op hogere leeftijd tandarts worden....?!

Author:
johan76
Posted:
zo, 05/31/2009 - 22:04
Hallo lezers,

als 33'jarige ben ik zover dat ik weet wat ik echt wil, tandarts worden.
Nu actief in het bedrijfsleven wil ik het roer dus omgooien. Tandheelkunde gaan studeren zal de volgende stap zijn.
Maar, is dit ook mogelijk in deeltijd? Ik wil nl het liefste nog wel blijven werken. Wie kan mij helpen? Wie heeft er id'en of tips? En, komt dit vaker voor?

Ik hoor het graag.

J.H.
Spiegeltje

Volgens mij is er geen specifieke deeltijdopleiding tot tandarts. Dat zou betekenen dat je het gewone programma moet volgen. Omdat niet alle colleges en practica verplicht zijn (de behandelingspecifeke vakken natuurlijk wel) bestaat enige vrijheid om daarnaast overdag `andere dingen` te doen. Dat moet dan weer worden ingehaald. Omdat de tandartsopleiding niet als licht wordt beschouwd lijkt me dat loodzwaar.Het is geen rechtenstudie of zo. Als 33-jarige neem je de stof ook niet meer zo makkelijk op als een 20-jarige, geloof mij maar. Daar staat tegenover uw motivatie en ervaring. U kunt ook niet op elk moment tentamen doen, soms moet je een jaar wachten. Heel lastig om zo, alles bij elkaar niet te veel vertraging op te lopen. Dan bent u zo ruim over de 40 als u klaar bent. Wilt u dat? Het beste kunt u, denk ik. bij de opleiding zelf informeren hoe zij dat zien. U bent, denk ik, een van de weinige maar niet de enige.

Een opleiding op hogere leeftijd beginnen kan natuurlijk altijd, je betaalt vaak wel meer collegegeld en krijgt natuurlijk geen studiefinanciering.

Ik zou, alles overziende, zeggen: vol er voor gaan en voltijds studeren, gewoon meedraaien met de groep, omdanks het leeftijdsverschil. Als u het geld niet hebt liggen, desnoods proberen een lening afsluiten en/of 6 jaar op een houtje bijten. Daarna werk als tandarts verzekerd!

Zomaar wat gedachten van mij.

Succes in ieder geval!
zo, 05/31/2009 - 22:43 Permalink
vV

een studie tandheelkunde is bij mijn weten nog steeds een meer dan full time aangelegenheid. Deeltijd is echt onmogelijk. Het kan, maar dna moet je dus zorgen voor een ruime financiele buffer om die 6 jaar te overbruggen. In ""mijn tijd"" waren er meerdere oudere studenten (zelfs een enkele 40 plusser) dus op zich kan het wel. als 33 jarige op zeg maart 40 jaar klaar. dan nog dus een werkzaam leven van een 25 jaar. op zich de moeite waard , lijkt mij, inclusief alle nadelen, nog altijd beter dan nog dik 30 jaar iets te moeten doen waar het hart niet ligt...
ma, 06/01/2009 - 19:34 Permalink
mecánico para …

psies, je doet het of niet, dat blijven werken kan je vergeten als het om gezette tijden gaat. gewoon nu afwegen wat kost het je gedurende 7 jaarm(heb je lekker een jaar uitloop) rijke vrouw zoeken en aan de slag. ik ken een aantal oudere instromers nix mis mee, maar let wel: je bent net als de 18 jarige gewoon een beginner en wat je er ook voor deed, de prestatie aan de stoel telt. bedrijfsleven kan misschien hard zijn, weer terug en op je werkstukjes worden beoordeeld is nog een graadje harder soms. dus nu je weet (of denkt te weten) wat je wil...........ga eens kijken of je een dag op de opleiding mag komen kijken bij de eerste jaars prekliniek.
succes met de door te hakken knoop
ma, 06/01/2009 - 22:29 Permalink
Illuminus

In mijn jaar zaten ook een stuk of 6 jongere ouderen om het maar zo te zeggen. En idd werken op vaste tijden gaat je niet lukken....kun je flexibel werken heb je een flink voordeel, hoewel het voltijds is en behoorlijk gevuld is het wel mogelijk er naast te werken. Een rijke partner helpt wel natuurlijk :smt003 want meer dan 1, max 2 dagen (in de rustige periodes) werken gaat er niet in zitten. Maar het is te doen mits je niet te hoge lasten hebt, flexibel kunt werken en voor lief neemt dat je sociale leven tot een minimum beperkt gaat worden......

