf KaVo, dat ook tandartsenboren produceert, heeft al meteen het eerste ozonapparaat voor de tandarts in de markt gezet. Het is een soort grote doos waarin het ozongas wordt aangemaakt, dat dan via een slangetje naar een (op een boor lijkend) handstuk wordt geleid. Op het eind van het handstuk zit een soort zuignapje dat op het aangetaste tandvlak moet worden gezet, zodat de tand eerst vacuüm kan worden gezogen, alvorens het ozongas wordt toegelaten. Dankzij het hermetisch afsluitende zuignapje komt er in het ideale geval gedurende 20 seconden slechts 0,04 ppm ozon in de mond, dat is dus ruim onder de maximaal toegestane 0,12 pp. In Nederland is het bedrijf Ozontandzorg begonnen met de eerste ozonbehandelingen. Vijftig euro per tandvlak voor een ozonbehandeling. Je moet daarna de kiezen goed poetsen met gewone tandpasta of met de speciale vloeistof van KaVo, die grotendeels dezelfde samenstelling heeft als een gewoon mondspoelmiddel. Om te controleren of het allemaal echt werkt is het oog mogelijk de diepte van het gaatje te meten met een elektronisch instrument dat de lichtreflectie meet en dit na 3 maanden nog eens te laten doen.
Op het Academisch Centrum Tandheelkunde in Amsterdam is men nogal gereserveerd over deze ozonbehandeling. Door de voortschrijdende techniek van goed afsluitende witte vullingen is het tegenwoordig helemaal niet meer nodig een gaatje tot diep op het gevoelige tandbeen schoon te boren, laat staan te steriliseren met ozongas.
Dr. Cor van Loveren van de afdeling Cariologie vindt het zelfs een gevaarlijk standpunt een gaatje na de behandeling met ozon open te laten en te beweren dat het gaatje vanzelf dichtslibt. Dit geldt namelijk alleen voor de ondiepe gaatjes. De meeste gaatjes gaan echter dieper dan op het eerste gezicht lijkt en dan is wel degelijk een goed afsluitende vulling noodzakeliljk. "Het behandelen van gaatjes in kiezen met ozongas is dus onbetrouwbaar." Het motto in de tandartsenwereld is juist "The seal is the deal," wat aangeeft dat het goed afsluiten van een kies het geheim is voor het behoud ervan.
Waarom dan nog ozon? Enig nut heeft het gebruik van ozongas bij ouderen met teruggetrokken tandvlees en zwarte plekjes op de buitenzijden van blootliggende tandwortels. Het zijn beginnende ondiepe gaatjes die ontstaan door onvoldoende tandenpoetsen. Die plekjes blijven zwart, maar kunnen weer hard worden door dagelijks goed poetsen. Door behandeling met ozon blijven die plekjes ook zwart, maar worden ze sneller hard en onaantastbaar.
In de overige gevallen ljikt het erop dat de ozonbehandeling voorlopig alleen verantwoord kan worden ingezet als een kostbaar en hoopgevend, maar in principe overbodig extraatje in combinatie met de gebruikelijke behandelingen: reinigen, polijsten, fluorideren, sealen en vullen.
ma, 09/20/2004 - 14:49 Permalink
vV

niet veranderd, er zijn geen aanvullende goede onderzoeken gepubliceerd. De enige die in nederland hier druk mee is heeft momenteel meen ik een rechtbankprocedure lopen , aanklacht door inspectie wegens misleiding patienten. Tevens past hij de apparatuur toe op een wijze zolas die niet door de fabrikant en de uitslagen van de onderzoeken tot nu toe ondersteund worden. Is op Tros Radar forum ook een inmiddels doodgebloede discussie over geweest.
za, 02/03/2007 - 09:02 Permalink
vV

Ach als een tandarts het gebruikt zoals bedoeld door de fabrikant (KAVO) en als aanvulling/toevoeging op de andere behandelmogelijkheden heb ik er geen problemen mee. Een tarief onder de UPT lijst is er niet voor trouwens, daarom moet het onder een of andere code ondergebracht worden die de lading het beste lijkt te dekken, dan zou er van vergoeding sprake kunnen zijn.
ma, 02/05/2007 - 08:26 Permalink
mecánico para …

als een concollega hier in de buurt zo'n advertentie zou zetten zou ik vragen of ie door de ratten besnuffeld was. Als mensen zich willen laten bedonderen moeten ze dat zelf weten overigens. 3500 voor wat mislukte zuurstof, wat een giller.
nb, was het een tandarts of een mondhygienist die zich profileerde? Want "tandarts" an sich voorspelt niet veel goeds.
ma, 02/05/2007 - 12:29 Permalink
michakuiper

Ik ben nu 12 maanden in behandeling met Ozon gas.
De pijnklachten zijn snel verdwenen.

