Vorig jaar december is een van mijn kiezen gevuld met een witte vulling. Hiervoor had ik geen last van deze kies. Sinds het vullen is deze kies zeer pijnlijk bij echt kauwen. Als ik niet kauw heb ik ook geen pijn aan de kies. Het gevolg is dus dat er aan die zijde niet meer gekauwd wordt. De tandarts heeft me uitgelegd dat een witte vulling wat in kan krimpen waardoor bij kauwen een stroompje kan ontstaan van de vloeistof in de zenuw, waardoor de pijn verklaard zou kunnen worden. Om dit te verhelpen heeft hij verschillende malen 'gelaserd', echter zonder succes. De pijn werd niet erger maar verdween ook niet. Eind september, 9 maanden later dus, heeft hij de kies opnieuw gevuld, nu met een andere soort witte vulling die minder of niet inkrimpt. Dit is nu 2,5 week geleden en ik kan nog steeds niet kauwen met die kies. Ik zou graag een soort differentiaal diagnose willen krijgen van de mogelijke oorzaken die dit kunnen veroorzaken. Behalve enkele gaatjes (altijd gevuld zonder verdoving) en het trekken van mijn verstandskiezen, heb ik nog nooit iets bijzonders gehad. Ik ben echt niet kleinzerig, maar wil graag weer normaal kunnen eten en kauwen!
[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-01-20 16:02 ]
[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-01-20 16:02 ]
Ik mis natuurlijk een heleboel gegevens (een blik in jouw mond/x-foto etc) om een precieze uitspraak te doen. Daarom kan ik ook geen uitgebreide differentiaal diagnose opstellen. Ik zal toch proberen wat voor de hand liggende oorzaken, aan je duidelijk te maken.
Deze pijn bij kauwdruk kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden doordat:
(1)het binnenste levende deel van een tand of kies (de pulpa) geirriteerd is.
(2)dit deel geinfecteerd is geraakt en bacterien via de wortelkanalen een ontsteking aan de wortelpunt veroorzaken.
(3)er zich een breuk bevind in de kies.
De irritatie(1) kan op verschillende manieren ontstaan zijn o.a:
- schade door het boren o.a. door de warmteontwikkeling (mn. bij diepe vullingen)
- bacterien, achtergebleven in niet weggehaald tandbederf of via lekkage, zijn instaat de zenuw te irriteren
- de krimp van kunststof witte vullingen kan voor een spanning in een tand of kies zorgen, wat weer irritatie veroorzaakt (daarom moet de tandarts niet teveel witte vulling in een keer gebruiken). Tevens kan door de krimp een ruimte onder de vulling ontstaan die bij het kauwen groter en kleiner wordt wat weer door vloeistofstroming de zenuw prikkelt (dit gaf je tandarts al aan).
- de kunststof moleculen (monomeren) van witte vullingen kunnen zolang ze niet uitgereageerd zijn, voor irritatie en allergie zorgen. Je tandarts heeft al geprobeerd dit probleem uit te sluiten door de vulling opnieuw te uit te harden met een lamp, dit noemde je laseren.
Vaak is de zenuw van een tand of kies instaat om zich te herstellen van deze irritatie. Zij trekt zich dan ook wat terug door extra tandbeen aan te maken. De gevoeligheid zal dan ook langzaam af nemen, dit kan echter wel enkele maanden in beslag nemen. In jou situatie heb je er al langer dan zes maanden last van, dit maakt de prognose er niet beter op.
Onlangs heeft jouw tandarts de vulling opnieuw gedaan, maar nu gevuld met waarschijnlijk glasionomeercement, wat inderdaad niet krimpt. Helaas heeft dit niet geholpen.
Mocht de zenuw dermate geirriteerd zijn dat dit niet meer verbeterd of mocht er zich een ontsteking aan de wortelpunt bevinden(2) dan zal een wortelkanaalbehandeling gestart moeten worden.
Mocht er zich een breuk in de kies bevinden(3) dan kan dit de oorzaak zijn van een moeilijk te diagnosticeren pijn bij bijten. Een wortelkanaalbehandeling kan uitkomst bieden, mits de positie en het verloop van de breuk zodanig is dat de kies nog gevuld kan worden (kroon noodzakelijk?)
Natuurlijk zijn er meer redenen te bedenken waarom iemand last heeft van een kies. Het kan soms ook heel moeilijk zijn om de precieze oorzaak van kiespijn te diagnosticeren. Maar ik hoop dat u met deze voor de hand liggende oorzaken enigzins geholpen bent!