Als voordeel heb je wel dat je waarschijnlijk een stuk effectiever werkt en beter voor ogen hebt wat je doel is omdat je wat meer overzicht hebt in het geheel. Maar het blijft een zware job. Informeer iig even naar de toelatingsmogelijkheden, vwo oude stijl wordt volgens mij niet meer toegelaten en dan moet je dus proberen via de decentrale selectie binnen te komen....en inderdaad loop een dagje mee dan hoor je vanzelf of het voor jou haalbaar is.

Succes
di, 06/02/2009 - 19:52 Permalink
Spiegeltje

vwo oude stijl wordt volgens mij niet meer toegelaten

Mits wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie in het vakkenpakket is dat wel voldoende.

Ik meen vrijwel zeker te weten dat biologie vroeger (' VWO oude stijl' ) niet verplicht was om geneeskunde of tandheelkunde te studeren (wel natuurkunde en scheikunde, Latijn werd aanbevolen ( :D ), nu kennelijk wel. Zeker niet iedere beta scholier koos dat vak.
di, 06/02/2009 - 20:46 Permalink
Illuminus

Biologie was niet verplicht voor tandheelkunde iig.

De reden waarom ik een slag om de arm hou is omdat bij mijn weten de vwo diploma's oude stijl ('pretpakket') op een gegeven moment geen toegang meer gaven (om de instroom in de loting te dempen) maar dat was ook in de tijd dat bijv ACTA 50% van zijn plaatsen toewees op decentrale selectie en dan maakte het weer niet uit zolang je maar aan de opleidingseisen van de universiteit voldeed.

Ik zal het eens gaan nazoeken of je met een pretpakket vwo nog mee kunt loten....de folders van de ib gaan allemaal uit van profielen voorzover ik het zag.

Trouwens dat latijn heb je nergens voor nodig......: musculus levator labii superioris alaeque nasi (de hefspier van de bovenlip die langs de neus loopt) how hard can it be ;), zelfs ik kan het onthouden :smt003
wo, 06/03/2009 - 01:05 Permalink
1Hanneke

Ik studeer nu diergeneeskunde, dat is denk ik qua zwaarte en dergelijke wel vergelijkbaar met tandheelkunde. Als ik bij mij op de opleiding kijk, zijn er nog best een heel aantal mensen die op latere leeftijd beginnen, die ergens in de 30 jaar of zelfs in de 40 zijn. Bij mijn studie is het echt vrijwel onmogelijk om er nog veel naast te werken, ik denk net als bij tandheelkunde. Ik heb bijna altijd 5 dagen in de week les en daarnaast moet je nog zelfstudie doen. Ikzelf werk op de zaterdag en af en toe een koopavond, vrije dag of vakantie, maar vakanties zijn bij ons in ieder geval een stuk minder als op de middelbare school. Ik weet een meisje uit mijn jaar dat heel veel werkt en bijna alleen naar de verplichte lessen gaat en werkcolleges in andere groepen volgt en dergelijke, en het wonderbaarlijk genoeg nog allemaal haalt ook. Maar voor de meesten geldt toch dat we de niet-verplichte lessen toch wel nodig hebben... Dus ik denk dat je een aardig potje geld moet klaar hebben staan om het te halen, goed bijverdienen tijdens je studie gaat vrij moeilijk.