Ik poets soms nog niet goed, en dat geeft weer nieuwe problemen.
Maar mijn stellige indruk is dat de ozon plus een dieet mijn tanden in staat gesteld heeft het bederf een halt toe te roepen.

Voordat ik hieraan begon ben ik bij een tandarts geweest. Die voorspelde: boren, wortelkanaal en kronen.
Kosten gelijk of meer dan de ozon behandeling (ik koos voor een drie jaar service contract).

Ik ben van plan mijn eigen tanden te behouden. Ik doe dit op eigen gezag en risico: ik ben niet een patient van een arts, maar ik laat mij adviseren en behandelen door een ozon-tandzorgkundige.

Ik voel zelf aan wat ik denk dat het beste voor mij is. Ik kan mij vergissen, maar dat recht heb ik. Als een arts zich vergist is het "sorry" en dan moet ik er mee leven. Nu neem ik zelf die verantwoordelijkheid.

--
Micha Kuiper
*********
vr, 09/14/2012 - 12:59 Permalink
vV

Ik ben nu 12 maanden in behandeling met Ozon gas.
De pijnklachten zijn snel verdwenen.

Ik poets soms nog niet goed, en dat geeft weer nieuwe problemen.
Maar mijn stellige indruk is dat de ozon plus een dieet mijn tanden in staat gesteld heeft het bederf een halt toe te roepen.

Voordat ik hieraan begon ben ik bij een tandarts geweest. Die voorspelde: boren, wortelkanaal en kronen.
Kosten gelijk of meer dan de ozon behandeling (ik koos voor een drie jaar service contract).

Ik ben van plan mijn eigen tanden te behouden. Ik doe dit op eigen gezag en risico: ik ben niet een patient van een arts, maar ik laat mij adviseren en behandelen door een ozon-tandzorgkundige.

Ik voel zelf aan wat ik denk dat het beste voor mij is. Ik kan mij vergissen, maar dat recht heb ik. Als een arts zich vergist is het "sorry" en dan moet ik er mee leven. Nu neem ik zelf die verantwoordelijkheid.

--
Micha Kuiper
*********

nu denk ik (even niet wetende wat er qua dieet precies veranderd is, maar gewoon onderbuikgevoel) dat een (groot) deel van de ervaren verbetrring zeer waarschijnlijk toe te schrijven is aan de voeding. Daar waar voeding meestal een zeer grote zo niet de grootste factor is bij gebitsproblemen...

Verder succes, u stelt dat u zelf de verantwoordelijkheid neemt, dat is natuurlijk niet (geheel) waar, want betreffend behandelaar (?) heeft wel een inspanningsverplichting en zorgplicht...grootste probleem wanneer zoiets misgaat het zeer lastig is zo iemand aan te spreken daarop, dan kom je gelijk in (dure) civiele procedures...

Wat ik het meest jammere vind hieraan is dat hij deze techniek misbruikt, ik neem aan dat u weet dat hij (naar ik begrepen heb nog steeds) werkt ver buiten het toepassingsgebied wat de fabrikant opgeeft, en dat hij (eigenlijk nog erger)... geen fatsoenlijke dossiers bij hield (of houdt) van wat hij doet, waarom en van resultaten (laatste is denk ik ook moeilijk wanneer mensen niet meer terugkomen..) Op tros radar is ook nog een topic terug te vinden waar erg interessante zaken in staan, mn over hoe hij (ik neem aan dat het om dezelfde persoon gaat, er is er in NL dacht ik maar 1 zonder tandarts(deel) opleiding die meent wel de nodige wijsheid in pacht te hebben daarover) daar laat zien eigenlijk neit te weten waar hij het over heeft mbt enkele zeer essentiele processen. Hoe hij dan goed diagnostiek kan doen is mij een raadsel maar goed...

Let wel: dit is allemaal mijn persoonlijke mening! en uw eigen verantwoording: dus niet geheel, of zelfs geheel niet misschien...
vr, 09/14/2012 - 14:12 Permalink
mecánico para …

Komt wel vaker voor dat mensen zich graag medischvoor doen, mensen een rad voor de ogen draaien en dat een, inuw geval hetdieeet veranderen, de klachten al doetafnemen. Echter"....de ozon zelf doet niet zoveel en elke euro die u wel aan zo'ncharlatanbesteed is er mijnsinziens eentje teveel, maar zoals u zelf aangeeft: u bepaalt het uiteraard helemaal zelf.
vr, 09/14/2012 - 20:15 Permalink