Brug op 1 echte kies en 1 implantaat?

Author:
Dennisz
Posted:
di, 12/11/2012 - 09:50
Hoi,

Ik heb rechtsonder, achterin een implantaat laten zetten.
De kies daarvoor ontbreekt. Implanteren op die plek lukt niet, het is daar te smal. Mede door een forse ontsteking die daar een tijd heeft gezeten.
De kies daarvoor is gezond.

Nu had de tandarts bedacht om een brug te zetten die dus aan een kant op het implantaat leunt en aan de andere kant op de gezonde kies (die geslepen wordt etc). Nu belt ze alleen net op dat uit literatuur blijkt dat dit geen langdurige en stabiele oplossing is.

1. Kan dat kloppen?
2. Als dat klopt, resten mij twee/drie opties:
a. Botopbouw proberen op de plek van de missende kies met het dunnebot (kans van slagen?)
b. Een gat laten
c. Ook de gezonde kies trekken en daar ook een impantaat zetten en dan een brug (lijkt me niet handig?)

Zijn er mensen die over deze situatie iets kunnen zeggen?

Dank!
vV

brug kan idd niet op implantaat en eigen kies. De reden daarvoor is dat een implantaat star in het kaakbot staat, en de eigen kies of tand altijd bewegingsruimte heeft door de manier waarop deze met een flexibel vezelnetwerk vastzit in het bot. Door die bewegelijkheid aan de ene kant en de starheid aan de andere kant krijg je spanning in de constructie met breuk van brug tot gevolg, of zelfs breuk eigen kies/tand.
botopbouw is dan de aangewezen optie, tenzij betreffende eigen kies al heel erg slecht is , en dan moet je nog afwachten of op die plek voldoende bot overblijft om zonder opbouw te implanteren.
di, 12/11/2012 - 12:03 Permalink
Dennisz

Dat snap ik hoor, dat er online geen zekerheid te geven is. Ik zoek ook meer even wat aanknopingspunten en vind het al top dat je informatie geeft!
Er is nu net te weinig botdikte voor het implantaat. Moet dus iets bij en zou van het gebied achter in de kaak kunnen. Maar ik ga gewoon op consult bij een kaakchirurg en laat hem adviseren.
Misschien is een kroon op het bestaande implantaat zetten en met een gat rondlopen voorlopig ook wel een optie. Zou ik kunnen testen...
di, 12/11/2012 - 12:52 Permalink
Dennisz

Dat je ze maar een soort hangende kroon krijgt? Die optie heeft de tandarts ook genoemd.
DAn zou ze zelfs een extra implantaat achter degene zetten die ik al heb (op plek verstandskies vroeger).
Dan heb je dus twee implantaten met daarvoor een hangend deel. Maar ze had sterke twijfels over dat sterk genoeg zou zijn. Op die plek, waar veel kauwdruk komt.
di, 12/11/2012 - 14:07 Permalink
robinson

Sorry, vV. ;)
Maar een brug op implantaat en natuurlijke tand kan wel.
Het is wel zo dat de situatie daarvoor geschikt moet zijn.

Wanneer wordt gekozen om gebitselementen en implanta-ten te verbinden dan gelden, naast gangbare restauratieve principes, de volgende praktische uitgangspunten en aan- bevelingen in het bijzonder:
> denatuurlijke pijler heeft een goede parodontale,restauratieve en endodontale prognose;
> geen overspanningen van meer dan 1 premolaarbreedte;
> toepassen van een implantaatsysteem met een betrouw-
bare implantaat-abutmentverbinding;
> aanbrengen van een rigide verbinding tussenimplantaat
en gebitselement;
> een sterk cement gebruiken.

Wij gebruiken verder een zog. T-Scan om de krachten, contacten en de tijdsduur( timing) te controleren. Dit is vrij ingewikkelde materie, maar het komt er op neer dat er millisecondes verschil zitten tussen de occlusale contacten van antagonist met de natuurlijke pijler en implantaat.
za, 01/26/2013 - 11:13 Permalink