[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-10-16 22:34 ]
Re: napijn na vullen
Tis soms om onnozel van te worden, maar de pijn is niet constant, enkel domme steekjes bij koude. Is het dan wel waar van een wkb te laten doen? Al bij al ik ga om de 6 maand op controle en in mei moet ik terug gaan. Hopelijk verbetert het nog.
Re: napijn na vullen
Aan één kant bijten zet ook weer extra druk op de andere kant...
Word er wel wat hopeloos van.
Re: napijn na vullen
Bijkomend probleem is dat ik heel erge tandartsangst heb dus niet terug durf naar de tandarts. Met erge tandartsangst bedoel ik: bij de vorige behandeling heb ik voor aanvang van de behandeling met stoelen zitten gooien omdat de wachttijd uitliep en ik helemaal panisch werd... ik heb een halve week niet geslapen, ruzie gehad met mijn vriend, etc, etc.. kortom, niet alleen een beetje bang maar zodanig dat t ook echt de rest van mijn leven beinvloed. Het vullen van gaatjes is iets van, als het perse moet dan moet het maar eens per jaar, dan lig ik maar een week per jaar wakker en dan is er maar even een keer drama, als dat grotere ellende voorkomt.. Maar het idee die ellende nu weer te moeten hebben in zo'n korte tijd.. :o Maar stel dat de pijn door een fout van de tandarts komt en de boel van binnen aan het rotten is dan zou ik eigenlijk wel snel terug moeten naar hem of naar een second opinion, want als ik t dan zelf een halfjaar laat wachten, dan kan ik geen schade meer claimen of iets dergelijks, dan zegt men ook, eigen schuld, als je direct was terug gegaan was t niet zover gekomen. En ik ben stiekem een beetje bang dat de tandarts expres of door laksheid een fout heeft gemaakt omdat ie boos was over het stoelen-gooien (terwijl ie zichzelf nog wel als angsttandarts profileert en dus panische patienten zou moeten snappen.. :smt011). Maar als t geen fout van hem is, en alleen "wennen" zou kunnen zijn dan wil ik niet "voor niets" nog allerlei behandelingen ondergaan terwijl t misschien zonder extra behandelingen ook over zou kunnen gaan.
Wat denken jullie.. hoe lang kan ik het het beste aankijken voordat ik terug ga? Het is nu een week geleden.
Ik heb overigens zoiets van, ik ga in t vervolg nooit meer naar de tandarts als ik geen pijn heb. Ik was al panisch, nu de tandarts het verkloot heeft ben ik helemaal panisch, ik ga echt nooit weer tenzij ik zo'n pijn heb dat ik wel moet, en dan wil ik onder algehele narcose. Mijn vriend gaat ook alleen maar naar de tandarts als hij pijn heeft.. hij heeft dan wel een rotgebit, maar what the hell, wel minder vaak stress, en als je tanden 10 jaar korter leven maar je dat wel in een heel leven iets van 50 tandartsbezoeken scheelt.. 50 weken stresss = een jaar, om maar niet te spreken van de levensjaren die je kwijt bent ten gevolge van hoge bloeddruk en andere stressymptomen, volgens mij is niet naar de tandarts gaan stukken beter voor de algehele gezondheid.
Re: napijn na vullen
Een week geleden ben ik naar de tandarts geweest om een gaatje te laten vullen die tegen mijn zenuw drukte. Ze zei: je hoeft geen wortelkanaal behandeling, want alles ziet er goed uit! Ik was totaal opgelucht en kon weer ademen. Maar voordat ik de stoel uit was zei mijn tandarts: 'Houd het wel goed in de gaten, als je last krijgt: erge steken of het gaat bonken of 's nachts wakker ligt van de pijn, dan moet je gelijk bellen hoor!'.
De dagen daarna was ik helemaal gefixeerd op dat plekje in mijn mond.
Nu ben ik een week verder en voel ik nog steeds een soort zeurderige pijn in mijn kaak. Ik heb geen erge pijn of steken en ook het eten en slapen gaat goed. Toch ben ik verschrikkelijk ongerust dat ik misschien toch terug moet voor een zenuwbehandeling.
Kan iemand mij goed adviseren wat ik in dit geval het beste kan doen? Afwachten of toch bellen? Ik wil liever helemaal niet terug, omdat ik vreselijk zenuwachtig word van tandartsbezoeken. Kan het zijn dat ik hier psychisch gewoon heftig op reageer op ieder pijntje? Of zal er echt iets aan de hand zijn?
Groetjes.
Re: napijn na vullen
Gewoon voor zekerheid even na laten kijken, met name hoogte niet alleen met dichtbijten maar ook met schuiven /kauwbeweging.