Ikzelf ben ook binnengekomen met een VWO diploma oude stijl, alleen zijn de eisen wat vakkenpakket veranderd. Toen ik examen deed, was alleen natuurkunde en scheikunde nodig voor dit soort opleidingen, nu ook biologie en wiskunde. Ik heb dus nog wiskunde B1 in de avondopleiding gedaan voordat ik mee mocht loten. Volgens mij geldt dat voor diergeneeskunde, geneeskunde en tandheelkunde hetzelfde nu, je moet dus examen natuurkunde, scheikunde, wiskunde en biologie hebben gedaan. Mocht je deze vakken niet op je lijst hebben, zou je die dus nog moeten gaan halen voor je je in mag schrijven. Je mag je dan inschrijven voor loting/decentrale selectie onder het voorbehoud dat je dat vak haalt. Zoiezo zou je pas volgend jaar mee kunnen doen aan de loting/decentrale selectie, want 15 mei is de sluitingsdatum voor inschrijving voor de loting, voor decentrale selectie vaak zelfs al 15 januari.

succes met je beslissing :)
wo, 06/03/2009 - 17:34 Permalink
helderester

Ik ook!

Ik ben vorig jaar begonnen met tandheelkunde. Ik ben 36, het nadeel is het combineren van werken en studeren. Ik dacht afgelopen jaar met mijn bedrijf wel genoeg te verdienen met relatief weinig tijd, maar het omgekeerde gebeurde, (Ik heb heel veel gewerkt en gestudeerd en geld geleend om te leven). dus ik gooi het nu maar op 2 a 3 dagen gewoon werk.

Ik vind de studie heel erg leuk! Veel leuker dan alle studies die ik hiervoor heb gedaan. Ik heb het idee dat ik juist makkelijker leer omdat ik ouder ben. In ieder geval vind ik het makkelijker dan natuurkunde. Ik heb tot nog toe alles gehaald en met hogere cijfers dan bij mijn vorige studies :smt020

Het is ook erg gezellig op school, nu ik vakantie is mis ik de prekliniek wel een beetje.
do, 07/23/2009 - 00:14 Permalink
Spiegeltje

dus ik gooi het nu maar op 2 a 3 dagen gewoon werk.

Kun je iets meer vertellen over welke praktische consequenties dat heeft voor de wijze waarop je de studie doet? Dus hoe je erin slaagt dit goed te combineren?

In ieder geval vind ik het makkelijker dan natuurkunde.

Dat geldt voor praktisch alle studies denk ik Of je moet iemand zijn met een echte wiskundeknobbel maar die zijn er niet veel en anders wordt het zwoegen ....totdat het kwartje valt :D
vr, 07/24/2009 - 10:20 Permalink
helderester

Het afgelopen jaar heb ik vooral thuis gewerkt aan website opdrachten, en ben ik naar bijna alle hoorcolleges geweest. Ik vind de colleges heel erg interessant en leuk, maar ik merkte dat de colleges die ik miste gewoon leerde uit de presentaties op blackboard. En dan zijn er natuurlijk de leerdoelen, de boeken en de oude tentamens.

Ik ben deze week begonnen als website programmeur op detcherings basis en om dat te kunnen doen moet ik minimaal 2 volle dagen per week beschikbaar zijn.

Ik heb bij mijn vorige studies ook veel theorie vakken zonder hoorcolleges gedaan. Toen was een van de consequenties dat de docenten zeiden "jij komt ook nooit op college" en als ik iets niet haalde lag dat volgens de docenten daaraan. Een andere consequentie was dat ik het tentamen de naam van de docent niet wist (dat moest je invullen).

Hoe dat gaat zal ik volgend jaar wel zien.

Citaat:
In ieder geval vind ik het makkelijker dan natuurkunde.

Dat geldt voor praktisch alle studies denk ik Of je moet iemand zijn met een echte wiskundeknobbel maar die zijn er niet veel en anders wordt het zwoegen ....totdat het kwartje valt :D
dus ik gooi het nu maar op 2 a 3 dagen gewoon werk.

