Pijstillers + anxiolytica

Author:
Sharpie
Posted:
zo, 10/06/2013 - 03:35
Beste posters,

Gisteren had ik een gesprek met mijn moeder over angstige patiënten, want zij had net een cursus afgemaakt voor lachgas sedatie.
En we hadden het gehad over benzodiazepinen en heftige pijnstillers en daar had ik een paar vragen over.
Ik heb namelijk mijn eerste jaar, door 2 blokken, niet gehaald. dit betekend dat ik extreem veel vrije tijd heb, en zij vond het wel slim als ik snel vooruit ging werken voor een scriptie voor de bachelor of de master.

Ik durf dit niet te vragen aan de docenten, want ik schaam me een beetje dat ik 't eerste jaar niet heb gehaald en durf dan ook niet aan een docent iets te vragen waarbij zijn antwoord waarschijnlijk: "hou je nu nou maar bezig met je eerste jaar", zou zijn. :oops:
En ik dacht dat er waarschijnlijk wel een td is die in de praktijk met benzodiazepinen heeft gewerkt die mij wat uitleg kan geven.

Door even te googlen zag ik dat midazolam of oxazepam als medicijnen worden gebruikt, om angstige patiënten een half uur tot een uur na inname voor een behandeling, te kalmeren.
Maar, ik kon niet vinden dat dit ook in combinatie werd gebruikt met een pijnstiller.
Nou vond ik mezelf heel origineel door dit te gebruiken als de onderwerp voor mijn scriptie in de toekomst.

Hier heb ik dan een aantal vragen over:

Waarom worden benzodiazepinen niet vaak in de praktijk toegepast bij angstige patiënten?
Is het waar dat lachgas sedatie geprefereerd wordt bij angstige patiënten ipv benzodiazepinen? En zo ja, waarom? (ivm 30 - 40% n2o toediening dat de hersenen beperken van zuurstof terwijl benzodiazepinen maar een tijdelijke chemische imbalans veroorzaken)
Kan je benzodiazepinen combineren met pijnstillers die een opiaatwerking hebben zoals tramadol, codeïne en oxycodon? Gebeurt dit wel eens in de praktijk?
En, zou het een goede scriptieonderwerp zijn om de combinatie van deze stoffen uit te testen bij angstige patienten?

Zou het elkaar niet versterken door stress te verminderen en ook nog eens alle soorten pijn te blokkeren? Hierdoor zou de patiënt niet bang zijn en ook geen pijn voelen. Het zou zelfs therapeutisch kunnen zijn als de angst door negatieve conditionering ontstaan is.

Ik ben echt heel benieuwd naar jullie antwoorden, want dit zou me eens heel goed kunnen helpen voor mijn scriptie, en misschien ook met het behandelen van angstige patiënten (misschien iets te ambitieus)

Met vriendelijke groet,

Sharpie