Kun je iets meer vertellen over welke praktische consequenties dat heeft voor de wijze waarop je de studie doet? Dus hoe je erin slaagt dit goed te combineren?

In ieder geval vind ik het makkelijker dan natuurkunde.

Dat geldt voor praktisch alle studies denk ik Of je moet iemand zijn met een echte wiskundeknobbel maar die zijn er niet veel en anders wordt het zwoegen ....totdat het kwartje valt :D


Het moeilijk bij natuurkunde vond ik de sommetjes, de concepten snapte ik wel, maar ik liep toen achter met de wiskunde vakken op de natuurkunde vakken. De wiskunde werd ook gegeven door wiskunde docenten en het ging veel over bewijzen van stellingen terwijl je als natuurkundige moet weten hoe je iets uitrekent.

Ik weet niet welke studie nou meer werk is, maar ik bestede toen wel minder tijd aan mijn studie dan nu.
vr, 07/24/2009 - 21:34 Permalink
laatstudie

Beste Johan,

Ik was benieuwd of je carierre switch hebt doorgezet en zo ja wat je ervaringen zijn? Hoe ben je toegelaten tot de studie, via loting of decentrale selectie? Ik ben zelf nu 31 en wil graag ook die switch maken. Ik heb op het vwo niet de vakken biologie, scheikunde, natuurkunde en wiskunde b gehad, wel wiskunde a. Ben benieuwd in hoeverre deze vakken ook echt noodzakelijk zijn tijdens de studie?

Uiteraard hoor ik graag ook ervaringen van anderen..
ma, 03/25/2013 - 22:31 Permalink
helderester

Ervaringen zijn prima. Ik ben nu bijna klaar. Ben binnengekomen via decentrale selectie. De vakken Wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie op VWO niveau heb je wel nodig, want er wordt tijdens de studie op voortgebouwd. Wiskunde misschien wat minder, ik bedoel ik heb hier niet hoeven integreren maar je krijgt wel statistiek, dus zowel wiskunde a als b is handig. Een enkele keer komen er formules voor.
ma, 03/25/2013 - 23:07 Permalink
helderester

Ja die ingangstest viel best mee. Omdat ik al een hele tijd niks met scheikunde en biologie had gedaan heb ik daarvan middelbare school boeken opgezocht en die gelezen. Voor natuurkunde en wiskunde heb ik dat niet gedaan omdat ik natuurkunde studeerde en daar dus nog met wiskunde en natuurkunde bezig was. De voorbereiding bleek erg zinvol op biologie en scheikunde haalde ik hoge punten (9 op 10) natuurkunde 7 op 10 en wiskunde 5 op 10 (dacht ik). Daaruit blijkt maar weer dat een goede voorbereiding zinvol is.

Omdat je geen rekenmachine mee mocht nemen had ik geoefend op snel hoofdrekenen, want hoofdrekenen is sneller dan op papier rekenen. Op een website voor de pabo over rekenen vond ik handige reken trucjes. Dat heeft ook zeer goed geholpen want ik had mijn tijd daar wel nodig.

het tweede onderdeel had ik niet voorbereid omdat dat wat algemenere vragen zijn.

Ik heb de decentrale selectie en de toelatingstest gedaan.
wo, 03/27/2013 - 12:49 Permalink
Tandheelkunde

Hoi Johan76,

Omdat deze post van bijna 12 jaar geleden is ben ik erg benieuwd hoe het je is afgegaan, heb je uiteindelijk de keuze gemaakt?

Ik vraag me af of er meer mensen zijn die deze keuze overwegen of hebben gemaakt, het is een heftige stap om zo het "roer" om te gooien maar ik kan mij voorstellen dat als je eerder uitgeloot bent, je met deze gedachte rondloopt. Ikzelf doe dit namelijk best vaak.

Kennen jullie iemand die deze stap heeft gemaakt en op latere leeftijd is gestart met de studie Tandheelkunde?

Mvg

wo, 03/17/2021 - 11:13 Permalink